Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιστορία Στ ’ Δημοτικού ! THOMAS63004.  Η Φιλική Εταιρεία και το έμβλημά της.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιστορία Στ ’ Δημοτικού ! THOMAS63004.  Η Φιλική Εταιρεία και το έμβλημά της."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιστορία Στ ’ Δημοτικού ! THOMAS63004

2  Η Φιλική Εταιρεία και το έμβλημά της.

3   Το 19 ο αιώνα είχε ωριμάσει η ιδέα της απελευθέρωσης των Ελλήνων. Στην Οδησσό της Ρωσίας ( σήμερα της Ουκρανίας ) το 1814 τρεις έμποροι αποφασίζουν μια μυστική οργάνωση που την ονομάζουν Φιλική Εταιρεία.

4   Ήταν ο Αθανάσιος Τσακάλωφ από τα Γιάννενα, ο Εμμανουήλ Ξάνθος από την Πάτμο και ο Νικόλαος Σκουφάς από το Κομπότι της Άρτας.

5  Η Φιλική Εταιρεία λειτουργούσε σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων μυστικών οργανώσεων που δρούσαν στην Ευρώπη. Τα μέλη της ήταν ολιγάριθμα, αλλά τις παραμονές της Επανάστασης του 21 αριθμούσαν αρκετές χιλιάδες. Οι 3 ιδρυτές της είχαν επηρεαστεί από τις φιλελεύθερες ιδέες που επικρατούσαν στην Ευρώπη και θέλησαν να οργανώσουν τον αγώνα για την απελευθέρωση των Ελλήνων.

6   Έτσι αφού ορκίστηκαν πρώτα οι τρεις τους, στη συνέχεια άρχισαν να μυούν στο μυστικό της εταιρείας και στο σκοπό της ( απελευθέρωση των Ελλήνων ). Οι πρώτοι που ορκίστηκαν ήταν οι κλέφτες και ακολούθησαν έμποροι, κληρικοί αλλά και απλοί άνδρες και γυναίκες.  Η μύηση όμως δε γινόταν φανερά, αλλά με απόλυτη μυστικότητα και με συγκεκριμένη ιεροτελεστία από τον ένα μυημένο στον άλλο και αφού πρώτα ήταν ο πρώτος σίγουρος για την αποφασιστικότητα του δεύτερου.

7

8

9   Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. ΘΩΜΑΣ ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Ιστορία Στ ’ Δημοτικού ! THOMAS63004.  Η Φιλική Εταιρεία και το έμβλημά της."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google