Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Μακρυγιάννης Αθηνά Γ.. Η βιογραφία του Η βιογραφία του Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1797 στο συνοικισμό Αβορίτι [2] του Κροκυλείου Δωρίδας [3] και το.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Μακρυγιάννης Αθηνά Γ.. Η βιογραφία του Η βιογραφία του Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1797 στο συνοικισμό Αβορίτι [2] του Κροκυλείου Δωρίδας [3] και το."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Μακρυγιάννης Αθηνά Γ.

2 Η βιογραφία του Η βιογραφία του Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1797 στο συνοικισμό Αβορίτι [2] του Κροκυλείου Δωρίδας [3] και το οικογενειακό του όνομα ήτανΤριανταφύλλου. ΄Ήταν σχεδόν συνομήλικος του Σολωμού, κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος του. Ο πατέρας του Δημήτρης φονεύθηκε σε συμπλοκή με τους Τούρκους όταν ο Μακρυγιάννης ήταν ενός έτους. Σε ηλικία τεσσάρων ετών, μετά από επιδρομή των Τούρκων, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον Αβορίτι μαζί με την μητέρα του Βασιλική και τα αδέρφια του και να εγκατασταθεί στη Λειβαδιά. Το 1811, τον προσέλαβε ο γραμματέας του Αλή Πασά, Αθανάσιος Λιδωρίκης, κοντά στον οποίο μεγάλωσε στην Άρτα και τα Γιάννενα. Το 1817 άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο και μέσα σε τρία χρόνια απέκτησε σημαντική περιουσία από αυτό. Το 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και στάλθηκε στην Πάτρα για να συμμετάσχει σε προετοιμασίες για την επανάσταση.1797 [2] Κροκυλείου Δωρίδας [3] Λειβαδιά 1811 Αλή Πασά Αθανάσιος Λιδωρίκης Άρτα Γιάννενα 1817 1820 Φιλική Εταιρεία Πάτρα Ένα από τα μέγιστα πατριωτικά του προτερήματα ήταν επίσης ότι όσες φορές του προτάθηκε από τις προσωρινές κυβερνήσεις ( κατά τη διάρκεια της Επανάστασης ) η παραχώρηση περιουσίας, μεγάλης ή μικρής, αυτός τις απαρνήθηκε στο όνομα της ελευθερίας της πατρίδας και της ανιδιοτέλειας. Ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης και αναγνώρισης είχε χτίσει με τους περισσότερους Αθηναίους και Υδραίους, λόγω αυτής του της ανιδιοτέλειας. Μετά το τέλος της επανάστασης άρχισε να γράφει τα Απομνημονεύματά του, τα οποία αποτελούν σημαντικότατη, μοναδική και πολυτιμότατη ιστορική πηγή. Ήρθε σε αντίθεση με τους οπαδούς του Καποδίστρια, και αργότερα με τον Όθωνα. Απομνημονεύματά Καποδίστρια Όθωνα

3 Η βιογραφία του Αντιφατική φυσιογνωμία κατά κάποιους [4], ήρθε σε ρήξη με συναγωνιστές του για καθαρά οικονομικούς λόγους για τη διανομή οικοπέδων στην αθηναϊκή γη. Χαρακτηρίστηκε και ισχυρά φιλοχρήματη προσωπικότητα [5] καθώς φαίνεται πως σχετίστηκε με τις ενδοοικογενειακές αναλώσεις των δανείων που σύνηψαν οι Ελληνικές κυβερνήσεις. Φέρεται επίσης να δήλωσε κατά τη διάρκεια της Α ’ Εθνικής Συνελεύσεως α [›] των Ελλήνων (1843-1844): « Αν είναι να μείνωμε ημείς νηστικοί, ας πάη στο διάβολο η ελευθερία » [6] [7]. Η επίμαχη αυτή φράση ενδεχομένωςμως να πηγάζει αποκλειστικά από το έργο « Η Ελλάς ως κράτος δικαίου » του Γεράσιμου Κακλαμάνη [8]. Η ακρίβεια αυτής της δήλωσης αμφισβητείται παρόλα αυτά [8] καθώς φαίνεται ότι μόνο οι δύο από τις πέντε εφημερίδες που κάλυπταν την εθνοσυνέλευση επιβεβαιώνουν την άποψη ότι ο Μακρυγιάννης διατύπωσε τη φράση αυτή. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι μια πιο ενδελεχής εξέταση των πρακτικών της εθνοσυνέλευσης [8] [9] δε φέρει το Μακρυγιάννη, ούτε κάποιον άλλο, να έχει διατυπώσει την επίμαχη αυτή φράση. [4] [5] α [›] [6] [7] [8] [9]

4 Το τραγούδι του Μακρυγιάννη ! Ο Ήλιος εβασίλεψε, Έλληνά μου, βασίλεψε και το Φεγγάρι εχάθη κι ’ ο καθαρός Αυγερινός που πάει κοντά την Πούλια, τα τέσσερα κουβέντιαζαν και κρυφοκουβεντιάζουν. Γυρίζει ο Ήλιος και τους λέει, γυρίζει και τους κρένει · « Εψές οπού βασίλεψα πίσου από μια ραχούλα, άκ ’ σα γυναίκεια κλάματα κι ’ αντρών τα μυργιολόγια γι ’ αυτά τα ’ ρωικά κορμιά ’ στον κάμπο ξαπλωμένα, και μέσ ’ το αίμα το πολύ είν ’ όλα βουτημένα. Για την πατρίδα πήγανε ’ στον Άδη, τα καϊμένα.

5 Και τέλος : Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "Ο Μακρυγιάννης Αθηνά Γ.. Η βιογραφία του Η βιογραφία του Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1797 στο συνοικισμό Αβορίτι [2] του Κροκυλείου Δωρίδας [3] και το."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google