Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η επανάσταση του 1821 Η επανάσταση του 1821 Είναι η εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση των ελλήνων ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία και τον τούρκικο ζυγό.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η επανάσταση του 1821 Η επανάσταση του 1821 Είναι η εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση των ελλήνων ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία και τον τούρκικο ζυγό."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η επανάσταση του 1821 Η επανάσταση του 1821 Είναι η εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση των ελλήνων ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία και τον τούρκικο ζυγό . Μια πρώτη επαναστατική κίνηση έγινε στην Μολδοβλαχία με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Υψηλάντη ( τέλη Φεβρουαρίου 1821 ) αλλά καταπνίχτηκε από την οθωμανική αυτοκρατορία . Έπειτα την άνοιξη του 1821 κηρύχτηκε η επανάσταση στην Ελλάδα η οποία πέτυχε μόνο στην Πελοπόννησο , την Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο , εκεί όπου ο ελληνικός πληθυσμός ήταν πυκνότερος και η πρόσβαση των οθωμανών δυσκολότερη . Συνέβαλε στην επανάσταση και η φιλική Εταιρία , μια μυστική οργάνωση ( την οποία ίδρυσαν οι Νικόλαος Σκουφάς , Αθανάσιος Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθος ) που είχε σκοπό την κήρυξη της επανάστασης . Μέλη της φιλικής εταιρίας υπήρξαν και οι περισσότεροι ήρωες της επαναστάσεως . Σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας έπαιξε η χριστιανική πίστη μέσα από την οποία οι έλληνες διατηρούνταν ενωμένοι και πολύ συχνά μάθαιναν τα ελληνικά σε μοναστήρια Τερματίστηκε το 1833 με νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων .

2 Μάρκος Μπότσαρης Γεννήθηκε το 1790 στο Σούλι της Ηπείρου και πέθανε τον Αύγουστο του Η συμβολή του στην Ελληνική επανάσταση ήταν πολύ σημαντική και διακρίθηκε από την παλικαριά που έδειξε στο πεδίο της μάχης ( πολιορκία του Μεσολογγίου 1822 ) καθώς και το πόσο αγαπούσε την πατρίδα του ( αφού του απονέμει από την κυβέρνηση ο τίτλος του στρατηγού το έσκισε γιατί επηρέαζε αρνητικά την ενότητα των αγωνιστών ) . Έγραψε επίσης και ένα Ελληνο-Αλβανικό λεξικό καθώς μιλούσε εκτός από ελληνικά , Ιταλικά και Αλβανικά . Υπηρέτησε για λίγο καιρό ως υπαξιωματικός του Γαλλικού στρατού .

3 Αθανάσιος Διάκος Ο Αθανάσιος Διάκος του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Αθανάσιος Γραμματικός Γεννήθηκε το 1786 στη Μουσουνίτσα του Παρνασού και πέθανε 24 Απριλίου του 1821 στην Λαμία έπειτα από σκληρή μάχη με τους τούρκους για το γεφύρι της Αλαμάνας . Καταγόταν από παλιά οικογένεια αρματολών και έγινε κλέφτης σε νεαρή ηλικία με το ασκέρι του καπετάν Σκαλτσοδήμου . Υπήρξε μεγάλος αγωνιστής στην επανάσταση και πέθανε με φρικτό τρόπο στα χέρια των τούρκων αφότου αρνήθηκε να απαρνηθεί την πατρίδα και την θρησκεία του ( τον σούβλισαν ) .

4 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Γεννήθηκε το 1770 στην Πελοπόννησο και ήταν γόνος οικογένειας περίφημων κλεφτών . Ο ίδιος έγινε κλέφτης σε πολύ νεαρή ηλικία υπό τις διαταγές του καπετάν Ζαχαριά . Υπήρξε εξαιρετικός πολεμιστής όχι μόνο λόγο της ανδρείας του αλλά και της στρατηγικής του ικανότητας . Είχε πολύ σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης ( νίκη επί του Δράμαλη στα Δερβενάκια , η πολιορκία της τριπολιτσάς κ.α. ) Αργότερα φυλακίστηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους και αποφυλακίστηκε από τον Όθωνα όταν αυτός του έδωσε χάρη . Θεωρείτε ο σημαντικότερος αγωνιστής της επανάστασης .

5 Παπαφλέσσας Ο Γρηγόριος ο Δικαίος κατά το κοσμικό του όνομα γεννήθηκε
το 1786 στην Πολιάνη της Μεσσηνίας . Ακολούθησε από μικρός τον μοναστικό βίο . Το 1818 χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης στην Κωνσταντινούπολη . Ήταν μέλος της φιλικής εταιρίας και μεγάλος αγωνιστής . Διακρίθηκε σε πολλές μάχες και πέθανε το 1825 στο μανιάκι ύστερα από ηρωική μάχη εναντίον του Ιμπραήμ . Κατά την εμφύλια διαμάχη είχε ταχτεί με τους κυβερνητικούς .

6 Γεώργιος Καραϊσκάκης Γεννήθηκε το 1782 από μητέρα καλόγρια στην περιοχή της Καρδίτσας . Από τα 15 του χρόνια ξεκίνησε να πολεμάει τους Οθωμανούς σε μια ομάδα παιδιών . Πολέμησε στο πλευρό του κλέφτη Κατσαντώνη για λίγο καιρό και πέρασε ένα χρονικό διάστημα στην αυλή του Αλί Πασά (τον πασά των Ιωαννίνων) μαζί με άλλους αγωνιστές όπως ο Αθανάσιος Διάκος ο Μάρκος Μπότσαρης και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος . Πέθανε 23 Απριλίου 1827 από θανάσιμο τραυματισμό σε μάχη . Επίσης υπέφερε και από φυματίωση .

7 Το κίνημα του Φιλελληνισμού
Ήταν οι ευρωπαίοι που γοητευμένοι από τους αγώνες των ελλήνων και συγκινημένοι από τα πάθη και τον ηρωισμό των αγωνιστών στήριζαν την επανάσταση είτε χρηματικά είτε έντυπα πιέζοντας τις χώρες τους να παρέμβουν . Μερικοί από αυτούς ήρθαν μάλιστα να πολεμήσουν στην Ελλάδα .

8 Το χάνι της Γραβιάς Η μάχη στο χάνι της Γραβιάς έγινε το 1821 ανάμεσα στους επαναστατημένους Έλληνες που με επικεφαλής τον Οδυσσέα Ανδρούτσο κλείστηκαν σε ένα χάνι ( ή οχυρώθηκαν γύρω του ) για να αντιμετωπίσουν τον Ομέρ Βρυώνη . Ένω ο στρατός του Ομέρ Βρυόνη ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος από των Ελλήνων , η απώλιες των ελλήνων ήταν λιγοστές ( 2-3 άτομα ) ενώ των τούρκων ήταν εκατοντάδες . Η μάχη έληξε όταν οι έλληνες αποχώρησαν από το χάνι την νύχτα επειδή οι τούρκοι σκόπευαν να φέρουν κανόνια και να γκρεμίσουν το χάνι .

9 Η Μάχη στα Δερβενάκια Έλαβε χώρα 26 Ιουλίου το 18 μεταξύ των Κολοκοτρώνη & και του Δράμαλη στο στενό των Δερβενακίων στην Πελοπόννησο Ο Δράμαλης είχε ξεκινήσει με μεγάλο στρατό να καταπνίξει την επανάσταση στην Πελοπόννησο Για να τον παρασύρει ο Κολοκοτρώνης στο στενό των Δερβενακίων έκαψε τα σπαρτά και κατέστρεψε τις πηγές ανεφοδιασμού για να παρασύρει τον Δράμαλη στο στενό των Δερβενακίων όπου η τεράστια στρατιά του ήταν ανίσχυρη . Έτσι ο Δράμαλης ηττήθηκε οικτρά και <σώθηκε> η επανάσταση στην περιοχή

10 Άλλοι σημαντικοί αγωνιστές της επανάστασης
Νικήτας Σταματόπουλος (Νικηταράς) Κωνσταντίνος Κανάρης Οδυσσέας Ανδρούτσος Ιωάννης Μακρυγιάννης Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα Ανδρέας Ζαϊμης Και ο φιλέλληνας Λόρδος Βύρων (ο οποίος πέθανε στο Μεσολόγγι)

11 Σημαντικές Μάχες Η πολιορκία & άλωση της Τριπολιτσάς
Η πολιορκία του Μεσολογγίου Η μάχη στην Αλαμάνα Η μάχη στο Δραγατσάνι

12 H Φιλική Εταιρία Στα πλαίσια του διακαούς πόθου για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και με σαφή την επίδραση των μυστικών εταιρειών της Ευρώπης, συναντιούνται το 1814 στην Οδησσό τρεις Έλληνες και αποφασίζουν τη σύσταση μιας αυστηρά συνωμοτικής οργάνωσης, η οποία θα προετοίμαζε τον ξεσηκωμό όλων των Ελλήνων. Πρόκειται για τονΝικόλαο Σκουφά, 35 χρόνων, από το Κομπότι της Άρτας, τον Εμμανουήλ Ξάνθο, 42 χρόνων, από την Πάτμο και τονΑθανάσιο Τσακάλωφ, 26 χρόνων, από τα Γιάννενα . Και οι τρεις έχουν ήδη γίνει κοινωνοί των επαναστατικών ιδεών και του εταιρισμού. Ο Σκουφάς είχε ιδιαίτερες επαφές με τον Κωνσταντίνο Ράδο, ο οποίος ήταν μυημένος στον Καρμποναρισμό. Ο Ξάνθος είχε μυηθεί σε τεκτονική Στοά της Λευκάδας («Εταιρεία των Ελεύθερων Κτιστών», της Αγίας Μαύρας), ενώ ο Τσακάλωφ είχε υπάρξει ιδρυτικό μέλος του Ελληνόγλωσσου Ξενοδοχείου. Σκοπός της Φιλικής Εταιρείας είναι η γενική επανάσταση των Ελλήνων για την «ανέγερσιν και απελευθέρωσιν του Ελληνικού Έθνους και της Πατρίδoς μας», όπως μας πληροφορεί ο ίδιος ο Ξάνθος. Και σημειώνει στα «Aπομνημονεύματά» του: ..δια να ενεργήσωσι μόνοι των ό,τι ματαίως από πολλού χρόνου ήλπιζον από την φιλανθρωπίαν των χριστιανών  Στη φιλική εταιρία μυήθηκαν οι περισσότεροι αγωνιστές του 21.

13 Μερικοί πολιτικοί ηγέτες της επανάστασης
Ιωάννης Κολέτης Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης (Υπήρξε μάλιστα και εμφύλιος σπαραγμός μεταξύ αυτών και των οπλαρχηγών)

14 Την εργασία επιμελήθηκαν οι μαθητές
Γιώργος Καλογερόπουλος Γιώργος Καραχότζας Μικές Μαρκουλάκης Χρίστος Μότσιος


Κατέβασμα ppt "Η επανάσταση του 1821 Η επανάσταση του 1821 Είναι η εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση των ελλήνων ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία και τον τούρκικο ζυγό."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google