Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ Α2 ΘΕΜΑ: ΤΑ ΜΑΚΡΑ ΤΕΙΧΗ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ Α2 ΘΕΜΑ: ΤΑ ΜΑΚΡΑ ΤΕΙΧΗ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ Α2 ΘΕΜΑ: ΤΑ ΜΑΚΡΑ ΤΕΙΧΗ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

2 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΚΡΩΝ ΤΕΙΧΩΝ…
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΚΡΩΝ ΤΕΙΧΩΝ… Τα Μακρά Τείχη ήταν αμυντικά τείχη της πόλης των Αθηνών που χτίστηκαν μεταξύ 461 π.Χ.-455 π.Χ., τα οποία ένωναν την αρχαία Αθήνα με τον λιμένα του Πειραιά. Τα μακρά τείχη που ένωναν τον Πειραιά με την Αθήνα.

3 Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως η ανέγερσή τους είχε προταθεί από τον Περικλή επί των σχεδίων του ναυάρχου Θεμιστοκλή που θεωρείται μέχρι σήμερα ο Πατέρας και αναμορφωτής του Πειραιά. Αρχίζει την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, που θα συμπληρώσει ο ίδιος μετά τους Περσικούς πολέμους : Τειχίζει τον Πειραιά και προτείνει την κατασκευή των μακρών τειχών, που θα κάνουν την Αθήνα απόρθητη όσο είναι θαλασσοκράτειρα, ολοκληρώθηκε σε 17 χρόνια και κόστισε συνολικά τάλαντα, δηλαδή περίπου αρχαίες δραχμές!

4 Οι πολλοί πόλεμοι, όμως, κατέστρεψαν το τείχος και το φρούριο της Μουνιχίας, ενώ μείωσαν τον Πειραιά σε μικρό οικισμό. Οι μικρές στοές του ιερού έχουν έργα διάσημων καλλιτεχνών, ενώ έξω στην ύπαιθρο υπάρχουν ανδριάντες. Με το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου το 404 π.Χ., οι ηττημένοι Αθηναίοι υποχρεώθηκαν από τους Σπαρτιάτες να καταστρέψουν όλα τα τείχη της πόλης (του Άστεως, του Πειραιώς και τα Μακρά Τείχη), μεγάλο μέρος των οποίων ξαναχτίσθηκε μετά την επάνοδο της δημοκρατίας από τον Κόνωνα το 394π.Χ.

5 Τα Μακρά Τείχη έχουν, επίσης, γκρεμιστεί, έχοντας καταστραφεί πρώτα από τους Λακεδαιμόνιους και τον Λύσανδρο το 404 π.Χ. ως ένδειξη καλής θέλησης των Αθηναίων στην πραγματικότητα για να τους καταστήσει αμυντικά αδύναμους. Επίσης η κατεδάφιση συμβολίζει και την πτώση της Δημοκρατίας και την άνοδο των Τυράννων στην εξουσία και ύστερα από τους Ρωμαίους, όταν ο Σύλλας κυρίευσε με πολιορκεία τον Πειραιά και το άστυ. Λίγες δεκαετίες μετά την καταστροφή που προξένησε ο Σύλλας (86π.Χ.), οι άλλοτε φημισμένοι και ευημερούσα ναυτική πόλη είχε παρακμάσει σε μικρό οικισμό.

6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3D ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΜΑΚΡΑ ΤΕΙΧΗ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ…

7 Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ (ΕΞΩ) ΑΠΌ ΔΥΤΙΚΑ.
ΔΙΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΥΛΕΣ : ΤΟ ΔΙΠΥΛΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΠΥΛΗ ΔΕΞΙΑ. ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ

8 Το Δίπυλον από ψηλά

9 Το Δίπυλον όπως το έβλεπε κανείς μπαίνοντας στην Αθήνα

10 Οι στήλες κατά μήκος της Οδού των Τάφων
Οι στήλες κατά μήκος της Οδού των Τάφων. Η πρώτη από αριστερά είναι η γνωστή στήλη της Ηγησούς, κόρης του Προξένου που πέθανε περίπου το 410 π.Χ.

11 Γενική άποψη του Πομπείου από νότια
Γενική άποψη του Πομπείου από νότια. Αριστερά και δεξιά, η Ιερά Πύλη και το Δίπυλον.

12 Η πρόσοψη του Πομπείου. Στα δεξιά, μπροστά από το Δίπυλον φαίνεται η κρήνη που υπήρχε εκεί για τους ταξιδιώτες.

13 Το μνημειακό Ιωνικό πρόπυλο του Πομπείου.

14 Οι μάχες που κέρδισαν οι Αθηναίοι είναι οι παρακάτω :
Κατά την επιδρομή των Θηβαίων στην πόλη των Πλαταιών τον Μάρτιο του 431 π.Χ. ο Αρχίδαμος εμφανίστηκε στην Αττική στα τέλη Μαΐου, του 431 π.Χ και άρχισε την ερήμωση της ενώ οι Αθηναίοι κλείστηκαν στα Μακρά Τείχη, αποφεύγοντας την αντιπαράθεση με το πεζικό των Πελοποννησίων και περιορίζοντας τις επιθετικές τους κινήσεις στο ναυτικό – το έστελναν και λεηλατούσαν για αντιπερισπασμό τα παράλια της Πελοποννήσου και κυρίως την Ηλεία.

15 Όταν οι Πελοποννήσιοι αποχώρισαν στα τέλη Ιουλίου, οι Αθηναίοι κυρίευσαν την Αίγινα, ερήμωσαν τις περιοχές των Λοκρών (στη σημερινή Αταλάντη, απέναντι από την Εύβοια ) και λεηλάτησαν τα Μέγαρα Οι Αθηναίοι δεν είχαν πάντα νίκες. Στον Πελοποννησιακό πόλεμο και από το 405 π.Χ έως το 403 η τύχη των Αθηναίων γύρισε προς το χειρότερο. Έτσι λοιπόν έχουμε την καταστροφή του Αθηναϊκού στόλου στους Αιγός ποταμούς από τις Σπαρτιατικές δυνάμεις του Λύσανδρου τον Αύγουστο του 405 π.Χ. Η καταστροφή αυτή σήμανε και το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου και έθεσε τέλος στον εμφύλιο σπαραγμό των Ελλήνων.

16 Όταν ο Λύσανδρος πολιόρκησε την Αθήνα από ξηρά και θάλασσα οι Αθηναίοι αναγκάστηκαν να δεχτούν τους ταπεινωτικούς όρους της ειρήνης. Ένας από τους βασικούς όρους των Λακεδαιμονίων ήταν το γκρέμισμα των Μακρών Τειχών και των τειχών του Πειραιά. Οι Λακεδαιμόνιοι δεν θέλησαν να καταστρέψουν την Αθήνα γιατί σεβάστηκαν την προσφορά της στον πολιτισμό και στην ένδοξη ιστορία της . Σκέφτηκαν όμως επιβάλλοντας σαν όρο το γκρέμισμα των Τειχών την ταπείνωσαν και την ξεφτέλιζαν εξίσου, διότι οι Αθηναίοι είχαν στηρίξει πολλές ελπίδες σε αυτά τα τείχη και καυχιόταν για αυτά.

17 Χάρη σε αυτά τα τείχη οι Αθηναίοι ένιωθαν απόλυτα ασφαλείς μέσα στην πόλη τους καθώς τα είχαν φτιάξει σε μια περίοδο που ήταν η πλουσιότερη πόλη – κράτος της Ελλάδας. Επομένως, τα τείχη αυτά ήταν ικανά να τους προστατεύσουν από οποιοδήποτε εχθρό, αρκεί να είχαν τρόπο εφοδιασμού της πόλης με τρόφιμα. Επιπλέον, τα τείχη ήταν σύμβολο της δύναμης της πόλης. Οι Αθηναίοι ένιωσαν πολλοί περήφανοι για αυτά και οι ξένοι όταν τα έβλεπαν τα θαύμαζαν και εντυπωσιάζονταν από το μέγεθος και την κατασκευή τους.

18 Συνεπώς, οι Λακεδαιμόνιοι με το να ζητήσουν το γκρέμισμα των τειχών επιδίωκαν :
Η Αθήνα αποδυναμωνόταν εντελώς, αφού θα έχανε το ισχυρότερο μέσο προστασίας της . Με αυτό τον τρόπο οι Σπαρτιάτες θα μπορούσαν να επέμβουν εύκολα στο εσωτερικό της, ώστε ποτέ ξανά να μη γίνει μεγάλη δύναμη. Αποτελούσε μεγάλη προσβολή για τους Αθηναίους το να χάσουν το σύμβολο της δύναμής τους. Άρα οι Σπαρτιάτες τους εξευτέλιζαν εντελώς. Ουσιαστικά με την κατεδάφιση των τειχών, η Αθήνα υποδουλώνετε στη θέληση των Λακεδαιμονίων . Το γκρέμισμα των Μακρών Τειχών σήμανε και το τέλος του ποιο σημαντικού αμυντικού μηχανισμού της Αθήνας. Μετά λοιπόν από αυτόν τον όρο η Αθήνα δεν θα ξανάβρισκε ποτέ τη δύναμη που είχε τον 5ο αιώνα π.Χ. όσο και αν προσπάθησε τον 4ο αιώνα π.Χ.

19 Τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν σε διάφορες ανασκαφές τμήματα των μακρών τειχών. Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι το αρχικό σχέδιο της πύλης, που πρωτοχτίσθηκε αμέσως μετά τα περσικά (479π.Χ), διατηρήθηκε σχεδόν αναλλοίωτο κατά τις εργασίες ανακατασκευής της στα τέλη του 4ου αι. π.Χ.

20 Εντυπωσιακά τμήματα από το νότιο σκέλος των μακρών τειχών στο Μοσχάτο και το νέο Φάληρο αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες που εκτελούνται στο πλαίσιο του έργου «Ανακαίνιση υποδομής-επιδομής γραμμών και ενίσχυση της σήραγγας από Ομόνοια έως Μοναστηράκι της ΗΣΑΠ»

21 Για την κατασκευή του τείχους έχουν χρησιμοποιηθεί ασβεστολιθικές λιθόπλινθοι εξαιρετικής εργασίας και με επιμέρους λιθουργική διακόσμηση, οι οποίες χάρη στην τέλεια εφαρμογή τους προσδίδουν εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα στην όψη του τείχους. Για την σπουδαιότητα των ευρημάτων η 26η εφορεία επιδιώκει τη διατήρηση και προβολή τους μέσα στα μελλοντικά σχέδια οικοδόμησης του συγκεκριμένου οικοπέδου.

22 Όσο αφορά το σύστημα συγκέντρωσης ύδατος πρόκειται για εγκατάσταση μεταξύ των δύο μακρών τειχών με τρεις λύθηκες κυκλικές κατασκευές που αποδίδονται σε δεξαμενές, ένα φρέαρ και τμήμα πήλινου αγωγού. Αυτός ο τύπος αγωγού μάλιστα θεωρείται ότι αποτελεί μέρος του μεγάλου δικτύου υδροδότησης του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε ήδη επί της τυραννίας του Πεισίστρατου μεταξύ π.Χ.

23 Το αρχαίο τείχος σε σωστική
Ανασκαφή στην οδό Αριστείδου και Πεσματζόγλου   Την ανάγκη να αναδειχθούν τα μακρά τείχη με τον φωτισμό τους και την κατασκευή ξύλινου πεζόδρομου επισήμανε ο δήμαρχος Πειραιά μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο «είναι δυνατόν να έχουμε την πειραϊκή και τα αρχαία τείχη αφημένα στη μοίρα τους; Να φωτιστούν, να αναδειχθούν τα τείχη και από στεριά και από θάλασσα».

24 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Wikipedia Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ Ancientathens.3d Carrerkidz
Enet.gr ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

25 Συμμετείχαν οι παρακάτω:
ΟΜΑΔΑ Α΄ ΜΥΡΜΙΔΩΝΕΣ ΟΜΑΔΑ Β΄ ΓΙΓΝΩΣΚΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΜΑΔΑ Γ΄ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙ Πιλάτος Παναγιώτης Πολυμέρου Μαρία Παρασκευγιώτης Παναγιώτης Σωτηρίου Ιωάννα Σπανού Κων/να Τσούμα Παρασκευή Σάντου Αλεξάνδρα Παρασκευϊώτη Ασημίνα Τσινάβου Ιωάννα Τσιάμη Κων/να Πατακιά Κατερίνα Ρήγας Παύλος Σαμαρά Γεωργία Χαμπίπης Γεώργιος Σταματόπουλος Δημήτριος ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Πιλάτου Βασιλική


Κατέβασμα ppt "ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ Α2 ΘΕΜΑ: ΤΑ ΜΑΚΡΑ ΤΕΙΧΗ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google