Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα Μακρά Τείχη ήταν αμυντικά τείχη της πόλης των Αθηνών που χτίστηκαν μεταξύ 461 π.Χ.-455 π.Χ., τα οποία ένωναν την αρχαία Αθήνα με τον λιμένα του Πειραιά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα Μακρά Τείχη ήταν αμυντικά τείχη της πόλης των Αθηνών που χτίστηκαν μεταξύ 461 π.Χ.-455 π.Χ., τα οποία ένωναν την αρχαία Αθήνα με τον λιμένα του Πειραιά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Τα Μακρά Τείχη ήταν αμυντικά τείχη της πόλης των Αθηνών που χτίστηκαν μεταξύ 461 π.Χ.-455 π.Χ., τα οποία ένωναν την αρχαία Αθήνα με τον λιμένα του Πειραιά. Τα μακρά τείχη που ένωναν τον Πειραιά με την Αθήνα.

3

4 Οι πολλοί πόλεμοι, όμως, κατέστρεψαν το τείχος και το φρούριο της Μουνιχίας, ενώ μείωσαν τον Πειραιά σε μικρό οικισμό. Οι μικρές στοές του ιερού έχουν έργα διάσημων καλλιτεχνών, ενώ έξω στην ύπαιθρο υπάρχουν ανδριάντες. Με το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου το 404 π.Χ., οι ηττημένοι Αθηναίοι υποχρεώθηκαν από τους Σπαρτιάτες να καταστρέψουν όλα τα τείχη της πόλης (του Άστεως, του Πειραιώς και τα Μακρά Τείχη), μεγάλο μέρος των οποίων ξαναχτίσθηκε μετά την επάνοδο της δημοκρατίας από τον Κόνωνα το 394π.Χ.

5 Τα Μακρά Τείχη έχουν, επίσης, γκρεμιστεί, έχοντας καταστραφεί πρώτα από τους Λακεδαιμόνιους και τον Λύσανδρο το 404 π.Χ. ως ένδειξη καλής θέλησης των Αθηναίων στην πραγματικότητα για να τους καταστήσει αμυντικά αδύναμους. Επίσης η κατεδάφιση συμβολίζει και την πτώση της Δημοκρατίας και την άνοδο των Τυράννων στην εξουσία και ύστερα από τους Ρωμαίους, όταν ο Σύλλας κυρίευσε με πολιορκεία τον Πειραιά και το άστυ. Λίγες δεκαετίες μετά την καταστροφή που προξένησε ο Σύλλας (86π.Χ.), οι άλλοτε φημισμένοι και ευημερούσα ναυτική πόλη είχε παρακμάσει σε μικρό οικισμό.

6

7 Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ (ΕΞΩ) ΑΠΌ ΔΥΤΙΚΑ. ΔΙΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΥΛΕΣ : ΤΟ ΔΙΠΥΛΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΠΥΛΗ ΔΕΞΙΑ. ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ

8 Το Δίπυλον από ψηλά

9 Το Δίπυλον όπως το έβλεπε κανείς μπαίνοντας στην Αθήνα

10 Οι στήλες κατά μήκος της Οδού των Τάφων. Η πρώτη από αριστερά είναι η γνωστή στήλη της Ηγησούς, κόρης του Προξένου που πέθανε περίπου το 410 π.Χ.

11 Γενική άποψη του Πομπείου από νότια. Αριστερά και δεξιά, η Ιερά Πύλη και το Δίπυλον.

12 Η πρόσοψη του Πομπείου. Στα δεξιά, μπροστά από το Δίπυλον φαίνεται η κρήνη που υπήρχε εκεί για τους ταξιδιώτες.

13 Το μνημειακό Ιωνικό πρόπυλο του Πομπείου.

14 Οι μάχες που κέρδισαν οι Αθηναίοι είναι οι παρακάτω : Κατά την επιδρομή των Θηβαίων στην πόλη των Πλαταιών τον Μάρτιο του 431 π.Χ. ο Αρχίδαμος εμφανίστηκε στην Αττική στα τέλη Μαΐου, του 431 π.Χ και άρχισε την ερήμωση της ενώ οι Αθηναίοι κλείστηκαν στα Μακρά Τείχη, αποφεύγοντας την αντιπαράθεση με το πεζικό των Πελοποννησίων και περιορίζοντας τις επιθετικές τους κινήσεις στο ναυτικό – το έστελναν και λεηλατούσαν για αντιπερισπασμό τα παράλια της Πελοποννήσου και κυρίως την Ηλεία.

15 Όταν οι Πελοποννήσιοι αποχώρισαν στα τέλη Ιουλίου, οι Αθηναίοι κυρίευσαν την Αίγινα, ερήμωσαν τις περιοχές των Λοκρών (στη σημερινή Αταλάντη, απέναντι από την Εύβοια ) και λεηλάτησαν τα Μέγαρα Οι Αθηναίοι δεν είχαν πάντα νίκες. Στον Πελοποννησιακό πόλεμο και από το 405 π.Χ έως το 403 η τύχη των Αθηναίων γύρισε προς το χειρότερο. Έτσι λοιπόν έχουμε την καταστροφή του Αθηναϊκού στόλου στους Αιγός ποταμούς από τις Σπαρτιατικές δυνάμεις του Λύσανδρου τον Αύγουστο του 405 π.Χ. Η καταστροφή αυτή σήμανε και το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου και έθεσε τέλος στον εμφύλιο σπαραγμό των Ελλήνων.

16 Όταν ο Λύσανδρος πολιόρκησε την Αθήνα από ξηρά και θάλασσα οι Αθηναίοι αναγκάστηκαν να δεχτούν τους ταπεινωτικούς όρους της ειρήνης. Ένας από τους βασικούς όρους των Λακεδαιμονίων ήταν το γκρέμισμα των Μακρών Τειχών και των τειχών του Πειραιά. Οι Λακεδαιμόνιοι δεν θέλησαν να καταστρέψουν την Αθήνα γιατί σεβάστηκαν την προσφορά της στον πολιτισμό και στην ένδοξη ιστορία της. Σκέφτηκαν όμως επιβάλλοντας σαν όρο το γκρέμισμα των Τειχών την ταπείνωσαν και την ξεφτέλιζαν εξίσου, διότι οι Αθηναίοι είχαν στηρίξει πολλές ελπίδες σε αυτά τα τείχη και καυχιόταν για αυτά.

17 Χάρη σε αυτά τα τείχη οι Αθηναίοι ένιωθαν απόλυτα ασφαλείς μέσα στην πόλη τους καθώς τα είχαν φτιάξει σε μια περίοδο που ήταν η πλουσιότερη πόλη – κράτος της Ελλάδας. Επομένως, τα τείχη αυτά ήταν ικανά να τους προστατεύσουν από οποιοδήποτε εχθρό, αρκεί να είχαν τρόπο εφοδιασμού της πόλης με τρόφιμα. Επιπλέον, τα τείχη ήταν σύμβολο της δύναμης της πόλης. Οι Αθηναίοι ένιωσαν πολλοί περήφανοι για αυτά και οι ξένοι όταν τα έβλεπαν τα θαύμαζαν και εντυπωσιάζονταν από το μέγεθος και την κατασκευή τους.

18 1.Η Αθήνα αποδυναμωνόταν εντελώς, αφού θα έχανε το ισχυρότερο μέσο προστασίας της. Με αυτό τον τρόπο οι Σπαρτιάτες θα μπορούσαν να επέμβουν εύκολα στο εσωτερικό της, ώστε ποτέ ξανά να μη γίνει μεγάλη δύναμη. 2.Αποτελούσε μεγάλη προσβολή για τους Αθηναίους το να χάσουν το σύμβολο της δύναμής τους. Άρα οι Σπαρτιάτες τους εξευτέλιζαν εντελώς. 3.Ουσιαστικά με την κατεδάφιση των τειχών, η Αθήνα υποδουλώνετε στη θέληση των Λακεδαιμονίων. Το γκρέμισμα των Μακρών Τειχών σήμανε και το τέλος του ποιο σημαντικού αμυντικού μηχανισμού της Αθήνας. Μετά λοιπόν από αυτόν τον όρο η Αθήνα δεν θα ξανάβρισκε ποτέ τη δύναμη που είχε τον 5 ο αιώνα π.Χ. όσο και αν προσπάθησε τον 4 ο αιώνα π.Χ. Συνεπώς, οι Λακεδαιμόνιοι με το να ζητήσουν το γκρέμισμα των τειχών επιδίωκαν :

19

20

21

22

23 Το αρχαίο τείχος σε σωστική Ανασκαφή στην οδό Αριστείδου και Πεσματζόγλου

24 1.Wikipedia 2.Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ 3.Ancientathens.3d 4.Carrerkidz 5.Enet.gr ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

25 ΟΜΑΔΑ Α΄ ΜΥΡΜΙΔΩΝΕΣ ΟΜΑΔΑ Β΄ ΓΙΓΝΩΣΚΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΜΑΔΑ Γ΄ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙ Πιλάτος ΠαναγιώτηςΠολυμέρου Μαρία Παρασκευγιώτης Παναγιώτης Σωτηρίου ΙωάνναΣπανού Κων/ναΤσούμα Παρασκευή Σάντου ΑλεξάνδραΠαρασκευϊώτη ΑσημίναΤσινάβου Ιωάννα Τσιάμη Κων/ναΠατακιά ΚατερίναΡήγας Παύλος Σαμαρά ΓεωργίαΧαμπίπης Γεώργιος Σταματόπουλος Δημήτριος ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Πιλάτου Βασιλική


Κατέβασμα ppt "Τα Μακρά Τείχη ήταν αμυντικά τείχη της πόλης των Αθηνών που χτίστηκαν μεταξύ 461 π.Χ.-455 π.Χ., τα οποία ένωναν την αρχαία Αθήνα με τον λιμένα του Πειραιά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google