Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι συνθήκες ζωής στην Οθωμανική αυτοκρατορία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι συνθήκες ζωής στην Οθωμανική αυτοκρατορία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι συνθήκες ζωής στην Οθωμανική αυτοκρατορία

2 Ο κεφαλικός φόρος (χαράτσι).
Σύμφωνα με τους νόμους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας όλοι οι υπόδουλοι κάτοικοι για να έχουν δικαίωμα να ζουν στην επικράτεια του σουλτάνου έπρεπε να πληρώνουν το λεγόμενο κεφαλικό φόρο (χαράτσι).

3 Ο φόρος της γης Ακόμα για να μπορούν να καλλιεργούν τη γη έπρεπε να πληρώνουν το φόρο της γης. Οι φόροι αυτοί πληρώνονταν κάθε χρόνο.

4 Ο κίνδυνος των πειρατών
Όσοι Έλληνες ζούσαν σε παραθαλάσσιες περιοχές υπέφεραν από τους πειρατές που κούρσευαν πλοία και έκαναν επιδρομές αρπάζοντας ανθρώπους και αγαθά.

5 Οι ελληνικές παροικίες
Οι σκληρές αυτές συνθήκες ανάγκασαν πολλούς Έλληνες να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Έτσι άρχισαν να δημιουργούνται οι ελληνικές παροικίες στην Ευρώπη, όπως εκείνες της Βιέννης, της Οδησσού, της Βενετίας και της Τεργέστης.

6 Οδησσός Τεργέστη Βιέννη Βενετία

7 Ιδιαίτερα ευνοϊκές για την εγκατάσταση των Ελλήνων ήταν οι Παραδουνάβιες ηγεμονίες (Μολδαβία και Βλαχία). (Εμπορικοί δρόμοι σελ. 12)

8 Τι γνώρισαν και συνάντησαν στους ξένους τόπους οι Έλληνες;
Τι γνώρισαν και συνάντησαν στους ξένους τόπους οι Έλληνες; Στους ξένους αυτούς τόπους εξελίσσονται και προοδεύουν. Γνωρίζουν διαφορετικά ήθη και έθιμα και συναντούν τις νέες ιδέες που διακινούνται στην Ευρώπη των νεότερων χρόνων. Ασχολήθηκαν με το εμπόριο και τη βιοτεχνία και πολλοί πρόκοψαν στις τέχνες και τα γράμματα.

9 Πώς βοήθησαν το τόπο τους;
Δεν ξεχνούν όμως και τον τόπο τους. Διέθεταν χρήματα για να χτιστούν σχολεία, να σπουδάσουν οι νέοι, να τυπωθούν βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες. Με αυτό τον τρόπο οι Έλληνες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μαθαίνουν για τις αλλαγές που συμβαίνουν στις ευρωπαϊκές χώρες. Όλα αυτά τους βοηθούν να προετοιμάσουν το μεγάλο αγώνα για την ανεξαρτησία τους.


Κατέβασμα ppt "Οι συνθήκες ζωής στην Οθωμανική αυτοκρατορία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google