Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 Ήταν εθελοντική και ειρηνική, με οικονομικά κυρίως αίτια.  Πολλοί Έλληνες κατοίκησαν σε πόλεις που βρίσκονταν κατά μήκος των εμπορικών δρόμων που διέσχιζαν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " Ήταν εθελοντική και ειρηνική, με οικονομικά κυρίως αίτια.  Πολλοί Έλληνες κατοίκησαν σε πόλεις που βρίσκονταν κατά μήκος των εμπορικών δρόμων που διέσχιζαν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2  Ήταν εθελοντική και ειρηνική, με οικονομικά κυρίως αίτια.  Πολλοί Έλληνες κατοίκησαν σε πόλεις που βρίσκονταν κατά μήκος των εμπορικών δρόμων που διέσχιζαν τη Βαλκανική και την Ευρώπη.  Τα εμπορεύματα μεταφέρονταν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία προς την Κεντρική Ευρώπη και τη Ρωσία διά ξηράς από συγκεκριμένους δρόμους, με καραβάνια που διέσχιζαν τα Βαλκάνια.

3

4  1.Έλληνες από τον Πόντο μετακινήθηκαν στον Καύκασο και την Κριμαία ιδρύοντας παροικίες, με γνωστότερη την Οδησσό.  2.Οι Έλληνες από τη Μακεδονία εγκαταστάθηκαν κυρίως στη Βιέννη, την Τεργέστη, τη Σερβία και την Ουγγαρία, όπου ασχολήθηκαν με το εμπόριο βαμβακερών, δερμάτων, χαλιών και άλλων ειδών.  3. Έλληνες, που εγκαταστάθηκαν στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, τη Βλαχία και τη Μολδαβία, περιοχές που κυβερνούσαν Φαναριώτες ηγεμόνες.

5

6

7  1) Έφτιαχναν ναό για την τέλεση θρησκευτικών καθηκόντων.  2) Έγραφαν καταστατικό (για τα μέλη της κοινότητας)  με: α) σκοπούς, β) οργάνωση, γ) δικαιώματα, δ) υποχρεώσεις.  3) Έχτιζαν μοναστήρια και κοινοτικά σχολεία (π.χ. το Φλαγγινιανό Φροντιστήριο στη Βενετία).  4) Φρόντιζαν για την έκδοση ελληνικών βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων.

8

9  1. Ενίσχυσαν οικονομικά τα ελληνικά σχολεία στις τουρκοκρατούμενες περιοχές  2.Κατασκεύασαν πολυτελείς κατοικίες στους τόπους καταγωγής τους, τα λεγόμενα αρχοντικά. (π.χ. στη Σιάτιστα, την Καστοριά, την Κοζάνη, τα Ζαγοροχώρια και τα χωριά του Πηλίου).  3. Από τους Έλληνες των παροικιών ξεκίνησε κατά τον 18 ο αιώνα η πνευματική αναγέννηση του υπόδουλου έθνους.

10


Κατέβασμα ppt " Ήταν εθελοντική και ειρηνική, με οικονομικά κυρίως αίτια.  Πολλοί Έλληνες κατοίκησαν σε πόλεις που βρίσκονταν κατά μήκος των εμπορικών δρόμων που διέσχιζαν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google