Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων

2 Πώς ήταν ο Αγώνας των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους;
Ο Αγώνας των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους είναι μακρύς και δύσκολος. Οι μεγάλες ηρωικές στιγμές εναλλάσσονται µε δύσκολες περιόδους και ήττες. Ιδιαίτερα μετά τη συνεργασία οθωμανικών και αιγυπτιακών δυνάμεων η Επανάσταση υποχωρεί και περιορίζεται εδαφικά.

3 Σε ποιους απευθύνεται η ηγεσία των Ελλήνων ;
Η ηγεσία των Ελλήνων απευθύνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του Αγώνα στις Μεγάλες Δυνάµεις και ζητά την προστασία και τη βοήθειά τους. Οι διαμάχες ανάμεσα στους προκρίτους και τους στρατιωτικούς για τον έλεγχο της εξουσίας οδήγησαν στη δημιουργία τριών πολιτικών κομμάτων: του Αγγλικού, που το υποστήριζαν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και οι Υδραίοι, του Γαλλικού, με τον Ηπειρώτη γιατρό Ιωάννη Κωλέττη και τους Ρουμελιώτες και του Ρωσικού, υπό την επιρροή του Κολοκοτρώνη και των οπλαρχηγών της Πελοποννήσου. Τα κόμματα αυτά διαίρεσαν τους Έλληνες και αποτέλεσαν ένα ακόμα λόγο ασυνεννοησίας μεταξύ τους.

4 Πού έγινε και τι αποφάσισε η Γ΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων;
Τελικά στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας το 1827 ψήφισαν νέο σύνταγμα ορίζοντας ως κυβερνήτη της Ελλάδας τον Ιωάννη Καποδίστρια.

5 Τι αποφάσισαν οι Μεγάλες Δυνάμεις;
Η πτώση του Μεσολογγίου έχει μεγάλο αντίκτυπο και συγκινεί την κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών χωρών. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι Μεγάλες Δυνάµεις μεσολαβούν στο ελληνικό ζήτημα. Αποφασίζουν στο Λονδίνο, 6 Ιουλίου 1827 (Ιουλιανή Συνθήκη), την κατάπαυση των εχθροπραξιών και την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση ενός αυτόνομου ελληνικού κράτους.

6 Η αντίδραση της Υψηλής Πύλης
Στις αποφάσεις αυτές όμως αντιδρά η Υψηλή Πύλη. Οι Μεγάλες Δυνάµεις μετά την άρνηση του σουλτάνου να συνεργαστεί αποφασίζουν να επιβάλουν τη θέση τους.

7 Η Ναυμαχία στο Ναυαρίνο
Οι στόλοι των Μεγάλων ∆υνάµεων κατευθύνονται προς το Ναυαρίνο (Ιούλιος του 1827)

8 Ποιοι συγκρούστηκαν στο Ναυαρίνο;
Η ναυμαχία στο Ναυαρίνο, το 1827, όπου ο ενωμένος στόλος των Μεγάλων ∆υνάµεων καταστρέφει τον ενωμένο στόλο Οθωμανών και Αιγυπτίων, είναι καθοριστική. Ο σουλτάνος τελικά συνθηκολογεί για μια Ελλάδα εδαφικά περιορισμένη. Πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Λουί Κερνερέ με τη Ναυμαχία στο Ναβαρίνο.

9 Πώς η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος;
Πώς η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος; Με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το 1830, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

10

11 ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ Μεγάλες Δυνάµεις: η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία
Πρωτόκολλο του Λονδίνου: Συμφωνία των Μεγάλων Δυνάµεων µε την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους Ιουλιανή Σύµβαση: Συνθήκη του Λονδίνου (Ιούλιος 1827) µε την οποία οι Μεγάλες Δυνάµεις αποφασίζουν τη δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κράτους και καλούν την Υψηλή Πύλη να αποδεχθεί τις αποφάσεις τους

12 Αντιστοιχίστε τα ονόματα της στήλης Α' με τα κόμματα της στήλης Β'.
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης α. Αγγλικό κόμμα Ιωάννης Κωλέττης β. Ρωσικό κόμμα Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος γ. Γαλλικό κόμμα


Κατέβασμα ppt "Η επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google