Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

2 ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ελληνική επανάσταση ξεκινάει ίσως τη χειρότερη στιγμή. Στη Γαλλία έχει επιστρέψει η Μοναρχία, και οι Μεγάλες Ευρωπαϊκές Δυνάμεις έχουν προσχωρήσει στην «Ιερά Συμμαχία» με την οποία προσπαθούσαν να αποτρέψουν και να καταπνίξουν κάθε άλλη επανάσταση που θα άλλαζε το status quo στην Ευρώπη.

3 1821 Στην πραγματικότητα η Επανάσταση του ’21 ξεκινάει τον Φεβρουάριο και όχι το Μάρτιο. Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας από το 1814, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος του Τσάρου συγκροτεί τον Ιερό Λόχο και πολεμάει στη Μολδοβλαχία. Παρά την ήττα του, βοήθησε τους Επαναστάτες στην Πελοπόννησο τραβώντας την προσοχή των Τούρκων μακριά από το Μοριά.

4 1821 Η πρώτη πόλη που απελευθερώνεται είναι η Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου. Θα ακολουθήσουν και άλλες όπως η Κόρινθος, το Ναύπλιο, η Τριπολιτσά. Εν τω μεταξύ, στις 25 Μαρτίου, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός σηκώνει το λάβαρο της Επανάστασης στο οποίο ορκίζονται οι οπλαρχηγοί της Πελοποννήσου. Ηγετική φυσιογνωμία στις μάχες της Πελοποννήσου αποτελεί ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ενώ στη Στερεά Ελλάδα, δεσπόζει η ηρωική φυσιογνωμία του Αθανάσιου Διάκου που με τον τραγικό θάνατό του έγινε ένας από τους πρώτους εθνομάρτυρες.

5 Ο Σουλτάνος διατάζει τον Καρά Αλί να τιμωρήσει το νησί της Χίου που επαναστάτησε. άνθρωποι σφάζονται. Ο Ντελακρουά μεταφέρει το γεγονός σε έναν από τους πιο διάσημούς του πίνακες και ο Ουγκώ γράφει το ποίημά του «Το ελληνόπουλο».

6 O KΚωνσταντίνος Κανάρης εκδικείται τους Τούρκους, τον Ιούνιο του 1822, πυρπολώντας τη ναυαρχίδα τους. Η καταστροφή παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και ο Καρά-Αλί σκοτώνεται.

7 Τον ίδιο καιρό, ο τούρκος στρατηγός Δράμαλης, ανακαταλαμβάνει πόλεις στην Πελοπόννησο και απειλεί θανάσιμα την Επανάσταση. Μέσα στον γενικότερο πανικό, ο Κολοκοτρώνης συλλαμβάνει ένα έξυπνο σχέδιο. Εφαρμόζει την τακτική της καμένης γης και οδηγεί τον πολυάριθμο στρατό του Δράμαλη στα στενά των Δερβενακίων, εκεί όπου τον κατατροπώνει.

8 1824 Ο Σουλτάνος απευθύνεται στον Αιγύπτιο Ιμπραήμ Πασά για να καταστείλει την Επανάσταση. Ο Ιμπραήμ πλέει με το στόλο του στην Κρήτη και διαπράττει σφαγές στην Κάσο και στα Ψαρά. Θα υποστεί όμως σημαντικές απώλειες στη ναυμαχία του Γέροντα από τον Ανδρέα Μιαούλη που θα σώσει έτσι τη Σάμο αλλά και ολόκληρη την Επανάσταση.

9 1825 Η εμφύλια διαμάχη των Ελλήνων στην Πελοπόννησο δίνει την Ευκαιρία στον Ιμπραήμ να αποβιβασθεί στη Μεθώνη. Καταλαμβάνει τα κάστρα της Κορώνης και της Πύλου, κατατροπώνει το στρατό του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι και ανακαταλαμβάνει την Τριπολιτσά, Ο Δημήτριος Υψηλάντης θα του κλείσει ωστόσο το δρόμο προς το Άργος και το Ναύπλιο

10 1826 Ο Ιμπραήμ περνάει στην Αιτωλοακαρνανία, για να βοηθήσει τον Κιουταχή Πασά που εδώ και 12 μήνες πολιορκεί το Μεσολόγγι. Οι κάτοικοί του αψηφούν ηρωικά τις βόμβες και την πείνα. Στο πλευρό τους είχε σταθεί και ο Λόρδος Βύρωνας. Στις 10 Απριλίου αποφασίζουν τη μεγάλη έξοδο άνθρωποι σφαγιάζονται και 1000 αιχμαλωτίζονται. Η ευρωπαική κοινή γνώμη συγκλονίζεται.

11 1826 Τον ίδιο καιρό, η Ακρόπολη πολιορκείται και σημειώνονται μάχες στην Αττική. Ο κλεφταρματολός, Γεώργιος Καραϊσκάκης νικάει τους Τούρκους στο Κερατσίνι, χάνει όμως τη ζωή του στο Νέο Φάληρο.

12 ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΙΝΟΥ
1827 ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΙΝΟΥ

13 Οι μεγάλες Δυνάμεις συμφωνούν για τη δημιουργία ενός ελληνικού κράτους
Οι μεγάλες Δυνάμεις συμφωνούν για τη δημιουργία ενός ελληνικού κράτους. Όχι όμως και ο Σουλτάνος. Στέλνουν στόλο τους για να φοβίσουν τους Τούρκους και να τους αναγκάσουν να διαπραγματευθούν. Ο Ιμπραήμ όμως ανοίγει πυρ στα πλοία των Άγγλων, των Γάλλων και των Ρώσων, οι οποίοι απαντούν και καταστρέφουν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο.

14 Με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου στις 3 Φεβρουαρίου 1830 αναγνωρίζεται το πρώτο ελληνικό κράτος που περιελάμβανε την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και μέρος της Στερεάς. Εκλεγμένος κυβερνήτης του από το 1828, είναι ο Ιωάννης Καποδίστριας, Έλληνας διπλωμάτης από την Κέρκυρα που υπήρξε υπουργός εξωτερικών του Τσάρου.

15 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ‘21
ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ ( ) Δίνει όλη της την περιουσία για να στηρίξει τον Αγώνα. Ξεσηκώνει τους κατοίκους της Μυκόνου και μετέχει σε μάχες. Απευθύνει εκκλήσεις στις γυναίκες της Γαλλίας να στηρίξουν την Επανάσταση.

16 ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ (1771-1825)
Υδραία στην καταγωγή ζει στις Σπέτσες. Η «καπετάνισσα» αγοράζει εμπορικά πλοία και τα εξοπλίζει με κανόνια. Συμμετέχει στην πολιορκία της Τριπολιτσάς και κατατροπώνει τα τουρκικά πλοία στο Αιγαίο.

17 ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ Charles FAVIER (1783-1855) Jean-Gabriel EYNARD
Γάλλος στρατιωτικός που συμμετείχε στις ναπολεόντειες εκστρατείες. Jean-Gabriel EYNARD ( ) Ελβετός τραπεζίτης

18 ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝΑΣ- ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ
ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝΑΣ- ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ

19 ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ – ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google