Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΜΑ: ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΜΑ: ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΜΑ: ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

2 ΑΙΤΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ;
Τα κοινωνικά στερεότυπα -διαδεδομένες κοινωνικές αντιλήψεις σχετικές με την αξία και το ρόλο των κοινωνικών ομάδων -εσωτερικεύονται ασυνείδητα από το άτομο, καθώς προβάλλονται ως αυταπόδεικτες αλήθειες. Οι αντιλήψεις αυτές επηρεάζουν την κοινωνική στάση του ατόμου και οδηγούν στην υιοθέτηση προκαταλήψεων και στη δυσμενή προδιάθεση απέναντι σε άτομα και ομάδες. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις διάφορες ομάδες και τα συγκρουόμενα συμφέροντα διαμορφώνουν κλίμα αντιπαράθεσης και εχθρότητας. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη κάθε ομάδας, αποβλέποντας στην ενίσχυση του κυριαρχικού ρόλου και των προνομίων τους, υιοθετούν αβασάνιστα ιδεολογίες υπεροχής και εξυπηρετούν τις επιδιώξεις τους.

3 ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ… Η έλλειψη παιδείας και πνευματικής καλλιέργειας στερεί από τον άνθρωπο τη δυνατότητα να προβαίνει σε κριτική αξιολόγηση των στερεοτύπων και να αντιστέκεται στην προκατάληψη και τον φανατισμό. Η υπεροψία και η τάση επιβολής οδηγούν στην εξιδανίκευση της δικής μας ομάδας και την άκριτη υιοθέτηση υποτιμητικών αντιλήψεων για τους άλλους. Ο ηλεκτρονικός και έντυπος τύπος συχνά αποδίδει αβασάνιστα αρνητικούς χαρακτηρισμούς σε ανθρώπινους τύπους και κοινωνικές ομάδες, συμβάλλοντας στη διάδοση και εδραίωση ρατσιστικών συμπεριφορών.

4 ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ… Η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων -προβλημάτων στην εποχή μας (ανεργία, εγκληματικότητα, ανισότητες, κοινωνικός αποκλεισμός, κ.α.) δυσχεραίνει τη συνύπαρξη ατόμων και ομάδων με διαφορετικές πολιτιστικές /εθνικές καταβολές και περιορίζει τα περιθὠρια ανεκτικότητας απέναντι στο διαφορετικό. Οι μειονότητες συχνά επικρίνονται ως υπεύθυνες για τη διόγκωση των προβλημάτων και στοχοποιούνται. Οι διακρίσεις υποδαυλίζονται και ενισχύονται από οικονομικές σκοπιμότητες, οι οποίες εξυπηρετούνται από την καταπίεση φυλετικών και κοινωνικών μειονοτήτων. Η αποδοχή της κατωτερότητας μιας ομάδας "νομιμοποιεί" στη συνείδηση της κοινής γνώμης την παραβίαση των δικαιωμάτων και την εκμετάλλευσή της.


Κατέβασμα ppt "ΘΕΜΑ: ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google