Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ

2 ΟΡΙΣΜΟΣ Γλωσσομάθεια είναι η επαρκής γνώση μιας ή περισσότερων ξένων γλωσσών, πέρα από τη μητρική γλώσσα του καθενός.

3 Τα Θετικά Της Γλωσσομάθειας
Η σπουδή ξένων γλωσσών, εκτός του ότι είναι αναγκαία, οδηγεί και σε θετικά αποτελέσματα, όταν φυσικά δεν μας παρασύρει σε αλλοτριωτικούς τρόπους ζωής, καθώς μέσω αυτής : Διευρύνεται το πνεύμα καθώς επαυξάνει η εμπειρία. Εμπλουτίζουμε τις γνώσεις και καλλιεργούμε την άγρυπνη περιέργεια. Αναπτύσσουμε την κριτική μας ικανότητα και τον προβληματισμό. Ικανοποιούμε με άξονα τη γλωσσομάθεια την ανάγκη για πολύπλευρη και σφαιρική πληροφόρηση – ενημέρωση. Ενισχύεται η δεκτικότητα σε νέες ιδέες και κατανοείται η γνωστική μας ανεπάρκεια. Συνειδητοποιούμε την ελλειπτικότητα και τη σχετικότητα των δικών μας απόψεων καθώς και του τρόπου ζωής μας. Το άτομο οδηγείται έτσι στην πνευματική τελείωση και στην ηθική πρόοδο και απομακρύνεται από το φανατισμό και τη χειραγώγηση. Η γλωσσομάθεια αποτελεί εφόδιο για επαγγελματική αποκατάσταση και επιτυχία. Δημιουργεί μια σειρά από νέα επαγγέλματα, όπως είναι οι δάσκαλοι ξένων γλωσσών, οι μεταφραστές, οι διερμηνείς και συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας. Είναι απαραίτητη για να «επιβιώσουμε» στο σύγχρονο τρόπο ζωής (Η/Υ, Ιντερνέτ, δορυφορική τηλεόραση, διαφημίσεις). Αναπτύσσεται ο τουρισμός και τα ταξίδια καθιερώνονται ως μέσο ψυχαγωγίας.  Νιώθουμε ασφαλείς και σίγουροι. Η γνώση ξένων γλωσσών ευνοεί την επικοινωνία των λαών, ενισχύει τον πολιτιστικό συγκρητισμό, αποτελεί το μέσο για γόνιμη επαφή, σύσφιξη των διεθνών σχέσεων, ουσιαστική αλληλεπίδραση των λαών και αντιμετώπιση ποικίλων προβλημάτων. Η μελέτη της γλώσσας του λαού αποκαλύπτει και τον τρόπο σκέψης του. Ο Γ. Μπαμπινιώτης σημειώνει «συλλαμβάνει, οργανώνει και εκφράζει διαφορετικά ο κάθε λαός τον κόσμο με τηγ λώσσα του. Η κατανόηση όμως των άλλων λαών επιτρέπει την καλύτερη συνειδητοποίηση

4 Αρνητικά της γλωσσομάθειας
• Η ανάλωση μεγάλου χρόνου για την εκμάθηση ξένων γλωσσών σε βάρος της καλλιέργειας της εθνικής γλώσσας. • Η συμπλεγματική διάθεση που μπορεί να δημιουργηθεί από τις κυριαρχούσες γλώσσες, όπως είναι σήμερα η αγγλική. Μια τέτοια διάθεση προκαλεί την ξενομανία και το μιμητισμό. • Ο κίνδυνος αλλοτρίωσης της εγχώριας γλώσσας, όταν σε ορισμένες εκφράσεις υποκαθίσταται από ξενικούς όρους, ενώ υπάρχουν αντίστοιχοι στη γλώσσα μας. • Η γλώσσα κάθε λαού είναι φορέας του πολιτισμού του. Επομένως, υπάρχει ο κίνδυνος έμμεσης και άκριτης/ υποσυνείδητης υιοθέτησης των αξιών, των αντιλήψεων, της νοοτροπίας κ.λ.π. ενός άλλου πολιτισμού, που μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στη γλωσσική αλλά και στην πολιτιστική παραμόρφωση μιας χώρας.

5 Γιατί γλωσσομάθεια είναι πιο αναγκαία σε έναν Έλληνα ;
• Η χώρα μας είναι πληθυσμιακά μικρή • Οι Έλληνες ταξιδεύουν συχνά σε ξένες χώρες. • Η βιβλιογραφία μας δεν είναι αρκετά αναπτυγμένη και, επομένως, ο μελετητής είναι ανάγκη να χρησιμοποιεί ξένη βιβλιογραφία για την επιστημονική του κατάρτιση. Για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σε ξένη χώρα, η εκμάθηση της γλώσσας της είναι ιδιαίτερα αναγκαία, γιατί: • Διευκολύνει την εύρεση ή την επιλογή μιας καλύτερης εργασίας. • Βοηθά την ενσωμάτωση τους στη νέα κοινωνική πραγματικότητα. • Ευνοεί την επαφή τους με τον πνευματικό πολιτισμό της ξένης χώρας.


Κατέβασμα ppt "ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google