Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και η επίδρασή τους στη ζωή μας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και η επίδρασή τους στη ζωή μας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και η επίδρασή τους στη ζωή μας

2 -Τι είναι τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας). μμ ενημέρωσης;
Ως Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ) εννοούνται όλα τα διαθέσιμα μέσα με τα οποία μπορεί να ενημερωθεί για προηγούμενα και τρέχοντα συμβάντα ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Για παράδειγμα ο Τύπος, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το Διαδίκτυο.

3 Α) Θετικές Συνέπειες Ψυχαγωγούν τους ανθρώπους μέσω κάποιων μεταδόσεων μεγάλων γεγονότων (π.χ. Ολυμπιακοί αγώνες), σειρών και ψυχαγωγικών εκπομπών.

4 Ενημερώνουν τους πολίτες για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο.
Μέσω των ΜΜΕ αποκτούμε γνώση πολύπλευρη, κρίνουμε και αξιοποιούμε αξιολογούμε; τα δρώμενα, αποκτούμε δεκτικότητα σε νέες ιδέες, διαμορφώνοντας πιο οργανωμένη αντίληψη για τα πράγματα.

5 Ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν χιλιάδες ανθρώπους για καλό σκοπό (π
Ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν χιλιάδες ανθρώπους για καλό σκοπό (π. χ. τηλεμαραθώνιος αγάπης κλπ). Οι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται για τα κοινωνικά προβλήματα όπως ο ρατσισμός, η βία, η φτώχια, και αγωνίζονται στη συνέχεια για την επίλυση αυτών και τη διασφάλιση της κοινωνικής ευρυθμίας.

6 Β) ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Τα ΜΜΕ φιμώνουν και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, επειδή εξυπηρετούν πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες. Με την παραπληροφόρηση τα άτομα γίνονται μάζες και θύματα αυτών που ελέγχουν τα ΜΜΕ. Έτσι καταδικάζονται σε πνευματική αδράνεια και οδηγούνται σε παθητικότητα.

7 Ασκούν επικίνδυνη προπαγάνδα όντας φερέφωνα της εκάστοτε εξουσίας (π.χ. Χίτλερ) και υπηρετούν τυφλά τα διάφορα κομματικά συμφέροντα. Έτσι, υπονομεύουν την Δημοκρατία γιατί προωθούν την αναξιοκρατία.

8 Προξενούν «πλύση εγκεφάλου»
Προξενούν «πλύση εγκεφάλου». Ιδίως η τηλεόραση, που με την δύναμη της εικόνας αιχμαλωτίζει την σκέψη μας, μας χειραγωγεί και συντελεί στο να ενεργούμε ασυνείδητα. Μας στερούν την ελευθερία της βούλησης που έχει ως αποτέλεσμα να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα ό,τι μας σερβίρεται χωρίς να έχουμε την δυνατότητα να αντιδράσουμε.

9 Συγχέουν πολλές φορές την «είδηση» με το «σχόλιο», με αποτέλεσμα να παραπληροφορούν και να φανατίζουν τα άτομα καθώς και να κάνουν πιο δύσκολη την εξακρίβωση της πραγματικότητας, δηλαδή την ανεύρεση της αλήθειας. Η κακή πληροφόρηση και η δημιουργία τεχνητής έντασης ασκούν στις μάζες μια ασυνείδητη ψυχολογική βία, με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να κατευθύνουν τα άτομα εκεί που θέλουν.

10 Δημιουργούν τάσεις καταναλωτισμού και κερδοσκοπίας
Δημιουργούν τάσεις καταναλωτισμού και κερδοσκοπίας. Επίσης προβάλλουν πρότυπα βίας και εγκληματικότητας, ηρωοποιώντας εγκληματίες, απατεώνες, αναρχικούς καθώς και περιθωριακούς τύπους.

11 Οι παραγωγοί προγραμμάτων επιδιώκοντας την ψυχαγωγία των θεατών, υποβαθμίζουν την νοημοσύνη τους με τις χοντροκομμένες «φάρσες» που προβάλλουν καθώς και με τις βρισιές που ξεστομίζουν. Τα ΜΜΕ μας στερούν τον ελεύθερο χρόνο, με αποτέλεσμα να χάνουμε πολύτιμες στιγμές από την ζωή μας, τις οποίες θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε για να αναπτυχθούμε πνευματικά και να «διαλογιστούμε».

12 Τέλος τα ΜΜΕ δημιουργούν προκαταλήψεις εναντίον ατόμων, λαών και πολιτισμών, που είναι διαφορετικοί από την πλειονότητα. Έτσι προωθείται η ξενομανία και ο ρατσισμός.


Κατέβασμα ppt "ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και η επίδρασή τους στη ζωή μας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google