Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανθρώπινα δικαιώματα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανθρώπινα δικαιώματα

2 Η Οικουμενική Διακήρυξη του 1948

3 Ανθρώπινα δικαιώματα Ατομικά ή θεμελιώδη: ζωή, αξιοπρέπεια, τιμή, ασφάλεια, περιουσία, ελευθερία λόγου, ανεξιθρησκία, ιδιωτικότητα (οικογενειακό άσυλο, απόρρητο επικοινωνιών, προσωπικά δεδομένα κ.λπ.) Κοινωνικά : εργασία, μόρφωση, ψυχαγωγία, κοινωνική ζωή, υγεία, κοινωνική μέριμνα, ποιότητα ζωής, ισότητα…

4 Ανθρώπινα δικαιώματα Πολιτικά : «εκλέγειν», «εκλέγεσθαι», «συνέρχεσθαι», «συνεταιρίζεσθαι», ενημέρωση, ισονομία, αξιοκρατία Εθνικά : εθνική ανεξαρτησία, εθνικός αυτοπροσδιορισμός, εδαφική ακεραιότητα, διατήρηση της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας και εθνικής ταυτότητας (γλώσσα, παράδοση κ.λπ.)

5 Η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην εποχή μας
Η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην εποχή μας

6 Ο πόλεμος, η τρομοκρατία, η εγκληματικότητα, η θανατική ποινή υποβιβάζουν και σχετικοποιούν την αξία της ανθρώπινης ζωής. Οι ισχυροί του πλανήτη επιβάλλουν το δίκαιο της πυγμής, επεμβαίνουν στα εσωτερικά άλλων κρατών, καταπατούν την εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια των λαών.

7 Ο υποσιτισμός και η φτώχεια στερούν από τους πολίτες του Τρίτου κόσμου το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα σε ένα ανεκτό επίπεδο διατροφής και διαβίωσης.

8 Αυταρχικά καθεστώτα συνεχίζουν αναιδώς τη δράση τους και διατηρούν ή ενισχύουν σκοταδιστικούς και προσβλητικούς για τον άνθρωπο θεσμούς (π.χ. βασανιστήρια, λογοκρισία, θανατική ποινή, απαγορεύσεις κ.λπ.).

9 Το δικαίωμα στη διαφορά
Το δικαίωμα στη διαφορά. περιορίζεται από το ρατσισμό, τις διακρίσεις, την έλλειψη ανεκτικότητας, το φανατισμό. Ο «άλλος» γίνεται συχνά στόχος κακομεταχείρισης, κακοποίησης και ρατσιστικής αντιμετώπισης.

10 Η οικολογική καταστροφή στερεί από τους ανθρώπους το δικαίωμα ζωής σε ένα υγιές περιβάλλον και τραυματίζει τη σωματική και ψυχική υγεία.

11

12 Η εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας και η κακοποίηση παιδιών (χρησιμοποίηση από το οργανωμένο έγκλημα, στρατιωτικές ομάδες κ.λπ.) αποτελούν μελανό στίγμα του πολιτισμού μας.

13

14 Η καταπίεση της γυναίκας κυρίως σε κοινωνίες θεοκρατικές δικαιολογείται με το πρόσχημα της προσήλωσης στη θρησκεία ή την παράδοση.

15 Η ιδιωτική ζωή μετατρέπεται από τα μέσα ενημέρωσης σε τηλεοπτικό θέαμα που θυσιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο βωμό του κέρδους και της δημοσιογραφικής «επιτυχίας».

16 Η αξία των ανθρώπινων δικαιωμάτων
Η αξία των ανθρώπινων δικαιωμάτων

17 Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταξιώνουν τον άνθρωπο ως οντότητα, αφού παρέχουν τις συνθήκες για την προσωπική του ανάπτυξη, καλλιέργεια και πρόοδο, όπως τη μόρφωση, την υγεία, την εργασία, την αξιοπρέπεια, αγαθά απαραίτητα για την αυτοπραγμάτωση και την ευτυχία του ανθρώπου.

18 Συμβάλλουν στην πραγμάτωση και το βάθεμα της δημοκρατίας, όχι μόνο ως πολιτικού συστήματος, αλλά και ως τρόπου ζωής και εξασφαλίζουν την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την ισότητα όλων των ανθρώπων.

19 Η κατοχύρωσή τους αποτελεί συντελεστή κοινωνικής συναίνεσης και ευρυθμίας, εφόσον αμβλύνει τις κοινωνικές αντιπαραθέσεις και καλλιεργεί τη συλλογικότητα, και το αίσθημα δικαίου και συνυπευθυνότητας.

20 Διαμορφώνουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, επειδή ευνοούν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την επικοινωνία των πολιτισμών.

21 Αποτελούν προϋπόθεση για την εξασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας όλων των κοινωνιών. Οι ανισότητες, η καταπίεση, ο πόλεμος γεννούν αναταραχές και προβλήματα που εξάγονται και σε γειτονικές κοινωνίες και επηρεάζουν τη ζωή σε όλο τον πλανήτη.

22 Αίτια της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων
Αίτια της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων

23 Αίτια της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων
Τα ανταγωνιστικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των κρατών και η αλαζονεία των ισχυρών οδηγούν σε διαμάχες και συγκρούσεις μέσα από τις οποίες επιβάλλεται το δίκαιο της πυγμής. Η επιδίωξη ατόμων, κοινωνικών ομάδων ή πολιτικών σχηματισμών για επιβολή και η όξυνση του ανταγωνισμού καταλήγουν στην προσπάθεια επιβολής των πιο ισχυρών στους πιο αδύναμους.

24 Η επιδίωξη διατήρησης στην εξουσία και ελέγχου της κοινής γνώμης από διεφθαρμένους ηγέτες σε αυταρχικά καθεστώτα οδηγεί σε πρακτικές και συμπεριφορές που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αξία της ανθρώπινης ζωής. Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που βρίσκονται διάχυτα στην κοινωνία γεννούν διακρίσεις, φανατισμό και βία.

25 Οι μεγάλες αντιφάσεις – αντιθέσεις της εποχής μας (ανισότητα, φτώχεια, οικολογικό αδιέξοδο κ.λπ.) τροφοδοτούν την εκμετάλλευση ανθρώπων και λαών. Το τεχνοκρατικό πνεύμα της εποχής μας ευνοεί την επιδίωξη μιας χωρίς όρια τεχνοοικονομικής ανάπτυξης, η οποία στρέφεται ενάντια στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τον άνθρωπο.

26 Η άγνοια ή η ανοχή και η παθητική στάση του πολίτη ενθαρρύνουν την καταπάτηση των δικαιωμάτων από τους μηχανισμούς της εξουσίας.

27 Τρόποι προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τρόποι προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

28 Υπεύθυνος , δημοκρατικός πολίτης με αγωνιστικό φρόνημα
Υπεύθυνος , δημοκρατικός πολίτης με αγωνιστικό φρόνημα Ενημέρωση, πληροφόρηση, ενδιαφέρον, ευαισθητοποίηση. Ενεργοποίηση, συμμετοχή σε δραστηριότητες, ομάδες εθελοντικής προφοράς, εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Δημοκρατικό ήθος, διαλλακτικότητα, ανεκτικότητα. Σεβασμός στα δικαιώματα των άλλων ως καθημερινή στάση ζωής. Καταπολέμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων.

29 Παιδεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ενημέρωση των νέων από το σχολείο για φαινόμενα προσβολής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εποχή μας. Καλλιέργεια της ανεκτικότητας και της ανθρωπιάς, της οικουμενικότητας και της πολυπολιτισμικότητας. Όξυνση κριτικής σκέψης του νέου και αποφυγή του φανατισμού και των προκαταλήψεων.

30 Εξασφάλιση στην πράξη της ισονομίας και της αξιοκρατίας.
Ενίσχυση και εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και του κοινωνικού κράτους Εξασφάλιση στην πράξη της ισονομίας και της αξιοκρατίας. Μέριμνα για μειονότητες, ανεκτικότητα, προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, πολιτική εξάλειψης της ξενοφοβίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Πολιτική στήριξης και ενίσχυσης του εθελοντισμού ως αναγκαίο συμπλήρωμα του κράτους πρόνοιας.

31 Ενίσχυση του κύρους και του ρόλου των διεθνών οργανισμών
Αυτονόμησή τους από πολιτικές και εθνικές εξαρτήσεις και κυρίως από την εξάρτηση των ισχυρών κρατών. Επιβάλλεται να αποτραπεί η επιλεκτική στάση απέναντι σε καθεστώτα και κυβερνήσεις που γεννά την ανυποληψία των Ηνωμένων Εθνών. Διεθνής έλεγχος, θέσπιση οργάνων και μηχανισμών για την παρακολούθηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε γωνιά του πλανήτη, στιγματισμός φαινομένων αλαζονείας.

32 Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε.

33 Διεθνής συνεννόηση με στόχο τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου παγκόσμια, την καταπολέμηση του υποσιτισμού και της φτώχειας και την εξασφάλιση ενός ανεκτού επιπέδου διαβίωσης για όλους τους κατοίκους του πλανητικού χωριού.

34 Διαμόρφωση μιας παγκόσμιας δημοκρατικής κοινής γνώμης
Ανάδειξη και προβολή των φαινόμενων καταπάτησης από τους ανθρώπους του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου και τους διανοούμενους. Διαφώτιση της κοινής γνώμης και αποφυγή αναπαραγωγής και ενίσχυσης προκαταλήψεων και ξενοφοβικών συμπεριφορών. Εδραίωση της δημοκρατίας που αποτελεί προϋπόθεση της προστασίας των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών.

35

36


Κατέβασμα ppt "Ανθρώπινα δικαιώματα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google