Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

21 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "21 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 21 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού

2 Πότε καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου ως παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού;
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι.

3 Τι είναι Ρατσισμός; Ρατσισμός είναι να θεωρούμε κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων ως κατώτερη ή ακόμη και άξια περιφρόνησης, λόγω ορισμένων χαρακτηριστικών τους όπως: το φύλο η φυλή η εθνικότητα η κοινωνική τάξη

4 Φυλετικός Φυλετικός ρατσισμός (ανωτερότητα της λευκής φυλής και ταυτόχρονα υποτίμηση του «άλλου», του «διαφορετικού»)

5 Θρησκευτικός Η αντίληψη ότι μία θρησκεία (η δική μας) είναι η μόνη αληθινή και πρέπει να επικρατήσει έναντι των υπολοίπων, αποτελεί το θρησκευτικό ρατσισμό.

6 Κοινωνικός Η αντιμετώπιση κοινωνικών ομάδων όπως ναρκομανείς, αποφυλακισμένοι, φορείς/ασθενείς με ΑIDS,μετανάστες. Διάκριση με βάση την οικονομική τους κατάσταση ( πλούσιοι, φτωχοί), το επάγγελμα τους, το βάρος (αδύνατοι, παχύσαρκοι) άτομα με ειδικές ανάγκες. Η υποτίμηση της γυναίκας, κυρίως στις υπανάπτυκτες χώρες

7 ΕΘΝΙΚΟΣ Εθνικός ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι ένα έθνος είναι ανώτερο από όλα τα άλλα.

8 Ποια είναι τα αίτια του Ρατσισμού;
--Η οικογένεια που αναπαράγει στερεότυπα και προκαταλήψεις --Το χαμηλό επίπεδο παιδείας (έλλειψη κριτικής σκέψης) --Η έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας και η πνευματική φτώχεια . --Η ανεργία και τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα --η κρίση των αξιών όπως η ανηθικότητα ο ανταγωνισμός η γενικότερη αμφισβήτηση των ανθρωπιστικών ιδανικών. --O καταναλωτισμός και η εκτίμηση των ανθρώπων βάσει του «έχειν» και όχι του «είναι». --Ο φόβος μήπως χαθεί η εθνική μας ταυτότητα --Ο μεγάλος αριθμός μεταναστών, που θεωρούνται απειλή --Η τάση να τονίζουμε τα αρνητικά στοιχεία των άλλων --Ο φανατισμός εθνικός ή θρησκευτικός

9 Ποιες είναι οι συνέπειες του Ρατσισμού;
-Οι κοινωνικές ανισότητες οδηγούν στη βία και την εγκληματικότητα τόσο αυτούς που προάγουν το ρατσισμό, όσο και εκείνους που τον υφίστανται. -Μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο μεταξύ των λαών. -Κυριαρχεί η αδικία, η αναξιοκρατία, και η περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. -Παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

10 ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012 το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε, μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα, 87 περιστατικά ρατσιστικής βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών, εκ των οποίων τα 83 έγιναν σε δημόσιους χώρους (πλατείες, δρόμους, μέσα μαζικής μεταφοράς).

11 Όλα εξαρτώνται από την οικογένεια, την εκπαίδευση και την κοινωνία.
Οφείλουμε να κατανοήσουμε πως κάθε άνθρωπος, κάθε φυλή και κάθε έθνος έχει κάτι ξεχωριστό, ιδιαίτερο και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάσει την ιδιαιτερότητα αυτή. Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε σχέσεις αλληλεγγύης μεταξύ μας.

12 Τι ωφελεί η καλοσύνη; (ΜΠΡΕΧΤ) ………………….. Τι ωφελεί η καλοσύνη
Τι ωφελεί η καλοσύνη; (ΜΠΡΕΧΤ) ………………….. Τι ωφελεί η καλοσύνη όταν αμέσως οι καλοί φονεύονται, ή φονεύονται αυτοί, σε όσους δείχνουν καλοσύνη; Αντί μόνο καλός να είσαι, φρόντισε να φτιάξεις έναν κόσμο, όπου η καλοσύνη θα ανθεί, ή και καλύτερα: Που περιττή θα είναι! ……………………..

13 Και αποκαλείς εμένα έγχρωμο;
Όταν γεννιέμαι, είμαι μαύρος Όταν μεγαλώσω, είμαι μαύρος Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος Κι όταν πεθαίνω, ακόμα είμαι μαύρος Κι εσύ λευκέ άνθρωπε Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι

14 «Φτάνει να μισήσει ένας άνθρωπος έναν άλλον άνθρωπο, για ν' απλωθεί, σιγά-σιγά, το μίσος σ' ολάκερη την ανθρωπότητα.» Ζαν Πωλ Σαρτρ.

15 Αν θέλεις κοίταξέ με στα μάτια, πιο πέρα απ’ το μίσος
ΜΗ ΜΕ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΞΕΝΟ ………… Αν θέλεις κοίταξέ με στα μάτια, πιο πέρα απ’ το μίσος ας φθάσει η ματιά σου, ας ξεπεράσει φόβο, εγωισμό. Για δες, άνθρωπος είμαι κι εγώ. Όχι: δεν είμαι «ξένος»!.

16 ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26


Κατέβασμα ppt "21 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google