Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενδοοικογενειακή Βία Λύσεις-Αντιμετώπιση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενδοοικογενειακή Βία Λύσεις-Αντιμετώπιση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενδοοικογενειακή Βία Λύσεις-Αντιμετώπιση
F*** My Life Από τους : Θανάσης Λιάκος Δημήτρης Λύδας Αντώνης Στεφάνου Νίκος Τριανταφύλλου

2 «Η ενδοοικογενειακή βία»
Η ενδοοικογενειακή βία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι η τέλεση αξιόποινης πράξης σε βάρος μέλους της οικογένειας. Περιλαμβάνει συνεχείς και επαναλαμβανόμενες επιθετικές πράξεις που βλάπτουν, χειραγωγούν ή ελέγχουν το θύμα.. Είναι το να φοβάσαι το/τη σύζυγο ή το/τη σύντροφό σου…          Η ενδοοικογενειακή βία παρατηρείται σε όλες τις χώρες, τις κοινωνικές τάξεις, τα μορφωτικά επίπεδα και συμβαίνει, τόσο στις ετεροφυλικές όσο και στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Αν και η βία μπορεί να ασκηθεί και από τα δύο φύλα, στο 95% των περιπτώσεων το θύμα είναι η γυναίκα.

3 Οικογενειακή βία και εξάρτηση από παράνομες/ακατάλληλες ουσίες
Καθημερινά ασκείται βία όχι μόνο σε γυναίκες και παιδιά αλλά και σε άντρες μέσα στις οικογένειες. Ο αλκοολισμός και τα ναρκωτικά, όταν υπάρχουν, επιδεινώνουν τις καταστάσεις βίας στην οικογένεια. Τα άτομα που πάσχουν από αλκοολισμό ή από εθισμό στα ναρκωτικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξασκήσουν βία στα άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος ή στο σύντροφο τους. Οι άνθρωποι που πάσχουν από μια τέτοια εξάρτηση μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια σε ψυχολόγο. Αν εκείνοι δεν μπορούν τότε τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία και να απευθυνθούν εκείνοι σε κάποιον ειδικό.

4 Αντιμετώπιση οικογενειακής βίας και παιδικής κακοποίησης
Πώς αντιμετωπίζουν οι αλλαγές στο σύστημα οικογενειακού δικαίου την οικογενειακή βία και την παιδική κακοποίηση; Η οικογενειακή βία και η παιδική κακοποίηση δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά σε καμία περίπτωση. Το σύστημα οικογενειακού δικαίου έχει καθήκον να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση υποθέσεων οικογενειακής βίας και παιδικής κακοποίησης. Για την επίλυσή τους χρειάζονται: Ο προγραμματισμός - ανάπτυξη των νέων υπηρεσιών για τη βοήθεια των οικογενειών Οι υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες και συμβουλές στα θύματα οικογενειακής βίας σχετικά με τις επιλογές τους και τις υπηρεσίες στήριξης που είναι διαθέσιμες. Μηχανισμοί ελέγχου για οικογενειακή βία και παιδική κακοποίηση

5 Πώς προστατεύει ο νόμος τα παιδιά από την οικογενειακή βία
Ο νόμος δηλώνει ρητά ότι η προστασία των παιδιών από τον κίνδυνο βίας είναι μια βασική αρχή όταν ένα δικαστήριο εξετάζει τα συμφέροντα των παιδιών. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται, όχι μόνο από τα άμεσα δεινά της βίας, αλλά και από τα δεινά που έχει ως αποτέλεσμα η έκθεσή τους στην οικογενειακή βία που διαπράττεται ενάντια σε άλλα μέλη της οικογένειας.

6 Πώς αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια τις υποθέσεις βίας και κακοποίησης
Τα δικαστήρια πρέπει να ενεργούν χωρίς καθυστέρηση σε τέτοιες υποθέσεις. Μια σημαντική νέα απαίτηση είναι ότι πρέπει να εξετάζουν αμέσως υποθέσεις όπου προκύπτουν ζητήματα οικογενειακής βίας ή παιδικής κακοποίησης. Τα δικαστήρια θα πρέπει να εξετάζουν γρήγορα την ανάγκη να επιβάλλουν οποιεσδήποτε εντολές προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι θα υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για να επιλυθούν τα ζητήματα και να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει κατάλληλη προστασία.

7 Κέντρα υποδοχής και περίθαλψης
Ο ιδρυματισμός των γυναικών και τον παιδιών τους δεν είναι ευκταίος. Είναι προτιμότερη η παραμονή τους στο σπίτι τους, και η απομάκρυνση του βίαιου δράστη. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που είναι αναγκαία η φιλοξενία τους σε καταφύγια για θύματα κακοποίησης για λίγο καιρό, για να αποφύγουν την άμεση κακοποίησή τους. Ξενώνες Φιλοξενίας: Στην Αθήνα υπάρχουν μόνο δύο ξενώνες, στη Θεσσαλονίκη ένας. Η περιφέρεια υποφέρει από την έλλειψη ξενώνων, είναι όμως ελπιδοφόρο ότι με πρωτοβουλίες γυναικείων οργανώσεων κάτι αρχίζει να ξεκινάει. Ήδη στη Λάρισα μετά από πρωτοβουλία του τοπικού παραρτήματος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας έχει αποφασίσει ο Δήμος τη δημιουργία ενός ξενώνα για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους.

8 Γενική αντιμετώπιση της Οικογενειακής Βίας
Στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, η θεραπεία είναι σε 3 επίπεδα: Ενός θεραπευτικού πλαισίου προσωπικού, χρήζει τόσο ο θύτης όσο και το θύμα σε μεμονωμένα πλαίσια. Σ’ ένα δεύτερο παράλληλο επίπεδο θεωρείται αναγκαία η θεραπεία σε Οικογενειακό Σύμβουλο και για τους δυο. Τέλος σε ένα τρίτο επίπεδο θα χρειαστεί ψυχολογική υποστήριξη και το παιδί, όταν αυτό υπάρχει.


Κατέβασμα ppt "Ενδοοικογενειακή Βία Λύσεις-Αντιμετώπιση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google