Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ
Καθημερινά εκατοντάδες παιδία σε όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, κακοποίησης και παραμέλησης. Η βάναυση παραβίαση των δικαιωμάτων τους πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά.

2 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ;
Η UNICEF παρουσίασε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που ισχύει από το 1990 και έχει επικυρωθεί σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου.

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Αποτελείται από 54 άρθρα και χωρίζεται σε
τρία μέρη: Τα δικαιώματα του παιδιού(άρθρα 1-41) Μηχανισμός ελέγχου εφαρμογής της Σύμβασης(άρθρα 42-45). Διατάξεις που αφορούν στους τρόπους πιθανής τροποποίησης κάποιων άρθρων(άρθρα 46-54).

4 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ(1-41) Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται τα δικαιώματα του παιδιού που χωρίζονται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:

5 α) Επιβίωσης Τα παιδιά πρέπει να έχουν ό,τι χρειάζονται για να επιβιώσουν. Δικαιούνται:
Τροφή Στέγη Ιατρική φροντίδα

6 β) Ανάπτυξης Τα παιδιά δικαιούνται:
Να αναπτύξουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους Να μορφωθούν. Να ξεκουράζονται. Να διασκεδάζουν. Να συμμετέχουν σε πολιτιστικές δραστηριότητες.

7 γ) Προστασίας Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από: Την εγκατάλειψη.
Την κακομεταχείριση(βασανιστήρια). Την εκμετάλλευση(ναρκωτικά, πορνεία, παιδική εργασία). Ενδεικτικά αφορούν στα παιδιά: Με πνευματικά ή σωματικά προβλήματα. Ορφανά. Προσφυγόπουλα. Αποχωρισμένα από τους γονείς τους. Εμπόλεμων καταστάσεων. Παραβάτες του νόμου.

8 δ) Συμμετοχής Τα παιδιά έχουν δικαίωμα: Ελευθερίας λόγου Σκέψης Γνώμης
Ειρηνικής Συνάθροισης με άλλες ομάδες

9 ΔΕΥΤΕΡΟ&ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ(42-45)
Σε αυτά τα άρθρα προβλέπονται: Η υποχρέωση του Κράτους-Μέλους να γνωστοποιεί τη Σύμβαση σε μικρούς και μεγάλους. Η σύσταση επιτροπής για τα δικαιώματα του παιδιού. Η κοινοποίηση των εκθέσεων των Κρατών-Μελών στο ευρύ κοινό. Πρόταση από την επιτροπή ειδικών μελετών και γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων στη γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε. και στα Κράτη-Μέλη.

10 Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Παρόλα όσα προβλέπει η Σύμβαση, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

11 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε Νότια Αμερική, Ασία και Αφρική υποφέρουν από: Πείνα Έλλειψη πόσιμου νερού Θανατηφόρες ασθένειες Έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης Πολέμους Έλλειψη εκπαίδευσης

12 Τι κάνουν οι ανεπτυγμένες χώρες γι’ αυτά;
Η χρηματοδότηση από τις ανεπτυγμένες χώρες για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι ανεπαρκής. Γίνονται προσπάθειες συγκέντρωσης και αποστολής βοήθειας από διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσείς μέσω εράνων.

13 Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ παιδιά το χρόνο χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί. παιδιά πεθαίνουν από ασιτία. παιδιά έχασαν τη ζωή τους από πολέμους της τελευταίας δεκαετίας.

14 ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ Αποτελεί μια πραγματική κοινωνική μάστιγα,
ειδικά στις τριτοκοσμικές χώρες, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και οι ανεπτυγμένες χώρες.

15 ΜΟΡΦΕΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ Παιδική εργασία
Στις χώρες του τρίτου κόσμου. παιδιά κάτω των 15 ετών εργάζονται για να κρατήσουν στη ζωή τους εαυτούς τους και τις οικογένειές του με μισθούς σκλάβων. Σε Ανεπτυγμένες χώρες. Στις Ανατολικές χώρες τα παιδιά ζητιανεύουν στα φανάρια και πλένουν αυτοκίνητα. Στη Ρωσία παιδιά ζητιανεύουν, κλέβουν, πωλούν για να ζήσουν και η μαφία τα τρομοκρατεί και εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος του ιδρώτα τους.

16 Σεξουαλική εκμετάλλευση
Παιδοφιλία και Πορνεία Προκαλούν μακροχρόνια ψυχολογικά τραύματα στα παιδιά και δίνουν την ευκαιρία στους διεστραμμένους να πλουτίζουν.

17 Η Στρατολόγηση παιδιών
Παιδιά ως πολεμιστές σε εμφύλιες διαμάχες.

18 ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ

19 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Αντί για επίλογο επιλέξαμε 2 ποιήματα καταξιωμένων Ελλήνων
επιλέξαμε 2 ποιήματα καταξιωμένων Ελλήνων ποιητών, του Γιάννη Ρίτσου και του Νικηφόρου Βρεττάκου.


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google