Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΑΚΙ-ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ ΣΟΦΡΗΝΗ ΣΙΔΕΡΗ ΧΡΥΣΑ ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΑΚΙ-ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ ΣΟΦΡΗΝΗ ΣΙΔΕΡΗ ΧΡΥΣΑ ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΑΚΙ-ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ ΣΟΦΡΗΝΗ ΣΙΔΕΡΗ ΧΡΥΣΑ ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ

3 –Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1776 και είχε τον τίτλο του Κόμη. Υπήρξε πρώτος κυβερνήτης του νεοελληνικού κράτους. Σπούδασε ιατρική αλλά από τα τέλη του 1798 αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην πολιτική. –Το Μάρτιο του 1800 τα Ιόνια νησιά ανακηρύσσονται σε υποτελή πολιτεία στον Τούρκο Σουλτάνο, η οποία όφειλε να κυβερνιέται από την αριστοκρατία του τόπου. –Ο Καποδίστριας καταρχάς, γίνεται ΄Έκτακτος επίτροπος της τοπικής κυβέρνησης, αργότερα γίνεται Υπαρχηγός και τέλος Γραμματέας της Επικράτειας για τις υποθέσεις εξωτερικών, εσωτερικών και εμπορίου. –Από τότε αποκτά στενούς δεσμούς με τη Ρωσική Αυλή. Τα Ιόνια νησιά ανακαταλαμβάνονται όμως, από τη Μεγάλη Βρετανία το 1809 και ο Καποδίστριας φεύγει για τη Ρωσία. Εκεί χάρη στις ικανότητες του γίνεται Υπουργός των Εξωτερικών του Τσάρου. Γίνεται οπαδός της "Πεφωτισμένης Δεσποτείας" δηλαδή του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας και των μεταρρυθμίσεων χωρίς όμως την επαναστατική παρεμβολή του λαού.

4 Το 1817 η Φιλική Εταιρία πρότεινε στον Καποδίστρια ν‘ αναλάβει την αρχηγία της επανάστασης στην Ελλάδα. Ο Καποδίστριας αρνήθηκε, όχι γιατί ήταν φίλος της Οθωμανικής κυριαρχίας στην Ελλάδα, αλλά γιατί από τη φύση του αντιπαθούσε τις επαναστατικές μεθόδους πάλης όπως επίσης και γιατί πίστευε ότι η επιλογή δεν ήταν κατάλληλη για την έκρηξη της Εθνικής Επανάστασης. Επιπλέον είχε τη γνώμη ότι μια επανάσταση που θα στηριζόταν σε νέες δυνάμεις δεν θα έφερνε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

5 Στις 3 Απριλίου του 1827 η εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ονόμασε τον Καποδίστρια Κυβερνήτη της Ελλάδος. Η διακυβέρνηση του Καποδίστρια ήταν σύντομη. Οι προσπάθειες του να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα τον έφεραν σε σύγκρουση με τους Συντηρητικούς Προεστούς και τους Γαιοκτήμονες. ΄Έτσι χωρίς λαϊκή υποστήριξη έμεινε απροστάτευτος στις επιθέσεις των αντιπάλων του. Στις 9 Οκτωβρίου του 1831 δολοφονήθηκε από τους αδελφούς Μαυρομιχάλη, στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος. Το σχέδιο του για την "Πεφωτισμένη Δεσποτεία" στην Ελλάδα σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, χρεοκοπούσε και ο ίδιος έβρισκε σκληρό και άδοξο τέλος.

6 ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ.

7 Όταν ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση, είχε σχηματίσει δικό της εκστρατευτικό σώμα από Σπετσιώτες, τους οποίους αποκαλούσε "γενναία μου παλικάρια". ελληνική επανάστασηΣπετσιώτες

8 Είχε αναλάβει να αρματώνει, να συντηρεί και να πληρώνει τον στρατό αυτό μόνη της όπως έκανε και με τα πλοία της και τα πληρώματά τους, κάτι που συνεχίστηκε επί σειρά ετών και την έκανε να ξοδέψει πολλά χρήματα για να καταφέρει να περικυκλώσει τα τουρκικά οχυρά, το Ναύπλιο και την Τρίπολη.ΝαύπλιοΤρίπολη


Κατέβασμα ppt "Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΑΚΙ-ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ ΣΟΦΡΗΝΗ ΣΙΔΕΡΗ ΧΡΥΣΑ ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google