Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι σπουδές στην Ελλάδα. Σπουδές ανά πεδίο. Χρονική διάρκεια σπουδών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι σπουδές στην Ελλάδα. Σπουδές ανά πεδίο. Χρονική διάρκεια σπουδών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι σπουδές στην Ελλάδα. Σπουδές ανά πεδίο. Χρονική διάρκεια σπουδών.

2 Ξένα πανεπιστήμια στη χώρα μας. Συνεργαζόμενα με γνωστά πανεπιστήμια της Αγγλίας ή της Αμερικής, συνήθως. Πιστοποιημένα από το Υπουργείο για την παροχή ανώτατου επιπέδου εκπαίδευσης.

3 Ξένα πανεπιστήμια στη χώρα μας. Σπουδές σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα, θεωρητικού ή θετικού προσανατολισμού, αλλά και πρακτικού. Διοίκηση επιχειρήσεων, ψυχολογία, οικονομικά, παραϊατρικά, δημοσιογραφία, κοινωνικές επιστήμες, υπολογιστές, οικονομικά.

4 Ξένα πανεπιστήμια στη χώρα μας. Η διάρκεια σπουδών είναι συνήθως τριετής, προσφέροντας το βασικό πτυχίο. ( Bachelor) Υπάρχει η δυνατότητα για ένα επιπλέον πτυχίο εξειδίκευσης, επιπέδου master, διετούς φοίτησης. Συνήθως παρέχεται η δυνατότητα για σύνδεση των σπουδών με το μητρικό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό.

5 Το ελληνικό πανεπιστήμιο. Εισάγεται κανείς κατόπιν επιτυχίας στις Πανελλήνιες εξετάσεις ή κατόπιν κατατακτηρίων. Απόφοιτος πανεπιστημίου έχει το δικαίωμα κατατακτηρίων εξετάσεων σε οποιαδήποτε πανεπιστημιακή σχολή ίδιου επιπέδου.

6 Το ελληνικό πανεπιστήμιο. Η διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών ποικίλει ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο. Σε ορισμένα αντικείμενα, είναι υποχρεωτική η παρουσία των φοιτητών στις θεωρητικές παραδόσεις.

7 Το ελληνικό πανεπιστήμιο. Στα θεωρητικά αντικείμενα, λ. χ. Φιλολογία ή Νομική, η διάρκεια των σπουδών είναι 4 ετής. Κατά τα 4 χρόνια σπουδών ο φοιτητής προκειμένου να λάβει πτυχίο, πρέπει να συγκεντρώσει 180 πιστωτικές ακαδημαϊκές μονάδες.

8 Το ελληνικό πανεπιστήμιο. Πέρα από τα θεωρητικά μαθήματα, υπάρχουν και οι πρακτικές ασκήσεις ή τα εργαστήρια, που σε μερικά αντικείμενα είναι υποχρεωτική η παρακολούθησή τους. Παράδειγμα τα ιατρεία της Ιατρικής ή τα εργαστήρια στο Γεωπονικό.

9 Το ελληνικό πανεπιστήμιο. Προσοχή : ορισμένες σχολές, για την ορθότερη εκπαίδευση των φοιτητών, έχουν μαθήματα – αλυσίδα. Δεν μπορείς να εξεταστείς λ. χ. στο γνωστικό αντικείμενο « Α 2» αν προηγουμένως δεν έχεις εξεταστεί επιτυχώς στο « Α 1».

10 Το ελληνικό πανεπιστήμιο. Ορισμένα γνωστικά αντικείμενα απαιτούν περισσότερα εξάμηνα σπουδών. Οι πολυτεχνικές σχολές έχουν 5 ετή διάρκεια. Οι ιατρικές σχολές έχουν 6 ετή διάρκεια.

11 Το ελληνικό πανεπιστήμιο. Σε πολλές σχολές κ τμήματα, για την λήψη πτυχίου απαιτείται και η εκπόνηση πτυχιακής εργασίας. Γίνεται πάντα σε συνεργασία με έναν καθηγητή, πάνω σε ένα θέμα που ενδιαφέρει και μπορεί να δουλέψει ο φοιτητής.

12 Το ελληνικό πανεπιστήμιο. Σε τμήματα με εργαστήρια, ο βαθμός ορισμένων μαθημάτων είναι συνδιασμός της θεωρητικής εξέτασης αλλά και της συμμετοχής στο εργαστήριο. Τυχαίνει φοιτητές να επιτυγχάνουν στη θεωρητική εξέταση, αλλά να χάνουν το μάθημα λόγω απουσιών στο εργαστήριο.

13 Το ελληνικό πανεπιστήμιο. Στην Ιατρική σχολή, το τελευταίο έτος είναι πιο πολύ αφιερωμένο στα ιατρεία, και λιγότερο στη θεωρητική εκπαίδευση. Οι τελειόφοιτοι της ιατρικής συνεργάζονται με καθηγητές τους πάνω σε πραγματικά περιστατικά, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. ( λ. χ. στο « Λαϊκό »)

14 Το ελληνικό πανεπιστήμιο. Τα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια παρέχουν τη δυνατότητα στους αποφοίτους τους για εξειδίκευση. Μ. Δ. Ε. : μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης.

15 Το ελληνικό πανεπιστήμιο. Η διάρκεια σπουδών για το μεταπτυχιακό δίπλωμα είναι τουλάχιστον διετής. Οι υποψήφιοι εισάγονται κατόπιν επιλογής. Διακρίνεται στο θεωρητικό μέρος και στο πρακτικό – συγγραφικό.

16 Το ελληνικό πανεπιστήμιο. Στο θεωρητικό μέρος ο μεταπτυχιακός φοιτητής πρέπει να εξεταστεί επιτυχώς σε 8 ή σε 10 μαθήματα. Στο συγγραφικό μέρος οφείλει να εκπονήσει – συγγράψει μια διατριβή, πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα.


Κατέβασμα ppt "Οι σπουδές στην Ελλάδα. Σπουδές ανά πεδίο. Χρονική διάρκεια σπουδών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google