Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σπουδάζοντας Χημεία στο Α.Π.Θ. Ευαγγελία Α. Βαρέλλα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σπουδάζοντας Χημεία στο Α.Π.Θ. Ευαγγελία Α. Βαρέλλα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σπουδάζοντας Χημεία στο Α.Π.Θ. Ευαγγελία Α. Βαρέλλα
Σπουδάζοντας Χημεία στο Α.Π.Θ. Ευαγγελία Α. Βαρέλλα

2 Το Τμήμα Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ.
Το Τμήμα Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ.

3 Τμήματα Χημείας διαθέτουν τα πανεπιστήμια: u Αθηνών u Θεσσαλονίκης u Πατρών u Ιωαννίνων u Κρήτης u Κύπρου. Η χημεία διδάσκεται στην Φυσικομαθηματική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το Αυτοτελές Τμήμα Χημείας ιδρύεται το 1943.

4 Σήμερα λειτουργούν τα εργαστήρια: u Ανόργανης Χημείας u Οργανικής Χημείας u Φυσικής Χημείας u Αναλυτικής Χημείας u Ανόργανης Χημικής Τεχνολογίας u Οργανικής Χημικής Τεχνολογίας u Βιοχημείας u Χημείας Τροφίμων u Εφαρμοσμένης Κβαντικής Χημείας u Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος. Το Τμήμα Χημείας καλύπτει το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών και ερευνητικών τομέων του αντικειμένου του. Το επιστημονικό προσωπικό υπερβαίνει τα ογδόντα άτομα.

5 Το Τμήμα Χημείας στεγάζεται σε δύο κτήρια στο δυτικό άκρο της πανεπιστημιούπολης.

6

7 Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος είναι από τις μεγαλύτερες στο Α. Π. Θ
Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος είναι από τις μεγαλύτερες στο Α.Π.Θ. Διαθέτει τετρακόσιους τίτλους περιοδικών, δώδεκα περίπου χιλιάδες βιβλίων, και on-line πρόσβαση στις σημαντικότερες διεθνώς πηγές χημικών πληροφοριών. Οι φοιτητές έχουν επίσης την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα τις νησίδες υπολογιστών που λειτουργούν στο Τμήμα.

8 Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Στο Τμήμα Χημείας εισάγονται περίπου διακόσιοι είκοσι πρωτοετείς. Οι σπουδές διαρκούν οκτώ εξάμηνα και οδηγούν στην λήψη πτυχίου Χημείας. Κατά τα πρώτα τέσσερα εξάμηνα σπουδών οι φοιτητές διδάσκονται εισαγωγικά αντικείμενα χημείας, υποστηρικτικά μαθήματα, ξένη γλώσσα και ορισμένα μαθήματα επιλογής. Τα αντικείμενα του πέμπτου και έκτου εξαμήνου είναι πιο εξειδικευμένα.

9 Κατά το έβδομο και όγδοο εξάμηνο σπουδών οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν μια επιστημονική κατεύθυνση, στην οποία διδάσκονται ειδικά αντικείμενα. Οι κατευθύνσεις είναι: u Γενικής & Ανόργανης Χημείας u Οργανικής Χημείας & Βιοχημείας u Φυσικής, Αναλυτικής & Περιβαλλοντικής Χημείας u Βιομηχανικής Χημείας & Χημικής Τεχνολογίας.

10 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών Το Τμήμα Χημείας προσφέρει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, με διάρκεια σπουδών τέσσερα εξάμηνα, και Διδακτορικό Δίπλωμα. Ο σπουδαστής έχει την δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ δέκα κατευθύνσεων. Επίσης, το Τμήμα Χημείας συμμετέχει σε διατμηματικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών με αντικείμενα όπως: u Βιοανόργανη Χημεία u Μελέτη Πολυμερών Υλικών u Έλεγχος Ποιότητας u Διδακτική Της Χημείας & Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες u Προστασία & Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού.

11 Το Τμήμα Χημείας συμμετέχει συστηματικά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα φοιτητικής κινητικότητας ERASMUS. Σήμερα είναι ενεργοποιημένες ανταλλαγές με περισσότερα από πενήντα πανεπιστήμια σε σχεδόν όλα τα κράτη της Ευρώπης. Το Τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ. είναι το μόνο στην Ελλάδα, στο οποίο έχει απονεμηθεί από το Ευρωπαϊκό Θεματικό Δίκτυο Χημειας η ευρωπαϊκή πιστοποίηση υψηλής ποιότητος σπουδών Eurobachelor ®.

12 Η Επαγγελματική Δραστηριότητα Των Χημικών
Η Επαγγελματική Δραστηριότητα Των Χημικών

13 Κύριοι χώροι απασχόλησης των χημικών είναι η βιομηχανία, η εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, οι δημόσιοι φορείς, τα ερευνητικά ή αναλυτικά εργαστήρια – κυρίως στον χώρο της πιστοποίησης – και η ενημέρωση για προϊόντα χημικού ή φαρμακευτικού τύπου. Στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Ελλήνων Χημικών κατανέμουν τα μέλη της ως εξής: u 20% απασχολείται στην βιομηχανία u 17% υπηρετεί στην εκπαίδευση u 10% εργάζεται σε δημοσίους φορείς και ερευνητικά ινστιτούτα u 5% συνεχίζει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο u 14% δραστηριοποιείται σε ιδιωτικά εργαστήρια ή στην ενημέρωση.

14 Μια πρώτη γεύση των επαγγελματικών αυτών ευκαιριών αποκτούν οι φοιτητές με την πρακτική άσκηση, ένα θεσμό που τους επιτρέπει να ενταχθούν – έστω και προσωρινά – σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

15


Κατέβασμα ppt "Σπουδάζοντας Χημεία στο Α.Π.Θ. Ευαγγελία Α. Βαρέλλα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google