Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Σπουδές και Επαγγελματικές Δυνατότητες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Σπουδές και Επαγγελματικές Δυνατότητες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Σπουδές και Επαγγελματικές Δυνατότητες
Το Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Σπουδές και Επαγγελματικές Δυνατότητες Ελευθερία Ν. Γωνίδα, Αναπλ. Καθηγήτρια Χριστίνα Αθανασιάδου, Επίκ. Καθηγήτρια

2 Ορίζοντας την Ψυχολογία ως Επιστήμη
Ψυχολογία είναι η επιστήμη η οποία ασχολείται με την ανθρώπινη συμπεριφορά, σκέψη και προσωπικότητα. Ψυχολογία: - Ανθρωπιστική - Κοινωνική - Πειραματική Ψυχολογία vs Ψυχιατρική vs Ψυχανάλυση

3 Φύση της εργασίας Οι ψυχολόγοι μελετούν, δηλαδή διερευνούν, περιγράφουν, κατανοούν και ερμηνεύουν την ανθρώπινη σκέψη, συμπεριφορά και προσωπικότητα. Άλλοι ασχολούνται με την έρευνα και τη διδασκαλία, άλλοι μόνο με την έρευνα, άλλοι με την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε χώρους εφαρμογής.

4 Κατευθύνσεις – Κλάδοι Γνωστική - Πειραματική Ψυχολογία
Εξελικτική Ψυχολογία Κοινωνική Ψυχολογία Νευροψυχολογία Κλινική Ψυχολογία Συμβουλευτική Ψυχολογία Σχολική – Εκπαιδευτική Ψυχολογία Οργανωτική Ψυχολογία Ψυχολογία της Υγείας

5 Δεξιότητες – Χαρακτηριστικά
Συναισθηματική σταθερότητα και ωριμότητα. Αποτελεσματική επικοινωνία. Ευαισθησία και συμπόνια για τους άλλους. Ικανότητα καθοδήγησης και μετάδοσης κινήτρων. Ικανότητα εργασίας ανεξάρτητα αλλά και ομαδικά. Υπομονή και επιμονή. Ενδιαφέρον για καλύτερη κατανόηση του ανθρώπου και προαγωγή της επιστήμης της Ψυχολογίας

6 Προοπτικές απασχόλησης
Στο χώρο της υγείας και της παροχής φροντίδας. Στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε διάφορους κοινωνικούς φορείς παροχής υπηρεσιών. Γενικότερα, οι ευκαιρίες απασχόλησης θα είναι περισσότερες για όσους/ες εξειδικευτούν σε εφαρμοσμένους τομείς.

7 Τομείς απασχόλησης στην Ελλάδα
Ελεύθερο επάγγελμα. Νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Θεραπευτικές κοινότητες / οργανισμοί απεξάρτησης. Φορείς για άτομα με αναπηρία. Εκπαίδευση (ΚΕ.Δ.Δ.Υ, ιδιωτικά σχολεία, πανεπιστήμια) Κ.Ε.Κ., Δήμοι και Ο.Α.Ε.Δ. Κέντρα αποκατάστασης, ΚΑΠΗ, γηροκομεία. Επιχειρήσεις, Βιομηχανία, Εταιρείες Κοινωνικών Μελετών Ινστιτούτα αισθητικής και γυμναστήρια.

8 Σημαντικά στοιχεία για την απασχόληση
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ψυχολόγων αυτο-απασχολείται. Οι ευκαιρίες απασχόλησης για όσους/ες δεν έχουν μεταπτυχιακή εξειδίκευση είναι περιορισμένες. Οι ψυχολόγοι στην Ελλάδα, μετά το τέλος των σπουδών τους, οφείλουν να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος.

9 Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Θεσμοθετήθηκε ως αυτόνομο Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής τον Ιούνιο του 1993. 1.400 φοιτητές/τριες (1.260 προπτυχιακοί και 140 μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες). Η πλειοψηφία των φοιτητών/τριών είναι γυναίκες. Το προσωπικό του Τμήματος Ψυχολογίας αποτελείται από 32 άτομα (23 επιστημονικό και 9 διοικητικό προσωπικό).

10 Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Η φοίτηση διαρκεί 8 ακαδημαϊκά εξάμηνα και περιλαμβάνει μαθήματα, διπλωματική εργασία και πρακτική άσκηση. Στο Τμήμα λειτουργούν 3 τομείς: Πειραματικής και Γνωστικής Ψυχολογίας. Εξελικτικής και Σχολικής Ψυχολογίας. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας.

11 Πρόγραμμα σπουδών Για τη λήψη του πτυχίου απαιτούνται 240 ΔΜ:
200 ΔΜ προέρχονται από μαθήματα ψυχολογίας (122 ΔΜ από υποχρεωτικά μαθήματα και 78 ΔΜ από μαθήματα επιλογής). 12 ΔΜ από μαθήματα ξένης γλώσσας. 10 ΔΜ από ελεύθερες επιλογές μαθημάτων. 6 ΔΜ από την πρακτική άσκηση. 12 ΔΜ από τη διπλωματική εργασία.

12 Διπλωματική εργασία Η διπλωματική εργασία εκπονείται υπό την εποπτεία ενός μέλους Δ.Ε.Π. του Τμήματος. Το θέμα της ορίζεται κατόπιν συνεργασίας μεταξύ φοιτητή/τριας και επόπτη/τριας. Η εργασία είναι βιβλιογραφική ή ερευνητική και μπορεί να εκπονηθεί από έναν ή δύο φοιτητές/τριες. Η εκπόνηση της εργασίας γίνεται κατά το 4ο έτος σπουδών.

13 Πρακτική άσκηση Πραγματοποιείται σε χώρους όπου παρέχονται ψυχολογικές υπηρεσίες από επαγγελματίες ψυχολόγους και ειδικούς ψυχικής υγείας. Αρχίζει στο 3ο έτος σπουδών. Απαιτείται η συμπλήρωση 40 παρουσιών σε μία συνεργαζόμενη με το Τμήμα δομή σε διάστημα 4 μηνών. Η επιλογή του χώρου της πρακτικής και η τοποθέτηση των φοιτητών/τριών γίνεται από αρμόδια επιτροπή του Τμήματος.

14 Μεταπτυχιακές Σπουδές
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης. Διδακτορικό Δίπλωμα Ψυχολογίας. Κλάδοι-κατευθύνσεις μεταπτυχιακών σπουδών: Γνωστική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία. Σχολική και Εξελικτική Ψυχολογία. Κοινωνική Κλινική Ψυχολογία. Ψυχολογία των Εξαρτήσεων και άλλων Ψυχο-κοινωνικών Προβλημάτων.

15 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
Διαρκεί 2 χρόνια και περιλαμβάνει συστηματικές και εξειδικευμένες σπουδές μαθήματα υποχρεωτικής φοίτησης, πρακτική άσκηση ( ώρες), συγγραφή ερευνητικής εργασίας, συμμετοχή σε δραστηριότητες του Τμήματος.

16 Διδακτορικό Δίπλωμα Διαρκεί 4 χρόνια και περιλαμβάνει
εκτεταμένη ερευνητική εργασία για τη συγγραφή πρωτότυπης διατριβής συμμετοχή σε δραστηριότητες του Τμήματος Η διατριβή στο τέλος των σπουδών υποστηρίζεται δημόσια, ενώ ο/η υποψήφιος/α διδάκτωρ εξετάζεται από επταμελή επιτροπή.

17 Χρήσιμες διευθύνσεις http://www.psy.auth.gr Τμήμα Ψυχολογίας ΑΠΘ
Τμήμα Ψυχολογίας ΑΠΘ πρακτική άσκηση βιβλιοθήκη

18 Σας ευχαριστώ πολύ! Καλή επιτυχία!!


Κατέβασμα ppt "Το Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Σπουδές και Επαγγελματικές Δυνατότητες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google