Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Αιμίλιος Δεσίρης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Αιμίλιος Δεσίρης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Αιμίλιος Δεσίρης Κτηνίατρος

2 Υπεύθυνοι φορείς για την υλοποίηση του προγράμματος Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Δ/νσης ΥΖ του ΥΠΑΑΤΤμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Δ/νσης ΥΖ του ΥΠΑΑΤ Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη ΛύσσαΕθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των ΠεριφερειώνΔιευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών Τμήματα Κτηνιατρικής των Περιφερειακών ΕνοτήτωνΤμήματα Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Διεύθυνση Αισθητικών Δασών-Δρυμών και Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής ΑλλαγήςΔιεύθυνση Αισθητικών Δασών-Δρυμών και Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κυνηγετική Συνομοσπονδία ΕλλάδοςΚυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος Δήμοι (Νόμος υπ’ αριθμ. 4039/02.02.2012 - Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό)Δήμοι (Νόμος υπ’ αριθμ. 4039/02.02.2012 - Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό)

3 Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης Νοέμβριος 2011 → θετική αλεπού στο χωριό Σελεμλί σε απόσταση 300 μέτρων στα σύνορα με FYROM.Νοέμβριος 2011 → θετική αλεπού στο χωριό Σελεμλί σε απόσταση 300 μέτρων στα σύνορα με FYROM. Απρίλιος 2012 → δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για το Πρόγραμμα Επιτήρησης της Λύσσας (1604/45066/11.04.2012). Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν η επιδημιολογική έρευνα μέσω της παθητικής επιτήρησης σε 16 νομούς.Απρίλιος 2012 → δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για το Πρόγραμμα Επιτήρησης της Λύσσας (1604/45066/11.04.2012). Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν η επιδημιολογική έρευνα μέσω της παθητικής επιτήρησης σε 16 νομούς. Ιανουάριος 2013 → δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για το Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα (331/10301/25.01.2013) το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον και εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων και κατόπιν ενεργητική επιτήρηση για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες (πρώην Νομοί), οι οποίες εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο, εξαιτίας του εντοπισμού κρουσμάτων Λύσσας.Ιανουάριος 2013 → δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για το Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα (331/10301/25.01.2013) το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον και εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων και κατόπιν ενεργητική επιτήρηση για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες (πρώην Νομοί), οι οποίες εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο, εξαιτίας του εντοπισμού κρουσμάτων Λύσσας.

4 Ορισμοί Παθητική επιτήρηση νοείται η δήλωση όλων των νεκρών ζώων (οικόσιτων και ζώων της άγριας πανίδας) για τα οποία υπάρχει υποψία ότι έχουν προσβληθεί από Λύσσα και από τα οποία λαμβάνονται τα κατάλληλα δείγματα για την απομόνωση του ιού της Λύσσας.Παθητική επιτήρηση νοείται η δήλωση όλων των νεκρών ζώων (οικόσιτων και ζώων της άγριας πανίδας) για τα οποία υπάρχει υποψία ότι έχουν προσβληθεί από Λύσσα και από τα οποία λαμβάνονται τα κατάλληλα δείγματα για την απομόνωση του ιού της Λύσσας. Ενεργητική επιτήρηση νοείται η αξιολόγηση του από του στόματος εμβολιασμού των αλεπούδων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και επιπλέον η αξιολόγηση μέσω εργαστηριακής εξέτασης της πορείας του προγράμματος αυτού, όσον αφορά την επιτυχή ανοσοποίησή τους.Ενεργητική επιτήρηση νοείται η αξιολόγηση του από του στόματος εμβολιασμού των αλεπούδων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και επιπλέον η αξιολόγηση μέσω εργαστηριακής εξέτασης της πορείας του προγράμματος αυτού, όσον αφορά την επιτυχή ανοσοποίησή τους.

5 Ορισμοί Ζώο ύποπτο προσβολής του από τον ιό της Λύσσας, ορίζεται κάθε ζώο που παρουσιάζει κλινικά συμπτώματα Λύσσας ή ασυνήθιστη συμπεριφορά συμβατή με τη Λύσσα. Επίσης, θα θεωρείται ύποπτο προσβολής από τον ιό της Λύσσας και το ζώο που ανευρίσκεται νεκρό από άγνωστη αιτία και για το οποίο υπάρχει ιστορικό άμεσης επαφής του με άνθρωπο (μέσω δήγματος, εκδορών, τραυματισμένων βλεννογόνων και λήξη πληγών τραύματος).Ζώο ύποπτο προσβολής του από τον ιό της Λύσσας, ορίζεται κάθε ζώο που παρουσιάζει κλινικά συμπτώματα Λύσσας ή ασυνήθιστη συμπεριφορά συμβατή με τη Λύσσα. Επίσης, θα θεωρείται ύποπτο προσβολής από τον ιό της Λύσσας και το ζώο που ανευρίσκεται νεκρό από άγνωστη αιτία και για το οποίο υπάρχει ιστορικό άμεσης επαφής του με άνθρωπο (μέσω δήγματος, εκδορών, τραυματισμένων βλεννογόνων και λήξη πληγών τραύματος). Σημειώνεται ότι ειδικά για τους σκοπούς της παρούσας έχει αυξηθεί η ευαισθησία του ορισμού κρούσματος, όσον αφορά τον χαρακτηρισμό ενός ζώου ως ύποπτου, με στόχο να συμπεριληφθεί κάθε ζώο που ενέχει και την παραμικρή πιθανότητα λοίμωξης του με τον ιό. Ζώο θετικό στη Λύσσα ορίζεται κάθε ζώο στο οποίο έχει εργαστηριακά διαγνωστεί και επιβεβαιωθεί η νόσος.Ζώο θετικό στη Λύσσα ορίζεται κάθε ζώο στο οποίο έχει εργαστηριακά διαγνωστεί και επιβεβαιωθεί η νόσος.

6 Για το σκοπό του προγράμματος επιβάλλεται Η καταγραφή και σήμανση των σκύλων και γατών στην Επικράτεια. Ειδικότερα για τους ποιμενικούς σκύλους της περιοχής εφαρμογής του, επιβάλλεται μόνο η καταγραφή τους.Η καταγραφή και σήμανση των σκύλων και γατών στην Επικράτεια. Ειδικότερα για τους ποιμενικούς σκύλους της περιοχής εφαρμογής του, επιβάλλεται μόνο η καταγραφή τους. Ο έλεγχος τήρησης του υποχρεωτικού συστήματος καταγραφής και σήμανσης των παραγωγικών ζώων σύμφωνα με τις ισχύουσες κοινοτικές και εθνικές διατάξεις.Ο έλεγχος τήρησης του υποχρεωτικού συστήματος καταγραφής και σήμανσης των παραγωγικών ζώων σύμφωνα με τις ισχύουσες κοινοτικές και εθνικές διατάξεις. Η διασφάλιση του προληπτικού αντιλυσσικού εμβολιασμού όλων των σκύλων και γατών ηλικίας άνω των τριών μηνών. Στην περίπτωση των αδέσποτων σκύλων και γατών ηλικίας άνω των 3 μηνών, ο εμβολιασμός γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Ν. 4039/2012.Η διασφάλιση του προληπτικού αντιλυσσικού εμβολιασμού όλων των σκύλων και γατών ηλικίας άνω των τριών μηνών. Στην περίπτωση των αδέσποτων σκύλων και γατών ηλικίας άνω των 3 μηνών, ο εμβολιασμός γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Ν. 4039/2012. Όλα τα σαρκοφάγα τα οποία εισέρχονται στη χώρα από άλλα Κράτη - Μέλη ή εισάγονται από τρίτες χώρες πρέπει να πληρούν τους όρους, όσον αφορά τον αντιλυσσικό εμβολιασμό, τον ορολογικό έλεγχο των αντισωμάτων και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα (Καν. (ΕΚ) 998/2003).Όλα τα σαρκοφάγα τα οποία εισέρχονται στη χώρα από άλλα Κράτη - Μέλη ή εισάγονται από τρίτες χώρες πρέπει να πληρούν τους όρους, όσον αφορά τον αντιλυσσικό εμβολιασμό, τον ορολογικό έλεγχο των αντισωμάτων και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα (Καν. (ΕΚ) 998/2003).

7 ΖΩΟ ΥΠΟΠΤΟ ΓΙΑ ΛΥΣΣΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ ΖΩΟ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΓΙΑ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΑΝ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΑΡΝΗΘΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟ ΖΩΟ ΘΑΝΑΤΩΝΕΤΑΙ (ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) ΑΝ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΑΝ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΤΟ ΖΩΟ ΘΑΝΑΤΩΝΕΤΑΙ (ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙ, ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΖΩΟ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΓΙΑ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ, ΤΟ ΖΩΟ ΘΑΝΑΤΩΝΕΤΑΙ (ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΕΦΑΛΗΣΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ, ΤΟ ΖΩΟ ΘΑΝΑΤΩΝΕΤΑΙ (ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) ΖΩΟ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΣΥΛΛΗΨΗ, ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ. ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ, ΘΑΝΑΤΩΝΕΤΑΙ (ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) *Τα παραγωγικά ζώα που δαγκώθηκαν ή ήρθαν σε άμεση επαφή με εκκρίσεις ζώου θετικού ή ύποπτου για Λύσσα θανατώνονται

8 ΖΩΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ Ή ΕΧΕΙ ΔΑΓΚΩΘΕΙ ΑΠΟ ΖΩΟ ΥΠΟΠΤΟ ΓΙΑ ΛΥΣΣΑ (ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΟΠΤΟ ΖΩΟ) ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ + ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΓΙΑ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΑΝ ΤΟ ΥΠΟΠΤΟ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ 15 ΗΜΕΡΩΝ ΤΑ ΖΩΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΝ ΤΟ ΥΠΟΠΤΟ ΖΩΟ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΘΑΝΑΤΩΝΕΤΑΙ (ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ). ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙ, ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝ ΒΓΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΖΩΟ ΠΟΥ ΔΑΓΚΩΘΗΚΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ ΑΝ ΒΓΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΖΩΟ ΘΑΝΑΤΩΝΕΤΑΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ + ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΓΙΑ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΑΝ ΤΟ ΥΠΟΠΤΟ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ 15 ΗΜΕΡΩΝ ΤΑ ΖΩΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥ ΑΝ ΤΟ ΥΠΟΠΤΟ ΖΩΟ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΘΑΝΑΤΩΝΕΤΑΙ (ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ). ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙ, ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝ ΒΓΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΖΩΟ ΠΟΥ ΔΑΓΚΩΘΗΚΕ ΕΜΒΟΛΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ ΑΝ ΒΓΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΖΩΟ ΘΑΝΑΤΩΝΕΤΑΙ

9 ΖΩΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ Ή ΕΧΕΙ ΔΑΓΚΩΘΕΙ ΑΠΟ ΖΩΟ ΥΠΟΠΤΟ ΣΤΗ ΛΥΣΣΑ (ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΟΠΤΟ ΖΩΟ) ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΓΙΑ 60 ΗΜΕΡΕΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ή Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΑΡΝΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΘΑΝΑΤΩΝΕΤΑΙ (ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) ΑΝ ΤΟ ΖΩΟ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ 60 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ ΑΝ ΤΟ ΖΩΟ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΘΑΝΑΤΩΝΕΤΑΙ (ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ή Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΑΡΝΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΘΑΝΑΤΩΝΕΤΑΙ (ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) ΑΝ ΤΟ ΖΩΟ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ 6 ΜΗΝΩΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 1 ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΑΝ ΤΟ ΖΩΟ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΘΑΝΑΤΩΝΕΤΑΙ (ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)

10 απολύμανση του χώρου θανάτωσης ή θανάτου του λυσσύποπτου ζώου, καθώς και όλων των υλικών που ήρθαν σε επαφή.απολύμανση του χώρου θανάτωσης ή θανάτου του λυσσύποπτου ζώου, καθώς και όλων των υλικών που ήρθαν σε επαφή. ασφαλή διάθεση των νεκρών ή θανατωμένων ζώων στην πλησιέστερη εγκεκριμένη μονάδα επεξεργασίας υποπροϊόντων αφού έχει προηγηθεί δειγματοληψία.ασφαλή διάθεση των νεκρών ή θανατωμένων ζώων στην πλησιέστερη εγκεκριμένη μονάδα επεξεργασίας υποπροϊόντων αφού έχει προηγηθεί δειγματοληψία. τα προϊόντα των λυσσύποπτων ή προσβεβλημένων από Λύσσα ζώων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και για ζωοτροφές καταστρέφονται.τα προϊόντα των λυσσύποπτων ή προσβεβλημένων από Λύσσα ζώων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και για ζωοτροφές καταστρέφονται. την αναφορά κάθε πιθανής περίπτωσης έκθεσης ανθρώπων και ζώων στον ιό της Λύσσας (αλλαγές συμπεριφοράς σε κατοικίδια, παραγωγικά και άγρια ζώα).την αναφορά κάθε πιθανής περίπτωσης έκθεσης ανθρώπων και ζώων στον ιό της Λύσσας (αλλαγές συμπεριφοράς σε κατοικίδια, παραγωγικά και άγρια ζώα). όσον αφορά τα ζώα της άγριας πανίδας, επιβάλλεται επιπλέον η συγκρότηση και ενεργοποίηση συνεργείων δίωξης από κάθε Δασική Αρχή (Δ/νση Δασών άνευ Δασαρχείου και Δασαρχεία), τόσο κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, αλλά και εκτός αυτής.όσον αφορά τα ζώα της άγριας πανίδας, επιβάλλεται επιπλέον η συγκρότηση και ενεργοποίηση συνεργείων δίωξης από κάθε Δασική Αρχή (Δ/νση Δασών άνευ Δασαρχείου και Δασαρχεία), τόσο κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, αλλά και εκτός αυτής. Η οικία Κτηνιατρική Αρχή καθορίζει το χρονικό διάστημα πραγματοποίησης των επιβαλλόμενων μέτρων ή άρσης τους και ενημερώνει τις δασικές υπηρεσίες Σε κάθε περίπτωση υποψίας περιστατικών Λύσσας

11 Σε κάθε περίπτωση θετικού κρούσματος Λύσσας Στην περίπτωση Θετικού κρούσματος καθορίζεται ακτίνα 50km από την εστία και επιβάλλεται: Τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων, που φέρουν κατάλληλη σήμανση.Τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων, που φέρουν κατάλληλη σήμανση. Λήψη μέτρων απαγόρευσης της μετακίνησης και ελεύθερης διακίνησης ευπαθών ειδών ζώων, καθώς και την διενέργεια αγοροπωλησιών τους, στην περιοχή που εντοπίστηκε η εστία, εκτός αν ύστερα από εξέταση τους αναφερθούν υγιή (Τα παραγωγικά ζώα που προορίζονται είτε για αγοραπωλησία είτε για σφαγή θα πρέπει να συνοδεύονται από βεβαίωση που θα αναφέρει ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα Λύσσας).Λήψη μέτρων απαγόρευσης της μετακίνησης και ελεύθερης διακίνησης ευπαθών ειδών ζώων, καθώς και την διενέργεια αγοροπωλησιών τους, στην περιοχή που εντοπίστηκε η εστία, εκτός αν ύστερα από εξέταση τους αναφερθούν υγιή (Τα παραγωγικά ζώα που προορίζονται είτε για αγοραπωλησία είτε για σφαγή θα πρέπει να συνοδεύονται από βεβαίωση που θα αναφέρει ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα Λύσσας). Απολύμανση του χώρου θανάτωσης ή θανάτου των θετικών ζώων, καθώς και τη διεξοδική απολύμανση και αποτέφρωση όλων των αντικειμένων που θα μπορούσαν να έχουν έρθει σε επαφή με τα ζώα αυτά.Απολύμανση του χώρου θανάτωσης ή θανάτου των θετικών ζώων, καθώς και τη διεξοδική απολύμανση και αποτέφρωση όλων των αντικειμένων που θα μπορούσαν να έχουν έρθει σε επαφή με τα ζώα αυτά.

12 Σε κάθε περίπτωση θετικού κρούσματος Λύσσας Απόρριψη των νεκρών ή θανατωμένων ζώων σε εγκεκριμένη μονάδα επεξεργασίας υποπροϊόντων.Απόρριψη των νεκρών ή θανατωμένων ζώων σε εγκεκριμένη μονάδα επεξεργασίας υποπροϊόντων. Απομάκρυνση της μολυσμένης κόπρου και στρωμνής σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική Νομοθεσία.Απομάκρυνση της μολυσμένης κόπρου και στρωμνής σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική Νομοθεσία. Ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.Ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Όσον αφορά τα ζώα της άγριας πανίδας, επιβάλλεται επιπλέον η ενημέρωση των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων καθώς και η εφαρμογή του άρθρου 9 της συνθήκης της Βέρνης (Ν.1335/1983).Όσον αφορά τα ζώα της άγριας πανίδας, επιβάλλεται επιπλέον η ενημέρωση των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων καθώς και η εφαρμογή του άρθρου 9 της συνθήκης της Βέρνης (Ν.1335/1983). Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και μετά χρονικό διάστημα 3 (τριών μηνών) από την εφαρμογή τους η οικεία κτηνιατρική αρχή της Περιφερειακής Ενότητας με απόφασή της προβαίνει στην άρση των επιβληθέντων μέτρων έχοντας λάβει προηγουμένως την επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής

13 Κοινοποίηση της ασθένειας Κοινοποίηση της ασθένειας Η Λύσσα είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης.Η Λύσσα είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εμπλέκεται με τη διαχείριση ζώων είναι υποχρεωμένο να κοινοποιεί άμεσα στις επίσημες αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές κάθε περίπτωση υποψίας περιστατικού Λύσσας σε ζώο της άγριας πανίδας ή σε κατοικίδιο ζώο.Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εμπλέκεται με τη διαχείριση ζώων είναι υποχρεωμένο να κοινοποιεί άμεσα στις επίσημες αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές κάθε περίπτωση υποψίας περιστατικού Λύσσας σε ζώο της άγριας πανίδας ή σε κατοικίδιο ζώο. Ειδικότερα, όλοι οι ιδιώτες κτηνίατροι που δραστηριοποιούνται στην Επικράτεια, είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιούν άμεσα στις οικείες κτηνιατρικές αρχές κάθε κλινικό περιστατικό ύποπτο για Λύσσα.Ειδικότερα, όλοι οι ιδιώτες κτηνίατροι που δραστηριοποιούνται στην Επικράτεια, είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιούν άμεσα στις οικείες κτηνιατρικές αρχές κάθε κλινικό περιστατικό ύποπτο για Λύσσα. Στην περίπτωση μη άμεσης κοινοποίησης θα επιβάλλονται κυρώσεις (άρθρο 10 της ΚΥΑ).

14 Μετακινήσεις ζώων μέσα στην επικράτεια Κατοικίδια σαρκοφάγα ζώα ηλικίας < 3 (τριών) μηνών (Καν. (ΕΚ) 998/2003).Κατοικίδια σαρκοφάγα ζώα ηλικίας < 3 (τριών) μηνών (Καν. (ΕΚ) 998/2003). Υποχρεωτικά, συνοδεύονται από βιβλιάριο υγείας του ζώου ή διαβατήριο στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία της ταυτότητας του ζώου, στοιχεία της σήμανσης του, καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη (Ν.4039/2012)Υποχρεωτικά, συνοδεύονται από βιβλιάριο υγείας του ζώου ή διαβατήριο στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία της ταυτότητας του ζώου, στοιχεία της σήμανσης του, καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη (Ν.4039/2012) Εφόσον δεν συνοδεύονται από τη μητέρα τους συνοδεύονται από κτηνιατρική βεβαίωση, η οποία αναφέρει ότι:Εφόσον δεν συνοδεύονται από τη μητέρα τους συνοδεύονται από κτηνιατρική βεβαίωση, η οποία αναφέρει ότι: Η μητέρα τους έχει εμβολιαστεί για τη Λύσσα και κατά το χρονικό διάστημα του τοκετού η εμβολιακή περίοδος ήταν σε ισχύΗ μητέρα τους έχει εμβολιαστεί για τη Λύσσα και κατά το χρονικό διάστημα του τοκετού η εμβολιακή περίοδος ήταν σε ισχύ Δεν έχουν έλθει σε επαφή με άγρια ζώα και επομένως δεν έχουν εκτεθεί σε μόλυνση για τη ΛύσσαΔεν έχουν έλθει σε επαφή με άγρια ζώα και επομένως δεν έχουν εκτεθεί σε μόλυνση για τη Λύσσα Κατοικίδια σαρκοφάγα ζώα ηλικίας > 3 (τριών) μηνών (σε όλη την Επικράτεια)Κατοικίδια σαρκοφάγα ζώα ηλικίας > 3 (τριών) μηνών (σε όλη την Επικράτεια) Υποχρεωτικά, συνοδεύονται από βιβλιάριο υγείας του ζώου ή διαβατήριο στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία της ταυτότητας του ζώου, στοιχεία της σήμανσης του, καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη (Ν.4039/2012).Υποχρεωτικά, συνοδεύονται από βιβλιάριο υγείας του ζώου ή διαβατήριο στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία της ταυτότητας του ζώου, στοιχεία της σήμανσης του, καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη (Ν.4039/2012). εμβολιασμένα κατά της Λύσσας τουλάχιστον 21 ημέρες πριν από τη μετακίνησή τους.εμβολιασμένα κατά της Λύσσας τουλάχιστον 21 ημέρες πριν από τη μετακίνησή τους.

15 Μετακινήσεις ζώων μέσα στην επικράτεια Στις περιοχές που υπάρχει εστία Λύσσας η οικεία Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας δύναται να εγκρίνει τον εμβολιασμό των παραγωγικών ζώων καθώς και των ιπποειδών που διαβιούν υπό εκτατική μορφή σε ακτίνα είκοσι (20) χιλιομέτρων από την εμφάνιση κρούσματος Λύσσας.Στις περιοχές που υπάρχει εστία Λύσσας η οικεία Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας δύναται να εγκρίνει τον εμβολιασμό των παραγωγικών ζώων καθώς και των ιπποειδών που διαβιούν υπό εκτατική μορφή σε ακτίνα είκοσι (20) χιλιομέτρων από την εμφάνιση κρούσματος Λύσσας. Επιπλέον με απόφαση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας και αφού ληφθούν υπόψη τα επιδημιολογικά στοιχεία δύναται να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός των μετακινούμενων στην μολυσμένη περιοχή παραγωγικών ζώων είκοσι μία (21) ημέρες πριν την μετακίνηση τους.Επιπλέον με απόφαση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας και αφού ληφθούν υπόψη τα επιδημιολογικά στοιχεία δύναται να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός των μετακινούμενων στην μολυσμένη περιοχή παραγωγικών ζώων είκοσι μία (21) ημέρες πριν την μετακίνηση τους.

16 Εμβολιασμός των αλεπούδων Το βασικό είδος ζώου – στόχος είναι η κόκκινη αλεπού, δεδομένου ότι αποτελεί και την κυρίαρχη δεξαμενή του ιού στην άγρια πανίδα.Το βασικό είδος ζώου – στόχος είναι η κόκκινη αλεπού, δεδομένου ότι αποτελεί και την κυρίαρχη δεξαμενή του ιού στην άγρια πανίδα. Το πρόγραμμα εμβολιασμού εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες (πρώην Νομοί), οι οποίες εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο, εξαιτίας του εντοπισμού κρουσμάτων Λύσσας αλλά και σε περίπτωση εμφάνισης θετικού κρούσματος σε άλλες (πέραν των ανωτέρω) περιοχές της Επικράτειας, σε απόσταση - ακτίνα πενήντα ( 50) χιλιομέτρων γύρω από το σημείο εντοπισμού του.Το πρόγραμμα εμβολιασμού εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες (πρώην Νομοί), οι οποίες εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο, εξαιτίας του εντοπισμού κρουσμάτων Λύσσας αλλά και σε περίπτωση εμφάνισης θετικού κρούσματος σε άλλες (πέραν των ανωτέρω) περιοχές της Επικράτειας, σε απόσταση - ακτίνα πενήντα ( 50) χιλιομέτρων γύρω από το σημείο εντοπισμού του. Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται με δολώματα φέροντα εμβόλιο κατά της Λύσσας. Στην συνέχεια, πραγματοποιείται ενεργητική επιτήρηση 1 μήνα μετά τον εμβολιασμό.Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται με δολώματα φέροντα εμβόλιο κατά της Λύσσας. Στην συνέχεια, πραγματοποιείται ενεργητική επιτήρηση 1 μήνα μετά τον εμβολιασμό. 2 κύκλοι εμβολιασμών2 κύκλοι εμβολιασμών άνοιξη του 2013άνοιξη του 2013 φθινόπωρο του 2013φθινόπωρο του 2013 (25 δολώματα ανά τετρ. χιλ. επιφάνειας)(25 δολώματα ανά τετρ. χιλ. επιφάνειας)

17 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΛΥΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ α/αΗΜΕΡ/ΝΙΑΠΕΡΙΟΧΗΠ.Ε. ΕΙΔΟΣ ΖΩΟΥ 119.10.2012ΠαλαιόκαστροΚοζάνη Κόκκινη Αλεπού 219.11.2012ΙεροπηγήΚαστοριά Ποιμενικός Σκύλος 37.12.2012ΜεταξοχώριΚιλκίς Κόκκινη Αλεπού 412.12.2012 Κάτω Ποταμιά Κιλκίς Κόκκινη Αλεπού 520.12.2012 Λουτράκι Αριδαίας Πέλλα Ποιμενικός Σκύλος 624.12.2012 Λουτράκι Αριδαίας Πέλλα Κόκκινη Αλεπού 731.12.2012ΜεταλλικόΚιλκίς 831.12.2012ΣταυροχώριΚιλκίς 931.12.2012 Λουτράκι Αριδαίας Πέλλα Κόκκινη Αλεπού 1010.01.2013 Κιλκίς (Περιοχή Βιομηχανικού Σφαγείου) Κιλκίς Κόκκινη Αλεπού 1118.01.2013ΑντιγόνειαΚιλκίς 1231.01.2013ΚορομηλιάΚιλκίς

18

19 Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΦΡΑΓΜΟΥ ΖΩΩΝ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ Χρήσιμες Ιστοσελίδες http://www.pkm.gov.gr (στην ενότητα ενδιαφέρουν τον πολίτη, ενημέρωση για τη Λύσσα)http://www.pkm.gov.gr (στην ενότητα ενδιαφέρουν τον πολίτη, ενημέρωση για τη Λύσσα)http://www.pkm.gov.gr http://www.minagric.gr (ΥΠΑΑΤ)http://www.minagric.gr (ΥΠΑΑΤ)http://www.minagric.gr http://www.keelpno.gr (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων)http://www.keelpno.gr (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων)http://www.keelpno.gr http://zones.ktin.g2e.pkm.gov.gr (Οριοθέτηση ζωνών για τη Λύσσα)http://zones.ktin.g2e.pkm.gov.gr (Οριοθέτηση ζωνών για τη Λύσσα)http://zones.ktin.g2e.pkm.gov.gr

20 Ευχαριστώ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Αιμίλιος Δεσίρης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google