Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λίπη - Λάδια.  Ορίζετε τα λίπη  Επεξηγείτε τη σύνθεση των λιπών και λαδιών  Ταξινομείτε τα λίπη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λίπη - Λάδια.  Ορίζετε τα λίπη  Επεξηγείτε τη σύνθεση των λιπών και λαδιών  Ταξινομείτε τα λίπη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λίπη - Λάδια

2  Ορίζετε τα λίπη  Επεξηγείτε τη σύνθεση των λιπών και λαδιών  Ταξινομείτε τα λίπη

3  Λίπη και λάδια είναι οργανικές ουσίες που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο.  Διαφέρουν από τους υδατάνθρακες γιατί τα λίπη περιέχουν λιγότερες ποσότητες οξυγόνου.  Περιέχουν λιγότερα άτομα οξυγόνου, γι’ αυτό το λόγω παρέχουν περισσότερη ενέργεια από τους υδατάνθρακες.

4  Τα πιο πάνω χημικά στοιχεία κάνουν μονάδες γλυκερίνης και λιπαρών οξέων. Όταν μια γλυκερίνη ενωθεί με τρία λιπαρά οξέα κάνουν λίπη γνωστά ως τριγλυκερίδια.  Υπάρχουν τουλάχιστον 40 λιπαρά οξέα – αμέτρητες λιπαρές ουσίες που υπάρχουν στη φύση.

5 Α. Σύμφωνα με τη χημική τους σύνθεση σε  1. Απλά. Αποτελούνται από 1 μόριο γλυκερίνης και 3 μόρια λιπαρού οξέος. Γνωστά ως τριγλυκερίδια.  2. Σύνθετα Ενώσεις λιπαρών οξέων με αλκοόλες. Χοληστερόλη

6 Β. Σύμφωνα με τη προέλευση τους σε  1. Ζωικά Λίπος που βρίσκεται στο κρέας, στα ψάρια και γάλα  2. Φυτικά Ελαιόλαδο, φυστικέλαιο, σογιέλαιο, ηλιανθέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, κ.α.

7 Γ. Σύμφωνα με την κατάσταση τους σε θερμοκρασία δωματίου σε  1. Στερεά - Όπως είναι τα ζωικά  2. Ημιστέρεα - Όπως μαργαρίνη, βούτυρο, σησαμέλαιο, μερικά ψαρέλαια  3. Υγρά – Όπως διάφορα σπορέλαια φυτικής προέλευσης

8 Δ. Σύμφωνα με το αν είναι καθαρά λίπη ή λάδια ή ανακατεμένα με άλλες ουσίες σε  1. Ορατά – Όπως βούτυρο, μαργαρίνη  2. Αόρατα - Όπως το λίπος στο γάλα, στα αυγά, στο αβοκάντο κ.α.

9 Λίπη - Λάδια

10  Κατονομάζετε και διακρίνετε τις διαφορές ανάμεσα στα είδη λιπαρών οξέων.  Σχολιάζετε τη συμβολή των λιπών και λαδιών στη διατροφή του ανθρώπου.  Αναφέρετε τις ιδιότητες των λιπών.

11  Τα λιπαρά οξέα αποτελούνται από 4 μέχρι 24 άτομα άνθρακα τα οποία ενώνονται με απλούς ( - ) ή διπλούς (=) δεσμούς και οξυγόνο.  Ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες  Κορεσμένα: Περιέχουν μόνο απλούς δεσμούς και δεν τους λείπουν άτομα υδρογόνου.

12  Ακόρεστα: Περιέχουν έναν ή περισσότερους διπλούς δεσμούς ανάμεσα στα άτομα του άνθρακα και τους λείπουν άτομα υδρογόνου.  Τα ακόρεστα περιλαμβάνουν  α. Μονοακόρεστα: Περιέχουν ένα διπλό δεσμό και τους λείπουν 2 άτομα υδρογόνου  β. Πολυακόρεστα: Περιέχουν 2 ή περισσότερους διπλούς δεσμούς και τους λείπουν 4 ή περισσότερα άτομα υδρογόνου

13  Τα ζωικά λίπη περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα για αυτό είναι στερεά ενώ τα φυτικά λάδια είναι υγρά γιατί αποτελούνται από πολλά ακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα ουσιώδη λιπαρά οξέα  Τρία από τα λιπαρά οξέα είναι γνωστά ως ουσιώδη λιπαρά οξέα ή ως βιταμίνη F.  Λινολεϊκό  Λινολενικό  Αραχιδονικό λιπαρό οξύ  Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν τα παράγει, τα παίρνει μέσα από τις τροφές.  Έλλειψη τους προκαλεί διάφορες δερματικές παθήσεις.

14  Ουσίες απαραίτητες στον ανθρώπινο οργανισμό  Τα ζωικά λίπη έχουν βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και πρέπει να αποφεύγονται  1. Παρέχουν ενέργεια – διπλάσια από τους υδατάνθρακες. Πρέπει να καλύπτουν μόνο το 30% της συνολικής ενέργειας  2. Περιέχουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α D Ε Κ

15  3. Περιέχουν τα ουσιώδη λιπαρά οξέα  4. Το λίπος κάτω από το δέρμα βοηθά στην διατήρηση της θερμοκρασίας  5. Προστατεύουν τους νεφρούς από εξωτερικά κτυπήματα  6. Τα ζωικά λίπη συγκαταλέγονται στα τρία άσπρα δηλητήρια. Στόχος είναι να αποκλείονται από το καθημερινό διαιτολόγιο γιατί:  α. Περιέχουν χοληστερόλη η οποία προκαλεί υπέρταση και αρτηριοσκλήρωση τα οποία σταδιακά προκαλούν καρδιακές παθήσεις. Φυσιολογικά επίπεδα της χοληστερόλης mg σε 100 ml αίματος.

16  β. Περιέχουν τριγλυκερίδια που πρέπει να διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή 50 με 175 mg σε 100mlαίματος.  7. Υπερκατανάλωση των λιπών και λαδιών έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Προκαλεί παχυσαρκία η οποία θεωρείτε ως η ‘μήτηρ των παθήσεων’.

17  8. Χρήση ελαιόλαδου στο καθημερινό διαιτολόγιο έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην κανονική λειτουργία της καρδιάς. Μειώνει την κακή και αυξάνει την καλή χοληστερόλη

18  Δε διαλύονται στο νερό  Συνήθως ενώνονται με το νερό στη μορφή γαλακτώματος (κροκάδι, γάλα, κρέμα γάλακτος, κ.α.)  Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άοσμα και άγευστα  Αλλάζει η φυσική τους κατάσταση με δυο τρόπους  1. Με την υδρογόνωση (από υγρά σε στερεά)  2. Με την αλλαγή της θερμοκρασίας (από στερεά υγροποιούνται, τα δε υγρά σε χαμηλές θερμοκρασίες στερεοποιούνται).

19 Α. Στην αρτοποιία τα λίπη «φουσκώνουν» τη ζύμη Β. Διατηρούν διάφορες παρασκευές υγρές αφού δεν εξατμίζονται Γ. Καλύπτοντας το αλεύρι με λίπος, οι ζύμες λιώνουν στο στόμα (τάρτες, μπισκότα) Δ. Εμπλουτίζουν την γεύση διαφόρων παρασκευών (στα όσπρια, στις σούπες, αλείφοντας τα σε φρυγανιές)

20 Ε. Είναι το κύριο συστατικό σε πολλές σάλτσες Στ. Με το κτύπημα συγκρατούν αέρα για πιο αφράτες και ευπαρουσίαστες παρασκευές Ζ. Χρησιμοποιούνται ως μέσο μαγειρέματος (βαθύ και ξέβαθο τηγάνισμα) Η. Χρησιμοποιούνται στην επάλειψη των μαγειρικών σκευών

21 Τροφή (100g)Λίπη και λάδια σε g Ψωμί ολικής άλεσης3 Γάλα άπαχο4 Βούτυρο82 Μαργαρίνη81 Σπορέλαια100 Κρέμα γάλακτος (single)21 Κρέμα γάλακτος(double)48 Τυριά23-47 Τυρί κότεϊτζ4 Αυγό ολόκληρο11 Κρέατα10-52 Μοσχαρίσιο3 Κοτόπουλο17

22 Τροφή (100g)Λίπη και Λάδια σε g Κουνέλι4 Συκώτι (ωμό)6-10 Γλυκάδια8 Μυαλά8-10 Ψάρια (λιπαρά)11-17 Πατατάκια36 Αβοκάντο22 Ελιές11 Ξηροί καρποί καθαρισμένοι36-64 Σόγια24 Σοκολάτα γάλακτος30 Παγωτό γάλακτος7


Κατέβασμα ppt "Λίπη - Λάδια.  Ορίζετε τα λίπη  Επεξηγείτε τη σύνθεση των λιπών και λαδιών  Ταξινομείτε τα λίπη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google