Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΘΑΛΕΙΑ ΑΛΕΞΗΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΘΑΛΕΙΑ ΑΛΕΞΗΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΘΑΛΕΙΑ ΑΛΕΞΗΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

2 ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ Η λέξη “πρωτείνες” προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω (πρώτο στοιχείο) και σημαίνει την εξαιρετική σημασία, που έχουν οι πρωτείνες για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Οι πρωτείνες είναι απαραίτητες στον οργανισμό για την ανάπτυξη και ανακατασκευή των ιστών, για το σχηματισμό των νυχιών, των τριχών και της επιδερμίδας, για την παραγωγή θερμότητας, για την καλή λειτουργία και δομή όλων των ζωντανών κυττάρων και για την πέψη των τροφών. Οι πρωτείνες από ζωικές πηγές έχουν υψηλότερη βιολογική αξία από τις πρωτείνες, που προέρχονται από φυτικές πηγές. Ζωικές πηγές πρωτείνης είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι και παρέχουν πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας. Τα φυτικά τρόφιμα όπως τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λαχανικά παρέχουν πρωτείνες χαμηλής βιολογικής αξίας. Ο συνδυασμός φυτικών πηγών πρωτεϊνών (π.χ. ρεβίθια με ψωμί) στο ίδιο γεύμα δίνει συχνά ένα μείγμα υψηλότερης βιολογικής αξίας. Τέλος, οι πρωτείνες πρέπει να καλύπτουν το 12%-15% της ολικής θερμιδικής ημερήσιας πρόσληψης. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι 1gr πρωτεϊνών όταν καίγεται δίνει 4kcal. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

3 ΘΑΛΕΙΑ ΛΙΠΗ Τα λίπη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό μιας και αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές ενέργειας του οργανισμού μας και παράλληλα επιτελεί πληθώρα λειτουργιών μέσα στο σώμα μας. Τα λίπη, που λαμβάνονται με την τροφή διασπώνται στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου, σε γλυκερόλη και λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά οξέα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:  Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (βούτυρο, τυρί, κρέας και τα προϊόντα του, γλυκά, πλήρες γάλα και γιαούρτι, κλπ).  Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα (φυτικά λίπη), που διακρίνονται σε πολυακόρεστα (σπορέλαια) και μονακόρεστα (ελαιόλαδο). Τα αποθηκευμένα λίπη χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις ανάγκης (ασθένειες, ελλιπής διατροφή), προστατεύουν από χτυπήματα, συγκρατούν τα σπλάχνα, ρυθμίζουν τη σχέση μεταξύ θερμοκρασίας σώματος και περιβάλλοντος, επιβραδύνουν την πέψη των τροφών, προκαλούν παράταση της αίσθησης του κορεσμού και εφοδιάζουν τον οργανισμό με τις βιταμίνες A, D, E και K. Τέλος, τα λίπη πρέπει να καλύπτουν το 30%-35% της ολικής θερμιδικής ημερήσιας πρόσληψης και όχι περισσότερο από το 10% των θερμίδων να προέρχονται από κορεσμένα λίπη. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 20%-25% των θερμίδων πρέπει να προέρχονται από μονοακόρεστες και πολυακόρεστες πηγές. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι 1gr λίπους όταν καίγεται δίνει 9kcal. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

4 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας, αφού συμβάλουν ώστε να εκτελεί τις εσωτερικές και εξωτερικές λειτουργίες του και παράλληλα βοηθούν στη διατήρηση της θερμότητας του σώματος. Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε απλούς και σύνθετους ανάλογα με το πόσες δομικές μονάδες περιέχουν στο μόριό τους. Οι απλοί υδατάνθρακες χωρίζονται σε μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες και οι σύνθετοι υδατάνθρακες χωρίζονται σε ολιγοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες. Σημαντικές πηγές υδατανθράκων είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, οι πατάτες, το ρύζι, τα όσπρια, κλπ. Τέλος, οι υδατάνθρακες πρέπει να καλύπτουν το 55% της ολικής θερμιδικής ημερήσιας πρόσληψης. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι 1gr υδατανθράκων όταν καίγεται δίνει 4kcal. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

5 ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑ Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού παρόλο, που δεν προμηθεύουν ενέργεια στον οργανισμό. Κύριος ρόλος τους είναι η προστασία του οργανισμού από τις διάφορες παθήσεις και ασθένειες αλλά βοηθούν και στην ανάπτυξη του σώματος, στη θρέψη, στην υγεία των ιστών, στην αναπαραγωγή και στην ισορροπία του νευρικού συστήματος. Οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:  Τις υδατοδιαλυτές (B, C), που διαλύονται στο νερό για να απορροφηθούν από τον οργανισμό.  Τις λιποδιαλυτές (A, D, E, K), που διαλύονται και αποθηκεύονται στο λίπος του σώματος μέχρι να τις πάρει ο οργανισμός για να τις χρησιμοποιήσει. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

6 ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑ Τα μέταλλα αποτελούν μόνο το 4% των ιστών του ανθρώπινου σώματος αλλά είναι απαραίτητα για την κανονική ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Παρόλο που δεν προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια, χρησιμοποιούνται σαν οικοδομικά υλικά και ρυθμίζουν πολλές εσωτερικές λειτουργίες του οργανισμού, είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της σύστασης των υγρών του σώματος και αποτελούν βασικά συστατικά των οστών και των δοντιών. Τα μέταλλα χωρίζονται σε:  Ανόργανα στοιχεία (mg)  Ιχνοστοιχεία Μπορούμε να πάρουμε μέταλλα από όλες τις ομάδες τροφών καθώς επίσης και από το νερό. Τέλος, θα σας δώσω δύο πίνακες με τις σημαντικότερες βιταμίνες και μέταλλα ώστε να μπορέσετε να δείτε από ποιες τροφές μπορείτε να τα παίρνετε και ποια χρησιμότητα έχουν. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

7 ΒΙΤΑΜΙΝΗΠΗΓΗΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΑΠράσινα λαχανικά, καρότα, αυγά, γάλα και φρούτα(κυρίως κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος). Αναζωογονητική - αντιρυτιδική, για παθήσεις ματιών, πρόληψη καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. ΒΙΤΑΜΙΝΗ DΨάρια, αυγά,γάλα και μουρουνόλαδο. Για τον ραχιτισμό, οστεοπόρωση, τερηδόνα και πρόωρο γήρας. ΒΙΤΑΜΙΝΗ EΣιτέλαιο, σογιέλαιο, καρύδια, δημητριακά και ελαιόλαδο. Αναιμία, στειρότητα, αντιγηραντική και για μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής. ΒΙΤΑΜΙΝΗ KΑυγά, γάλα, συκώτι, πράσινα λαχανικά και σογιέλαιο. Συμβάλει στην πρόληψη αιμορραγιών μιας και σχετίζεται με τον χρόνο πήξης του αίματος. ΒΙΤΑΜΙΝΗ CΦρέσκα φρούτα και λαχανικά (κυρίως στις φράουλες, ακτινίδια και εσπεριδοειδή). Προστατεύει από σκορβούτο, κρυολόγημα, καρδιοπάθειες, καρκίνο και αιμορραγίες. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

8 ΜΕΤΑΛΛΑΠΗΓΗΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑσβέστιοΓαλακτοκομικά προϊόντα, φακές, κουνουπίδι, λάχανο, θαλασσινά, κρόκος αυγού, ραδίκια και χαμομήλι. Κύριο συστατικό των οστών. Ομαλοποιεί την καρδιακή λειτουργία και ηρεμεί τα νεύρα. ΦώσφοροςΞηροί καρποί και ιδίως οι ηλιόσποροι και πασατέμπος, τυρί, κρέας και σαρδέλες. Τονωτικό του εγκεφάλου, βοηθά στον μεταβολισμό των λιπών, στη λειτουργία των αδένων και στην ορμονική ρύθμιση. ΜαγνήσιοΜπανάνες, φιστίκια, γάλα, γιαούρτι και κρέας. Βοηθά τους μυς και τα νεύρα. Συμμετέχει στη σύνθεση πρωτεΐνης και ενεργοποιεί τα ένζυμα. ΚάλιοΕλιές, φρούτα και ιδίως μπανάνες, σαλάτες, σταφίδες, ξερά δαμάσκηνα, στιγμιαίος καφές και πατάτες. Απαραίτητο για την καλή λειτουργία της καρδιάς, των μυών, των νεφρών και της υγείας των οστών. ΝάτριοΕλιές, φρούτα και ιδίως μπανάνες, σαλάτες, σταφίδες, ξερά δαμάσκηνα, στιγμιαίος καφές και πατάτες Απαραίτητο για την καλή λειτουργία της καρδιάς, των μυών και των νεφρών. ΣίδηροςΣυκώτι, κρέας, πορτοκάλι, ελιές, σαρδέλες, φακές, ηλιόσποροι, μαγιά μπύρας, ξερά δαμάσκηνα, σταφίδες, σπανάκι και κουάκερ. Συστατικό της αιμοσφαιρίνης. Βοηθά την αναπνοή και διευκολύνει τη λειτουργία των αδένων και του εγκεφάλου. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΜΕΤΑΛΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

9 ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Όπως θα καταλάβατε παιδιά, μια σωστή διατροφή χαρακτηρίζεται από ποικιλία και μέτρο, δηλαδή είναι απαραίτητο το καθημερινό σας διαιτολόγιο να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών, στις σωστές ποσότητες. Πρέπει να μάθετε ότι οι γιατροί και διατροφολόγοι κατέταξαν τις τροφές σε ομάδες και τις τοποθέτησαν στην πυραμίδα υγιεινής διατροφής θέλοντας να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνουμε τις διάφορες τροφές, έχοντας κατά νου τη χρησιμότητά τους στον ανθρώπινο οργανισμό!!! Αν λοιπόν καταναλώνετε τροφές από όλες τις ομάδες τροφών και στις σωστές ποσότητες τότε θα παρέχετε στον οργανισμό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται για ανάπτυξη, ενέργεια και προστασία!!! ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

10 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΡΕΑΣ, ΟΣΠΡΙΑ, ΨΑΡΙΑ, ΑΥΓΑ, ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ, ΓΑΛΑ, ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΡΑ, ΓΛΥΚΑ


Κατέβασμα ppt "ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΘΑΛΕΙΑ ΑΛΕΞΗΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google