Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.  ΝΑ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.   ΝΑ ΕΤΥΜΟΛΟΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.   ΝΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΡΟΥΜΕ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.  ΝΑ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.   ΝΑ ΕΤΥΜΟΛΟΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.   ΝΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΡΟΥΜΕ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

2  ΝΑ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.   ΝΑ ΕΤΥΜΟΛΟΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.   ΝΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ.   ΝΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.   ΝΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.   ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ.   ΝΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙ ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ.   ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΤΡΟΦΩΝ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ. 

3  ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ.  ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ   ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΛΕΞΗ VITA ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΑΜΙΝΕΣ, ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΩΤΗ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΜΟΝΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΗΤΑΝ Η ΑΜΙΝΗ.

4  ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ: A, D, E, K.  ΥΔΡΟΔΙΑΛΥΤΕΣ: ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Β ΚΑΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ C.  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ:  ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ.  Η ΕΠΑΦΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟ.  ΟΙ ΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΨΗΣΙΜΟ.  ΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΟΣ ΥΓΡΟΥ (ΡΗ).  ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΨΗΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΤΡΟΦΗ.

5  ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α  ΒΙΤΑΜΙΝΗ Δ  ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε  ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ

6  ΥΓΡΑΙΝΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ, ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ, ΤΗΝ ΟΥΡΗΘΡΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΤΕΡΑ.  ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.  ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ.  ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ.  ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ.  ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΑΣΗ.

7  ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.  ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΟΠΩΣ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ, ΤΥΦΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΥΚΤΑΣ, ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΧΕΙΤΩΝΑ ΚΑΙ ΤΥΦΛΩΣΗ.  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ.  ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ.  ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΡΡΩΣΤΟΥΜΕ ΣΥΧΝΑ.

8  ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΙΤΡΙΝΟ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ.  ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.  ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ,  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΧΥΜΟΥ ΚΑΡΟΤΟΥ.

9 ΖΩΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ (ΡΕΤΙΝΟΛΗ) ΦΥΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ (ΚΑΡΟΤΙΝΗ)  ΣΥΚΩΤΙ  ΚΑΡΟΤΑ, ΚΟΛΟΚΥΘΙ  ΚΡΟΚΑΔΙ ΑΥΓΟΥ  ΠΕΠΟΝΙΑ  ΜΟΥΡΟΥΝΕΛΑΙΟ  ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  ΜΑΓΚΟ  ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ  ΧΡΥΣΟΜΗΛΑ  ΡΟΔΑΚΙΝΑ  ΜΑΡΟΥΛΙΑ  ΝΤΟΜΑΤΕΣ, ΣΠΑΝΑΚΙ  ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ, KITΡΙΝΟ Η ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΡΩΜΑ

10  ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ.  ΟΤΑΝ ΕΝΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ, ΟΞΕΙΔΩΝΕΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑΓΓΙΑΖΕΙ.  ΚΑΤΑ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ ΤΡΟΦΩΝ, ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α, ΣΕ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ.  ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΙΠΟΣ, ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΥ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α.  ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D.

11  ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D:   Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ Η ΑΝΤΙΡΡΑΧΙΤΙΚΗ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΓΝΩΣΤΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΩΣΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ.  ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ.  ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΣΤΟ ΑΙΜΑ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ.

12  ΡΑΧΙΤΙΔΑ:  ΡΑΧΙΤΙΔΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΜΕΝΟΥΝ ΜΑΛΑΚΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ.  ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ, ΣΤΟ ΣΚΕΛΕΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ.   ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ:  ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΘΡΑΣΤΑ. ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ.  ΚΤΥΠΑ ΕΠΙΣΗΣ ΤΙΣ ΕΓΚΥΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

13  ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΦΡΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΣΒΕΣΤΙΟ.  ΝΕΥΡΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ.  ΞΗΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ.  ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΚΑΙ Η ΣΠΛΙΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ.

14 ΤΡΟΦΕΣΗΛΙΟΣ  ΣΟΛΟΜΟΣ Ο ΗΛΙΟΣ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΟΙ ΥΠΕΡΙΩΔΕΙΣ ΑΚΤΙΝΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΡΜΑ.  ΚΡΟΚΑΔΙ ΑΥΓΟΥ  ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ  ΣΑΡΔΕΛΕΣ  ΤΟΝΟΣ  ΔΙΑΦΟΡΑ ΨΑΡΙΑ  ΣΥΚΩΤΙ

15  ΣΤΙΣ ΒΟΡΕΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΛΙΓΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ.  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΠΝΟ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ.  ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΙΝΔΙΑ, ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΝΤΥΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

16  ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε   Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ Η ΑΝΤΙΣΤΕΙΡΩΤΙΚΗ.   ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΥΛΛΗΨΗ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΚΕΤΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΝΩΝ.   ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.   ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ. Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α, ΤΑ ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΝΑ ΟΞΕΙΔΩΝΟΝΤΑΙ, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΓΙΑ ΜΑΚΡΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

17  Η ΥΠΟΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ Η ΑΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ Ε ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΗ, ΓΙΑΤΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ E:   OI ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΕΣ. 

18 ΤΡΦΟΕΣ  ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ  ΚΡΟΚΑΔΙ ΑΥΓΟΥ  ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ  ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ  ΤΥΡΙΑ  ΔΙΑΦΟΡΑ ΨΑΡΙΑ  ΣΥΚΩΤΙ  ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

19  ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Κ:   Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΝΤΙΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΗ.  ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ (ΘΡΟΜΒΙΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΘΡΟΜΒΙΝΗ) ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΗΞΙΜΟ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ.  ΕΠΙΣΗΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΒΟΗΘΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΕΡΑ ΚΟΚΑΛΑ.

20  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Κ:   ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ.  Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ.   ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Κ:   ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΦΡΟΥΣ.

21  ΤΡΟΦΕΣ, ΟΠΩΣ ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ.  ΜΗΛΑ.  ΚΡΑΜΒΙ.  ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ.  ΣΠΑΝΑΚΙ.  ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ.  ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ.

22  ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Κ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΙΑΡΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΣΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.  ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΕΝΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ.

23 ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΒΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1 – ΘΕΙΑΜΙΝΗ Β2 – ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ Β3 – ΝΙΑΣΙΝΗ Η P-P B6 ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ Β12

24  ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Β1:   ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ.  ΒΟΗΘΑ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗ ΚΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ.  ΒΟΗΘΑ ΤΑ ΝΕΥΡΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ.

25   ΑΡΡΩΣΤΙΑ BERI-BERI (ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΩΝ ΡΥΖΟΦΑΓΩΝ).  BERI-BERI ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ. ΕΙΝΑΙ ΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ.  ΕΙΝΑΙ ΠΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΛΥΣΗ.  ΑΔΥΝΑΜΙΑ, ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΣΗ.

26  ΓΙΑ ΚΑΘΕ 1000 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ Ο.5 MG ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β1.

27  ΦΛΟΥΔΑ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ  ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ  ΑΛΕΥΡΙ  ΟΣΠΡΙΑ  ΚΡΟΚΑΔΙ ΑΥΓΟΥ  ΦΥΣΤΙΚΙΑ  ΨΑΡΙΑ  ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ

28  ΦΛΟΥΔΑ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ  ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ  ΑΛΕΥΡΙ  ΟΣΠΡΙΑ  ΚΡΟΚΑΔΙ ΑΥΓΟΥ  ΦΥΣΤΙΚΙΑ  ΨΑΡΙΑ  ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ

29  ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Β2:  ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ, ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ).  ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ.  ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.  ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ.

30  ΞΗΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ.  ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΣΤΟ ΦΩΣ.  ΧΕΙΛΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΤΙΔΑ.  ΓΛΩΣΣΙΤΙΔΑ.  ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ.  ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ. (ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΑΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΚΑΨΑ).  ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ.

31  ΓΙΑ ΚΑΘΕ 1000 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 0.6 MG ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β2.

32  ΓΑΛΑ, ΤΥΡΙΑ, ΓΙΑΟΥΡΤΙ  ΤΥΡΙΑ  ΠΑΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ  ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ  ΑΛΕΥΡΙ  ΟΣΠΡΙΑ  ΚΡΟΚΑΔΙ ΑΥΓΟΥ  ΦΥΣΤΙΚΙΑ  ΨΑΡΙΑ  ΣΥΚΩΤΙ  ΚΡΕΑΣ  ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ  ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

33  KATAΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΚΑΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΣΟΔΑ).   ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΣΤΟ ΦΩΣ.

34  ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Β3:   ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ, ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ).  BOΗΘΑ ΣΤΗ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ, ΤΩΝ ΝΕΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.  Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΝΙΑΣΙΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΤΟΦΑΝΓΗ (ΟΥΣΙΩΔΕΣ ΑΜΙΝΟΞΥ).  ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. 

35  ΠΕΛΛΑΓΡΑ (PELLAGRA) H ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΟΠΟΥ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ.  ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ.  ΔΙΑΡΡΟΙΑ.  ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΕΣ ΤΑΡΑΧΕΣ.  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

36   ΟΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ. ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ.  ΕΞΑΨΕΙΣ. 

37  ΚΡΕΑΤΑ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ  ΤΥΡΙΑ  ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ  ΑΥΓΑ  ΑΛΕΥΡΙ  ΟΣΠΡΙΑ  ΨΑΡΙΑ  ΦΥΣΤΙΚΙΑ  ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ  ΣΥΚΩΤΙ  ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ  ΝΕΦΡΟΙ

38  ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ, ΤΟ ΟΞΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΤΙΣ ΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ.  ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΕΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΦΩΝ. 

39  ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Β6:   ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ.  ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ (ΚΑΥΣΗ) ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ.  ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ, ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ Β6 ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.  ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ.  ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΩΝ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΩΝ.  ΣΥΝΘΕΤΕΙ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ.

40  ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΣΥΓΧΥΣΗ, ΣΠΑΣΜΟΥΣ, ΑΝΑΙΜΙΑ, ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ.  Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ, ΕΜΕΤΟΥΣ, ΣΠΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΙΜΙΑ. 

41  ΚΡΕΑΤΑ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ  ΤΥΡΙΑ  ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ  ΑΥΓΑ  ΑΛΕΥΡΙ  ΟΣΠΡΙΑ  ΨΑΡΙΑ  ΜΠΑΝΑΝΕΣ  ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

42  ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΣΤΟ ΦΩΣ.  ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΚΑΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΣΟΔΑΣ).  Η ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

43  ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Β12:   ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Β, Η Β12 ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ.  ΒΟΗΘΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ.  ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.  ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ Β12 ΑΠΟ ΖΩΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.  Η Β12 ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ Η ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΖΩΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ.

44  ΜΕΓΑΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ (PERNICIOUS ANΕMIA).   ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ ΚΑΙ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΖΩΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ.   ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ:   3-4 ΜG Β12 ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.

45  ΚΡΕΑΤΑ  ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ  ΤΥΡΙΑ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΨΑΡΙΑ  ΑΥΓΑ  ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

46  ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΣΤΟ ΦΩΣ.   ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΚΑΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΣΟΔΑΣ).

47  ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ:   ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ.  ΟΙ ΕΓΚΥΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ.  ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑ.

48  ΓΛΩΣΣΙΤΙΔΑ.  ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ.  ΜΕΓΑΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΟΠΟΥ ΤΑ ΕΡΥΘΡΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΟΞΥΓΟΝΟ.

49  ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ:  ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΣΤΑ 50 MG.  ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 200 MG.   ΠΗΓΕΣ ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ:  ΣΥΚΩΤΙ, ΨΑΡΙΑ, ΟΣΠΡΙΑ, ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ, ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ.

50  ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C:   Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ Η ΑΝΤΙΣΚΟΡΒΟΥΤΙΚΗ.  ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΩΝ.  ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ.  ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ, ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.  ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ.  ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ.  ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ.  ΒΟΗΘΑ ΣΤΑ ΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ.  ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΤΑΡPΑΚΤΗ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ.

51  ΔΙΑΡΚΗΣ ΥΠΟΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΚΟΡΒΟΥΤΟ, ΓΝΩΣΤΟ ΩΣ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ.  ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ.  Η ΥΠΕΡΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΙΑΡΡΟΙΑ. 

52  EINAI EYAIΣΘΗΤΗ ΣΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ. ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΙ ΧΑΝΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C. ΟΙ ΑΞΕΦΛΟΥΔΙΣΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΑΠΟ ΤΙΣ ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΜΕΝΕΣ.  ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΕ ΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ.  ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ.  ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ.  ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ.  ΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ.

53  ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ, ΝΤΟΜΑΤΕΣ, ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ  ΜΗΛΑ, ΑΧΛΑΔΙΑ, ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ  ΠΙΠΕΡΙΕΣ,ΚΡΑΜΠΙ, ΜΟΥΡΑ, ΦΡΑΟΥΛΕΣ  ΦΡΕΣΚΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ  ΤΡΟΠΙΚΟΣ ΑΝΑΝΑΣ (PINEAPPLE)  ΜΠΑΝΑΝΕΣ  ΚΡΑΜΠΙ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ  ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ, ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C


Κατέβασμα ppt "ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.  ΝΑ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.   ΝΑ ΕΤΥΜΟΛΟΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.   ΝΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΡΟΥΜΕ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google