Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

2 ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.
ΝΑ ΕΤΥΜΟΛΟΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ. ΝΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. ΝΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ. ΝΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ. ΝΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙ ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ. ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΤΡΟΦΩΝ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.

3 ΟΡΙΣΜΟΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ. ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΛΕΞΗ VITA ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΑΜΙΝΕΣ, ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΩΤΗ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΜΟΝΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΗΤΑΝ Η ΑΜΙΝΗ.

4 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ
ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ: A, D, E, K. ΥΔΡΟΔΙΑΛΥΤΕΣ: ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Β ΚΑΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ C. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ. Η ΕΠΑΦΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟ. ΟΙ ΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΨΗΣΙΜΟ. ΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΟΣ ΥΓΡΟΥ (ΡΗ). ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΨΗΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΤΡΟΦΗ.

5 ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α ΒΙΤΑΜΙΝΗ Δ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ

6 ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α ΥΓΡΑΙΝΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ, ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ, ΤΗΝ ΟΥΡΗΘΡΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΤΕΡΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ. ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ. ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΑΣΗ.

7 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ:
ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΟΠΩΣ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ, ΤΥΦΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΥΚΤΑΣ, ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΧΕΙΤΩΝΑ ΚΑΙ ΤΥΦΛΩΣΗ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ. ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΡΡΩΣΤΟΥΜΕ ΣΥΧΝΑ.

8 ΣΥΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ
ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΙΤΡΙΝΟ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ. ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΧΥΜΟΥ ΚΑΡΟΤΟΥ.

9 ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α
ΖΩΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ (ΡΕΤΙΝΟΛΗ) ΦΥΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ (ΚΑΡΟΤΙΝΗ) ΣΥΚΩΤΙ ΚΑΡΟΤΑ, ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΚΡΟΚΑΔΙ ΑΥΓΟΥ ΠΕΠΟΝΙΑ ΜΟΥΡΟΥΝΕΛΑΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΓΚΟ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ ΧΡΥΣΟΜΗΛΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΜΑΡΟΥΛΙΑ ΝΤΟΜΑΤΕΣ, ΣΠΑΝΑΚΙ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ, KITΡΙΝΟ Η ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΡΩΜΑ

10 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α
ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ. ΟΤΑΝ ΕΝΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ, ΟΞΕΙΔΩΝΕΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑΓΓΙΑΖΕΙ. ΚΑΤΑ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ ΤΡΟΦΩΝ, ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α, ΣΕ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ. ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΙΠΟΣ, ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΥ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D.

11 BITAMINH D ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D:
Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ Η ΑΝΤΙΡΡΑΧΙΤΙΚΗ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΓΝΩΣΤΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΩΣΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ. ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΣΤΟ ΑΙΜΑ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ.

12 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D
ΡΑΧΙΤΙΔΑ: ΡΑΧΙΤΙΔΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΜΕΝΟΥΝ ΜΑΛΑΚΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ. ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ, ΣΤΟ ΣΚΕΛΕΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ. ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΘΡΑΣΤΑ. ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ. ΚΤΥΠΑ ΕΠΙΣΗΣ ΤΙΣ ΕΓΚΥΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

13 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D:
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΦΡΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΣΒΕΣΤΙΟ. ΝΕΥΡΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ. ΞΗΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ. ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΚΑΙ Η ΣΠΛΙΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ.

14 ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D: ΤΡΟΦΕΣ ΗΛΙΟΣ ΣΟΛΟΜΟΣ
ΚΡΟΚΑΔΙ ΑΥΓΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΤΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΨΑΡΙΑ ΣΥΚΩΤΙ

15 ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ:
ΣΤΙΣ ΒΟΡΕΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΛΙΓΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΠΝΟ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ. ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΙΝΔΙΑ, ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΝΤΥΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

16 ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε
Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ Η ΑΝΤΙΣΤΕΙΡΩΤΙΚΗ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΥΛΛΗΨΗ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΚΕΤΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΝΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ. Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α, ΤΑ ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΝΑ ΟΞΕΙΔΩΝΟΝΤΑΙ, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΓΙΑ ΜΑΚΡΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

17 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε:
Η ΥΠΟΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ Η ΑΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ Ε ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΗ, ΓΙΑΤΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ E: OI ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΕΣ.

18 ΤΡΦΟΕΣ ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ ΚΡΟΚΑΔΙ ΑΥΓΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΥΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΨΑΡΙΑ ΣΥΚΩΤΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

19 ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Κ:
Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΝΤΙΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΗ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ (ΘΡΟΜΒΙΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΘΡΟΜΒΙΝΗ) ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΗΞΙΜΟ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΒΟΗΘΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΕΡΑ ΚΟΚΑΛΑ.

20 ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Κ:
ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ. Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Κ: ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΦΡΟΥΣ.

21 ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Κ ΤΡΟΦΕΣ, ΟΠΩΣ ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ. ΜΗΛΑ.
ΤΡΟΦΕΣ, ΟΠΩΣ ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ. ΜΗΛΑ. ΚΡΑΜΒΙ. ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ. ΣΠΑΝΑΚΙ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ. ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ.

22 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Κ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΙΑΡΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΣΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΕΝΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ.

23 ΥΔΡΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Β Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1 – ΘΕΙΑΜΙΝΗ Β2 – ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ Β3 – ΝΙΑΣΙΝΗ Η P-P B6 ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ Β12

24 Β1 – ΘΕΙΑΜΙΝΗ ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Β1: ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ.
ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ. ΒΟΗΘΑ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗ ΚΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ. ΒΟΗΘΑ ΤΑ ΝΕΥΡΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ.

25 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ Β1:
ΑΡΡΩΣΤΙΑ BERI-BERI (ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΩΝ ΡΥΖΟΦΑΓΩΝ). BERI-BERI ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ. ΕΙΝΑΙ ΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΛΥΣΗ. ΑΔΥΝΑΜΙΑ, ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΣΗ.

26 ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β1
ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β1 ΓΙΑ ΚΑΘΕ 1000 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ Ο.5 MG ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β1.

27 ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β1 ΦΛΟΥΔΑ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΑΛΕΥΡΙ ΟΣΠΡΙΑ
ΚΡΟΚΑΔΙ ΑΥΓΟΥ ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΨΑΡΙΑ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ

28 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β1
ΦΛΟΥΔΑ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΑΛΕΥΡΙ ΟΣΠΡΙΑ ΚΡΟΚΑΔΙ ΑΥΓΟΥ ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΨΑΡΙΑ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ

29 Β2 – ΡΙΒΟΒΛΑΒΙΝΗ ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Β2:
ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ, ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ). ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ. ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ.

30 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ Β2:
ΞΗΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ. ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΣΤΟ ΦΩΣ. ΧΕΙΛΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΤΙΔΑ. ΓΛΩΣΣΙΤΙΔΑ. ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ. (ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΑΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΚΑΨΑ). ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ.

31 ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β2:
ΓΙΑ ΚΑΘΕ 1000 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 0.6 MG ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β2.

32 ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β2 ΓΑΛΑ, ΤΥΡΙΑ, ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΠΑΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΑΛΕΥΡΙ ΟΣΠΡΙΑ ΚΡΟΚΑΔΙ ΑΥΓΟΥ ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΨΑΡΙΑ ΣΥΚΩΤΙ ΚΡΕΑΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

33 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β2
KATAΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΚΑΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΣΟΔΑ). ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΣΤΟ ΦΩΣ.

34 Β3 – ΝΙΑΣΙΝΗ (Niacin) ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Β3:
ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ, ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ). BOΗΘΑ ΣΤΗ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ, ΤΩΝ ΝΕΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΝΙΑΣΙΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΤΟΦΑΝΓΗ (ΟΥΣΙΩΔΕΣ ΑΜΙΝΟΞΥ). ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

35 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ Β3
ΠΕΛΛΑΓΡΑ (PELLAGRA) H ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΟΠΟΥ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ. ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ. ΔΙΑΡΡΟΙΑ. ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΕΣ ΤΑΡΑΧΕΣ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

36 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ Β3
ΟΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ. ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ. ΕΞΑΨΕΙΣ.

37 ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β3 ΚΡΕΑΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΤΥΡΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΑΥΓΑ
ΑΛΕΥΡΙ ΟΣΠΡΙΑ ΨΑΡΙΑ ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΣΥΚΩΤΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΝΕΦΡΟΙ

38 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β3:
ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ, ΤΟ ΟΞΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΤΙΣ ΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ. ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΕΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΦΩΝ.

39 ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6 ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Β6:
ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ (ΚΑΥΣΗ) ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ. ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ, ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ Β6 ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ. ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΩΝ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΩΝ. ΣΥΝΘΕΤΕΙ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ.

40 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ Β6:
 ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΣΥΓΧΥΣΗ, ΣΠΑΣΜΟΥΣ, ΑΝΑΙΜΙΑ, ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ. Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ, ΕΜΕΤΟΥΣ, ΣΠΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΙΜΙΑ.

41 ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β6: ΚΡΕΑΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΤΥΡΙΑ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΑΥΓΑ
ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β6:  ΚΡΕΑΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΤΥΡΙΑ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΑΥΓΑ ΑΛΕΥΡΙ ΟΣΠΡΙΑ ΨΑΡΙΑ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

42 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β6:
ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΣΤΟ ΦΩΣ. ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΚΑΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΣΟΔΑΣ). Η ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

43 ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12 ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Β12:
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Β, Η Β12 ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ. ΒΟΗΘΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ. ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ Β12 ΑΠΟ ΖΩΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ. Η Β12 ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ Η ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΖΩΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ.

44 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ Β12
ΜΕΓΑΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ (PERNICIOUS ANΕMIA). ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ ΚΑΙ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΖΩΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ: 3-4 ΜG Β12 ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.

45 ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β12 ΚΡΕΑΤΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΤΥΡΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΨΑΡΙΑ ΑΥΓΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

46 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β12
ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΣΤΟ ΦΩΣ. ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΚΑΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΣΟΔΑΣ).

47 ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ:
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ. ΟΙ ΕΓΚΥΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ. ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑ.

48 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ
ΓΛΩΣΣΙΤΙΔΑ. ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ. ΜΕΓΑΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΟΠΟΥ ΤΑ ΕΡΥΘΡΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΟΞΥΓΟΝΟ.

49 ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ: ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΣΤΑ 50 MG.
ΠΗΓΕΣ ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ: ΣΥΚΩΤΙ, ΨΑΡΙΑ, ΟΣΠΡΙΑ, ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ, ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ.

50 ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C:
Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ Η ΑΝΤΙΣΚΟΡΒΟΥΤΙΚΗ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΩΝ. ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ, ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ. ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ. ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ. ΒΟΗΘΑ ΣΤΑ ΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΤΑΡPΑΚΤΗ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ.

51 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ C:
ΔΙΑΡΚΗΣ ΥΠΟΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΚΟΡΒΟΥΤΟ, ΓΝΩΣΤΟ ΩΣ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ. Η ΥΠΕΡΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΙΑΡΡΟΙΑ.

52 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C:
EINAI EYAIΣΘΗΤΗ ΣΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ. ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΙ ΧΑΝΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C. ΟΙ ΑΞΕΦΛΟΥΔΙΣΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΑΠΟ ΤΙΣ ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΜΕΝΕΣ. ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΕ ΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ. ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ. ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ. ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ. ΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ.

53 ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ, ΝΤΟΜΑΤΕΣ, ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
ΜΗΛΑ, ΑΧΛΑΔΙΑ, ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΙΠΕΡΙΕΣ,ΚΡΑΜΠΙ, ΜΟΥΡΑ, ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΦΡΕΣΚΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΡΟΠΙΚΟΣ ΑΝΑΝΑΣ (PINEAPPLE) ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΚΡΑΜΠΙ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ, ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C


Κατέβασμα ppt "ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google