Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΟΤΗΤΑ 2.1 Βιταμίνες. Γενικός στόχος  Ο / η μαθητής / μαθήτρια να γνωρίσει τα χαρακτηριστικά των βιταμινών, όπως τις χρήσεις, τα συμπτώματα λόγω έλλειψης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΟΤΗΤΑ 2.1 Βιταμίνες. Γενικός στόχος  Ο / η μαθητής / μαθήτρια να γνωρίσει τα χαρακτηριστικά των βιταμινών, όπως τις χρήσεις, τα συμπτώματα λόγω έλλειψης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΟΤΗΤΑ 2.1 Βιταμίνες

2 Γενικός στόχος  Ο / η μαθητής / μαθήτρια να γνωρίσει τα χαρακτηριστικά των βιταμινών, όπως τις χρήσεις, τα συμπτώματα λόγω έλλειψης τους, τις κυριότερες τροφές που τις περιέχουν και τυχόν ιδιότητες τους

3 Στόχοι Με το τέλος του μαθήματος να μπορείτε :  Να δίνετε τον ορισμό των βιταμινών  Να ετυμολογείτε την λέξη βιταμίνες  Να ταξινομείτε τις βιταμίνες

4  Βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες, οι οποίες είναι απαραίτητες σε πολύ μικρές ποσότητες για την κανονική λειτουργία του οργανισμού. Ορισμός

5  Το όνομά τους οφείλεται στη λατινική λέξη vita ( βίτα ) που σημαίνει ζωή και στις χημικές ουσίες αμίνες, γιατί η πρώτη ουσία που απομονώθηκε και θεωρήθηκε απαραίτητη για ζωή, ήταν αμίνη. Αργότερα, οι έρευνες έφεραν στο φως και άλλες παρόμοιες ουσίες, με διαφορετική χημική μορφή. Ονοματολογία

6 Για να τις ξεχωρίζουν τους έδωσαν τα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου Α, Β, C, D, E, … Επίσης οι βιταμίνες μπορούν να έχουν και άλλα ονόματα ανάλογα με τη χημική τους σύνθεση ή / και τη χρήση τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Η βιταμίνη C για παράδειγμα, είναι γνωστή και σαν ασκορβικό οξύ ή αντισκορβουτική ( αφού καταπολεμά το σκορβούτο ).

7 Οι βιταμίνες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες.  Λιποδιαλυτές οι οποίες διαλύονται δηλαδή στα λίπη και περιλαμβάνουν τις βιταμίνες A, D, E και K.  Υδροδιαλυτές οι οποίες διαλύονται στο νερό και περιλαμβάνουν τις βιταμίνες της ομάδας Β και τη βιταμίνη C. Ταξινόμηση βιταμινών

8 ΕΝΟΤΗΤΑ 2.2 Βιταμίνες

9  Να αναφέρετε παράγοντες που επηρεάζουν τις βιταμίνες  Να αναφέρετε άλλα ονόματα των βιταμινών  Να κατονομάζετε το ρόλο των βιταμινών στον ανθρώπινο οργανισμό  Να αναφέρει και περιγράφει τα συμπτώματα από έλλειψη και κατάχρηση των βιταμινών στον οργανισμό του ανθρώπου  Να αναφέρει τις ιδιότητες των βιταμινών Στόχοι Με το τέλος του μαθήματος να μπορείτε :

10 Οι βιταμίνες είναι ουσίες ευπαθείς, δηλαδή επηρεάζονται πολύ εύκολα από διάφορους παράγοντες με αρνητικά αποτελέσματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλες οι βιταμίνες επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό από όλους τους παράγοντες. Παράγοντες που επηρεάζουν τις βιταμίνες

11 Τέτοιοι παράγοντες είναι :  Το φως  Το οξυγόνο  Η επαφή τους με το μέταλλο  Οι ψηλές θερμοκρασίες  Το διαρκές ψήσιμο  Το χημικό περιβάλλον ενός υγρού (pH)  Το υγρό στο οποίο ψήνεται η τροφή

12  Υγραίνει τα μάτια, τους πνεύμονες, το στομάχι, την ουρήθρα και τα έντερα  Είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των παιδιών  Έχει αντιοξειδωτικές δυνατότητες ( μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο )  Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα  Συμβάλλει στην καλή κατάσταση του δέρματος και των μαλλιών  Συμβάλλει στην καλή μας όραση ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α

13  Υπανάπτυξη στα παιδιά  Παθήσεις των ματιών, όπως ξηροφθαλμία, τύφλωση της νύκτας, βλάβη του κερατοειδούς χιτώνα και τύφλωση  Περισσότερες πιθανότητες για εμφάνιση του καρκίνου  Ένα είδος δερματίτιδας  Αδυνάτισμα του αμυντικού μας συστήματος με αποτέλεσμα να αρρωστούμε συχνά ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ :

14  Αλλαγή του χρώματος του δέρματος από κίτρινο σε πορτοκαλί  Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης  Πτώση των μαλλιών  Μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο μετά από υπερβολικές ποσότητες χυμού καρότου ΣΥΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ

15 ΖΩΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ( ΡΕΤΙΝΟΛΗ ) ΦΥΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ( ΚΑΡΟΤΙΝΗ )  Συκώτι  Καρότα, κολοκύθι  Κροκάδι αυγού  Πεπόνια  Μουρουνέλαιο  Γαλακτοκομικά προϊόντα  Μάγκο  Νεκταρίνια  Χρυσόμηλα  Ροδάκινα  Μαρούλια  Ντομάτες, σπανάκι  Φρούτα και λαχανικά με πράσινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α

16  Περίσσευμα της βιταμίνης Α αποθηκεύεται στο συκώτι για μελλοντική χρήση  Όταν ενωθεί με το οξυγόνο, οξειδώνεται ( ταγγιάζει )  Κατά το βράσιμο τροφών που περιέχουν βιταμίνη Α σε νερό δεν παρατηρείτε απώλεια της  Επειδή διαλύεται στο λίπος, οι τροφές που μαγειρεύονται με το βαθύ τηγάνισμα έχουν απώλειες βιταμίνης Α  Σύμφωνα με τη νομοθεσία η βιταμίνη Α προστίθεται στη μαργαρίνη μαζί με την βιταμίνη D ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α

17 ΕΝΟΤΗΤΑ 2.3 Βιταμίνες

18 Στόχοι Με το τέλος του μαθήματος να μπορείτε :  Να αναφέρετε και περιγράφετε τα συμπτώματα από έλλειψη και κατάχρηση των βιταμινών στον οργανισμό του ανθρώπου  Να αναφέρετε τις ιδιότητες των βιταμινών  Να κατονομάζετε πηγές των βιταμινών  Να επιλέγετε τις κατάλληλες μεθόδους μαγειρέματος για το ψήσιμο τροφών που είναι πλούσιες σε συγκεκριμένες βιταμίνες  Να περιγράφετε τρόπους για τη διατήρηση των τροφίμων

19  Ποιος είναι ο ρόλος της βιταμίνης D  Η βιταμίνη του ήλιου ή αντιρραχιτική όπως είναι αλλιώς γνωστή, είναι απαραίτητη για την απορρόφηση και την κανονική χρήση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το σώμα  Το ασβέστιο είναι η ουσία που δυναμώνει τα κόκαλα και τα δόντια μας  Με την απορρόφηση του ασβεστίου από το λεπτό έντερο στο αίμα, γίνεται στη συνέχεια χρήση του από τα δόντια και τα κόκαλα BITAMINH D

20  Ραχίτιδα :  Ραχίτιδα στα παιδία. Τα κόκαλα μένουν μαλακά από έλλειψη ασβεστίου  Παραμορφώσεις στα χέρια, στο σκελετό και στα πόδια  Οστεοπόρωση :  Τα κόκαλα γίνονται πολύ εύθραυστα. Παρατηρείτε στους γέροντες και στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση  Κτυπά επίσης τις έγκυες γυναίκες ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

21  Παθήσεις στους νεφρούς γιατί λειτουργούν εντατικά για να αποβάλουν το επιπλέον ασβέστιο  Νευρικές παθήσεις  Ξηρασία του δέρματος  Το συκώτι και η σπλήνα μπορεί να μεγαλώσουν ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D:

22 ΤΡΟΦΕΣΗΛΙΟΣ  Σολομός Ο ήλιος του ο π οίου οι υ π εριώδεις ακτίνες π αράγουν τη βιταμίνη D κάτω α π ό το δέρμα  Κροκάδι αυγού  Μαργαρίνη  Σαρδέλες  Τόνος  Διάφορα ψάρια  Συκώτι ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D:

23  Στις βόρειες χώρες με λίγη ηλιοφάνεια  Βιομηχανικές χώρες με πολύ καπνό και εργοστάσια  Αραβικές χώρες, Ινδία, Αφγανιστάν, λόγω του τρόπου ντυσίματος τους ο οποίος δεν επιτρέπει τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν στο δέρμα των ανθρώπων ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ :

24  Ποιος είναι ο ρόλος της βιταμίνης Ε  Η βιταμίνη Ε λέγεται αντιοξειδωτική ή αντιστειρωτική  Είναι απαραίτητη στο αναπαραγωγικό σύστημα, για κανονική σύλληψη, εγκυμοσύνη και τοκετό και γενικά για ομαλή λειτουργία των αδένων  Είναι απαραίτητη για την κανονική λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος του ανθρώπου  Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η βιταμίνη Α, τα λίπη και τα λάδια έχουν την τάση να οξειδώνονται, δηλαδή να παίρνουν άτομα οξυγόνου με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποιότητα τους. Η παρουσία της βιταμίνης Ε εμποδίζει αυτή την αντίδραση διατηρώντας τις ουσίες αυτές για μακρύτερο χρονικό διάστημα ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

25  Η υποβιταμίνωση ή αβιταμίνωση Ε είναι απίθανη, γιατί η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε ποικιλία τροφών καθημερινής κατανάλωσης, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες του ανθρώπου  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ E:  Οι μεγάλες δόσεις είναι τοξικές ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε :

26 ΤΡΟΦΕΣ  Σπορέλαια  Κροκάδι αυγού  Μαργαρίνη  Ξηροί καρποί  Τυριά  Διάφορα ψάρια  Συκώτι  Πράσινα φυλλώδη λαχανικά Πηγές της βιταμίνης Ε

27  Ποιος είναι ο ρόλος της βιταμίνης Κ :  Η βιταμίνη Κ λέγεται αντιαιμορραγική  Είναι απαραίτητη για να παράγονται κάποιες πρωτεΐνες ( θρομβίνη και προθρομβίνη ) που χρειάζονται για το πήξιμο του αίματος  Επίσης έρευνες έδειξαν ότι βοηθά τα άτομα τρίτης ηλικίας να έχουν γερά κόκαλα ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ

28  Συμπτώματα από έλλειψη της βιταμίνης Κ :  Απώλειες αίματος, εφόσον οι αιμορραγίες καθυστερούν να σταματήσουν  Συμπτώματα από κατάχρηση της βιταμίνης Κ :  Βλάβες στο συκώτι και στους νεφρούς ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ

29  Τροφές όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά  Μήλα  Κραμβί  Κουνουπίδι  Σπανάκι  Δημητριακά  Τα ευεργετικά βακτήρια που την παράγουν στο πεπτικό μας σύστημα ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Κ

30  Έλλειψη της βιταμίνης Κ συνήθως παρατηρείτε σε άτομα με διαρκή χρήση αντιβιοτικών γιατί καταστρέφουν τα βακτήρια τα οποία παράγουν τη βιταμίνη στο πεπτικό σύστημα  Τα βακτήρια στα έντερα του πεπτικού μας συστήματος παράγουν το 80% των αναγκών μας σε βιταμίνη Κ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

31 ΕΝΟΤΗΤΑ 2.4 Βιταμίνες

32 Στόχοι Με το τέλος του μαθήματος να μπορείτε :  Να αναφέρετε και περιγράφετε τα συμπτώματα από έλλειψη και κατάχρηση των βιταμινών στον οργανισμό του ανθρώπου  Να αναφέρετε τις ιδιότητες των βιταμινών  Να κατονομάζετε πηγές των βιταμινών  Να επιλέγετε τις κατάλληλες μεθόδους μαγειρέματος για το ψήσιμο τροφών που είναι πλούσιες σε συγκεκριμένες βιταμίνες  Να περιγράφετε τρόπους για τη διατήρηση των τροφίμων

33 ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΒΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β 1 – ΘΕΙΑΜΙΝΗ Β 2 – ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ Β 3 – ΝΙΑΣΙΝΗ Η P-P B6 ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ Β 12 ΥΔΡΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

34  Ποιος ο ρόλος της Β 1:  Βοηθά στην καύση των υδατανθράκων  Βοηθά επίσης στη καλή λειτουργία του μυαλού  Βοηθά τα νευρικά κύτταρα και τη καρδιά Β 1 – ΘΕΙΑΜΙΝΗ

35  Αρρώστια Beri-Beri ( αρρώστια των ρυζοφάγων )  Beri-Beri σημένει δεν μπορώ που δηλώνει αδυναμία  Είναι πάθηση του νευρικού συστήματος που σταδιακά οδηγεί δε παράλυση  Αδυναμία, καρδιακή ανεπάρκεια και κούραση ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ Β 1:

36  Για κάθε 1000 θερμίδες που καταναλώνουμε χρειαζόμαστε 0.5 mg βιταμίνης Β 1 ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β 1

37  Φλούδα του σιταριού  Ξηροί καρποί  Αλεύρι  Όσπρια  Κροκάδι αυγού  Φιστίκια  Χοιρινό κρέας  Θαλασσινά  Γαλακτοκομικά προϊόντα ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β 1

38  Καταστρέφονται όταν το ψήσιμο γίνεται σε αλκαλικό περιβάλλον  Μειώνονται με το φως  Έλλειψη της παρατηρείτε στους χορτοφάγους και σε άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν ζωικές τροφές σε περιόδους θρησκευτικών νηστειών ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

39  Ποιος ο ρόλος της Β 2:  Βοηθά στη καύση των θρεπτικών ουσιών που περιέχουν ενέργεια ( υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες )  Συντηρεί τους ιστούς γύρω από το στόμα  Βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών  Βοηθά στην παραγωγή κόκκινων κυττάρων Β 2 – ΡΙΒΟΒΛΑΒΙΝΗ

40  Ξηρασία του δέρματος  Τα μάτια γίνονται ευαίσθητα στο φως  Χείλωση και στοματίτιδα  Γλωσσίτιδα  Δερματίτιδα  Δημιουργείται ένταση στα μάτια ( υπάρχει φαγούρα και κάψα )  Κούραση και πονοκέφαλος ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ Β 2:

41  Για κάθε 1000 θερμίδες ενέργειας χρειάζονται 0.6 mg βιταμίνης Β 2 ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β 2:

42  Γάλα, τυριά, γιαούρτι  Παστά φρούτα  Δημητριακά  Ξηροί καρποί  Αλεύρι  Όσπρια  Κροκάδι αυγού  Φιστίκια  Ψάρια  Συκώτι  Κρέας  Πουλερικά  Μανιτάρια ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β 2

43  Καταστρέφεται όταν το ψήσιμο της γίνεται σε αλκαλικό περιβάλλον ( σόδα )  Ευαίσθητη στο φώς ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β 2

44 ΕΝΟΤΗΤΑ 2.5 Βιταμίνες

45 Στόχοι Με το τέλος του μαθήματος να μπορείτε :  Να αναφέρετε και περιγράφετε τα συμπτώματα από έλλειψη και κατάχρηση των βιταμινών στον οργανισμό του ανθρώπου  Να αναφέρετε τις ιδιότητες των βιταμινών  Να κατονομάζετε πηγές των βιταμινών  Να επιλέγετε τις κατάλληλες μεθόδους μαγειρέματος για το ψήσιμο τροφών που είναι πλούσιες σε συγκεκριμένες βιταμίνες  Να περιγράφετε τρόπους για τη διατήρηση των τροφίμων

46  Ποιος ο ρόλος της Β 3:  Βοηθά στην καύση των θρεπτικών ουσιών που περιέχουν ενέργεια ( υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες )  Βοηθά στην ομαλή λειτουργία του δέρματος, των νεύρων και του πεπτικού συστήματος  Ο οργανισμός παράγει νιασίνη από την τρυπτοφάγνη ( ουσιώδες αμινοξύ )  Μετατρέπει το φαγητό σε ενέργεια Β 3 – ΝΙΑΣΙΝΗ (Niacin)

47  Πελάργα η οποία είναι αρρώστια του δέρματος όπου το δέρμα φουσκώνει  Δερματίτιδα  Διάρροια  Διανοητικές ταραχές  Προβλήματα με το πεπτικό σύστημα ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ Β 3

48  Οι υπερβολικές δόσεις είναι επικίνδυνες. Προκαλούν βλάβες στο συκώτι και στο στομάχι  Εξάψεις ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ Β 3

49  Κρέατα  Δημητριακά  Τυριά  Γαλακτοκομικά  Αυγά  Αλεύρι  Όσπρια  Ψάρια  Φιστίκια  Πουλερικά  Συκώτι  Ξηροί καρποί  Νεφροί ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β 3

50  Είναι σταθερή και δεν επηρεάζεται από το οξυγόνο, το όξινο περιβάλλον ή τις ψηλές θερμοκρασίες  Διατηρείτε κατά την αποθήκευση των τροφών ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β 3:

51  Ποιος ο ρόλος της Β 6:   Είναι υπεύθυνη για τις διάφορες χημικές αντιδράσεις των πρωτεϊνών  Είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό ( καύση πρωτεϊνών )  Όσο περισσότερες πρωτεΐνες παίρνει κάποιος στο διαιτολόγιο του, τόσο περισσότερη Β 6 χρειάζεται  Βοηθά στην ομαλή λειτουργία του μυαλού  Βοηθά στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων  Συνθέτει αντισώματα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β 6

52  Στους ενήλικες δημιουργεί κατάθλιψη, σύγχυση, σπασμούς, αναιμία και δερματίτιδα  Η έλλειψη της προκαλεί στα παιδιά υπανάπτυξη, απώλεια βάρους, εμετούς, σπασμούς και αναιμία  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ Β 6:

53  Κρέατα  Δημητριακά  Τυριά  Ξηροί καρποί  Αυγά  Αλεύρι  Όσπρια  Ψάρια  Μπανάνες  Πουλερικά ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β 6:

54  Είναι αρκετά ευαίσθητη στο φώς  Καταστρέφεται όταν το ψήσιμο γίνεται σε αλκαλικό περιβάλλον ( με την χρήση σόδας )  Η λήψη της σε μεγάλες ποσότητες οδηγεί σε προβλήματα με τον νευρολογικό σύστημα του οργανισμού ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β 6:

55  Ποιος ο ρόλος της Β 12:  Όπως όλες οι βιταμίνες της ομάδας Β, η Β 12 είναι σημαντική για τον ανθρώπινο μεταβολισμό  Βοηθά στη δημιουργία των κόκκινων κυττάρων του αίματος  Βοηθά στη διατήρηση του νευρικού μας συστήματος  Παίρνουμε την Β 12 από ζωικούς οργανισμούς  Η Β 12 είναι κατασκευασμένη από βακτήρια κει βρίσκεται σε τροφές που περιέχουν αυτά τα βακτήρια ή βρίσκεται σε ζώα τα οποία έχουν καταναλώσει αυτά τα βακτήρια ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β 12

56  Μαγαλοπλαστική αναιμία (pernicious anemia)  Παρατηρείτε κυρίως στους χορτοφάγους και σε αυτούς που δεν καταναλώνουν ζωικές τροφές  Απαραίτητα ποσότητα :  3-4 mg Β 12 την ημέρα ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ Β 12

57  Κρέατα  Πουλερικά  Τυριά  Θαλασσινά  Ψάρια  Αυγά  Γαλακτοκομικά προϊόντα ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β 12

58  Είναι αρκετά ευαίσθητη στο φώς  Καταστρέφεται όταν το ψήσιμο γίνεται σε αλκαλικό περιβάλλον ( με τη χρήση της σόδας ) ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β 12

59  Ποιος ο ρόλος του φολικού οξέως :  Είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών  Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να παίρνουν αρκετό γιατί είναι σημαντικό στην ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων  Βοηθά στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης στο αίμα ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ

60  Γλωσσίτιδα  Γαστρεντερικές διαταραχές  Μαγαλοπλαστική αναιμία όπου τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι μεγάλα και μη ολοκληρωμενα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταφέρουν οξυγόνο ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ

61  Απαραίτητη ποσότητα :  Ελάχιστες στα 50 mg  Κατά την εγκυμοσύνη μέχρι και 200 mg  Πηγές φολικού οξέως :  Συκώτι, ψάριά, όσπρια, πράσινα λαχανικά, χοιρινό κρέας, πουλερικά, θαλασσινά ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ

62  Ποιος είναι ο ρόλος της βιταμίνης C:  Η βιταμίνη C είναι γνωστή και σαν ασκορβικό οξύ ή αντισκορβουτική  Είναι απαραίτητη για την γρήγορη επούλωση των πληγών  Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού  Είναι απαραίτητο συστατικό του κολλαγόνου, της ουσίας που ενώνει τα κύτταρα μεταξύ τους  Διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου και του σβεστίου  Προλαμβάνει και καταπολεμά το κρυολόγημα  Επηρεάζει τον μεταβολισμό της χοληστερόλης  Βοηθά στα ούλα και τα δόντια  Ασπίδα εναντίον καταρράκτη του ματιού ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

63  Διαρκής υποβιταμίνωση προκαλεί σκορβούτο, γνωστό ως αρρώστια των ναυτικών  Επίσης μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του οισοφάγου και του στομάχου  Η υπερβιταμίνωση προκαλεί διάρροια ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ C:

64  Είναι ευαίσθητη στο οξυγόνο. Τροφές που αποθηκεύονται χάνουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C. Οι αξεφλούδιστες πατάτες έχουν περισσότερη βιταμίνη C από τις ξεφλουδισμένες  Καταστρέφεται σε ψηλές θερμοκρασίες  Διαλύεται στο νερό  Διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου  Μειώνεται κατά την επεξεργασία των φρούτων και των λαχανικών  Οι καπνιστές χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη C από τους μη καπνιστές ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C:

65  Εσπεριδοειδή, ντομάτες, κουνουπίδι  Μήλα, αχλάδια, πράσινα λαχανικά  Πιπεριές, κραμπί, μούρα, φράουλες  Φρέσκες πατάτες  Τροπικός ανανάς  Μπανάνες  Κραμπί των Βρυξελλών  Τα κρέατα, ψάρια και τα γαλακτοκομικά περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης C ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C

66 Λιποοδιαλυτές Βιταμίνες Άλλα ονόματαΡόλοςΈλλειψηΠηγέςΠαρατηρήσεις Βιταμίνη Α α) Βιτ. της ανάπτυξης β) Αντιξηροφθαλμική Είναι απαραίτητη για: α) Την ανάπτυξη των παιδιών β) Καλή όραση γ) Να διατηρεί υγρά διάφορα μέρη του σώματος (μάτια, πνεύμονες, στομάχι, έντερα, ουρήθρα) δ) Τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες( μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο) ε) Την καλή κατάσταση του δέρματος και των μαλλιών στ) Να ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού α) Υπανάπτυξη στα παιδιά β) Παθήσεις των ματιών όπως, ξηροφθαλμία, τύφλα της νύκτας, βλάβη του κερατοειδούς χιτώνα, τύφλα. γ) Περισσότερες πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου. δ) Παρατηρείται ένα είδος δερματίτιδας ε) Ασθενές αμυντικό σύστημα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αρρωστά εύκολα. α) Ζωικές τροφές: Συκώτι, κροκάδι, γάλα, τυριά, βούτυρο, μουρουνέλαιο. β) Φυτικές τροφές: Καρότο, κολοκύθα, μάνγκο, χρυσόμηλα, πεπόνι, ροδάκινα, νεκταρίνια, ντομάτες, μαρούλια, σπανάκι, μπρόκολα, κραμπάκια, μπιζέλια γ) Μαργαρίνη στην οποία προστίθεται Κατανάλωση μεγάλων ποσότητων καροτίνης (υπερβιταμίνωση), γνωστή σαν υπερκαροτιναιμία, προκαλεί: α) Αλλαγή του χρώματος του δέρματος (σε κιτρινο-πορτοκαλί. Το χρώμα επανέρχεται στο κανονικό μόνο του, μειώνοντας τις τροφές που είναι πλούσιες σε καροτίνη στο διαιτολόγιο). β) Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης. γ) Πτώση των μαλλιών δ) Θάνατο. ( Άτομο το οποίο κατανάλωσε υπερβολικές ποσότητες χυμού καρότου πέθανε από υπερβιταμίνωση Α).

67 Λιποοδιαλυτές Βιταμίνες (D, E, K) Βιταμίνη D α) Βιτ. του ήλιου β) Αντιραχιτική Απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, τα οποία δημιουργούν και δυναμώνουν τα κόκαλα και τα δόντια α) Ραχίτιδα στα παιδιά β) Οστεοπόρωση στους ενήλικες α) Τροφές:  Ψάρια  Μαργαρίνη*  Κροκάδι  Βούτυρο  Συκώτι β) Ο ήλιος. Οι υπεριώδεις ακτίνες παράγουν βιτ. D κάτω από το δέρμα με τη βοήθεια της χοληστερόλης Έλλειψη βιτ. D παρατηρείται:  Βόρειες χώρες με λίγη ηλιοφάνεια  Βιομηχανικές περιοχές με πολύ καπνό  Χώρες των οποίων οι κάτοικοι ντύνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο ήλιος να μη φτάνουν στο δέρμα τους (αραβικές, Ινδία, Αφγανιστάν) Βιταμίνη Ε α) Αντιοξειδωτική β) Αντιστειρωτική α) Εμποδίζει την οξείδωση των λιπών στο σώμα β) Απαραίτητη για την κανονική λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος Έλλειψη της βιτ. είναι απίθανη, γιατί βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία τροφών Σπορέλαια, μαργαρίνη, ξηροί καρποί, ψάρια, βούτυρο, κροκάδι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τυριά, συκώτι. Βιταμίνη K Αντιαιμορραγική Παράγει τις πρωτεΐνες (θρομβίνη και προθρομβίνη) που πήζουν το αίμα. Απώλειες αίματος (σιδήρου), εφόσον οι αιμορραγίες καθυστερούν να σταματήσουν. α) Πράσινα φυλλώδη λαχανικά β) Παράγεται στο πεπτικό σύστημα. Έλλειψη της βιτ. Κ παρατηρείται σε άτομα με διαρκή χρήση αντιβιοτικών

68 Υδροδιαλυτές Βιταμίνες ( ομάδα Β, C) Άλλα ονόματαΡόλοςΈλλειψηΠηγέςΠαρατηρήσεις Βιταμίνες της ομάδας Β Β1 ή Θειαμίνη Β2 ή Ριβοφλαβίνη Β3 ή Νιασίνη ή ΡΡ Β6 Φολικό οξύ Β12 Οι βιταμίνες της ομάδας Β είναι απαραίτητες για:  την καύση των θρεπτικών ουσιών που περιέχουν ενέργεια  τη συντήρηση των ιστών γύρω από το στόμα  σωστό μεταβολισμό  την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων  Μπέρι – μπέρι  Χείλωση  Στοματίτιδα  Γλωσσίτιδα  Δερματίτιδα  Πελάγρα  Υπανάπτυξη  Αδυναμία  Αναιμία (μεγαλοπλαστική) Δημητριακά προγεύμ. Φλούδα σιταριού Σόγια Όσπρια Ξηροί καρποί Πράσινα φυλλώδη λαχ. Κροκάδι Παστά φρούτα Συκώτι Μαγιά μπίρας Βιτ. Β12 Μόνο σε ζωικές τροφές Καταστρέφονται στην παρουσία σόδας Βιταμίνη C ή αντισκορβουτικ ή  Για τη γρήγορη επούλωση των πληγών  Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα  Διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου και του σιδήρου  Προλαμβάνει και καταπολεμά το κρυολόγημα  Επηρεάζει θετικά το μεταβολισμό της χοληστερόλης Σκορβούτο ή αρρώστια των ναυτικών Μούρα Εσπεριδοειδή Φρέσκιες πατάτες Πιπεριές Κραμπί Κραμπάκια Βρυξελλών Κουνουπίδι  Ευαίσθητη στο οξυγόνο και στις ψηλές θερμοκρασίες  Μειώνεται κατά την αποθήκευση και την επεξεργασία των τροφών


Κατέβασμα ppt "ΕΝΟΤΗΤΑ 2.1 Βιταμίνες. Γενικός στόχος  Ο / η μαθητής / μαθήτρια να γνωρίσει τα χαρακτηριστικά των βιταμινών, όπως τις χρήσεις, τα συμπτώματα λόγω έλλειψης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google