Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ένα άτομο αζώτου ταξιδεύει στην βιόσφαιρα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ένα άτομο αζώτου ταξιδεύει στην βιόσφαιρα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ένα άτομο αζώτου ταξιδεύει στην βιόσφαιρα.
Ερευνητική εργασία της Α΄ λυκείου Παλαιόχωρας . Κεντρικό θέμα: τροφή στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ομάδα 2η : Ζουριδάκης Νίκος , Ιγνάτοβα Μελίσσα, Κληρονομάκης Γιάννης, Ντούσκου Έυα , Ογκρένη Γιοάν, Σαρτζετάκη Κατερίνα , Σινάνι Χριστίνα. ΥΠ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ :Αριστέα Σημαντηράκη ( βιολόγος).

2 Το άζωτο Το άζωτο καταλαμβάνει το 78% του ατμοσφαιρικού αέρα , ανήκει στα αμέταλλα και συμβολίζεται με N. Ανακαλύφθηκε από τον Ντάνιελ Ράδερφορντ κατά τον 18ο αιώνα. Είναι αέριο ,άχρωμο ,άοσμο και ελαφρύτερο του αέρα . Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των οργανισμών.

3 Το άζωτο και τα φυτά. Το άζωτο είναι διεργετικός παράγοντας της ανάπτυξης αλλά και της λειτουργίας των φυτών.

4 Ο κύκλος του αζώτου. Ο κύκλος του αζώτου αποτελεί την κυκλική μεταβολή των αζωτούχων ενώσεων στην φύση καθώς και την κυκλική μετατροπή του μοριακού αζώτου της ατμόσφαιρας , της αμμωνίας και των νιτρωδών αλάτων. Με παρόμοιο τρόπο γίνεται και ο κύκλος του αζώτου στο νερό.

5 Ο κύκλος του αζώτου. Συνοψίζοντας το άζωτο της ατμόσφαιρας μεταφέρεται στα φυτά όπου τα τρώνε τα ζώα έπειτα με την ουρία και τα κόπρανα εισχωρούν στο έδαφος. Τα αζωτοδεσμευτικά βακτήρια τα οποία δεσμεύουν το άζωτο βρίσκονται στο χώμα και στις ρίζες τον φυτών. Έπειτα τα νιτρικά άλατα που περιέχουν άζωτο υφίστανται μια διαδικασία απονιτροποίησης από τα απονιτροποιητικά βακτήρια τα οποία αποδεσμεύουν το άζωτο και το απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα. Τέλος παρατηρούμε να γίνεται η διαδικασία αυτή ξανά και ξανά .

6 Ο κύκλος του αζώτου και η παρέμβαση των ανθρώπων σε αυτόν.
Ο άνθρωπος παρεμβαίνει στον κύκλο του αζώτου με τρείς τρόπους : Με τα φυσικά και τα συνθετικά λιπάσματα, Με τα αστικά λύματα, Με τα καυσαέρια.

7 Το άζωτο και η υγεία του ανθρώπου.
Τα οξείδια του αζώτου συμβάλουν στην δημιουργία ασθματικών καταστάσεων αλλά και αναπνευστικών προβλημάτων στον άνθρωπο.

8 Βιβλιογραφία Oι πληροφορίες αντλήθηκαν κυρίως από το διαδίκτυο:
Wikipedia User.sch.gr dl.dropboxusercontent.com Οι εικόνες προέρχονται από : Google images Επιπλέον κάποιες πληροφορίες σχετικά με το άζωτο προέρχονται από το σχολικό βιβλίο της βιολογίας Γ΄ γυμνασίου σελ.50 αλλά και από το σχολικό βιβλίο γενικής παιδείας Γ΄ λυκείου σελ και σελ

9 ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ Ευχαριστούμε για την προσοχή σας !
Λέξεις κλειδιά: άζωτο, αζωτοδέσμευση ,νιτρικά ιόντα ,αμμωνία , πρωτεΐνες , νουκλεϊκά οξέα , αποικοδόμηση , νιτροποίηση , απονιτροποίηση , κύκλος αζώτου. Ευχαριστούμε για την προσοχή σας !


Κατέβασμα ppt "Ένα άτομο αζώτου ταξιδεύει στην βιόσφαιρα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google