Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χρήσιμα Μικρόβια Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χρήσιμα Μικρόβια Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χρήσιμα Μικρόβια Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?

2 Χρήσιμα Μικρόβια Υπάρχουν δισεκατομμύρια μικρόβια και ακόμη περισσότερα που δεν έχουμε ανακαλύψει μέχρι τώρα Τα περισσότερα από αυτά είναι: Απαραίτητα για την επιβίωσή μας Ωφέλιμα για τον οργανισμό μας Χρήσιμα για την βιομηχανία τροφίμων

3 Στην Φύση Μικρόβια – Επίδραση στα φυτά –Πολλά μικρόβια βρίσκονται στην φύση και βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν –Αζωτοδεσμευτικά βακτήρια που βρίσκονται στο έδαφος δεσμεύουν άζωτο το οποίο πολλά φυτά χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Roots Microbes

4 Στην Φύση Παραγωγή οξυγόνου –Κυανοβακτήρια ή γαλαζοπράσινη άλγη παράγουν οξυγόνο στους ωκεανούς

5 Στην Φύση Αποσύνθεση (Αποικοδόμηση) –Η καταστροφή νεκρής οργανικής ύλης και η μετατροπή του σε λίπασμα –Οι μύκητες διασπούν την οργανική ύλη και αμέσως μετά ακολουθούν τα βακτήρια. –Χωρίς την ανακύκλωση των ανόργανων συστατικών, η πρωτογενής παραγωγή στην Γη θα είχε σταματήσει.

6 Στην Βιομηχανία Τροφίμων Τυρί και Γιαούρτι –Γαλακτικό οξύ και ζύμωση παράγουν γιαούρτι και τυρί. Κάποιοι μύκητες χρησιμοποιούνται επίσης για την μετατροπή του χρώματος του τυριού σε μπλέ (π.χ. Ροκφόρ) Ψωμί και προϊόντα ζύμης –Η μαγιά χρησιμοποιείται για να γίνει το ψωμί και τα προϊόντα ζύμης. Παραγωγή αλκοόλ –Η μαγιά χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή αλκοόλ όταν γίνεται αναερόβια ζύμωση (χωρίς αέρα) Lactobacilli bacteria χρησιμο- ποιούνται στην παραγωγή γιαουρτιού και τυριού Saccharomyces cerevisiae yeast χρησιμοποιείται για να γίνει το ψωμί και τα προϊόντα ζύμης ή το αλκοόλ

7 Στην Βιομηχανία Τροφίμων Ζύμωση –Μια διαδικασία κατά την οποία τα βακτήρια διασπούν πολύπλοκα σάκχαρα σε απλά συστατικά όπως διοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλ. –Η ζύμωση αλλάζει ένα προϊόν σε ένα άλλο π.χ. σταφύλια σε κρασί, κριθάρι σε μπύρα.

8 Στην Ιατρική Πενικιλίνη –Ανακαλύφθηκε από τον Alexander Flemming το 1928 –Παράγεται από τον μύκητα Penicillium notatum –Αποτελεί το πιο κοινό αντιβιοτικό σήμερα και το πρώτο που παρασκευάστηκε. Εμβόλιο –Ανακαλύφθηκε από τον Edward Jenner το 1796 –Συνήθως παράγεται από ασθενή ή ανενεργά είδη μικροβίων, ίδια με αυτά που μας προκαλούν ασθένειες Το fungus Penicillium παράγει το αντιβιοτικό πενικιλίνη

9 Προβιοτικά Τι είναι? –Ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι όταν χορηγούνται στη σωστή ποσότητα προσφέρουν ένα πλεονέκτημα στον οργανισμό Τι είδους βακτήρια είναι? –Lactobacilli που είναι τμήμα της ευεργετικής φυσικής μικροχλωρίδας που βρίσκεται στο ανθρώπινο έντερο

10 Προβιοτικά Πως δουλεύουν? –Αλληλεπιδρούν κατευθείαν με τα επιβλαβή μικρόβια και καθιστούν τον οργανισμό πιο ανθεκτικό στις ασθένειες που προκαλούν –Ενισχύουν την φυσική άμυνα του πεπτικού σωλήνα εναντίων παθογεννών μικροβίων –«Ανταγωνιστικός αποκλεισμός" κατά τον οποίο ωφέλιμα μικρόβια ανταγωνίζονται τα παθογόνα για τροφή και άλλα συστατικά, και τα εκτοπίζουν –Αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα και το ενισχύουν


Κατέβασμα ppt "Χρήσιμα Μικρόβια Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google