Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Στο λειτουργικό σύστημα Windows, υπάρχουν εικονίδια (icons) τα οποία αναπαριστούν τις διάφορες οντότητες (φυλαγμένες πληροφορίες, προγράμματα που κάνουν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Στο λειτουργικό σύστημα Windows, υπάρχουν εικονίδια (icons) τα οποία αναπαριστούν τις διάφορες οντότητες (φυλαγμένες πληροφορίες, προγράμματα που κάνουν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Στο λειτουργικό σύστημα Windows, υπάρχουν εικονίδια (icons) τα οποία αναπαριστούν τις διάφορες οντότητες (φυλαγμένες πληροφορίες, προγράμματα που κάνουν κάποια δουλειά, προγράμματα που ρυθμίζουν τον υπολογιστή μας). Αν γράψουμε μια επιστολή που θέλουμε να στείλουμε κάπου και την φυλάξουμε στον υπολογιστή, αυτή θα φυλαχτεί σε μορφή αρχείου και θα της δοθεί ένα κατάλληλο εικονίδιο του οποίου η όψη θα δείχνει ότι η συγκεκριμένη δουλειά είναι ένα έγγραφο το οποίο φτιάχτηκε σε κάποιο ειδικό πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Τα εικονίδια στα Windows

2 Σημαντικοί όροι Φάκελος (Folder): Είναι σαν ένα σακούλι το οποίο έχει μέσα του περιεχόμενα, τα οποία μπορεί να είναι είτε άλλοι φάκελοι, είτε αρχεία, είτε συντομεύσεις. Υπάρχουν διάφορα είδη φακέλων στα Windows, αλλά το πιο συχνό είναι αυτό που βλέπετε. Τα υπόλοιπα είδη μοιάζουν πολύ με αυτό.

3 Αρχείο (File): Είναι μια ομάδα πληροφοριών ή εντολών υπολογιστή, φυλαγμένες στον υπολογιστή με κάποιο όνομα. Τα αρχεία, ανάλογα με το είδος τους, παίρνουν την ανάλογη εικόνα (Εδώ βλέπετε ένα αρχείο κειμένου (Text). Αμέσως καταλαβαίνετε ότι περιέχει κείμενο από την εικόνα του). Το ποια εικόνα παίρνουν καθορίζεται από την επέκταση τους (τα αρχεία παίρνουν ονόματα μέχρι 256 χαρακτήρες και μια επέκταση τριών χαρακτήρων η οποία χωρίζεται από το υπόλοιπο όνομα με τελεία). Εδώ βλέπετε ένα αρχείο κειμένου με όνομα “name.txt”. Οι φάκελοι δεν έχουν επέκταση.

4 Εικονίδια συστήματος: Είναι ειδικά εικονίδια τα οποία έχουν ιδιαιτερότητες, όπως το ότι δεν μπορούμε να τα σβήσουμε, να δημιουργήσουμε καινούρια, να τα μετακινήσουμε κάπου αλλού κ.τ.λ. Η χρήση τους είναι για να μας βοηθούν να διαχειριζόμαστε τον υπολογιστή μας και να του κάνουμε ρυθμίσεις. Μερικά από αυτά έχουν και περιεχόμενα και συμπεριφέρονται σαν φάκελοι. Εδώ βλέπετε το εικονίδιο My Computer, το πιο βασικό εικονίδιο συστήματος στα Windows μέσω του οποίου έχουμε πρόσβαση στα εξαρτήματα και περιεχόμενα του υπολογιστή μας (συμπεριφέρεται σαν φάκελος).

5 Συντομεύσεις (Shortcuts): Ειδικά αρχεία τα οποία χρησιμοποιούνται για να εκτελούν ένα πρόγραμμα ή να ανοίγουν ένα αρχείο ή φάκελο πιο γρήγορα. Μπορεί το αρχείο αυτό να βρίσκεται στο δίσκο μας σε τέτοιο σημείο που να χρειάζεται ώρα να το βρούμε και να το ανοίξουμε. Η συντόμευση μας γλιτώνει από τον κόπο αυτό φτάνει να τη φτιάξουμε την πρώτη φορά και μετά απλώς να την εκτελούμε, βάζοντάς την σε προσιτό σημείο. Η συντόμευση δεν έχει συγκεκριμένο εικονίδιο. Παίρνει σαν εικόνα, την εικόνα του αρχείου ή φακέλου που εκτελεί, προσθέτοντας ένα μικρό βέλος στο κάτω μέρος της. Εδώ βλέπετε μια συντόμευση που ανοίγει ένα αρχείο κειμένου και μια που ανοίγει ένα φάκελο.

6 Εικονίδια αρχείων που είναι εκτελέσιμα Πρόγραμμα ή εφαρμογή στα Windows ονομάζουμε κάποιο εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούμε για να κάνουμε κάτι. Π.χ. να γράψουμε κείμενο και να το τυπώσουμε ή να σχεδιάσουμε μια εικόνα. Ένα πρόγραμμα στα Windows αποτελείται από ένα ή περισσότερα αρχεία, τα οποία συνεργάζονται μεταξύ τους για να μας δώσουν αυτό που βλέπουμε στην οθόνη. Τα αρχεία αυτά τις πλείστες φορές είναι φυλαγμένα όλα μαζί σε ένα φάκελο αλλά αυτό δεν είναι άκρως απαραίτητο. Υπάρχει ένα αρχείο από αυτά το οποίο είναι το σημαντικότερο και το οποίο όταν εκτελεστεί ξεκινά μια συνεργασία με τα υπόλοιπα για να μας δώσουν το πρόγραμμα. Το αρχείο αυτό ονομάζεται εκτελέσιμο και έχει επέκταση “exe” – executable. Όσα αρχεία είναι εκτελέσιμα, περιέχουν εντολές προς τον υπολογιστή, ο οποίος με τη σειρά του τις ακολουθεί για να κάνει μια δουλειά.

7 Εκτελέσιμα αρχεία: Τα εκτελέσιμα αρχεία, έχουν την επέκταση “exe”. Όσα τέτοια αρχεία έχουν την επέκταση αυτή παίρνουν από τα Windows το εικονίδιο που βλέπετε. Οι προγραμματιστές που γράφουν τα αρχεία αυτά, αν θέλουν έχουν την επιλογή να δώσουν κάποιο άλλο εικονίδιο δικής τους επιλογής το οποίο φυσικά σχεδιάζουν οι ίδιοι. Έτσι μπορείτε να δείτε αρχεία εκτελέσιμα (με επέκταση “exe” δηλαδή), τα οποία να έχουν κάποιο άλλο εικονίδιο όπως πιο κάτω.

8 Πρόγραμμα WORD. Το πρόγραμμα Microsoft WORD είναι ένας επεξεργαστής κειμένου, χρησιμοποιείται δηλαδή για να γράφουμε κείμενα, βιβλία, επιστολές κ.τ.λ. Το κυρίως αρχείο του WORD, αυτό που εκτελείται για να μας εμφανίσει το πρόγραμμα στην οθόνη, έχει το εικονίδιο που βλέπετε. Είναι όμως αρχείο εκτελέσιμο (με επέκταση “exe” δηλαδή). Ξεκινώντας αυτό το αρχείο εμφανίζεται στον υπολογιστή μας το πρόγραμμα στο οποίο γράφουμε κείμενο.

9 Εικονίδια αρχείων που δεν είναι εκτελέσιμα: Υπάρχουν και τα αρχεία τα οποία δεν είναι εκτελέσιμα. Αν π.χ. γράψουμε μια επιστολή στο WORD και τη φυλάξουμε στον υπολογιστή μας αυτή θα φυλαχτεί σε αρχείο μή εκτελέσιμο. Αρχείο μή εκτελέσιμο συνήθως είναι κάποιο αρχείο το οποίο απλώς διαβάζεται ή τροποποιείται, περιέχει κάποιες πληροφορίες δηλαδή και τις πλείστες φορές έχει φτιαχτεί χρησιμοποιώντας κάποιο εκτελέσιμο αρχείο ή ένα πρόγραμμα (ομάδα). Π.χ. χρησιμοποιήσαμε το εκτελέσιμο αρχείο του WORD (και τα αρχεία βοηθούς του) για να φτιάξουμε ένα μη εκτελέσιμο αρχείο το οποίο περιέχει πληροφορίες (π.χ. την επιστολή μας). Τα αρχεία τα οποία έχουν γραφτεί σε κάποιο πρόγραμμα συνήθως έχουν εικονίδιο το οποίο περιέχει μια σελίδα, πάνω στην οποία βρίσκεται το εικονίδιο του προγράμματος που το έφτιαξε.

10 Αρχείο του WORD: Εδώ βλέπετε ένα αρχείο του WORD, του οποίου η εικόνα είναι μια σελίδα με μια μικρή τσάκιση και επάνω της το εικονίδιο του προγράμματος WORD. Αυτό σημαίνει ότι το αρχείο αυτό είναι πληροφορίες (π.χ. μια επιστολή) που γράφτηκαν χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα WORD. Το αρχείο αυτό δεν είναι εκτελέσιμο, δεν εκτελείται δηλαδή για να κάνει κάτι, αλλά εκτελώντας το, απλώς εκτελούμε το ίδιο το WORD το οποίο με τη σειρά του το ανοίγει και το διαβάζει για περαιτέρω επεξεργασία. Τα αρχεία που φτιάχνονται με το WORD έχουν επέκταση “doc” (Document – Έγγραφο).

11 Αρχείο του EXCEL: Το αρχείο αυτό φτιάχτηκε με το πρόγραμμα EXCEL, ένα ειδικό πρόγραμμα με το οποίο κάνουμε υπολογισμούς. Τα αρχεία που φτιάχνονται με το EXCEL έχουν επέκταση “xls”.

12 Βασικοί τύποι αρχείων και περιγραφή τους Εκτελέσιμα (έχουν όλα επέκταση “.ΕΧΕ”) Εκτελέσιμο αρχείο προγράμματος NOTEPAD (Σημειωματάριο – πρόγραμμα συγγραφής μικρών και απλών κειμένων) Εκτελέσιμο αρχείο προγράμματος WORDPAD (Σημειωματάριο – πρόγραμμα συγγραφής μεσαίου μεγέθους κειμένων) Εκτελέσιμα αρχεία προγράμματος PAINT (Σχεδίαση εικόνων)


Κατέβασμα ppt "Στο λειτουργικό σύστημα Windows, υπάρχουν εικονίδια (icons) τα οποία αναπαριστούν τις διάφορες οντότητες (φυλαγμένες πληροφορίες, προγράμματα που κάνουν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google