Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δ.Π.Θ. Συνδέοντας έγγραφα - 1 Συνδέοντας έγγραφα Μια σύνδεση στο Web (link) αποτελείται από δύο μέρη : Aυτό που βλέπουμε στη σελίδα και λέγεται άγκυρα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δ.Π.Θ. Συνδέοντας έγγραφα - 1 Συνδέοντας έγγραφα Μια σύνδεση στο Web (link) αποτελείται από δύο μέρη : Aυτό που βλέπουμε στη σελίδα και λέγεται άγκυρα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δ.Π.Θ. Συνδέοντας έγγραφα - 1 Συνδέοντας έγγραφα Μια σύνδεση στο Web (link) αποτελείται από δύο μέρη : Aυτό που βλέπουμε στη σελίδα και λέγεται άγκυρα (anchor) Aυτό που όταν κάνουμε click θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή μας Ενα anchor μπορεί να είναι μια λέξη μια ομάδα λέξεων μια εικόνα Κάθε σύνδεση σημαίνει οτι ο browser θα φορτώσει το περιεχόμενο της αντίστοιχης διεύθυνσης Η διεύθυνση αυτή είναι είτε σχετική είτε απόλυτη

2 Δ.Π.Θ. Συνδέοντας έγγραφα - 2 Σχετική αναφορά Όταν η διεύθυνση (URL) αφορά ένα νέο αρχείο στον ίδιο υπολογιστή τότε λέμε οτι έχουμε σχετική αναφορά Π.χ. άν ο browser έχει φορτώσει τη σελίδα από τη διεύθυνση http://www.mysite.com/page, τότε η σχετική αναφορά στον κατάλογο /picture θα αφορά τη διεύθυνση http://www.mysite.com/page/picture Το ενδιαφέρον της σχετικής αναφοράς βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι πιο εύκολο να γραφτεί και δεν χρειάζεται ολόκληρη η διεύθυνση. Επίσης, επιτρέπει πολύ εύκολα να μεταφέρουμε σελίδες επειδή οι αναφορές στο URL είναι σχετικές προς τον υπολογιστή που φιλοξενεί τις σελίδες Web

3 Δ.Π.Θ. Συνδέοντας έγγραφα - 3 Απόλυτη αναφορά Απόλυτη αναφορά, λέμε την αναφορά σε κάποιο URL όπου προσδιορίζεται επακριβώς ο υπολογιστής, ο υποκατάλογος και το αρχείο μιας σελίδας Web. Οι απόλυτες αναφορές χρειάζονται όταν κάνουμε συνδέσεις σε σελίδες Web άλλων υπολογιστών, σε αντίθεση με τις σχετικές αναφορές που αφορούν τον ίδιο υπολογιστή Για να πραγματοποιηθεί η σύνδεση ενός αρχείου (link) σε μια σελίδα Web αρκεί να προσδιορίσουμε στον browser ποιο στοιχείο του αρχείου HTML είναι ένας anchor και τη διεύθυνση στο Internet του αρχείου ή της πηγής στην οποία θέλουμε να γίνει η σύνδεση

4 Δ.Π.Θ. Συνδέοντας έγγραφα - 4 Συνδέσεις των αρχείων Η γενική μορφή σύνδεσης είναι : Anchor Π.χ. το πρόγραμμα : Δημιουργία συνδέσεων While you're here, why don't you visit Karakos Alex's homepage Θα δώσει τη σελίδα 

5 Δ.Π.Θ. Συνδέοντας έγγραφα - 5

6 Δ.Π.Θ. Συνδέοντας έγγραφα - 6 Εσωτερικά Links Εκτός από συνδέσεις σε άλλα HTML αρχεία, μπορούμε να κάνουμε σύνδεση και μέσα στο ίδιο αρχείο μιας σελίδας HTML Π.χ. Αν έχουμε ένα πίνακα περιεχομένων της τρέχουσας σελίδας. Χρειάζονται δύο βήματα γι αυτή τη διαδικασία Πρώτο, δημιουργούμε ένα anchor στο αρχείο HTML που να δείχνει τη θέση της σύνδεσης με τη βοήθεια της ιδιότητας NAME, δηλαδή δίνουμε ένα όνομα στο anchor για να μπορούμε να αναφερόμαστε σ’ αυτό: Middle Section in Web Page Τώρα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα link σ’ αυτό Χρησιμοποιούμε μια ειδική σημείωση με το σύμβολο # Αρκεί λοιπόν να γράψουμε την εντολή : Jump to the middle Όταν ο χρήστης οδηγήσει το δείκτη του ποντικιού πάνω στο κείμενο Jump to the middle αυτόματα μεταφέρεται στο σημείο Middle Section in Web Page.

7 Δ.Π.Θ. Συνδέοντας έγγραφα - 7 Plug-In (Ενσωμάτωση) Όταν ο χρήστης κάνει click σε κάποιο link μιας άλλης σελίδας, τότε ο browser ανοίγει αυτή τη σελίδα στο παράθυρό του. Όταν όμως το link αφορά άλλο τύπο εγγράφου τότε φορτώνει (download) το έγγραφο στον υπολογιστή του χρήστη και στη συνέχεια αποφασίζει τι θα κάνει με αυτό. Αν γνωρίζει τον τύπο του αρχείου π.χ. είναι μια εικόνα, τότε φορτώνει την εικόνα και την εμφανίζει στην οθόνη Σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιεί και κάποιο plug-in, δηλαδή ένα πρόγραμμα, για να εμφανίσει το αρχείο σε κάποιο ξεχωριστό παράθυρο στην οθόνη Αν δεν γνωρίζει τον τύπο του αρχείου, δηλαδή δεν γνωρίζει πως θα το αντιμετωπίσει, τότε αναζητά κάποιες βοηθητικές εφαρμογές που γνωρίζουν πως θα το επεξεργαστούν Π.χ. για ένα αρχείο AVI video γίνεται αναζήτηση άν υπάρχει η κατάλληλη εφαρμογή για να εμφανίσει το video σε ξεχωριστό παράθυρο στην οθόνη.

8 Δ.Π.Θ. Συνδέοντας έγγραφα - 8 Σύνδεση σε άλλες πηγές Yπάρχουν πολλές άλλες πηγές που μπορούν να ενσωματωθούν σε μια σελίδα για να την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα. Π.χ. τα Usenet news, το προσωπικό e-mail, η υπηρεσία Telnet κτλ. Link για E-Mail Η δημιουργία μιας σύνδεσης για αποστολή e-mail είναι πολύ εύκολη, αρκεί στη θέση του http: να τοποθετηθεί το mailto: και η αντίστοιχη διεύθυνση. Π.χ. αρκεί να γράψουμε Send me E-mail.

9 Δ.Π.Θ. Συνδέοντας έγγραφα - 9 Link για Usenet News Το Usenet αποτελεί την καλύτερη πηγή πληροφοριών. Αν θέλουμε να παραπέμψουμε τους επισκέπτες της σελίδας μας σε άλλη σελίδα με περισσότερες πληροφορίες, μπορούμε να τους παραπέμψουμε σε ένα ειδικό newsgroup. Π.χ. For more information, see<A HREF= "news:news.newusers.questions">news.newusers.questions

10 Δ.Π.Θ. Συνδέοντας έγγραφα - 10 Σύνδεση ενός FTP Site Η σύνδεση ενός FTP site (File Transfer Protocol) σε μια σελίδα επιτρέπει στους χρήστες της σελίδας να αντιγράψουν αρχεία από άλλους υπολογιστές στο δικό τους υπολογιστή. Για τη δημιουργία ενός link σε κάποιο FTP site στη θέση του http: τοποθετείται το ftp: και στη συνέχεια η διεύθυνση (η URL address) π.χ. ftp://sitename/path. Προσοχή το FTP site να αποδέχεται συνδέσεις χωρίς password (anonymous FTP connections). Αν απαιτείται password για κάποιο FTP site θα πρέπει να προστεθεί ένα username και το σύμβολο (@) πριν από το όνομα του site. Π.χ. Access my ftp site ! Όταν πραγματοποιηθεί η σύνδεση τότε ο Web browser ζητά από τον χρήστη να πληκτρολογήσει το password που απαιτείται για να ξεκινήσει η μεταφορά των αρχείων.

11 Δ.Π.Θ. Συνδέοντας έγγραφα - 11 Πρόσβαση σε απομακρυσμένο υπολογιστή με Telnet Η εντολή Telnet επιτρέπει στους χρήστες του INTERNET να συνδεθούν σε ένα υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο Internet. Προσοχή όμως γιατί χρειάζεται password. Για να συνδεθεί κάποιος μέσω μιας σελίδας σε κάποιo υπολογιστή αρκεί να αλλάξει το http: σε telnet: Π.χ.Π.χ. Access my system! Αν θέλουμε να προσδιορίσουμε κάποιο συγκεκριμένο όνομα χρήστη που θα έχει πρόσβαση γράφουμε : Access my system!

12 Δ.Π.Θ. Συνδέοντας έγγραφα - 12 Πρόσβαση σε απομακρυσμένο υπολογιστή με ssh Η εντολή ssh επιτρέπει στους χρήστες του INTERNET να συνδεθούν σε ένα υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο Internet με ασφάλεια. Προσοχή όμως γιατί χρειάζεται password. Για να συνδεθεί κάποιος μέσω μιας σελίδας σε κάποιo υπολογιστή αρκεί να αλλάξει το http: σε ssh: Π.χ.Π.χ. Access my system! Αν θέλουμε να προσδιορίσουμε κάποιο συγκεκριμένο όνομα χρήστη που θα έχει πρόσβαση γράφουμε : Access my system!


Κατέβασμα ppt "Δ.Π.Θ. Συνδέοντας έγγραφα - 1 Συνδέοντας έγγραφα Μια σύνδεση στο Web (link) αποτελείται από δύο μέρη : Aυτό που βλέπουμε στη σελίδα και λέγεται άγκυρα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google