Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Είναι τα ζώα στα οποία έχει τροποποιηθεί το γενετικό τους υλικό με την προσθήκη γονιδίων συνήθως από κάποιο άλλο είδος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Είναι τα ζώα στα οποία έχει τροποποιηθεί το γενετικό τους υλικό με την προσθήκη γονιδίων συνήθως από κάποιο άλλο είδος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Είναι τα ζώα στα οποία έχει τροποποιηθεί το γενετικό τους υλικό με την προσθήκη γονιδίων συνήθως από κάποιο άλλο είδος.

3  Η μικροέγχυση DNA στον προπυρήνα γονιμοποιημένων ωαρίων.  Η μεταφορά γονιδίων διαμέσου εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων.

4 Γονιμοποιούμε το ωάριο στο εργαστήριο. Εισάγουμε σε αυτό το επιθυμητό DNA με μικροβελόνα. Το ξένο DNA ενσωματώνεται συνήθως σε χρωμόσωμα. Το ζυγωτό τοποθετείται στη μήτρα της θετής μητέρας.

5

6 ΚτηνοτροφίαΒιομηχανίαΙατρική

7  Γενετική βελτίωση. Με τη βοήθεια των διαγονιδιακών ζώων δημιουργούνται φυλές παραγωγικών ζώων με επιθυμητά χαρακτηριστικά σε συντομότερο χρόνο και με μεγαλύτερη ακρίβεια συγκριτικά με τις κλασσικές μεθόδους γενετικής βελτίωσης.  Αύξηση παραγωγικότητας π.χ. δημιουργούνται διαγονιδιακές αγελάδες που παράγουν περισσότερο γάλα ή γάλα με λιγότερη λακτόζη ή χοληστερόλη.  Ανθεκτικότητα στις ασθένειες. Γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν ζώα ανθεκτικά σε ασθένειες, όπως π.χ. χοίροι ανθεκτικοί στην Influenza.

8 Το 2001 στον Καναδά κατάφεραν να εισάγουν γονίδια αράχνης σε κύτταρα αιγών οι οποίες άρχισαν να παράγουν μετάξι στο γάλα τους. Η παραγωγή νήματος με το γάλα μπορεί να παράγει νήμα μικρού βάρους, ανθεκτικού και εύκαμπτου για την παραγωγή στρατιωτικών στολών, νημάτων χειρουργείου κλπ.

9  Γενετικώς τροποποιημένα ζώα χρησιμοποιούνται ως μοντέλα για τη μελέτη ασθενειών όπως η νόσος των τρελών αγελάδων, το AIDS, ο καρκίνος κλπ. Επίσης, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων μεθόδων θεραπείας αυτοάνοσων νοσημάτων όπως ο εφηβικός σακχαρώδης διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.  Διαγονιδιακοί χοίροι θα μπορούν να παράγουν ιστούς ή ακόμη και όργανα ως ξενομοσχεύματα για μεταμοσχεύσεις στον άνθρωπο.  Βιολογικές ουσίες όπως η ινσουλίνη, η αυξητική ορμόνη, αντιπηκτικοί παράγοντες του αίματος θα μπορούν σύντομα να παράγονται από το γάλα διαγονιδιακών αγελάδων, προβάτων ή αιγών.

10  Προσφέρει υπηρεσίες σε τομείς όπως κτηνοτροφία, ιατρική και βιομηχανία βοηθώντας στην αντιμετώπιση πληθώρας δυσεπίλυτων προβλημάτων.  Έχει μειώσει δραστικά τον αριθμό των χρησιμοποιούμενων πειραματόζωων, ιδιαίτερα εκείνων που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μοντέλων μελέτης ανθρώπινων ασθενειών.

11 Τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν στο περιβάλλον λόγω παρέμβασης του ανθρώπου στο γονιδίωμα οργανισμών των οποίων το DNA έχει διαμορφωθεί μετά από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια εξέλιξης.

12  Μελικόκη Κωνσταντίνα  Σχοινά Χαρά


Κατέβασμα ppt "Είναι τα ζώα στα οποία έχει τροποποιηθεί το γενετικό τους υλικό με την προσθήκη γονιδίων συνήθως από κάποιο άλλο είδος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google