Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄5 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2009-10 Mια εργασία του Ανδρέα Τσιτούρα Διδάσκων Ψαλλιδάς Βασίλειος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄5 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2009-10 Mια εργασία του Ανδρέα Τσιτούρα Διδάσκων Ψαλλιδάς Βασίλειος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄5 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2009-10 Mια εργασία του Ανδρέα Τσιτούρα Διδάσκων Ψαλλιδάς Βασίλειος

2

3 ΑΞΙΕΣ Σεβασμός στο περιβάλλον Σεβασμός στο περιβάλλον Ορθολογική διαχείριση Ορθολογική διαχείριση Προστασία οικοσυστημάτων Προστασία οικοσυστημάτων (χερσαίων – υδάτινων) (χερσαίων – υδάτινων) Αποφυγή υπερκαταναλωτισμού Αποφυγή υπερκαταναλωτισμού Ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα Ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα Ατομική – συλλογική υπευθυνότητα Ατομική – συλλογική υπευθυνότητα Αξιοποίηση των φυσικών πόρων με βάση την ισοτιμία και την αειφορία Αξιοποίηση των φυσικών πόρων με βάση την ισοτιμία και την αειφορία Κοινωνική δικαιοσύνη Κοινωνική δικαιοσύνη

4 Σεβασμός στο περιβάλλον. Το περιβάλλον συνεχώς μεταβάλλεται. Στη μεταβολή αυτή καθοριστίκο ρόλο ‘παίζει’ ο άνθρωπος. Όλες οι δραστηριότητες πρέπει να γίνονται με γνώμονα την αξία του σεβασμού προς το περιβάλλον.

5 Ευαισθητοποίση για το περιβάλλον. Για την αντιμετώπιση των πολυσύνθετων περιβαλλοντικών προβλημάτων απαιτούνται γνώσεις και ευσθητοποίηση. Με αυτά τα εφόδια- αξίες θα αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα επιλυθούν τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα.

6 Προστασία οικοσυστημάτων. Τα οικοσυστήματα αποτελούν χώρο γέννησης, διαμονής, ανάπτυξης έμβιων όντων (φυτών, ζώα). Λειτουργούν σωστά σε κατάσταση ισορροπίας. Οποιαδήποτε διαταραχή τους επιφέρει βλάβες που οδηγούν σε ανεξέλεκτες καταστροφές. Χρέος μας είναι η ενδυνάμωση της αξίας προστασίας των οικοσυστημάτων.

7 Λελογισμένος καταναλωτισμός. Οι σύγχρονες κοινωνίες καταναλώνουν όλο και περισσότερο. Η υπερκατανάλωση αγαθών και ενέργειας μας οδηγεί σε εξάντληση και υποβάθμιση των φυσικών πόρων και κατ’ επέκταση του περιβάλλοντος. Η αξία της λελογισμένης κατανάλωσης μας απομακρύνει από την υπερκατανάλωση και της ολέθριες συνέπειές της.

8 Ορθολογική διαχείριση φυσικών πόρων. Το περιβάλλον, μας διαθέτει τους πόρους που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε (νερό, αέρα κ.τ.λ). Οι πόροι όμως χωρίς σωστή διαχείριση κινδυνεύουν με εξάντληση. Η αξία της ορθολογικής διαχείρισης συνδέεται με την ίδια την ύπαρξή μας.

9 Ατομική και συλλογική υπευθυνότητα. Η αξία της υπευθυνότητας αντιδρά στη χειραγώγηση και ακολουθεί την πορεία της χειραφέτησης. Σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της ζωής και της ανθρώπινης ευημερίας του εαυτού μας καθώς και των επόμενων γενιών.

10 Αξιοποίηση φυσικών πόρων με βάση την ισοτιμία και την αειφορία. Σίγουρα δεν είμαστε οι τελευταίοι ζώντες στον πλανήτη Γη. Αξίες που πρέπει να μας διακατέχουν είναι η ισότιμη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και η αειφορική διαχείριση του ώστε να μπορέσουν να ‘απολαύσουν’ του φυσικούς πόρους και οι επόμενες γενιές.

11 Κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι κεντρική αξία για το περιβάλλον και την αειφορία. Θέτει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και του καταμερισμού των φυσικών πόρων στους κόλπους της παρούσας γενιάς χωρίς όμως να αγνοεί και τις μελλοντικές γενιές.

12 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄5 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2009-10 Mια εργασία του Ανδρέα Τσιτούρα Διδάσκων Ψαλλιδάς Βασίλειος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google