Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιστορική γραμμή. 15. Το βυζαντινό κράτος μεγαλώνει και φτάνει στα παλιά σύνορα της αυτοκρατορίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιστορική γραμμή. 15. Το βυζαντινό κράτος μεγαλώνει και φτάνει στα παλιά σύνορα της αυτοκρατορίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 15. Το βυζαντινό κράτος μεγαλώνει και φτάνει στα παλιά σύνορα της αυτοκρατορίας

2 Ιστορική γραμμή

3 Πώς αντιμετώπισε τους εξωτερικούς εχθρούς ο Ιουστινιανός
Ο Ιουστινιανός, αφού έλυσε τα εσωτερικά προβλήματα στράφηκε στην αντιμετώπιση των εξωτερικών κινδύνων: Υπέγραψε συνθήκες ειρήνης με τους γείτονες λαούς στο Δούναβη και με τους Πέρσες στην Ανατολή, δίνοντάς τους πολλά χρήματα. Έκανε σκληρούς πολέμους με τους Γότθους και τους Βανδάλους, που είχαν κατακτήσει τις δυτικές επαρχίες, διέλυσε τα κράτη τους και ανέκτησε τα χαμένα εδάφη της Δύσης και της Αφρικής.

4 Οι στρατηγοί που διακρίθηκαν στους πολέμους
Στους πολέμους αυτούς, που κράτησαν είκοσι περίπου χρόνια, διακρίθηκαν ιδιαίτερα οι στρατηγοί Βελισάριος και Ναρσής. Οι νίκες και οι κατακτήσεις τους έφεραν τα παρακάτω αποτελέσματα:

5 Ποια ήταν τα θετικά αποτελέσματα των πολέμων;
Έδωσαν δόξα στον αυτοκράτορα και αύξησαν το γόητρο του βυζαντινού κράτους. Έφτασαν την αυτοκρατορία στα παλαιά της σύνορα και έκαναν τη Μεσόγειο «βυζαντινή λίμνη». Άνοιξαν τους δρόμους του εμπορίου και της ναυτικής επικοινωνίας με τη Δύση. Βοήθησαν να γίνουν στις δυτικές επαρχίες έργα ισάξια με εκείνα της Πόλης και της Ανατολής.

6 Ποια ήταν τα αρνητικά αποτελέσματα των πολέμων;
Κούρασαν τις στρατιωτικές δυνάμεις και αποδυνάμωσαν τις φρουρές των συνόρων στο Δούναβη και την Ανατολή. Εξάντλησαν οικονομικά την αυτοκρατορία και δυσαρέστησαν τους πολίτες, που πλήρωναν πολλούς φόρους για να καλύψουν το κόστος του πολέμου. Διευκόλυναν τους Πέρσες να παραβαίνουν συχνά τις συνθήκες ειρήνης, ζητώντας κάθε φορά περισσότερα χρήματα. Διευκόλυναν τους βόρειους γείτονες να παραβιάζουν τα σύνορα και να λεηλατούν τα βυζαντινά εδάφη.

7 Τι αναγκάστηκε να κάνει ο Ιουστινιανός;
Όλα αυτά ανάγκασαν τον αυτοκράτορα να στραφεί ξανά στην Ανατολή και ν' αφήσει εκτεθειμένες σε νέους κινδύνους τις δυτικές επαρχίες, που με πολλές θυσίες είχε ανακτήσει.

8 Βάλτε στα κενά ορθογώνια πλαίσια Θ για τα θετικά και Α για τα αρνητικά αποτελέσματα των πολέμων του Ιουστινιανού στη Δύση: Επανακτήθηκαν τα χαμένα εδάφη της αυτοκρατορίας. Διαλύθηκαν τα κράτη των Γότθων και των Βανδάλων. Κουράστηκε και αποδυναμώθηκε ο στρατός. Αυξήθηκε το γόητρο του Βυζαντίου. Οι Πέρσες έγιναν απειλητικοί στην Ανατολή. Εξαντλήθηκαν τα οικονομικά του κράτους. Κέρδισε δόξα ο αυτοκράτορας. Αποδυναμώθηκαν οι φρουρές των συνόρων Έγιναν έργα στις δυτικές επαρχίες. Έφτασε η αυτοκρατορία στα παλιά της σύνορα. Δυσαρεστήθηκαν οι πολίτες από τους συνεχείς πολέμους. Άνοιξαν οι δρόμοι του εμπορίου και της ναυτιλίας. Θ Θ Α Θ Α Α Θ Α Θ Θ Α Θ

9 συμπλήρωσε και ανανέωσε την παλιά ρωμαϊκή νομοθεσία;
Στις παρακάτω ερωτήσεις για τον Ιουστινιανό διαγράψτε ό,τι είναι λανθασμένο σε κάθε πρόταση, για ν‘ αποδίδεται σωστά η ενέργειά του. Δικαιολογήστε και σχολιάστε την επιλογή σας. Κατάργησε ή συμπλήρωσε και ανανέωσε την παλιά ρωμαϊκή νομοθεσία; Πολέμησε τους Γότθους και τους Βανδάλους στη Δύση; Το βυζαντινό νόμισμα κυκλοφορούσε παντού; Στη «στάση του νίκα» άκουσε τη συμβουλή της Θεοδώρας να μην παραιτηθεί; έκλεισε τη Φιλοσοφική σχολή της Αθήνας; επανένωσε το Ανατολικό με το Δυτικό τμήμα της αυτοκρατορίας; Φρόντισε την ανάπτυξη της μεταξουργίας στο Βυζάντιο; ξαναέχτισε το ναό της Αγίας Σοφίας; τους Πέρσες στην Ανατολή ή περιορίστηκε στο Βυζάντιο ή ή αγνόησε Άνοιξε ή Χώρισε ή ή απαγόρεψε Πρωτοέχτισε ή

10 Οι οικονομικές συνέπειες των πολέμων
«Οι στρατιωτικές δαπάνες και ο αγώνας κατά των εχθρών χρειάζονται μεγάλη φροντίδα και χωρίς χρήματα αυτά τα πράγματα δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Ξαναπήραμε όλη την Αφρική, υποδουλώσαμε τους Βανδάλους και ελπίζουμε να δώσει ο Θεός να πετύχουμε πολλά ακόμη και σπουδαιότερα από αυτά. Γι' αυτό πρέπει να εισπράττονται οι φόροι τακτικά και πρόθυμα και στις ορισμένες προθεσμίες». Ιουστινιανός, Νεαραί.

11 0 Θεοδόσιος Α' χώρισε, το 395 μ. Χ
0 Θεοδόσιος Α' χώρισε, το 395 μ.Χ., την αυτοκρατορία σε Ανατολική και Δυτική. 0 Ιουστινιανός, εκατόν πενήντα χρόνια αργότερα, την επανένωσε. Συγκρίνετε τις αποφάσεις των δύο αυτοκρατόρων και σχολιάστε τα αποτελέσματά που είχε καθεμιά.

12 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΠΛΑΓΙΟΤΙΤΛΟΣ 1η 2η 3η 4η
Διαβάστε τις τέσσερις παραγράφους του μαθήματος και βάλτε πλαγιότιτλους: ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΠΛΑΓΙΟΤΙΤΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Ιστορική γραμμή. 15. Το βυζαντινό κράτος μεγαλώνει και φτάνει στα παλιά σύνορα της αυτοκρατορίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google