Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Βυζάντιο και οι Νορμανδοί

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Βυζάντιο και οι Νορμανδοί"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Βυζάντιο και οι Νορμανδοί
Λεμονιάς Χαριστός 2011 Το Βυζάντιο και οι Νορμανδοί

2 Η Κατάσταση στην αυτοκρατορία
10 χρόνια μετά το Ματζικέρτ η αυτοκρατορία ήταν σε συνεχή υποχώρηση. Οι σελτζούκοι μέσα σε 10 χρόνια κατέλαβαν το σύνολο της Μικράς Ασίας

3 Αλέξιος Α’ Κομνηνός Την κατάσταση αυτή ανέτρεψε ο αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός, ο οποίος ανακατάλαβε ορισμένα εδάφη της Μικράς Ασίας.

4 Νορμανδοί (Βίκινγκς) Παράλληλα με τους Σελτζούκους ο Αλέξιος είχε να αντιμετωπίσει και τις επιδρομές ενός νέου εχθρού από τη Δύση: Τους Νορμανδούς (Βίκινγκς)

5 Νορμανδοί (Βίκινγκς) Οι Νορμανδοί ήταν πολύ ικανοί έμποροι, που ζούσαν αρχικά στην Σκανδιναβία. Μέσω της ροής των έφτασαν στην Ιταλία την οποία και κατέλαβαν και στη συνέχεια έκαναν επιδρομές και στα Βυζαντινά εδάφη

6 Αποτέλεσμα Η Νορμανδική απειλή αντιμετωπίστηκε, οι εισβολείς εκδιώχθηκαν, όμως οι Νορμανδοί κατά τις επιδρομές τους έμαθαν πώς να καλλιεργούν μετάξι και ίδρυσαν στην Ιταλία βιοτεχνίες παραγωγής. Έτσι η αυτοκρατορία έχασε το μονοπώλιο, που είχε από την εποχή του Ιουστινιανού, στην παραγωγή και πώληση μεταξιού. Τα έσοδα από την πώλησή του έπεσαν. Η αυτοκρατορία έχασε κάποια εδάφη στα βορειοδυτικά μέχρι το Δυρράχιο.


Κατέβασμα ppt "Το Βυζάντιο και οι Νορμανδοί"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google