Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Το φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Το φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Το φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη»

2 Ο Friedrich Schiller, , Γερμανός συγγραφέας και ποιητής είχε γράψει τους παρακάτω στίχους: "Καταραμένε Έλληνα. Όπου να γυρίσω την σκέψη μου, όπου και να... στρέψω την ψυχή μου, μπροστά μου σε βλέπω, σε βρίσκω. Τέχνη λαχταρώ, Ποίηση, Θέατρο, Αρχιτεκτονική, εσύ μπροστά, πρώτος και αξεπέραστος. Επιστήμη αναζητώ, Μαθηματικά, Φιλοσοφία, Ιατρική, κορυφαίος και ανυπέρβλητος. Για Δημοκρατία διψώ, Ισονομία και Ισότητα, εσύ μπροστά μου, ασυναγώνιστος κι ανεπισκίαστος. Καταραμένε Έλληνα, καταραμένη Γνώση... Γιατί να σε αγγίξω; Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός; Γιατί δεν με αφήνεις στην δυστυχία μου και στην ανεμελιά μου;”

3 Ο Λόρδος Βύρων, η πλέον γνωστή μορφή Φιλέλληνα, ήρθε το 1823 στην Ελλάδα, αποφασισμένος να δώσει ακόμη και το αίμα του για την Ελληνική Επανάσταση, κάνει στην ουσία έναν διαχωρισμό αρχαίας Ελλάδας και νεότερης που φαίνεται ξεκάθαρα στο υπέροχο ποίημά του “Η κατάρα της Αθήνας”

4 Ωραία Ελλάδα, έρμο στοιχειό,/ μιας δόξας πούχει σβήσει
Ωραία Ελλάδα, έρμο στοιχειό,/ μιας δόξας πούχει σβήσει../ Νεκρή, κι όμως αθάνατη/ πεσμένη μα τρανή… Τα σκορπισμένα σου παιδιά/ ποιος τώρα θα οδηγήσει;/ ποιος θα συντρίψει την σκλαβιά/ που αιώνια έχει γίνει;/ Τι παλληκάρια αλλιώτικα/ πούχες θρεμμένα πρώτα../απελπισμένα στήνανε καρτέρι στην θανή../ στο κρύο των Θερμοπυλών, ταφόσπαρτο ακρογιάλι../ Ώ, ποιός απ’ τα ακροπότια ξανά θα πεταχτεί του Ευρώτα;/ Ποιός στων παιδιών σου τις καρδιές φωτιά θ’ ανάψει πάλι; Ο λόρδος Βύρων πίστευε, πως μόνο μια πνευματική αναγέννηση θα μπορούσε να φέρει μια πολιτική αναγέννηση στην Ελλάδα.

5      Η Σφαγή της Χίου, 1824, Λούβρο Ο Delacroix αποτέλεσε ηγετική μορφή του  Γαλλικού ρομαντισμού του 19ου αιώνα. Έκανε διάφορα έργα  εμπνευσμένα από τον Ελληνικό Αγώνα, όπως την Σφαγή της Χίου, το 1824, τον Έφιππο Έλληνα Αγωνιστή, την Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου κ.α.

6 Ντελακρουά Ο έφιππος έλληνας αγωνιστής

7 Η Ελλάδα ξεψυχά στα ερείπια του Μεσολογγίου

8 Ary Scheffer "Σουλιώτισσες Γυναίκες".
Σημαντικός Γάλλος ζωγράφος, με ιδιαίτερο στυλ. Εμπνεύστηκε και ζωγράφισε θέματα από τη λογοτεχνία ( έργα του Δάντη, του Γκαίτε, και του Λόρδου Βύρωνα) αλλά και από τη θρησκεία. Ήταν επίσης, ένας καταξιωμένος ζωγράφος πορτραίτων. Εμπνεύστηκε κι αυτός από την Ελληνική Επανάσταση κι έκανε το έργο "Σουλιώτισσες Γυναίκες".

9 Sophie de Marbois-Lebran ή Δούκισσα της Πλακεντίας
Φιλελληνίς Αμερικανίδα, γόνος Γάλλου διπλωμάτη και σύζυγος του Δούκα της Πλακεντίας. Ενίσχυσε τον Αγώνα οικονομικά και κοινωνικά. Πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής της στο Ναύπλιο, την Αθήνα και την Πεντέλη. Ενεργό μέλος του Φιλελληνικού Κομιτάτου.

10 Ο σταθμός του Μετρό Δούκισσας Πλακεντίας

11 Η μαρμάρινη έπαυλη των Ιλισίων

12 Μέγαρο Δούκισσας Πλακεντίας στη Βασιλίσσης Σοφίας
Μέγαρο Δούκισσας Πλακεντίας στη Βασιλίσσης Σοφίας. Σήμερα στεγάζεται το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών

13 Peter Von Hess Η είσοδος του Όθωνα στο Ναύπλιο
Εξαιρετικός ζωγράφος, με ζωντανή σύνθεση, καλός κολορίστας, με εκφραστικότητα στις μορφές και “κινηματογραφική” απόδοση της δράσης των ηρώων.... Έφθασε στο Ναύπλιο, συνοδεύοντας τον νεαρό Βασιλιά Όθωνα, το 1834.

14 Peter Von Hess εικόνες από την επανάσταση

15 Karl Krazeisen Γερμανός αξιωματικός του στρατού, φιλέλληνας και ερασιτέχνης ζωγράφος. Φιλοτέχνησε τα πορτρέτα σπουδαίων προσωπικοτήτων του αγώνα χάρις στα οποία έγιναν γνωστά τα πρόσωπα των αγωνιστών. Δημιούργησε 19 πορτρέτα μορφών της επανάστασης, ενώ το σύνολο του έργου από την Ελλάδα είναι 91 πίνακες. Όταν επέστρεψε στο Mόναχο το 1827 προχώρησε σε λιθογράφηση των σχεδίων του και τα εξέδωσε σε 7 λευκώματα. Το 1926 η Εθνική Πινακοθήκη, με διευθυντή τον Ζαχαρία Παπαντωνίου, αγόρασε τις λιθογραφίες δραχμές..

16 Οι προσωπογραφίες των αγωνιστών, είναι σχεδιασμένες εκ του φυσικού, με ιδιόχειρες υπογραφές των απεικονισθέντων προσώπων. . Κίτσος Τζαβέλας        Θόδωρος Κολοκοτρώνης Κωνσταντίνος Κανάρης

17 Πρόσφυγες του Αγώνα στην Αίγινα. Λιθογραφία του Karl Krazeisen.

18 Auguste Vinchon Σημαντικός Γάλλος ζωγράφος, βραβευμένος με σημαντικά βραβεία της εποχής που εξέθετε τακτικά στα επίσημα γαλλικά Salon από το 1822 μέχρι το 1855. Ειδικευόταν στις ιστορικές απεικονίσεις. After the massacre of Samothraki, 1827 

19 Francois-Emile de Lansac (1803-1890)
Ο Lansac συνεργάστηκε με τον Scheffer. Τελειώνοντας την μαθητεία του δίπλα στον Scheffer, εξειδικεύτηκε στα πορτρέτα, τις στρατιωτικές σκηνές και τις ιστορικές απεικονίσεις. Γνωστό του έργο εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση είναι "Η Έξοδος του Μεσολογγίου".

20 Louis Dupree ( ) Γάλλος ζωγράφος, φιλέλληνας και αρχαιολάτρης. Το 1819 ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τρεις Άγγλους περιηγητές. Εκείνοι θα αναλάμβαναν τα έξοδα, αυτός θα τους παρέδιδε εικόνες των μνημείων και των τόπων της χώρας. Πήγαν στην Κέρκυρα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, τα περίχωρα της Αττικής και τα νησιά του Σαρωνικού.     Louis Dupre, Ο Νικολάκης Μητρόπουλος υψώνει τη σημαία στο φρούριο των Σαλώνων, 1821

21 Κωνσταντίνος Κανάρης λιθογραφία από αρχείο του Dupree

22 Ludovico Lipparini, ( 1800 - 1856)
Φιλέλληνας Ιταλός ζωγράφος. Διάσημα έργα του που έχουν σχέση με την επανάσταση είναι: Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει τη σημαία της Ανεξαρτησίας,ο Όρκος του Λόρδου Βύρωνα κι ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη, που είναι ένα εξαιρετικό έργο.

23 Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει τη σημαία της Ανεξαρτησίας, Πίνακας του Ludovico Lipparini ( ). Λιθογραφία του πίνακα εκτίθεται στην μόνιμη έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

24 Liparrini Ludovico Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα

25 Ludovico Lipparini, ( 1800 - 1856) Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη

26 Θα κλείσουμε αυτό το αφιέρωμα με ένα έργο του λιγότερο γνωστό, τον “Κλέφτη”, ως σπονδή στον μεγάλο, άγνωστο ήρωα που πολέμησε στα βουνά για την Ελευθερία..

27

28

29 Τέλος παρουσίασης


Κατέβασμα ppt "«Το φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google