Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το ΝΕΡΟ στη ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Θαλασσογραφίες. ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΕΣ μέρος αποκλειστικόΑρχικά η θάλασσα αποτελούσε μέρος του τοπίου ενός πίνακα, σύντομα, όμως, έγινε.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το ΝΕΡΟ στη ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Θαλασσογραφίες. ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΕΣ μέρος αποκλειστικόΑρχικά η θάλασσα αποτελούσε μέρος του τοπίου ενός πίνακα, σύντομα, όμως, έγινε."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το ΝΕΡΟ στη ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Θαλασσογραφίες

2 ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΕΣ μέρος αποκλειστικόΑρχικά η θάλασσα αποτελούσε μέρος του τοπίου ενός πίνακα, σύντομα, όμως, έγινε το αποκλειστικό στοιχείο έμπνευσης πολλών καλλιτεχνών. οι ολλανδοί ζωγράφοι του 17ου αιώνα,Πρώτοι διδάξαντες του είδους θεωρούνται οι ολλανδοί ζωγράφοι του 17ου αιώνα, εποχή κατά την οποία η πατρίδα τους εξουσίαζε το υγρό στοιχείο.

3 θαλασσογραφίες  Οι θαλασσογραφίες είναι είδος ζωγραφικής που εμπνέεται από τη θάλασσα στις διάφορες μορφές της και από γεγονότα που διαδραματίζονται στη θάλασσα.  Κορυφαίοι Έλληνες θαλασσογράφοι είναι Βολανάκης  ο Βολανάκης, που θεωρείται πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας, Αλταμούρας  ο Αλταμούρας, που ζωγράφισε σκηνές από τους ναυτικούς αγώνες του 1821, Άγγελος Γιαλλινάς Κων/νος Μαλέας  ο Άγγελος Γιαλλινάς, ο Κων/νος Μαλέας Β. ΧατζήςΜιχαήλ Οικονόμου  ο Β. Χατζής, ο Μιχαήλ Οικονόμου κ.ά.

4 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ  Ο Βολανάκης υπήρξε ο κατεξοχήν θαλασσογράφος της νεοελληνικής τέχνης.  Η ίδια η φύση της με τις εναλλαγές της, οι ακτές και τα λιμάνια, κάθε μορφής πλεούμενο, οι αλιευτικές εργασίες, η ναυσιπλοΐα και η δράσεις της σε θέματα ιστορικής σημασίας, ναυμαχίες, πυρπολήσεις - του έδωσαν ευφάνταστες ιδέες να δημιουργήσει έργα πνοής, τα οποία σήμερα θεωρούνται σπάνια αποκτήματα.

5 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΟΛΑΝΑΚΗ Βραδινή παραλία

6 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΟΛΑΝΑΚΗ Ναυμαχία

7

8

9 Ακρογιαλιά

10 ΙΩΑΝΝΗ ΑΛΤΑΜΟΥΡΑ

11 Το λιμάνι της Κοπεγχάγης

12 ΜΙΧΑΗΛ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

13

14

15 «Βάρκες»

16

17 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΛΕΑ «Βαρκάρης στο Μεσολόγγι»

18 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΛΕΑ

19

20

21 ΛΕΝΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ψυχολόγος, ζωγράφος και λογοτέχνης

22 ΛΕΝΑ ΛΙΒΑΝΟΣ

23

24

25

26

27

28

29 ΚΟΡΙΝΑ Παπαφράγκου Ανεμοπλεύση

30

31 "Αύρα Θαλασσινή"

32 ΚΟΡΙΝΑ Παπαφράγκου

33

34 ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

35

36 ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΑ  Μετά τους πρόδρομους των κάτω χωρών,  Χένρικ Φρόομ(ναυμαχία του Γιβραλταρ,Άμστερνταμ),  Άερτ Βαν Άντουμ,  Γιαν Πορσέλις,  Σιμόν ντε Φλίγκερ και  Αδάμ Βιλάερτζ,  έκαναν την εμφάνισή τους οι μεγάλοι ολλανδοί θαλασσογράφοι, όπως  ο Άελλμπε Κούιπ,καλύτερο έργο του οποίου θεωρείται η διώρυγα του Ντορ (Λούβρο) και ο κανονιοβολισμός (Άμσερνταμ),και  ο αδελφός του Βίλεμ,που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την αναπαράσταση ναυμαχιών.

37 ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΑ  Επίσης ο θαυμάσιος ερμηνευτής της τρικυμίας, Λούντολφ Μπακ Χέιζεν(Θαλασσογραφία, Λούβρο) και οι Γιαν ντε Καπέλε και Βαν ντερ Χέιντεν.  Ο πρώτος υπήρξε ζωγράφος της θαλασσινής γαλήνης και ο άλλος των λιμανιών.  Στην κορυφή δεσπόζει ο Βαν Ρουισνταέλ με τα υπερβολικά έργα του Θύελλα στις ακτές της Ολλανδίας (Λούβρο) και Πλαζ (Χάγη)..

38 ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΑ  Επιπλέον, εξαιρετικά σπουδαία λεπτομέρεια αποδίδει και ο Τζονγκ Κιντ στο Λιμάνι του Ντόρντρεχτ.  Η ιταλική σχολή ανέδειξε αρκετούς θαλασσογράφους κατά την Αναγέννηση, εμπνευσμένους αποκλειστικά από τη βενετική λιμνοθάλασσα(Γκουάρντι,Καναλετο)ή από τις τρικυμίες της Τυρρηνικής(Σαλβαντορ Ροζα).

39 ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΦΙΑ  Από τους Γάλλους ζωγράφους, πολλοί ασχολήθηκαν με την αναπαράσταση του υγρού στοιχείου, όπως  ο Κλοντ Λόρεν (Αποβίβαση της Κλεοπάτρας στην Ταρσό, Λούβρο),  ο Ζοζεφ Βερνε (Το ναυάγιο, που βρίσκεται στο Λούβρο, ενώ μερικοί πίνακες του εκτίθενται στο μουσείο θ.τοθ Παρισιού)και οι μεταγενέστεροι  Οζαν,Χι,Γκαρνερε,Γκιντεν και Ιζαμπε.  Αντιπροσωπευτικοί θαλασσογράφοι του 19ου αιώνα στη Γαλλία θεωρούνται οι  Κουρμπέ και  Μανέ (Το λιμάνι της Βουλώνης στο σεληνόφως, Λούβρο) κ.α.

40 BORGO DI PESCATORI ADRIANO GALASSO

41 BAIA DEI PESCATORI ADRIANO GALASSO

42 Tramonto sulla baia ADRIANO GALASSO


Κατέβασμα ppt "Το ΝΕΡΟ στη ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Θαλασσογραφίες. ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΕΣ μέρος αποκλειστικόΑρχικά η θάλασσα αποτελούσε μέρος του τοπίου ενός πίνακα, σύντομα, όμως, έγινε."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google