Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ 1968 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ 1968 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ 1968 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΙΩΠΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΥΖΕΙΡ ΤΖΟΥΛΙΑΝΟ ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

2 Τεχνολογικοί σταθμοί του Κινηματογράφου από το 1968 ως σήμερα.
Τεχνολογικοί σταθμοί του Κινηματογράφου από το 1968 ως σήμερα. Βασική τεχνολογική ανάπτυξη του κινηματογράφου είναι τα ειδικά «εφέ» των ταινιών. Η πραγματική ανάπτυξή τους άρχισε στα τέλη του ’60 και τις αρχές του ’70, όταν πολλά «στούντιο» έκλεισαν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Έτσι, πολλοί άνεργοι τεχνικοί ανέπτυξαν ελεύθερα τις ιδέες τους στον τομέα αυτόν.

3 Eιδικά εφέ Oι παραισθήσεις και τα κόλπα που μπερδεύουν το μάτι τα οποία χρησιμοποιούνται, κυρίως, στον κινηματογράφο με σκοπό να προσομοιώσουν φανταστικά γεγονότα ονομάζονται ειδικά εφέ. Τα ειδικά εφέ χωρίζονται σε 2 κατηγορίες : ΤΑ ΟΠΤΙΚΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΑ Τα οπτικά εφέ είναι τεχνικές, στις οποίες οι εικόνες και τα καρέ της ταινίας δημιουργούνται μέσω φωτογραφίας Τα μηχανικά εφέ συνήθως δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων Περιλαμβάνουν: Σκηνικά, Πυροτεχνήματα, Μοντέλα ηρώων και Ατμοσφαιρικά εφέ.

4 Ειδικά εφέ Τη δεκαετία του 1970 εκτός από το κλείσιμο πολλών στούντιο δημιουργήθηκαν ταινίες επιστημονικής φαντασίας που είχαν τεράστια επιτυχία . Αυτές αποτέλεσαν σταθμούς για την ανάπτυξη των ειδικών εφέ και γενικοτέρα των τεχνολογικών μέσων που χρησιμοποιούνταν στον κινηματογράφο.

5 Ειδικά εφέ Η επιτυχία αυτών των ταινιών-σταθμών επεφέρε τεράστιες επενδύσεις σε ταινίες που ήταν γεμάτες με ειδικά εφέ.Το γεγονός αυτό οδήγησε στο να δημιουργηθούν πολλές ανεξάρτητες από τα στούντιο εταιρίες ειδικών εφέ, στο να επεξεργαστούν και να βελτιωθούν οι υπάρχουσες τεχνικές και στο να δημιουργηθούν καινούριες.

6 Ταινίες «Σταθμοί» 1) Η ταινία Space Odyssey 2001 (1968)
2) Sci-Fi ταινίες, όπως η σειρά ταινιών ‘Star Wars’. 3) Περιπέτειες φαντασίας, όπως το ‘Lord of the Rings’. 4) Διάφορες ταινίες στις οποίες αναπτύχθηκαν τα ειδικά εφέ. Σημαντικό παράδειγμα αποτελεί η “Επαφή Τρίτου Τύπου” του Στήβεν Σπίλμπεργκ στην οποία εμφανίστηκαν πρώτη φορά τα ΑΤΙΑ (UFO) 5) Η ταινία του Τζέιμς Κάμερον , «Avatar» (2009).

7 «Ταινίες Σταθμοί» Η ΄΄ Οδύσσεια του διαστήματος ΄΄
Μια μοναδική διαστημική οπερέτα με επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο ο οποίος έχει αναγάγει την εξερεύνηση του σύμπαντος σε μια απόπειρα να αποκαλύψει τις φυσικές του καταβολές και σε τελική ανάλυση, την υπέρτατη αλήθεια.

8 Space Odyssey : 2001 Αποτελεί το πιο φιλόδοξο έργο του δημιουργού της Stanley Kubrick, και ταυτόχρονα, ένα επικών διαστάσεων φιλοσοφικό δοκίμιο για την πορεία του ανθρώπινου γένους μέσα στο χώρο και το χρόνο, που δίκαια αναγνωρίζεται μέχρι τις μέρες μας ως μια από τις δέκα καλύτερες ταινίες της κινηματογραφικής ιστορίας. Αποτελεί ταινία-ορόσημο για τον παγκόσμιο κινηματογράφο και αρχετυπική ταινία για όλες τις επόμενες γενιές ταινιών διαστημικής επιστημονικής φαντασίας.

9 Ταινίες «Σταθμοί» Η ταινία καταστροφής «Καταιγίδα»

10 «Star Wars» Όταν κάποιος άνθρωπος ακούει «Star Wars» η πρώτη σκέψη που του έρχεται στο μυαλό είναι ειδικά εφέ. Η συμβολή των εφέ του «Star Wars» στη διαφοροποίηση του τρόπου με τον οποίο οι ταινίες δημιουργούνταν ήταν τεράστια.

11 «Star Wars» Τα εφέ είναι υπέροχα ιδιαίτερα αυτά της πρώτης ταινίας, ειδικά, αν σκεφτούμε ότι πολλά πράγματα δημιουργήθηκαν, καθώς η ταινία φτιαχνόταν. Εφέ τέτοιας αξίας δεν δημιουργούνταν εύκολα και για να ελαφρύνουν την ένταση και να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον, οι τεχνικοί πολλές φορές εισήγαγαν μικρά ‘αστειάκια’ στη δουλειά τους .

12 The Empire

13 Eπαφή τρίτου τύπου Η ιστορία της δημιουργίας της ταινίας «Επαφή τρίτου τύπου» είναι σχεδόν τόσο εκπληκτική όσο η ίδια η ταινία. Η παραγωγή της ταινίας ήταν εξαιρετικά φιλόδοξη. Με τον Spielberg να προσπαθεί να δημιουργήσει εικόνες που κανένας δεν είχε ξαναδεί, το σχέδιο ήταν γεμάτο από δημιουργικές και λογιστικές προκλήσεις που απαιτούσαν την εφεύρεση πάρα πολλών νέων οπτικών διεργασιών και τεχνικών μέσων.

14 Επαφή τρίτου τύπου

15 Το Αvatar του James Cameron σπάει τα λεγόμενα ‘box office’ ρεκόρ σε όλο τον κόσμο επαναπροσδιορίζοντας τον όρο ‘κινηματογραφική εμπειρία’. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «Avatar» του Cameron έφτασε τα όρια των γραφικών που είναι φτιαγμένα με τη βοήθεια υπολογιστή σε ένα νέο επίπεδο ρεαλισμού. Ένας κριτικός ταινιών για τα ειδικά εφέ του «Avatar» επισημαίνει: ‘Τα ειδικά εφέ συμβάλλουν στο να γίνουν οι σκηνές πιο ζωντανές και ρεαλιστικές, παρασέρνοντας το θεατή μέσα στην ιστορία συναισθηματικά και κάνοντας τον να νιώθει τα αισθήματα, τον πόνο και τη χαρά των χαρακτήρων’. Avatar

16 Halleluiah Mountains

17 «Η Καταιγίδα» «Η Καταιγίδα» ήταν σημαντικός σταθμός στην ιστορία των ειδικών εφέ. Οι σκηνές της μάχης του πλοίου με τα κύματα θα ήταν αδύνατες χωρίς τη βοήθεια του υπολογιστή. Καθώς είναι βασισμένη σε αληθινή καταιγίδα του 1991, οι κριτικές ήταν θετικές για την καλή απόδοση των κυμάτων και της θαλασσοταραχής.

18 «Lord of the rings» Ακόμα και αν κάποιος δεν είναι οπαδός του «L.O.T.R.» πρέπει να παραδεχτεί ότι η ταινία έχει κάποια εντυπωσιακά εφέ. Η τρίτη ταινία έχει στο ενεργητικό της 1488 καρέ ειδικών εφέ ( οι περισσότερες ταινίες με πολλά εφέ έχουν γύρω στα 700 ).

19 Τhe Pillars of the Kings

20 The Balrog

21 Ανταπόκριση κόσμου Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα στην αγορά το Star Wars: The Complete Saga σε Blu-ray έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο κουτιά, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ στο high-definition-format, δείχνοντας ότι ο κόσμος αγαπάει ακόμα το Star Wars. Avatar (2009) Κέρδη: δολάρια Η ΕΠΑΦΗ ΤΡΙΤΟΥ ΤΥΠΟΥ παίχτηκε στους κινηματογράφους το Νοέμβριο του 1977 και έγινε μια σπουδαία οικονομική επιτυχία αποφέροντας $337,700,000 ενώ το budget ήταν $20 εκατομμύρια.

22 Λόγοι για την επιτυχία Τέτοιες ταινίες είχαν μεγάλο κόστος.
Γι’ αυτό και διαφημίζονταν πολύ από τους παραγωγούς, οι οποίοι ήθελαν να καλύψουν τη ζημιά και να βγάλουν επιπλέον κέρδος. Οι διαφημίσεις αυτές μέσω internet, τηλεόρασης και άλλων μέσων προσέλκυσαν πάρα πολύ κόσμο.

23 Λόγοι για την επιτυχία Αυτές οι ταινίες κατασκευάζονται σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια υπολογιστή. Γι’ αυτό και παρουσιάζουν σκηνές δράσης με εντυπωσιακό τρόπο και είναι ελκυστικές για πολλούς ανθρώπους.

24 Λόγοι για την επιτυχία Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν, συχνά, για ταινίες που έχουν κάτι διαφορετικό παρά για «συνηθισμένες», τις οποίες έχουν βαρεθεί. Γι’ αυτό και επιλέγουν ταινίες με ειδικά εφέ, οι οποίες δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με τον παραδοσιακό κινηματογράφο.

25 Βιβλιογραφία el.wikipedia.org www.ugo.com www.newsbeast.gr


Κατέβασμα ppt "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ 1968 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google