Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας 3ο ΓΕΛ Ηλιούπολης Ερευνητική Εργασία Α΄ Τετραμήνου

2 Pre-production Ο σεναριογράφος γράφει το σενάριο.
Ο σκηνοθέτης σχηματίζει σιγά-σιγά το σκίτσο της ταινίας που θα γίνει με βάση το σενάριο. Ο παραγωγός κάνει ενα πρώτο κοστολόγιο της ταινίας και προσπαθεί να βρει τα χρήματα που χρειάζονται.

3 Γίνεται κάστινγκ ηθοποιών και κομπάρσων.
Υπολογίζεται κατά προσέγγιση ο χρόνος που απαιτεί κάθε σκηνή να γυριστεί και στη συνέχεια βγαίνει ο συνολικός χρόνος γυρίσματος της ταινίας. Ξεκινά το ρεπεράζ, δηλαδή το ψάξιμο των χώρων που απαιτούνται για τα γυρίσματα.

4 Ντεκουπάζ Το ντεκουπάζ είναι ο τεμαχισμός με σχετική ακρίβεια της δράσης του αφηγήματος σε πλάνα, σκηνές και σεκάνς πριν το γύρισμα Ντουμπλάζ Σε χώρους που δεν μπορεί να γίνει σύγχρονη ηχοληψία αποφασίζεται να γίνει ντουμπλάζ, να γραφτούν δηλαδή τα λόγια και οι ήχοι εκ των υστέρων σε ένα στούντιο ηχοληψίας.

5 Γυρίσματα Αποφασίζεται με ποια σειρά θα γίνει η λήψη των πλάνων
Κάθε φορά πριν τη λήψη των πλάνων οι ηθοποιοί κάνουν μια πρόβα μηχανική, χωρίς δηλαδή να παίζουν κανονικά, για να διορθωθούν λεπτομέρειες. Στη συνέχεια οι ηθοποιοί φέυγουν, έτσι ώστε να μακιγιαριστούν, να ντυθούν, να φτιάξουν τα μαλλιά τους ή ακόμα και να κάνουν πρόβα τα λόγια τους.

6 Ο τεχνικός φωτισμού στήνει και επεξεργάζεται τους διάφορους τύπους εξοπλισμού φωτισμού πριν τη λήψη.
Μετά από λίγο γίνονται οι τελικές πρόβες και οι τελευταίες διορθώσεις. Τέλος, γίνεται κανονικά η λήψη όσες φορές θεωρηθεί από τον σκηνοθέτη ότι πρέπει για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

7 Πλάνο Είναι το γύρισμα, το τμήμα που αποτυπώνεται στην ταινία, από την στιγμή που το μοτέρ της μηχανής λήψης θα αρχίσει να λειτουργεί μέχρι που θα σταματήσει. Σκηνή Αποτελείται από πλάνα που συνιστούν μια ενότητα τόπου και χρόνου. Αν αλλάξει ο χώρος ή ο χρόνος αλλάζει και η σκηνή.

8 Σεκάνς Αποτελείται από μια συνέχεια πλάνων και σκηνών τα οποία χαρακτηρίζονται από μια ενότητα δράσης. Κάθε σεκάνς (διηγηματικός κύκλος) αποτελεί μιαν ολοκληρία, δηλαδή ένα αφηγηματικό σύνολο με αρχή, μέση και τέλος.

9 Ρακόρ Ρακόρ ονομάζονται οι συνδέσεις των πλάνων με τις οποίες δίνεται η αίσθηση της συνέχειας της κίνησης προσώπων και αντικειμένων, έτσι ώστε η επικόλληση του νέου πλάνου να περιέχει τη συνέχεια και την ολοκλήρωση των κινήσεων που είχαν αρχίσει στο προηγούμενο πλάνο.

10 Post-Production Μοντάζ Το μοντάζ είναι μια εκφραστική, αισθητική και τεχνική διαδικασία, βασική και απαραίτητη προϋπόθεση της αισθητικής τέχνης του κινηματογράφου.

11 Ντουμπλάζ Οι ηθοποιοί μπροστά σε μια οθόνη βλέπουν τη σκηνή και ξαναλένε τα λόγια που είπαν στο γύρισμα, προσπαθώντας να συγχρονίσουν τα χείλη τους.

12 Ειδικά εφέ Η πρώτη κινούμενη εικόνα με ειδικά εφέ δημιουργήθηκε το 1895 από τον Alfred Clark. Από τότε έως και σήμερα τα είδη των ειδικών εφέ έχουν εμπλουτιστεί και η χρήση τους στις κινηματογραφικές ταινίες είναι ευρέως διαδεδομένη. Η προετοιμασία των ειδικών εφέ γίνεται από εργαστήρια, τα οποία παίρνουν το υλικό πάνω στο οποίο θα δουλέψουν και προετοιμάζουν τα εφέ αυτά.

13 Μοντάζ ήχου Ο μοντέρ ήχου οργανώνει τον ήχο από την αρχή
Μοντάζ ήχου Ο μοντέρ ήχου οργανώνει τον ήχο από την αρχή. Διορθώνει και καθαρίζει τις πρόζες (ανθρώπινες φωνές, διάλογοι, κραυγές) , προσθέτει ατμόσφαιρες, βάζει επιπλέον ήχους κλπ.

14 Μουσική - Soundtrack Η εγγραφή της μουσικής γίνεται σε ένα στούντιο μουσικής, όπου ο μουσικός και οι μουσικοί του γράφουν μουσικά θέματα με ακρίβεια δευτερολέπτου, τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν στην ταινία.

15 Μιξάζ Μιξάζ λέγεται η εξισορρόπηση όλων των ήχων μιας ταινίας σε σχέση με την εικόνα. Για να έχουμε σωστή αίσθηση του ήχου πρέπει να βλέπουμε ταυτόχρονα και την εικόνα. Έτσι, το μιξάζ γίνεται σε ένα εργαστήριο ήχου που έχει δυνατότητα ταυτόχρονης προβολής.

16 Στην Ερευνητική Εργασία πήραν μέρος οι μαθητές της Α΄ Λυκείου :
Μαρίνα Βακάλη Σπυρίδων Δημάκος Παναγιώτης Σελλάς Χάρης Αγγελής Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος


Κατέβασμα ppt "Τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google