Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Νικος Θεοδοςιου

2 Σημειώσεις για μια μικρή ταινία
Για μια ταινία 2-3 λεπτών το σενάριο δεν πρέπει να ξεπερνάει τη μια σελίδα Διαλέγουμε τον βασικό χαρακτήρα της ιστορίας μας. Τον περιγράφουμε με λεπτομέρειες. Απαντάμε στα ερωτήματα: Τι επιθυμεί; Ποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει; Με τι έρχεται σε σύγκρουση; Είναι μια εσωτερική ή εξωτερική σύγκρουση; Πόσο σκληρή είναι η σύγκρουση; Η ιστορία έχει καλό ή κακό τέλος;

3 Σημειώσεις για μια μικρή ταινία
Η δράση πρέπει να ξετυλίγεται σε ένα ή δυο χώρους. Προτιμάμε εξωτερικούς για να μην έχουμε προβλήματα φωτισμού. Αν είναι εσωτερικός φροντίζουμε να είναι μεγάλος για να μπορεί να αλλάζει θέσεις η κάμερα. Μερικές φορές ένας χώρος δίνει την αφορμή για να στηθεί μια ιστορία. Διαλέγουμε χώρους χωρίς εξωτερικούς θορύβους που θα προσθέσουν ανεπιθύμητους ήχους στην ταινία μας. Προτιμάμε να αφηγηθούμε μια ιστορία χωρίς διαλόγους.

4 Τι είναι το σενάριο; Το κινηματογραφικό σενάριο είναι ένα κείμενο πάνω στο οποίο βασίζεται μια κινηματογραφική ταινία. Είναι ένα «τεχνικό» κείμενο χωρίς λογοτεχνικά στοιχεία. Περιγράφει με απλό τρόπο τη δράση και καταγράφει τους διαλόγους των ηρώων, τους ήχους και τη μουσική.

5 Γράφοντας ένα σενάριο Γράφουμε στον ενεστώτα χρόνο σαν η δράση να γίνεται τώρα. Όταν αναφερόμαστε σε δράση του παρελθόντος την ονομάζουμε φλάσμπάκ (flashback) – επιστροφή στο παρελθόν. Μια δράση που έχει ενότητα χώρου και χρόνου ονομάζεται σκηνή. Μια ομάδα σκηνών που ολοκληρώνει έναν αφηγηματικό κύκλο, ονομάζεται σεκάνς. Χωρίζουμε τη σελίδα στα δυο. Στο αριστερό μέρος περιγράφουμε τις εικόνες, τη δράση και στο δεξιό τους διαλόγους και τους ήχους

6 Γράφοντας ένα σενάριο Στην αρχή κάθε σκηνής προσδιορίζουμε το χώρο (αν είναι εσωτερικός ή εξωτερικός) και το χρόνο (αν είναι μέρα ή νύχτα).Για παράδειγμα: ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΑ, ΜΕΡΑ) Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στους διαλόγους για να είναι ρεαλιστικοί. (Στο εξωτερικό υπάρχουν ειδικοί συγγραφείς διαλόγων, διαφορετικοί από τους σεναριογράφους). Όταν μια φράση ακούγεται χωρίς να βλέπουμε αυτόν που την λέει την προσδιορίζουμε με τη λέξη OFF. Το ίδιο γίνεται και με τους διάφορους ήχους. Για παράδειγμα ένα αεροπλάνο που πετά ψηλά.

7

8 Πριν το γύρισμα Αφού ολοκληρωθεί το σενάριο και πριν το γύρισμα μιας ταινίας ακολουθούν δυο ενέργειες που έχουν περίεργα γαλλικά ονόματα, το ρεπεράζ και το ντεκουπάζ. Ρεπεράζ είναι η έρευνα για τον εντοπισμό των κατάλληλων χώρων για τα γυρίσματα. Ντεκουπάζ είναι η τελική φάση επεξεργασίας του σεναρίου πριν πάμε στο γύρισμα. Χωρίζουμε τις σκηνές μας σε πλάνα.

9 Στόριμπορντ

10 Στόριμπορντ


Κατέβασμα ppt "ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google