Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ποιο δελτίο καιρού ταιριάζει Ποιο δελτίο καιρού ταιριάζει στην εικόνα μας;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ποιο δελτίο καιρού ταιριάζει Ποιο δελτίο καιρού ταιριάζει στην εικόνα μας;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3 Ποιο δελτίο καιρού ταιριάζει Ποιο δελτίο καιρού ταιριάζει στην εικόνα μας;

4 «Ίδιο σκηνικό κακοκαιρίας, με κύρια χαρακτηριστικά χαμηλές θερμοκρασίες, τις χιονοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους θα συνεχιστεί και σήμερα.Λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης η πόλη παραμένει αποκλεισμένη και το οδικό δίκτυο κλειστό.» «Αραιές νεφώσεις πυκνότερες στα ανατολικά της πόλης μας σήμερα με ανέμους από βορειοανατολικές διευθύνσεις. Ίσως σημειωθεί βροχή μικρής διάρκειας τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς στο κέντρο της πόλης.»

5

6 1.ΤΟΠΟΣ 3.ΗΡΩΕΣ 2.ΧΡΟΝΟΣ 4.ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ •Πώς ξεκινάει; • Πώς εξελίσσεται; • Πώς τελειώνει; 5.ΣΚΕΨΕΙΣ,ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ • των ηρώων • του αφηγητή

7 Ποιος είναι ο αφηγητής του κειμένου; Ο Ο αφηγητής του κειμένου είναι ο Ιτάλο Καλβίνο, συγγραφέας ο συγγραφέας. Ποιος είναι ο ήρωας και ποια τα πρόσωπα; Ο Μαρκοβάλντο και ο αρχιαποθηκάριος. Πού γίνονται όλ΄ αυτά; Σε μια πόλη. Πότε; Το χειμώνα.

8 Με ποια σειρά έγιναν τα πιο κάτω; Αριθμήστε!!! •Ο Μαρκοβάλντο πήγε στη δουλειά με τα πόδια. •Χιόνιζε όλο το βράδυ. •Ο Μαρκοβάλντο με προθυμία άρχισε να καθαρίζει το γύρω πεζοδρόμιο. • Εξαιτίας του χιονιού όλοι οι δρόμοι ήταν κλειστοί. •Στην αποθήκη που δούλευε τον περίμενε ο αρχιαποθηκάριος με ένα φτυάρι. •Η πόλη είχε σκεπαστεί από πυκνό χιόνι.

9 Σωστή σειρά γεγονότων •Χιόνιζε όλο το βράδυ. •Η πόλη είχε σκεπαστεί από πυκνό χιόνι. •Εξαιτίας του χιονιού όλοι οι δρόμοι ήταν κλειστοί. •Ο Μαρκοβάλντο πήγε στη δουλειά με τα πόδια. •Στην αποθήκη που δούλευε τον περίμενε ο αρχιαποθηκάριος με ένα φτυάρι. •Ο Μαρκοβάλντο με προθυμία άρχισε να καθαρίζει το γύρω πεζοδρόμιο.

10 συνδέσεις Τοποθέτησε στα κενά τις παρακάτω λέξεις για να συνδέσεις γεγονότα: αμέσως, επειδή, όταν έφτασε, γι΄ αυτό, έτσι............ χιόνιζε όλο το βράδυ, η πόλη είχε σκεπαστεί από πυκνό χιόνι. Εξαιτίας του χιονιού όλοι οι δρόμοι ήταν κλειστοί και.................... ο Μαρκοβάλντο πήγε στη δουλειά με τα πόδια.............................. στην αποθήκη που δούλευε, τον περίμενε ο αρχιαποθηκάριος με ένα φτυάρι..................... ο Μαρκοβάλντο με προθυμία άρχισε να καθαρίζει το γύρω πεζοδρόμιο.

11 Συμπληρωμένο κείμενο Επειδή χιόνιζε όλο το βράδυ, η πόλη είχε σκεπαστεί από πυκνό χιόνι. Εξαιτίας του χιονιού όλοι οι δρόμοι ήταν κλειστοί και γι΄αυτό ο Μαρκοβάλντο πήγε στη δουλειά με τα πόδια. Μόλις έφτασε στην αποθήκη που δούλευε τον περίμενε ο αρχιαποθηκάριος με ένα φτυάρι. Αμέσως ο Μαρκοβάλντο με προθυμία άρχισε να καθαρίζει το γύρω πεζοδρόμιο.

12 Αφήγηση Η Αφήγηση των γεγονότων γίνεται συνήθως λογική με μια λογική χρονολογική σειρά... ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ(συνδέω τα γεγονότα με μικρές λέξεις)

13

14 Υπογραμμίστε τα ρήματα της παραγράφου Πήγε στη δουλειά του με τα πόδια. Καθώς περπατούσε και άνοιγε ο ίδιος το δρόμο του. Τα αυτοκίνητα δεν μπορούσαν να περάσουν. Ο Μαρκοβάλντο βούλιαζε.

15 Πήγε στη δουλειά του με τα πόδια. Καθώς περπατούσε και άνοιγε ο ίδιος το δρόμο του ένιωθε πιο ελεύθερος... Τα αυτοκίνητα δεν μπορούσαν να περάσουν. Ο Μαρκοβάλντο βούλιαζε ΠΑΡΕΛΘΟΝ... ΠΑΡΕΛΘΟΝ... Τα πιο πάνω ρήματα δείχνουν ότι όλα αυτά έγιναν (για μια στιγμή) ή γίνονταν (συνεχώς) χθες, δηλαδή στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ

16 Πηγαίνω στη δουλειά με τα πόδια εξαιτίας του χιονιού. Περπατώ και ανοίγω ο ίδιος το δρόμο του. Νιώθω πιο ελεύθερος παρά ποτέ....

17 Συμπληρώστε τον πίνακα με τα ρήματα Παρόν- τώρα Παρελθόν-χθες πήγε περπατούσε άνοιγε μπορούσε βούλιαζε Ενεστώτας Αόριστος, Παρατατικός

18 Παρόν- τώρα Παρελθόν-χθες πηγαίνειπήγε περπατάπερπατούσε ανοίγειάνοιγε μπορείμπορούσε βουλιάζειβούλιαζε ΕνεστώταςΑόριστος, Παρατατικός Τα κατάφερες; ΜΠΡΑΒΟ!!! Τα κατάφερες; ΜΠΡΑΒΟ!!!

19

20 ΤΟΠΟΣ ΤΟΠΟΣ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Πραγματικά ή φανταστικά σειρά Παρουσιάζονται με μια ορισμένη σειράΧΡΟΝΟΣ  ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ   

21 Πώς νομίζετε ότι θα συνεχιστεί η Ι ΙΣΤΟΡΙΑ

22


Κατέβασμα ppt "Ποιο δελτίο καιρού ταιριάζει Ποιο δελτίο καιρού ταιριάζει στην εικόνα μας;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google