Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Project 2012 : Ο τουριστικός οδηγός της περιοχής μου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Project 2012 : Ο τουριστικός οδηγός της περιοχής μου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Project 2012 : Ο τουριστικός οδηγός της περιοχής μου
ΘΕΜΑΤΑ Ιστορία αρχαιολογία Φυσικό περιβάλλον Αγροτουρισμός Άθληση & ψυχαγωγία Πολιτισμός Γαστρονομία Διοίκηση & οικονομία Χρήσιμες πληροφορίες

2 Project 2012 : Ο τουριστικός οδηγός της περιοχής μου
ΟΜΑΔΑ 1: Διαφωνίδης Ανέστης Ηλιάδης Χάρης Μούσιας Θοδωρής Σάρρας Αλέξανδρος Τσιτιρίδης Δημήτρης ΘΕΜΑΤΑ 1.ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ 2.ΑΘΛΗΣΗ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ 3.ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

3 ΙΣΤΟΡΙΑ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ του Νομού Πέλλας

4 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
Η  ΠΕΛΛΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ   Τα πρώτα ευρήματα ανθρώπινης παρουσίας στο Νομό Πέλλας  χρονολογούνται στα τέλη της 7ης χιλιετίας π.Χ., (Νεολιθική  εποχή), με ευρήματα των εποχών Χαλκού και Σιδήρου, στις περιοχές Αλμωπίας, Άρνισσας, Σκύδρας, Γιαννιτσών.    Ανασκαφικές έρευνες ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται στην Πέλλα από το 1912

5 ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ( π.Χ)       Η πρώτη αναφορά του ονόματος «Πέλλα» γίνεται από τον ιστορικό Ηρόδοτο τον 5ο  αιώνα π.Χ. Η Πέλλα γίνεται πρωτεύουσα του Μακεδονικού Κράτους (Πελλαίας Χώρας), όταν ο βασιλιάς  Αρχέλαος Α΄, την μεταφέρει εκεί από  τις Αιγές, στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ.  Ο  Αρχέλαος χτίζει στην Πέλλα υπέρλαμπρο Ανάκτορο,  που το διακόσμησε  ο ζωγράφος της εποχής Ζεύξις.

6 ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 323 -146 ή (31 π.Χ.).
ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ή (31 π.Χ.).             Την περίοδο από  το θάνατο του Μεγάλου Αλέξανδρου, μέχρι το  146  π.Χ, την ονομάζουμε  Ελληνιστική εποχή. Στο απέραντο Βασίλειο, χωρίς νόμιμο διάδοχο και πολλούς διεκδικητές, ξεσπούν ατέλειωτες διαμάχες, τέλος χωρίζεται στα τέσσερα.        Η Μακεδονία, με πρωτεύουσα την Πέλλα, μητέρα  γη  επιστροφής των βετεράνων πολεμιστών, που συμμετείχαν στη δημιουργία  όλου αυτού του  θαύματος, εμπνέει  σεβασμό, επηρεάζει  και ρυθμίζει επί δεκαετίες τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.     

7 ΡΩΜΑΪΚΗ - ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ (168 π. Χ
           ΡΩΜΑΪΚΗ - ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ  (168 π.Χ )     Η κατάκτηση της Πέλλας από τους Ρωμαίους το 168 π.Χ, οι οποίοι την έπληξαν απογυμνώνοντας την από τον πλούτο της, δε σταμάτησε τη ζωής της. Το 148 π.Χ. οι Ρωμαίοι, κάνουν πρωτεύουσα της Μακεδονίας τη Θεσσαλονίκη.     Το 30 π.Χ ιδρύεται η Ρωμαϊκή Πέλλα, από τον πρώτο Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο, ανατολικά της σημερινής Νέας Πέλλας, που ακόμα και σήμερα η παράδοση αποκαλεί "Λουτρά  του Μεγάλου Αλεξάνδρου".

8 ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ 1453 – ΣΗΜΕΡΑ
Οι κάτοικοι της Πέλλας   μένουν και προστατεύουν τον τόπο τους με κάθε κόστος, μέχρι την απελευθέρωση της Μακεδονίας το Στα 1922, με την ανταλλαγή πληθυσμών  Ελλάδας-Τουρκίας, έρχονται και εγκαθίστανται στην ευρύτερη περιοχή, πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, τη Μ. Ασία, τον Πόντο και την Αν. Ρωμυλία.    Το 1936 ξαναδίνεται στην Πέλλα το ιστορικό της όνομα και το 2010 με το πρόγραμμα Καλλικράτης συνιστώνται στην Πέλλα τρεις δήμοι.

9 Ένας επισκέπτης στην Πέλλα μπορεί να θαυμάσει:
Ανάκτορα Μακεδονικοί τάφοι Λουτρά του Μ. Αλεξάνδρου Αρχαιολογικό μουσείο Πέλλας (με ευρήματα από τις παραπάνω περιοχές)

10 ΑΘΛΗΣΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

11 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ  ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ο παραδοσιακός οικισμός Παλιός Άγιος Αθανάσιος (ή Tσέγανη) βρίσκεται στα1200 μέτρα και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Bόρας. Σκι, trekking, περιηγήσεις, ιππασία και τοξοβολία είναι τα οργανωμένα σπορ που φέρνουν τον επισκέπτη σε καλύτερη επαφή με την φύση και τους ανθρώπους της.

12 ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ
Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στα όρια του νομού Πέλλας που αποτελεί σύνορο με την FYROM. Το όρος Βόρας ή Καϊμακατσαλάν είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε ύψος της Ελλάδας. Στην κορυφή του, και επί της γραμμής των συνόρων, υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που αποτελεί μνημείο του 1ου Παγκοσμίου πολέμου.

13 Αναρρίχηση στο Λουτράκι Αριδαίας
Το Λουτράκι Αριδαίας είναι μια πανέμορφη τοποθεσία μετά την Αριδαία στους πρόποδες του όρους Βόρρα. Το μέρος είναι ιδανικό για όποιον θέλει να συνδυάσει την αναρρίχηση, πεζοπορία μαζί με χαλάρωση και διακοπές. Στο Λουτράκι θα βρείτε τα πολύ γνωστά λουτρά Πόζαρ με το ιαματικό νερό να σας προσφέρει χαλάρωση και ξεκούραση μετά από τις δραστηριότητες σας στο Λουτράκι.

14 Αναρρίχηση στο Πίνοβο, νομός Πέλλας
   Το Πίνοβο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πεδία για bouldering στην βόρεια Ελλάδα Το Πίνοβο από τις αρχές του Νοεμβρίου συντηρείται από τους αναρριχητές τις Θεσσαλονίκης καθαρίζοντας μονοπάτια και ανοίγοντας καινούρια προβλήματα.

15 ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ ΣΤΟ ΛΟΥΔΙΑ Ο ποταμός Λουδίας με μήκος 37 χλμ. ρέει σε απόσταση μόλις 7 χιλιομέτρων από τα Γιαννιτσά. Οι φυσικές πηγές του βρίσκονται στο Βέρμιο και το Πάικο και εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο.  Λόγω των ιδανικών συνθηκών για προπόνηση που επικρατούν εκεί, χρησιμοποιείται ως χώρος για κωπηλασία από το 1980 και για κανό-καγιάκ από το Το 2004 χρησιμοποιήθηκε ως προπονητικό κέντρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

16 ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ Η ομάδα έχει αγωνιστεί στο παρελθόν στο πρωτάθλημα της Β' της Γ' και της Δ' εθνικής. Η σπουδαιότερη νίκη της ομάδας ήταν τη σεζόν όταν έγραψε ιστορία νικώντας εντός έδρας την πρωταθλήτρια Ελλάδας του 1988 Λάρισα με 2-0.

17 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

18 Διοικητική διαίρεση νομού Πέλλας Πρωτεύουσα του νομού είναι η Έδεσσα
Πρωτεύουσα του νομού είναι η Έδεσσα  (ή Αιγές, αρχαία πρωτεύουσα και Ιερή πόλη της Μακεδονίας) με πληθυσμό κατοίκους κατά την απογραφή του 2001. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης ο νομός Πέλλας διαιρείται στους εξής δήμους: Δήμος Πέλλας Δήμος Αλμωπίας Δήμος Έδεσσας Δήμος Σκύδρας

19 Διοικητική διαίρεση νομού Πέλλας (ιστορική έδρα του η Πέλλα)
Δήμος Πέλλας : Έκταση τ.χλμ Πληθυσμός: κάτοικοι Έδρα: Γιαννιτσά (ιστορική έδρα του η Πέλλα) Δήμος Αλμωπίας : Έκταση: τ.χλμ Πληθυσμός: κάτοικοι Έδρα: Αριδαία. Δήμος Σκύδρας: Έκταση τ.χλμ Πληθυσμός: κάτοικοι Έδρα: Σκύδρα Δήμος Έδεσσας: Έκταση τ.χλμ Πληθυσμός: κάτοικοι Έδρα: Έδεσσα

20 Οικονομία Σήμερα το 49% του ενεργού πληθυσμού  απασχολείται στον πρωτογενή τομέα (αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες) που είναι και η κύρια πηγή εσόδων. Τα Αγροτικά προϊόντα που παράγονται σήμερα στο Νομό είναι: Βαμβάκι, ροδάκινα, μήλα, κεράσια, σπαράγγια, καπνά Berley & Virginia, ακτινίδια, αχλάδια, σιτάρι, καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, σόγια, τομάτα και αγγούρι θερμοκηπίου, φασόλια, πιπεριά για κόκκινο πιπέρι,  αμπέλια, ελιές, ξηροί καρποί. Οι βασικές κατηγορίες ζώων παραγωγής στο Ν. Πέλλας είναι τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα, οι χοίροι και τα πουλερικά.

21 Οικονομία Δευτερογενής Τομέα
Ο νομός Πέλλας  χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη επιχειρήσεων ελαφριάς βιομηχανίας.             Οι κλάδοι που παρουσιάζουν σήμερα εξειδίκευση στο Νομό είναι διαφορετικοί από αυτούς της βιομηχανικής παράδοσης (δηλ. Κλωστοϋφαντουργία).             Οι δραστηριότητες αυτές αφορούν την παρασκευή ειδών διατροφής και την κατασκευή ειδών ένδυσης. Ο νομός αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο μεταποίησης και εξαγωγής μεταποιημένων φρούτων της χώρας και ένα από τα βασικά εξαγωγικά κέντρα νωπών φρούτων και  λαχανικών.

22 Οικονομία Τριτογενής Τομέας
ΕΜΠΟΡΙΟ Το Λιανικό Εμπόριο παρουσιάζει διαχρονική άνθηση. Κυριότερα εμπορικά κέντρα είναι η Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, η Σκύδρα, η Αριδαία και η Κρύα Βρύση. Το εξαγωγικό Εμπόριο παρουσιάζει μεγάλη άνθηση στο Νομό μας και πραγματοποιείται από 189 εξαγωγικές επιχειρήσεις του νομού με εξαιρετικά θετική τη παρουσία του τελωνείου Σκύδρας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εξαγωγικές επιχειρήσεις ανήκουν στον κλάδο των τροφίμων. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

23 Ευχαριστούμε πολύ! Η ερευνητική ομάδα: Διαφωνίδης Ανέστης
Ηλιάδης Χάρης Μούσιας Θοδωρής Σάρρας Αλέξανδρος Τσιτιρίδης Δημήτρης Ευχαριστούμε πολύ!

24 Ο Τουριστικός Οδηγός της περιοχής μας
Ερευνητική Εργασία Ο Τουριστικός Οδηγός της περιοχής μας Ερευνητική Ομάδα: Αλεξανδρόπουλος Βασίλης, Κανταζίδης Βασίλης, Νάτσιας Χρήστος, Χαραλαμπίδης Νίκος Θέματα: Φυσικό περιβάλλον Πολιτισμός Χρήσιμες πληροφορίες Σχολικό Έτος:

25 Φυσικό Περιβάλλον Ο Νομός Πέλλας βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συνορεύει με το Ν. Φλώρινας, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), τους Νομούς Κιλκίς και Θεσσαλονίκης και με το Ν. Ημαθίας. Ο Νομός καταλαμβάνει έκταση 2.505,8 Km2 το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας καλύπτεται από καλλιεργήσιμη γη, δάση και βοσκότοπους Οι ορεινοί όγκοι που περιβάλλουν το Νομό είναι: Βόρας (2.524 μ.) Βέρμιο (2.027 μ.) Πάικο (1.458 μ.)Τζένα (2.182 μ.)  Πίνοβο (2.154 μ.) Ο Νομός είναι εξαιρετικά πλούσιος σε επιφανειακό και υπόγειο υδάτινο δυναμικό (Εδεσσαίος, Μογλένιτσας, Αλιάκμονας, Λουδίας)

26 Φυσικό Περιβάλλον - Ανάγλυφο
Φυσικό Περιβάλλον - Ανάγλυφο Η επιφάνεια του Ν. Πέλλας, στο μεγαλύτερο ποσοστό της (45,35%) χαρακτηρίζεται ως ορεινή, ενώ οι πεδινές και ημιορεινές εκτάσεις καταλαμβάνουν αντίστοιχα το 39,93% και το 14,72% της επιφάνειάς του. Το έντονο ανάγλυφο που καταγράφεται στην περιοχή αναφοράς οφείλεται στην παρουσία ορεινών όγκων οι οποίοι καθορίζουν τα φυσικά όρια του Νομού και που εκτείνονται με τη μορφή τόξου, από τα ανατολικά προς τα δυτικά.

27 Φυσικό Περιβάλλον- Προστατευόμενες περιοχές
Περιοχές του Νομού Κηρυγμένες ως Μνημεία της Φύσης αφορούν: Το δάσος οξυάς στο Πευκωτό, έκτασης 3,3 εκτάρια στα χωριά Πευκωτό και Κάτω Κορυφή (κηρύχθηκε Μνημείο της Φύσης το 1980). Πρόκειται για τμήμα του φυσικού δάσους οξυάς, με σημαντικά οικολογικά χαρακτηριστικά. Το φυσικό μικτό δάσος της Αλμωπίας, έκτασης 192 εκτάρια, (κηρύχθηκε Μνημείο της Φύσης το 1987). Μέσα στην προστατευόμενη περιοχή φύεται σε σποραδική μορφή, το σπανιότατο για τη χώρα μας είδος, η πενταβελόνη πεύκη. Στο μικτό αυτό δάσος υπάρχουν επίσης δένδρα όπως η οξυά, η δασική πεύκη και η μαύρη πεύκη που έχουν ιδιαίτερη οικολογική αξία

28 Φυσικό Περιβάλλον- Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους
Φυσικό Περιβάλλον- Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους Ως τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αναφέρονται τα εξής: Λίμνη Άγρα   Λίμνη Βεγορίτιδα    Περιοχή Λόγγου – Έδεσσας

29 Φυσικό Περιβάλλον- Περιοχές Natura 2000
Εθνικός Κατάλογος για το Ν. Πέλλας: Κορυφές Όρους Βόρας Όρος Τζένα Όρος Πάικο Λίμνη Άγρα Στενά Αψάλου-Μογλενίτσας Λίμνες Βεγορίτιδα – Πετρών

30 Φυσικό Περιβάλλον- Σπήλαια
Στην περιοχή των ιαματικών λουτρών Λουτρακίου εντοπίζεται σύμπλεγμα 16 σπηλαίων μέσα από τα οποία συλλέχθηκαν σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα (όστρακα, οστά ζώων, απολιθώματα ζώων), καθώς και ευρήματα της νεολιθικής περιόδου (κεραμικά, λίθινα και οστέινα εργαλεία). Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως σπηλαιολογικό πάρκο Δύο από τα μεγαλύτερα σπήλαια, σε υψόμετρο 450μ είναι επισκέψιμα και ο επισκέπτης γνωρίζει τον χώρο όπου ζούσε η αρκούδα των σπηλαίων ( ετών) δίπλα σε απολιθώματα ψαριών.

31 Φυσικό Περιβάλλον- Καταρράκτες της Έδεσσας
Οι καταρράκτες της Έδεσσας, μοναδικοί στην Ελλάδα, αποτελούν ένα εντυπωσιακό θέαμα για μικρούς και μεγάλους. Πάνω, οι «Μικροί καταρράκτες», που διασχίζουν και κοσμούν το ομώνυμο πάρκο στο κέντρο της πόλης. Αριστερά, ο μεγάλος καταρράκτης "Κάρανος" με το νερό να πέφτει από ύψος 70 μέτρων.

32 Πολιτισμός και Εκδηλώσεις του Νομού Πέλλας
Πολιτισμός και Εκδηλώσεις του Νομού Πέλλας Παρακάτω θα δούμε μερικές εκδηλώσεις και τρόπους ψυχαγωγίας στην Πέλλα

33 Εκδηλώσεις του Νομού μας
Έδεσσα Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται στην Έδεσσα ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με έναρξη τον Ιούλιο και συνεχίζεται τις επόμενες 10 εβδομάδες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις στο θέατρο της Γαβαλιώτισσας και άλλα δρώμενα σε όλη την πόλη της Έδεσσας.

34 Εκδηλώσεις του Νομού μας
Κρύα Βρύση Το καρναβάλι Κρύας Βρύσης ξεκίνησε το 1988, χρονιά που οργανώθηκε, αναπτύχθηκε, έγινε γνωστό και καθιερώθηκε . Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή με παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών που πραγματοποιείται την περίοδο των Αποκριών κάθε χρόνο

35 Εκδηλώσεις του Νομού μας
Κόλιντα – Μπάμπω Κόλτε Μπάμπω Είναι ένα παραδοσιακό έθιμο που αναβιώνει κάθε παραμονή Χριστουγέννων σε πολλά μέρη του Ν. Πέλλας. Ο κόσμος ανάβει φωτιές στους δρόμους και χορεύει όλο το βράδυ γύρω από αυτές στους ήχους των παραδοσιακών τραγουδιών

36 Ψυχαγωγία και ξεκούραση
Λουτρά Πόζαρ- Λουτράκι Ποζαρίτικα: Τον Αύγουστο στο Λουτράκι οργανώνονται τα Ποζαρίτικα, είναι πολιτιστικές εκδηλώσεις με χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις καθώς επίσης γίνονται σεμινάρια χορού με χορευτές από όλη την Ευρώπη.

37 Εκδηλώσεις του Νομού μας
Σε κάθε χωριό του Νομού Πέλλας πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις και έθιμα σ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παρουσιάσαμε επιγραμματικά μερικές. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πλοηγηθείτε σε μια ιστοσελίδα πολύ καλά ενημερωμένη:

38 Χρήσιμες πληροφορίες για τον νομό Πέλλας Μετακίνηση
Οδικά: Αυτοκίνητο: Η πρόσβαση στο νομό μπορεί να γίνει με τη χρήση αυτοκινήτου μέσω του υπάρχοντος οδικού δικτυού. Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε την Πέλλα είναι να διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο , μια και είναι αρκετά μεγάλη με πολλές φυσικές ομορφιές, αξιόλογα μνημεία και αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε μέρη που δεν φθάνουν οι τοπικές συγκοινωνίες και οι οργανωμένες εκδρομές. Λεωφορείο: Σταθμός ΚΤΕΛ – Έδεσσα τηλ Η πρωτεύουσα του Νομού, η Έδεσσα, απέχει από τη Θεσσαλονίκη 94 χλμ. και από την Αθήνα 555 χλμ.

39 Χρήσιμες πληροφορίες για τον νομό Πέλλας Μετακίνηση
Ακτοπλοϊκά: Με ferryboat: Η λιμενική σύνδεση της Πέλλας γίνεται μέσω του λιμένα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Οι μετακινήσεις από τον λιμένα με κατευθύνσεις το κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ και τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων γίνονται κυρίως με χρήση taxi. Λιμένας Μακεδονία – Θεσσαλονίκη Τηλ .:

40 Χρήσιμες πληροφορίες για τον νομό Πέλλας Μετακίνηση
Με σιδηροδρομική μετακίνηση: Υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση μέσω της γραμμής Σκύδρας – Βεροίας – Νάουσας με καθημερινά και πολύ συχνά δρομολόγια. Το δίκτυο είναι πλέον νέο και αξίζει τον κόπο να δείτε την φύση εάν κάνετε τουριστική περιήγηση. Χρόνος μετάβασης περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά Σκύδρα Βέροια Νάουσα

41 Χρήσιμες πληροφορίες για τον νομό Πέλλας Μετακίνηση
Αεροπορικώς: Η αεροπορική σύνδεση της Έδεσσας μέσω του αεροδρόμιου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Μετακινήσεις από το αεροδρόμιο γίνονται με ταξί ή αστικά λεωφορεία με κατευθύνσεις το κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ και τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων .

42 Ευχαριστούμε για την υπομονή σας και το ενδιαφέρον που δείξατε για την παρουσίαση μας
Η ερευνητική ομάδα: Αλεξανδρόπουλος Βασίλης, Κανταζίδης Βασίλης, Νάτσιας Χρήστος, Χαραλαμπίδης Νίκος

43 Ο τουριστικός οδηγός της περιοχής μας
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο τουριστικός οδηγός της περιοχής μας ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ Ερευνητική ομάδα (αλφαβητικά): Καρακούτση Κατερίνα, Κιούκε Μαρίνα, Σέρα Ρέις, Σταυρίδης Βασίλης, Φάρα Ευαγγελία Γενικό Λύκειο Κρύας Βρύσης-Σχολικό έτος

44 ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ «Λουτρά Πόζαρ» «Λίμνη Bεγορίτιδα» «Παναγίτσα» «Λαογραφικό μουσείο Έδεσσας» «Λαογραφικό μουσείο Γιαννιτσών» «Παλαιοντολογικό - Φυσιογραφικό και Λαογραφικό Μουσείο Αλμωπίας»

45 «Λουτρά Πόζαρ» Τα Λουτρά Πόζαρ βρίσκονται στην Επαρχία Αλμωπίας στο νομό Πέλλας. Απλώνονται στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν. Η περιοχή είναι χτισμένη στις όχθες του θερμοπόταμου που διασχίζει την περιοχή. Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37οC, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνά, όπου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και δάσους. Οι εγκαταστάσεις όλου του συγκροτήματος είναι οργανωμένες σε μια μικρή λουτρόπολη με ξενοδοχεία, πισίνες, αποδυτήρια, εστιατόρια, μπαρ, προσφέροντας κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στους λουόμενους. 

46 «Λίμνη Bεγορίτιδα» Η Λίμνη Βεγορίτιδα ή Οστρόβου ή Κέλη, βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Ελληνικής επικράτειας κοντά στα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ Είναι λίμνη αλπικού τύπου και τεκτονικής προέλευσης.Tο νερό της λίμνης μειώνεται εξαιτίας: 1. Yπεραντλήσεων της ΔEH. 2. Αρδεύσεων για την κάλυψη αναγκών των καλλιεργειών δίπλα στη λίμνη. 3. Διαρροών από φυσικές καταβόθρες. 4. Ανομβρίας. 5. Απωλειών λόγω εξάτμισης.

47 «Παναγίτσα» Στην Παναγίτσα υπάρχουν τρεις τεχνητές λίμνες από τις οποίες αρδεύεται και λειτουργεί υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που τροφοδοτεί το τοπικό δίκτυο. Στην Παναγίτσα θα βρείτε πολλούς ξενώνες και ξενοδοχεία που περιμένουν να σας φιλοξενήσουν και να σας προσφέρουν μια άνετη διαμονή.

48 «Λαογραφικό μουσείο Έδεσσας»
Μια εξαιρετική έκθεση σας ταξιδεύει στο καθημερινό τρόπο ζωής από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα έως την δεκαετία του ‘50. Στο ισόγειο και στους δύο ορόφους του Mουσείου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

49 «Λαογραφικό μουσείο Γιαννιτσών»
Το Μουσείο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1997.Στο Μουσείο μας μπορεί να δει κανείς την ιστορική αίθουσα με εικόνες από τα προϊστορικά Γιαννιτσά, την αναπαράσταση του βάλτου των Γιαννιτσών κατά το Μακεδονικό Αγώνα, φωτογραφίες και κειμήλια Μακεδονομάχων και πεσόντων κατά τη μάχη των Γιαννιτσών. Στην αίθουσα με τις παραδοσιακές στολές υπάρχουν ενδυμασίες των ντόπιων κατοίκων αλλά και των προσφύγων.

50 «Παλαιοντολογικό - Φυσιογραφικό και Λαογραφικό Μουσείο Αλμωπίας»
Ιδρύθηκε το 1991 και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με μεικτό χαρακτήρα. Σημαντικό θεωρείται το εύρημα από το σπήλαιο καταφύγιο Ζ που είναι η άνω γνάθος, με τον αριστερό κυνόδοντα, από απολιθωμένο τμήμα κρανίου ηλικίας χρόνια περίπου και νεότερα.

51 ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Πατροπαράδοτα και αγαπημένα πιάτα στον Ν. Πέλλας που χαρακτηρίζουν την Ελληνική και τοπική κουζίνα κάνουν τις ελληνικές γεύσεις γνωστές διεθνώς:

52 Διάφορες σούπες (γιουβαρλάκια, τραχανάς, ψαρόσουπα, κοτόσουπα κ.α)

53 Σαλάτες (ελληνική σαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι, ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα κ.α.)

54 Λαχανικά, τηγανητά (μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές ομελέτες, αυγά μάτια στο τηγάνι,
ποικιλία ζυμαρικών, μουσακάς, παστίτσιο, κεφτέδες φούρνου, τηγανητοί, κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο,

55 Επίσης, φημισμένες είναι και οι κόκκινες πιπεριές Αριδαίας ¨τσούσκες ή πιπεριές Μπαχόβου¨ με εξαιρετικό άρωμα και γεύση.

56 Ντολμάδες με κληματόφυλλα, πατάτες τηγανητές, στο φούρνο, ψητές, γιαχνί, μελιτζάνες ιμάμ, παπουτσάκια, πιπεριές και ντομάτες γεμιστές με τυρί, ρύζι και κιμά.

57 Στην Παναγίτσα όπως και σε όλα τα  χωριά του Καϊμάκτσαλαν θα βρείτε μια πλούσια τοπική γαστρονομία και πολλά αγνά τοπικά προϊόντα. Χωριάτικα λουκάνικα με πράσο, στιφάδο καθώς και τα εξαιρετικά τυριά όπως ο αλμυρός μπάτσος, το κασέρι και το πρόβειο γιαούρτι.

58 Στο νομό παράγονται τα ξακουστά τραγανά κεράσια Εδέσσης ¨Βοδενών¨, τα ροδάκινα και άλλα φρούτα  που χρησιμοποιούνται ως γλυκά κουταλιού.

59 Στην Ορεινή Πέλλα παράγονται οι τοπικοί οίνοι Πέλλας και το τσίπουρο.

60 Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε χειροποίητα ζυμαρικά όπως κουσκούς, τραχανά, μικρόκοκκα φασόλια ¨παπούδα¨, μέλι, και σπαράγγια Αλμωπίας

61 Ο τουριστικός οδηγός της περιοχής μας
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο τουριστικός οδηγός της περιοχής μας Ερευνητική ομάδα (αλφαβητικά): Αλεξανδρόπουλος Βασίλης, Διαφωνίδης Ανέστης, Ηλιάδης Χάρης, Κανταζίδης Βασίλης, Καρακούτση Κατερίνα, Κιούκε Μαρίνα, Μούσιας Θοδωρής, Νάτσιας Χρήστος, Σάρρας Αλέξανδρος, Σέρα Ρέις, Σταυρίδης Βασίλης, Τσιτιρίδης Δημήτρης, Φάρα Ευαγγελία, Χαραλαμπίδης Νίκος Διδάσκουσες καθηγήτριες: Νατσιού Βασιλεία – Καλαϊτζίδου Έφη Γενικό Λύκειο Κρύας Βρύσης-Σχολικό έτος


Κατέβασμα ppt "Project 2012 : Ο τουριστικός οδηγός της περιοχής μου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google