Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανακαλύπτοντας την εποχή του Μ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανακαλύπτοντας την εποχή του Μ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανακαλύπτοντας την εποχή του Μ
Ανακαλύπτοντας την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου μέσα από τα μουσεία της Μακεδονίας. Πολιτιστικό πρόγραμμα των τμημάτων Α2 και Α3 του 3ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας. Σχολικό έτος

2 Στόχοι Γνωριμία με τον κόσμο της αρχαίας Μακεδονίας και την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου Παρατήρηση και «ανάγνωση» αρχαιολογικών ευρημάτων και εκθεμάτων Απόκτηση ιστορικών γνώσεων με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο

3 ομαδεσ Εργασiασ Ανακαλύπτοντας την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου μέσα από τα μουσεία της Μακεδονίας. ΟΜΑΔΑ Α ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΜΑΔΑ Β ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΟΜΑΔΑ Γ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΟΜΑΔΑ Δ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΙΟΝ ΟΜΑΔΑ Ε ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ ΟΜΑΔΑ ΣΤ ΦΙΛΙΠΠΟΙ ΟΜΑΔΑ Ζ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

4 Μεθοδολογiα – Βhματα Εργασiασ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΒΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟΧΟΙ ΕΥΡΕΣΗ ΠΗΓΩΝ Α` ΟΜΑΔΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΛΙΚΟΥ Β` ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ Γ` ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Δ` ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

5

6 ΒΕΡΓΙΝΑ Στην περιοχή αυτή υπήρξε η παλιά πρωτεύουσα του αρχαίου Μακεδονικού κράτους, οι ΑΙΓΕΣ. Εδώ υπάρχουν τα Ανάκτορα, το αρχαίο θέατρο και οι Βασιλικοί Τάφοι. Ο Τάφος του Φιλίππου με τα μοναδικής αξίας ευρήματά του (χρυσή λάρνακα, υδρία, στεφάνια, ασπίδα κ.λ.π.), που αποτελούν στοιχεία παγκόσμιας ακτινοβολίας.

7 Η Μεγαλη Τουμπα

8

9

10

11 Μόλις έπιασα στα χέρια μου τα οστά του Φιλίππου Β΄,ένιωσα μια ανατριχίλα να διαπερνά τη ραχοκοκαλιά μου…!

12 ΑΙΑΝΗ Αποτέλεσε πρωτεύουσα της Ελιμιώτιδας, ενός από τα ισχυρότερα βασίλεια της Ανω Μακεδονίας, από τα προϊστορικά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια.

13 Ο βασιλιάς Φίλιππος Β' ενσωμάτωσε τις περιοχές της 'Ανω Μακεδονίας στο ενιαίο Μακεδόνικο Βασίλειο. Στην εκστρατεία του Μ.Αλεξάνδρου ένα μεγάλο τμήμα του Μακεδόνικου στρατού καταγόταν από την περιοχή της Ελίμειας. Τα επόμενα χρόνια η περιοχή της Αιανής γνωρίζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη που διαρκεί μέχρι τη Ρωμαϊκή κατάκτηση, οπότε και ακολουθεί την ιστορική πορεία των υπολοίπων περιοχών της Μακεδονίας.

14

15 ΔΙΟΝ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Ο βασιλιάς Aρχέλαος κατέστησε την πόλη πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο στη Μακεδονία. Ο Φίλιππος Β΄ οργάνωσε στην πόλη αγώνες, ευχαριστώντας τους θεούς για τη νίκη του στην Όλυνθο.

16 Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου το Δίον έχει σημαίνουσα θέση για τη Μακεδονία αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα. Από εκεί ξεκίνησε ο στρατηλάτης την εκστρατεία του για την Ασία (μετά την καταστροφή των Θηβών, το 335 π. Χ. θυσίασε στο Δίον) και έστειλε στους ναούς του Δίου τους χάλκινους ανδριάντες των 25 νεκρών στη μάχη του Γρανικού, το 334 π. Χ.

17

18 Οι Φίλιπποι Οι Φίλιπποι ήταν αρχαία πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας με αρχικό όνομα Κρηνίδες, που βρίσκεται στο σημερινό νομό Καβάλας.

19

20

21

22 Υπευθυνοι καθηγητεσ Κακαβούλη Σταυρούλα ΠΕ20 Πεσσιάνη Φανή ΠΕ02
Φάκας Φιλήμονας ΠΕ14.04

23 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ


Κατέβασμα ppt "Ανακαλύπτοντας την εποχή του Μ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google