Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σχολικό έτος 2013-2014. Στόχοι Γνωριμία με τον κόσμο της αρχαίας Μακεδονίας και την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου Παρατήρηση και «ανάγνωση» αρχαιολογικών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σχολικό έτος 2013-2014. Στόχοι Γνωριμία με τον κόσμο της αρχαίας Μακεδονίας και την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου Παρατήρηση και «ανάγνωση» αρχαιολογικών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σχολικό έτος 2013-2014

2 Στόχοι Γνωριμία με τον κόσμο της αρχαίας Μακεδονίας και την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου Παρατήρηση και «ανάγνωση» αρχαιολογικών ευρημάτων και εκθεμάτων Απόκτηση ιστορικών γνώσεων με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο

3 Ανακαλύπτοντας την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου μέσα από τα μουσεία της Μακεδονίας. ΟΜΑΔΑ Α ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΜΑΔΑ Β ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΟΜΑΔΑ Γ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΟΜΑΔΑ Δ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΙΟΝ ΟΜΑΔΑ Ε ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ ΟΜΑΔΑ ΣΤ ΦΙΛΙΠΠΟΙ ΟΜΑΔΑ Ζ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

4 ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΒΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟΧΟΙ ΕΥΡΕΣΗ ΠΗΓΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΛΙΚΟΥ ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Α` ΟΜΑΔΑ Β` ΟΜΑΔΑ Γ` ΟΜΑΔΑ Δ` ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ

5

6  Στην περιοχή αυτή υπήρξε η παλιά πρωτεύουσα του αρχαίου Μακεδονικού κράτους, οι ΑΙΓΕΣ. Εδώ υπάρχουν τα Ανάκτορα, το αρχαίο θέατρο και οι Βασιλικοί Τάφοι.  Ο Τάφος του Φιλίππου με τα μοναδικής αξίας ευρήματά του (χρυσή λάρνακα, υδρία, στεφάνια, ασπίδα κ.λ.π.), που αποτελούν στοιχεία παγκόσμιας ακτινοβολίας.

7

8

9

10

11

12 Αποτέλεσε πρωτεύουσα της Ελιμιώτιδας, ενός από τα ισχυρότερα βασίλεια της Ανω Μακεδονίας, από τα προϊστορικά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια.

13 Ο βασιλιάς Φίλιππος Β' ενσωμάτωσε τις περιοχές της 'Ανω Μακεδονίας στο ενιαίο Μακεδόνικο Βασίλειο. Στην εκστρατεία του Μ.Αλεξάνδρου ένα μεγάλο τμήμα του Μακεδόνικου στρατού καταγόταν από την περιοχή της Ελίμειας. Τα επόμενα χρόνια η περιοχή της Αιανής γνωρίζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη που διαρκεί μέχρι τη Ρωμαϊκή κατάκτηση, οπότε και ακολουθεί την ιστορική πορεία των υπολοίπων περιοχών της Μακεδονίας.

14

15 Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Ο βασιλιάς Aρχέλαος κατέστησε την πόλη πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο στη Μακεδονία. Ο Φίλιππος Β΄ οργάνωσε στην πόλη αγώνες, ευχαριστώντας τους θεούς για τη νίκη του στην Όλυνθο.Φίλιππος Β΄

16 Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου το Δίον έχει σημαίνουσα θέση για τη Μακεδονία αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα. Από εκεί ξεκίνησε ο στρατηλάτης την εκστρατεία του για την Ασία (μετά την καταστροφή των Θηβών, το 335 π. Χ. θυσίασε στο Δίον) και έστειλε στους ναούς του Δίου τους χάλκινους ανδριάντες των 25 νεκρών στη μάχη του Γρανικού, το 334 π. Χ.

17

18 Οι Φίλιπποι ήταν αρχαία πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας με αρχικό όνομα Κρηνίδες, που βρίσκεται στο σημερινό νομό Καβάλας.

19

20

21

22  Κακαβούλη Σταυρούλα ΠΕ20  Πεσσιάνη Φανή ΠΕ02  Φάκας Φιλήμονας ΠΕ14.04

23


Κατέβασμα ppt "Σχολικό έτος 2013-2014. Στόχοι Γνωριμία με τον κόσμο της αρχαίας Μακεδονίας και την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου Παρατήρηση και «ανάγνωση» αρχαιολογικών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google