Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΖΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΟΝΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΑΤΑΚΗ ΣΟΦΙΑ ΣΤΟΥΓΙΑΝΤΖΙΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑ ΒΙΚΥ

2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Κατά τη διάρκεια των αρχαιοελληνικών χρόνων, δημιουργήθηκαν πολλά σημαντικά και σπουδαία κτίσματα και αγάλματα, από αξιόλογους καλλιτέχνες. Αυτά τα έργα αποκαλύπτουν πολλά για την καθημερινή ζωή εκείνων των ανθρώπων αλλά ταυτόχρονα είναι δείγματα ενός σπουδαίου πολιτισμού, ο οποίος είχε καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη του ανθρώπινου όντος. Η Ελλάδα διατηρεί ακόμα και σήμερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, μνημεία που συμβολίζουν διαφορετικές εποχές, μνημεία που ακόμα και στις μέρες μας αποτελούν σημεία έντονου θαυμασμού. Από το 1981 η Ελλάδα έχει συνυπογράψει τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και των χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς, Κάποια από τα ελληνικά μνημεία που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO είναι η Ακρόπολη Αθηνών, οι Δελφοί, η Επίδαυρος, η Ολυμπία, η Δήλος, το Πυθαγόρειο και Ηραίο Σάμου, οι Μυκήνες και η Τύρινθα.

3 ΑΚΡΟΠΟΛΗ Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας.Διαπιστώθηκε ότι ο λόφος ήταν κατοικημένος από την 3η χιλιετία π.Χ. Από τον 6ο αι. π.Χ. άρχισαν να χτίζονται πάνω σ’ αυτόν τα ιερά των Αθηναίων. Κάτω από την επίβλεψη του Φειδία και των αρχιτεκτόνων Μνησικλή, Καλλικράτη και Καλλίμαχου χτίστηκαν και διακοσμήθηκαν ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια και ο ναός της Απτέρου Νίκης.

4 ΔΕΛΦΟΙ Οι Δελφοί ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα. Η Πυθία ήταν το διάμεσο, με το οποίο επικοινωνούσε ο θεός, και έδινε τους χρησμούς, που καταγράφονταν. Κάθε τέσσερα χρόνια τελούνταν οι Πυθικοί αγώνες, προς τιμήν του Απόλλωνα. Οι χρησμοί τις παλαιότερες εποχές ήταν γνωστοί για το διφορούμενο νόημά τους. Αρκετές ήταν οι φορές που το Μαντείο δεν κρατούσε αμερόληπτη στάση, αλλά έπαιρνε απροκάλυπτα το μέρος μιας παράταξης, όπως για παράδειγμα στον Πελοποννησιακό πόλεμο που πήρε το μέρος των Λακεδαιμονίων

5 ΟΛΥΜΠΙΑ Η Ολυμπία, ήταν πόλη της αρχαίας Ελλάδας στην Ηλεία, γνωστή ως ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στους κλασικούς χρόνους, συγκρίσιμη στη σημασία με τα Πύθια που διοργανώνονταν στους Δελφούς. Στην Ολυμπία βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων χρονολογέιται πίσω στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια μέχρι και το 394 μ.χ και την κατάργησή τους από το Βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο.   Τα Ολύμπια ήταν η δημοφιλέστερη γιορτή των πανελλήνων με κέντρο την Ολυμπία.

6 ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ Η Επίδαυρος είναι ιστορική πόλη του νομού Αργολίδας στην ανατολική του πλευρά. Είναι κτισμένη στους πρόποδες των ορέων Αραχναίο, Κορυφαίο και Τίθιο, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο Ασκληπιός. Σε μια χαράδρα, το 340 π.Χ., ο αργείος αρχιτέκτονας Πολύκλειτος ο Νεότερος έκτισε, σύμφωνα με τον Παυσανία, το θέατρο της Επιδαύρου. Από όλα τα αρχαία θέατρα το θέατρο της Επιδαύρου είναι το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο. Προορισμένο για τη διασκέδαση των ασθενών είχε χωρητικότητα θεατών. Η θαυμάσια ακουστική του, αλλά και η πάρα πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται συντέλεσαν στη δημιουργία του φεστιβάλ Επιδαύρου, θεσμός που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.

7 ΑΡΧΑΙΑ ΔΗΛΟΣ Έχοντας μια προνομιακή θέση στο κεντρικό Αιγαίο, στο μέσον διαφόρων θαλάσσιων οδών από Α. προς Δ. και από Β. προς Ν., η Δήλος διασώζει ίχνη κατοίκησης ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ. στην κορυφή του Κύνθου· ο παλαιότερος όμως οργανωμένος οικισμός τοποθετείται χρονολογικά στα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ., στη μυκηναϊκή εποχή, και έχει επισημανθεί στην επίπεδη έκτα ση κοντά στο λιμάνι, εκεί όπου αργότερα ήταν το κέντρο του ιερού του Απόλλωνα.

8 ΜΥΚΗΝΕΣ Οι Μυκήνες ήταν αρχαία πόλη της Αργολίδας κοντά στο βουνό Τρητός κι απέναντι απ' τον Αργολικό κόλπο. Τούτο παρακίνησε τον Ερρίκο Σλήμαν να σκάψει την ακρόπολη των Μυκηνών, όπου βρήκε τους γνωστούς κάθετους λακκοειδείς τάφους και πολλά ακόμα ευρήματα.. Από τα σωζόμενα σήμερα ερείπια σπουδαιότερα είναι οι δυο ταφικοί βασιλικοί περίβολοι Α και Β, ο θησαυρός του Ατρέα (θολωτός τάφος), ο θολωτός τάφος της Κλυταιμνήστρας, η Πύλη των Λεόντων, το Βασιλικό ανάκτορο, ο ναός, η Βόρεια Πύλη καθώς και η Υπόγεια δεξαμενή κ.ά

9 ΤΙΡΥΝΘΑ Η Τίρυνθα είναι πόλη της Αργολίδας στην Πελοπόννησο. Αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν την περίοδο   από τον Ερρίκο Σλήμαν, που έφερε στο φως την αρχαία Τίρυνθα και τα ξακουστά «κυκλώπεια» τείχη της, τα οποία, σύμφωνα με το μύθο, έχτισαν οι ίδιοι οι Κύκλωπες. Ο πρώτος μυθικός βασιλιάς της πόλης ήταν ο Προίτος, αδερφός του Ακρίσιου, βασιλιά του Άργους. Στη μυθολογία, ο βασιλιάς της Τίρυνθας, Ευρυσθέας, διέταξε τους άθλους του ήρωα Ηρακλή. Η Τίρυνθα καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Αργείους τον 5ο αιώνα π.Χ. και ο πληθυσμός της εξορίστηκε.

10 ΔΩΔΩΝΗ Το θέατρο της Δωδώνης είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα, με χωρητικότητα περίπου ατόμων. Αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του ιερού της Δωδώνης και για τον επισκέπτη, που έφθανε από το νότο, ήταν το εμφανέστερο μνημείο, που δέσποζε στο χώρο με τις καμπύλες επιφάνειες και τους επιβλητικούς αναλημματικούς τοίχους του. Κατασκευάσθηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα, στο πλαίσιο του φιλόδοξου οικοδομικού προγράμματος που πραγματοποίησε ο Πύρρος, βασιλιάς της Ηπείρου, προκειμένου να αναμορφώσει το πανελλήνιο ιερό και να του δώσει μνημειακό χαρακτήρα.

11 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΡΧAIΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΑ
Το ιερό της Δήμητρας στο Δίο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Ναός Ήρας στη Σάμο

12 ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μίλησε πρώτη φορά για την κατασκευή του. Η Μελίνα Μερκούρη είναι ο άνθρωπος που τη δεκαετία του '80 έδωσε σκληρές μάχες για να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την κατασκευή του, αλλά και για να επιστρέψουν στην πατρίδα μας από το Βρετανικό Μουσείο τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Όλες οι κυβερνήσεις του τόπου μας έκαναν και κάτι για να πραγματοποιηθεί το όνειρο εκατομμυρίων Ελλήνων και να που εντέλει στις 20 Ιουνίου 2009 έγιναν τα λαμπερά του εγκαίνια, στα οποία προσκλήθηκαν προσωπικότητες διεθνούς κύρους και παραβρέθηκαν αρκετές από αυτές για να το θαυμάσουν στην επίσημη πρώτη του παρουσίαση. Πρόσφατα τιμήθηκε με το βραβείο του «Καλύτερου Μουσείου του κόσμου» από το διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ένωση Δημοσιογράφων Τουριστικών Συντακτών Μεγάλης Βρετανίας.

13 ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Οι Καρυάτιδες
Τα ελγίνεια μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο

14 ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΕΛΦΩΝ Το σύγχρονο μουσείο των Δελφών περιέχει πολύ σημαντικά εκθέματα, όπως ο Κλέοβις και ο Βίτων (ή σύμφωνα με άλλους μελετητές οι Διόσκουροι), ο Ηνίοχος και ο Ομφαλός.

15 Λοιπά σημαντικά αγάλματα
Η Αφροδίτη της Μήλου βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου Ο Ερμής του Πραξιτέλη βρίσκεται στο μουσείο της Ολυμπίας. Η Νίκη της Σαμοθράκης βρίσκεται και αυτή στο μουσείο του Λούβρου

16 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Αν και σήμερα πολλές από αυτές τις δημιουργίες δε βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο, αλλά διάσπαρτες σε μουσεία στη Γαλλία, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία, στη Ρωσία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές ακόμα χώρες του κόσμου, δεν παύουν να θυμίζουν σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα τις ένδοξες στιγμές του έθνους τους, το μεγαλείο αυτού του πολιτισμού, ο οποίος έχει βάλει τα θεμέλια για την εξέλιξη του σύγχρονου κόσμου, των επιστημών, των τεχνών και των γραμμάτων, και που τιμάται και θα τιμάται για πάρα πολλές γενιές ακόμα από όλη την ανθρωπότητα. ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google