Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

HENRI MATISSE 1869-1954.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "HENRI MATISSE 1869-1954."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 HENRI MATISSE

2 Λίγα λόγια για την ζωή του Matisse.
Ο Ματίς γεννήθηκε στην επαρχία Λε Κατώ- Καμπρεζί (Le Cateau-Cambrésis) της βόρειας Γαλλίας το 1869 ενώ μεγάλωσε στην περιοχή Μποέν-εν Βερμαντουά (Bohain-en-Vermandois). ‘Ήταν γιος ενός εμπόρου σιτηρών σε μια περιοχή της βόρειας Γαλλίας. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι όπου μετακόμισε το 1887 και αφού απέκτησε την δικηγορική άδεια εργάστηκε για ένα διάστημα ως συμβολαιογράφος στην γενέτειρά του. Μια εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας ήταν η αφορμή για να γίνει ζωγράφος ο Ανρί Ματίς. Το 1890, σε ηλικία 21 ετών, χρειάστηκε να παραμείνει μεγάλο διάστημα στο κρεβάτι. Έτσι, για να περνά την ώρα του, άρχισε να σχεδιάζει. Mόλις ανάρρωσε ξεκίνησε σπουδές ζωγραφικής και έξι χρόνια αργότερα πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση.

3 Το 1941 ο Ματίς επεβλήθη σε εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα για την αφαίρεση κάποιου όγκου, η οποία είχε καταστροφικές συνέπειες για την κατάσταση της υγεία του και την ικανότητά του να ζωγραφίζει. Ήταν ανίκανος να σταθεί όρθιος μπροστά από ένα καβαλέτο. Ο καλλιτέχνης ως εκ τούτου στράφηκε σε μια άλλη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης. Δημιούργησε χάρτινα κολάζ με την ίδια ζωντάνια που ζωγράφιζε, με ιδιαίτερα έντονα χρώματα και τολμηρές συνθέσεις που αποτελούσαν γνωστά μοτίβα και από τους πίνακές του.

4 Ωστόσο, είχε ένα βοηθό ώστε να είναι σε θέση να δημιουργεί ακόμα και βρισκόμενος ξαπλωμένος στο κρεβάτι ή καθισμένος άνετα σε μια πολυθρόνα, χωρίς να αναγκάζεται να είναι σε όρθια θέση.

5 Ο Ματίς παράγει τους πρώτους του πίνακες επηρεασμένος από τα έργα των Σεζάν, Γκωγκέν, βαν Γκογκ, αλλά και από την παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη. Η μεθοδολογία του περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά την ανεξάρτητη επεξεργασία επιμέρους στοιχείων του πίνακα και στο τελικό μόνο στάδιο την ανάμιξή τους για την παραγωγή της τελικής σύνθεσης. Η τεχνοτροπία του Ματίς είναι αυτή που χαρακτηρίζει το κίνημα των φωβιστών. Η θεματολογία του ήταν διανθισμένη συνήθως με έντονα, φωτεινά χρώματα και αποτελείται κυρίως από προσωπογραφίες, εσωτερικούς χώρους και θέματα νεκρής φύσης.

6 Έζησε, μια ζωή γεμάτη και πλούσια
 Έζησε, μια ζωή γεμάτη και πλούσια. Γνώρισε πολλές ερωτικές περιπέτειες, αλλά και την οικογενειακή ζωή. Απέκτησε τρία παιδιά που απαθανάτισε σε πίνακες του - στο έργο “La famille du peintre” (1911) παρουσιάζει τη γυναίκα και τα παιδιά του,η κόρη του Μαρκερίτ ήταν το μοντέλο για πολλά πορτρέτα και ο γιος του Πιερ «πρωταγωνιστεί» στον πίνακα “La lecon de piano” (1916).

7 Ο Γάλλος καλλιτέχνης Henri Matisse μπορεί να είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για τα έργα ζωγραφικής του αλλά υπήρξε και εξαιρετικός γλύπτης και σκιτσογράφος, ενώ μαζί με τον Πικάσο θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα που συνέβαλε στην εξέλιξη στον τομέα της ζωγραφικής και της γλυπτικής. Γύρω στο βρήκε επιτέλους το δικό του στυλ που χαρακτηρίζεται από την τόλμη, που χρησιμοποιεί τα φωτεινά χρώματα σε μια μεγάλη χρωματική γραμμή.

8 ‘The Joy of Life’. Το καλύτερο έργο του Henri Matisse Ο πίνακας θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης του 20ου και αγοράστηκε από τον περίφημο συλλέκτη έργων τέχνης Dr. Albert C. Barnes. Αυτός ο πίνακας και το σύνολο της συλλογής του Barnes υπήρξε αποκλεισμένο από το κοινό για 72 χρόνια. Τέλικά, η συλλογή του Ιδρύματος Barnes άνοιξε για τον κόσμο της τέχνης και πάλι το 1993 και μπορεί κάποιος να το επισκεφθεί έξω από τη Φιλαδέλφεια.

9 Ο πίνακας ‘The Joy of Life’
Ο πίνακας ‘The Joy of Life’. θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης του 20oυ αι. και αγοράστηκε από τον περίφημο συλλέκτη έργων τέχνης Dr. Albert C. Barnes. Αυτός ο πίνακας και το σύνολο της συλλογής του Barnes υπήρξε αποκλεισμένο από το κοινό για 72 χρόνια. Τέλικά, η συλλογή του Ιδρύματος Barnes άνοιξε για τον κόσμο της τέχνης και πάλι το 1993 και μπορεί κάποιος να το επισκεφθεί έξω από τη Φιλαδέλφεια. Η ζωγραφική έμελλε να γίνει και το μεγάλο πάθος του για όλη του τη ζωή. Πέθαινε στις 3 Νοεμβρίου το 1954 σε ηλικία 85 ετών στη Νίκαια.

10 ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ HENRI MATISSE.

11

12

13 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "HENRI MATISSE 1869-1954."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google