Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓιΩργοΣ ΖογγολΟπουλοΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓιΩργοΣ ΖογγολΟπουλοΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓιΩργοΣ ΖογγολΟπουλοΣ
Το έργο και η ζωή του ΓιΩργοΣ ΖογγολΟπουλοΣ

2 O Γιώργος Ζογγολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1903

3 Το 1937 ταξιδεύει στο Παρίσι. Εκεί γνωρίζει και μελετά το έργο του Ch
Το 1937 ταξιδεύει στο Παρίσι. Εκεί γνωρίζει και μελετά το έργο του Ch. Despiau. Μελετά έργα ρωμανικής, γοτθικής και σύγχρονης γλυπτικής. Την περίοδο εκείνη γνωρίζει και στην συνέχεια παντρεύεται (1936) την ζωγράφο Ελένη Πασχαλίδου, μαθήτρια του Παρθένη. Το έτος 1946, διατέλεσε Αντιπρόεδρος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος των Γλυπτών. Τα χρόνια , με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, εργάστηκε στο ατελιέ του γλύπτη Marcel Gimond στο Παρίσι.

4 Το με υποτροφία του Ελληνικού Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, (ΙΚΥ) πηγαίνει μαζί με την Ελένη στην Ιταλία όπου μελέτησε τις τεχνικές της χαλκοχυτικής (Fonderia Nicci, Ρώμη και Fonderia Domeniccini, Pistoia).Στην Φλωρεντία και την Πάντοβα μελετά τη γλυπτική της Αναγέννησης. Μελέτησε επίσης το έργο των Michelangelo, Pisano, Donatello, Manzoni, Manzu, Marini, Pomodoro, καθώς και την ετρουσκική τέχνη.

5 Από το 1953 υπήρξε μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πολιτισμού - Société Européenne de Culture και το διάστημα , μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου –Biennale  Βενετίας. Το 1975 συμμετείχε στην 20η Διεθνή Συνάντηση της Γενεύης. Το 1980  συμμετείχε  στη Β’ Διεθνή Εικαστική Συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Ήταν ενεργό μέλος καλλιτεχνικών ομάδων, όπως η Oμάδα Τέχνης, η Ένωσις Eλεύθεροι Kαλλιτέχναι, ο Σύνδεσμος Eλλήνων Kαλλιτεχνών, η Oμάδα Στάθμη, η Oμάδα Tομή, η Ομάδα για την επικοινωνία και εκπαίδευση στην τέχνη, συμμετέχοντας σε εκθέσεις και συναντήσεις των ομάδων αυτών. Δεκάδες έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές και Ιδρύματα ενώ πολλά βρίσκονται εγκατεστημένα σε δημόσιους χώρους και πλατείες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

6 Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Biennale της Bενετίας (1940, 1956, 1964,1991,1993,1995,1997), στη Biennale του Καΐρου (1946) και στην Biennale του Sao Paulo (1957). Συμμετείχε σε όλες τις Πανελλήνιες εκθέσεις εκτός από την περίοδο της δικτατορίας Τον Φεβρουάριο του 2004 σύστησε το κοινωφελές «Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου» με έδρα την κατοικία του που ήταν και το  εργαστήριό  του. Πέθανε τον Μάιο του ίδιου έτους.

7

8

9

10


Κατέβασμα ppt "ΓιΩργοΣ ΖογγολΟπουλοΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google