Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛ - ΓΚΡΕΚΟ ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛ - ΓΚΡΕΚΟ ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛ - ΓΚΡΕΚΟ ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

2 ΜΑΝΙΕΡΙΣΜΟΣ  Ο όρος Μανιερισμός προέρχεται από τη λέξη Μανιέρα που σημαίνει δεξιοτεχνία.  Ο Μανιερισμός που διαρκεί ως το τέλος του 16 ου αιώνα  ταράζει τη γαληνεμένη σύνθεση  εισάγει τη βίαιη κίνηση  την επιμήκυνση των φιγούρων  την έκφραση ανησυχίας στις χειρονομίες και στα πρόσωπα  την μετατόπιση του κέντρου ενδιαφέροντος της δράσης από το μέσο του πίνακα κάπου αλλού και συχνά στο δεύτερο πλάνο  το χρώμα και το φως γίνεται πιο έντονο, αντιθετικό

3 ΜΑΝΙΕΡΙΣΜΟΣ  Η τέχνη όμως του Γκρέκο αν και έχει ορισμένα εξωτερικά μανιεριστικά χαρακτηριστικά  είναι ωστόσο απαλλαγμένη από την επιτήδευση και ωραιοποίηση  διαποτίζεται από γνήσιο θρησκευτικό συναίσθημα  πνευματικότητα  Ένταση –κληρονομιά από την ασκητική βυζαντινή τέχνη της Κρήτης  είναι φορτισμένη με ανθρώπινη ζεστασιά

4 Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΛ-ΓΚΡΕΚΟ  Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε στον Χάνδακα το 1541.  ασχολήθηκε με τις αγιογραφίες και την Κρητική σχολή ακολουθώντας τη Μεταβυζαντινή τεχνοτροπία  το 1566 έφυγε για την Βενετία ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων Κρητικών ζωγράφων

5 Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΛ-ΓΚΡΕΚΟ  Μετά από τέσσερα χρόνια εγκαταστάθηκε στην Ρώμη όπου έμεινε για εφτά χρόνια ώσπου έφυγε για το Τολέδο (Ισπανία) μέχρι τον θάνατό (1614).  Πολλά τα έργα του. Ένα από αυτά είναι η ταφή του κόμη Οργκάθ.

6 Οι ζωγράφοι που επηρεάστηκαν από το έργο του Γκρέκο >  ο Πόλοκ (στα πρώιμα έργα του)  ο Μουνκ ( η Κραυγή)  ο Σεζάν (Λουόμενες)  ο Πάμπλο Πικάσο(οι δεσποινίδες της Αβινιόν)

7 Η Πέμπτη Σφραγίδα της Αποκαλύψεως Ο Διαμερισμός των ιματίων του Χριστού ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΕΛ-ΓΚΡΕΚΟ

8 Η προσευχή στον κήπο της Γεθσημανή Η ταφή του Κόμη Οργκάθ Το μαρτύριο του αγίου Μαυρίκιου

9 Η προσκύνηση του ονόματος του Ιησού Ο Ευαγγελισμός

10 ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ. ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ

11 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΓΑ  Το έργο του Γιάννη Σμαραγδή όπου παρουσίαζε τη ζωή του Ελ Γρέκο και πρωταγωνιστούσαν πολλοί Έλληνες ηθοποιοί.Το έργο αυτό έδειξε σε όλο τον κόσμο την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη ζωή ενός Έλληνα μεγάλου ζωγράφου.


Κατέβασμα ppt "ΕΛ - ΓΚΡΕΚΟ ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google