Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2ο Νηπιαγωγείο Γαζίου Δεύτερο Κλασικό Τμήμα Διδακτικό Έτος :

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2ο Νηπιαγωγείο Γαζίου Δεύτερο Κλασικό Τμήμα Διδακτικό Έτος :"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2ο Νηπιαγωγείο Γαζίου Δεύτερο Κλασικό Τμήμα Διδακτικό Έτος : 2010-2011
2ο Νηπιαγωγείο Γαζίου Δεύτερο Κλασικό Τμήμα Διδακτικό Έτος : Υπεύθυνη Νηπιαγωγός: Θεοφιλάκη Νεκταρία

2 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ PROJECT
ΤΙΤΛΟΣ: Γνωρίζουμε την κινέζικη κουζίνα !!! ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Μάιος – Ιούνιος 2011 ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ: 16 κανονικά νήπια με παράλληλη εμπλοκή των γονέων και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες του κινέζικου εστιατορίου GOLDEN WHEAT στην Αμμουδάρα Ηρακλείου.

3 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: βιωματική διδασκαλία,παιγνίδι
ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ- ΕΠΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ: Εικόνες και συνταγές από το Internet και διάφορα περιοδικά, εικονογραφημένα βιβλία εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου σχετικά με την Κίνα, τα δύο παραμύθια: «Η ιστορία του ρυζιού», Σειρά: Παραμύθια από την Κίνα, εκδ. Απόπειρα και «Η πετρόσουπα», εκδ. Άγκυρα, εστία, H/Y, βιντεοκάμερα, φωτογραφική μηχανή, CD player, CD με κινέζικη μουσική και τραγούδια.

4 Επιδιωκόμενοι στόχοι:
Γνωριμία των νηπίων με την κουζίνα ενός άλλου λαού, με διαφορετικές γλωσσικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές καταβολές και προπαντός διατροφικές συνήθειες. Διεύρυνση του κύκλου των παραστάσεων και των εμπειριών (γευστικών κυρίως) των νηπίων. Εντοπισμός ομοιοτήτων και διαφορών σε σχέση με τη δική τους κρητική κουζίνα, με βάση το είδος των γεύσεων και τα υλικά των συνταγών. Δημιουργία κατάλληλου ομαδικού πνεύματος και συνεργασίας στην τάξη. Εμπλουτισμός λεξιλογίου των νηπίων. Ψυχαγωγία και διασκέδαση αυτών.

5 Διαδοχικές αφορμήσεις από τα ίδια τα παιδιά:
Το συμβολικό παιγνίδι των παιδιών, τύπου τηλεοπτικού MASTER CHEF, σε συνδυασμό με τη συχνή χρήση μερικών λέξεων σχετικές με κρητικά παραδοσιακά φαγητά. Η επίσκεψη, άλλοτε, ενός νηπίου σε κινέζικο εστιατόριο και η παρουσίαση φωτογραφιών από την επίσκεψή του στη γωνιά συζήτησης της τάξης.

6 Αφόρμηση από τη νηπιαγωγό:
Η δημιουργία στην τάξη μιας κινέζικης σαλάτας , με κύριο συστατικό τις φράουλες [στα πλαίσια μιας άλλης θεματικής προσέγγισης, που λάμβανε χώρα εκείνο το διάστημα στο νηπιαγωγείο, με επίκεντρο τα ανοιξιάτικα φρούτα].

7 Προκαλείται, έτσι, μία πρώτη (οργανωμένη) συζήτηση, με τη βοήθεια εικόνων από το Internet, μαζί με τα παιδιά, για τις κινέζικες σαλάτες γενικότερα και τα υλικά που αυτές περιέχουν. Μαθαίνουμε την κινέζικη ονομασία της σαλάτας [τσοπ σούι] και τα παιδιά χαίρονται να την επαναλαμβάνουν πολλές φορές! Καθώς η συζήτηση αναπτύσσεται, διατυπώνονται απόψεις, υποθέσεις, ακόμη και συγκρίσεις, που αφορούν κυρίως στο συνδυασμό υλικών των κινέζικων σαλατών, σε σχέση με τις δικές μας. Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στο ρύζι που τρώνε οι Κινέζοι και στα ξυλάκια που χρησιμοποιούν στα γεύματά τους. Για μια ακόμη φορά, ο μαθητής που μας έδωσε την αφορμή με την επίσκεψή του στο εστιατόριο, μας περιγράφει την εμπειρία του, ιδίως με τα ξυλάκια!!! Η συζήτηση ολοκληρώνεται με τον χωρισμό των παιδιών σε ζευγαράκια «μικρών ερευνητών», προκειμένου να αναλάβουν να συνεργαστούν εκτός τάξης για την εύρεση πληροφοριών που αφορούν στην κινέζικη κουζίνα γενικότερα (ενν. με την υποστήριξη των γονιών τους). Οι πληροφορίες που τους ανατίθενται να αναζητήσουν ξεκινούν από διάφορες συνταγές, σαλάτες, γλυκά,, ροφήματα, ποτά που μπορεί να καταναλώνουν οι Κινέζοι, είτε ενδέχεται να θεωρείται το πιο απολαυστικό πιάτο είτε το πιο «αηδιαστικό» της κινέζικης κουζίνας για εμάς (όπως π.χ. σουβλάκι από κρέας φιδιού)! Μια εναλλακτική πρόταση είναι να βρουν πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να περιλαμβάνει το πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα των Κινέζων.

8 Οι εικόνες και οι πληροφορίες, οι οποίες συλλέγονται, αξιοποιούνται τόσο σε επίπεδο ταξινόμησης των υλικών της κινέζικης κουζίνας σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και κρέας όσο και σε επίπεδο σύγκρισης με τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κρητική κουζίνα. Η ομαδική αυτή επεξεργασία που συμβαίνει έχει, κατά κύριο λόγο, προφορική μορφή. Στην παρούσα φάση τα νήπια αρέσκονται στο να προσπαθούν να προφέρουν κινέζικες λέξεις, οι οποίες δηλώνουν διάφορα υλικά της κινέζικης κουζίνας, (όπως π.χ. νουντλς, που σημαίνει κινέζικα μακαρόνια ή τόφου, που μοιάζει σαν είδος τυριού)!

9 Το ενδιαφέρον των παιδιών εστιάζεται στις κινέζικες κοτοπουλο-μπουκιές, ονόματι τσόου μέιν, ακριβώς επειδή έχουν απίστευτη εξωτερική ομοιότητα με τους δικούς μας λουκουμάδες! Αποφασίζουν, λοιπόν, να μαγειρέψουν κινέζικο γλυκόξινο, τηγανητό κοτόπουλο τσόου μέιν, προκειμένου να το δοκιμάσουν και να βρουν αν έχει την ίδια γεύση με το δικό μας κοκκινιστό κοτόπουλο! Χωρίζονται, για τον σκοπό αυτό, διαδοχικά ανά 2 σε Κινέζους και Κρητικούς μάγειρες αντίστοιχα και ξεκινούν αμέσως δράση, σύμφωνα με τις υποδείξεις της νηπιαγωγού σε ρόλο παρουσιάστριας του παιχνιδιού MASTER CHEF της τάξης! Ιδού μερικές χαρακτηριστικές σκηνές:

10

11

12 Διδάσκονται κινέζικα γνωμικά με θέμα τη διατροφή και προσπαθούν να τα ερμηνεύσουν!
Ενδεικτικά, αναφέρεται η ερμηνεία ενός κινέζικου γνωμικού από ένα νήπιο: Σε έναν πεινασμένο δεν αρκεί να του δώσεις ένα ψάρι. Είναι καλύτερο να τον μάθεις να ψαρεύει. Ερμηνεία: Του πεινασμένου δεν του φτάνει μόνο ένα ψάρι, επειδή αυτός θέλει πολλά για να ξεπεινάσει. Και καλύτερα να μάθει με το καλάμι παρά με τη βάρκα, γιατί άμα έχει κύμα η βάρκα θα γυρίσει ανάποδα και ο άνθρωπος ο πεινασμένος θα πνιγεί. Άσε που θα τον φάει και ο καρχαρίας!

13 Εν τω μεταξύ , τα νήπια εκφράζουν την επιθυμία να επισκεπτούν το εστιατόριο, όπου είχε πάει άλλοτε ο συμμαθητής τους. Για το λόγο αυτό , γράφουν γράμμα προς τους εστιάτορες, λαμβάνουν βιντεοσκοπημένη απάντηση απ’ τους ίδιους, καθώς επίσης προετοιμάζουν δώρα και ερωτήσεις για τη συνέντευξη που πρόκειται να τους πάρουν.

14 Υποδοχή νηπίων στο εστιατόριο
Υποδοχή νηπίων στο εστιατόριο. Τα νήπια συστήνονται «αλά κινέζικα» , αφιερώνουν μαντινάδες με θέμα την κρητική διατροφή και ανταλλάσσουν δώρα.

15 Παρακολουθούν ζωντανά στο χώρο της κουζίνας την παρασκευή του τηγανητού ρυζιού στο γουόκ.

16 Στην τραπεζαρία: δοκιμάζουν με τη σειρά: κινέζικα μπισκότα, τηγανητό ρύζι, νουντλς και στο τέλος τηγανητή μπανάνα! Συγχρόνως προσπαθούν να μαντέψουν τι υλικά περιέχουν, ενώ καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να φάνε με τα ξυλάκια!

17

18 Στο τέλος,. αφιερώνουν στον Κινέζο μάγειρα, που τους δέχτηκε στην κουζίνα του, δύο τραγούδια με τίτλο: «Μια κολυμβήτρια Κινέζα» & «Ο χορός των μπιζελιών», εκφράζοντας έτσι την ευχαρίστησή τους, και αποχωρούν. Την επόμενη μέρα ανακοινώνουν τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη, ενώ συνάμα ψηφίζουν το αγαπημένο τους πιάτο απ’ αυτά που δοκίμασαν. Προκύπτει να είναι το τηγανητό ρύζι!

19 Η αγάπη των νηπίων για το τηγανητό ρύζι γίνεται η αφορμή για την αφήγηση μιας λαϊκής κινέζικης ιστορίας που εξηγεί την ανακάλυψη του ρυζιού και τις θαυματουργικές ιδιότητές του, με άφθονα στοιχεία δραματοποίησης για την προετοιμασία της εορτής πριν από το κλείσιμο. Έτσι λοιπόν, η θεματική προσέγγιση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης από τα νήπια με τίτλο: «Το θαύμα του ρυζιού και η εκδίκηση της πετρόσουπας» (συνδυασμός στοιχείων από τα δύο ομώνυμα παραμύθια) .

20 Αξιολόγηση: μέσω παρατήρησης κυρίως
Η ανταπόκριση των νηπίων στους στόχους του προγράμματος κρίνεται αρκετά έως πολύ ικανοποιητική για τα περισσότερα από αυτά. Παρά το γεγονός ότι προέρχονται από φτωχά μορφωτικά περιβάλλοντα (με κάποιες εξαιρέσεις νηπίων), ωστόσο η εμπλοκή των γονιών τους στην υλοποίηση της δράσης ήταν ως ένα βαθμό καθοριστική για την επίτευξη των στόχων. Για τα ίδια ήταν μία πρωτότυπη εμπειρία, καθώς δεν είχαν άλλοτε καμία επαφή (πλην ενός) με την ασιατική κουζίνα γενικότερα. Η ανυπομονησία τους δε, να συναντήσουν από κοντά τον Κινέζα μάγειρα στην κουζίνα του, ήταν απερίγραπτη. Ομοίως και η χαρά τους, καθώς είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά την παρασκευή του αγαπημένου τους ρυζιού και να δοκιμάσουν να το φάνε με τα ξυλάκια!

21 Όσον αφορά την ανταπόκρισή τους στον άμεσο εντοπισμό ομοιοτήτων ή διαφορών μεταξύ κινέζικων και κρητικών πιάτων, αυτά αντιδρούσαν με μεγαλύτερη επιτυχία όταν τα δοκίμαζαν παρά όταν έπρεπε να τα διακρίνουν οπτικά μέσα σε σύνολα ανάμικτων εικόνων. Για τον σκοπό της εξακρίβωσης της ικανότητάς τους για οπτική διάκριση μεταξύ των εικόνων των φαγητών, τους δόθηκε ένα φύλλο, πάνω στο οποίο ήταν σχεδιασμένες δύο πιατέλες με τα αντίστοιχα εθνικά σύμβολα. Σε κάθε πιατέλα έπρεπε να βρουν και να κολλήσουν εικόνες με τα σωστά φαγητά (όποια επέλεγαν ελεύθερα εκείνα). Κατόπιν έπρεπε να αναζητήσουν τις γραπτές ονομασίες τους και να τις αντιγράψουν δίπλα στη σωστή εικόνα, που είχαν κολλήσει στο φύλλο εργασίας τους.

22 Οι φωτογραφίες που ακολουθούν παρουσιάζουν νήπια κατά τη φάση συμπλήρωσης του φύλλου αξιολόγησης:

23

24 Η καλύτερη όμως αξιολόγηση από εμάς για εσάς είναι η απάντησή σας στο αίνιγμά μας:
Κοιμούνται μαζί και σηκώνονται ακριβώς την ίδια ώρα. Τα καταβροχθίζουν όλα, όμως δεν βάζουν μπουκιά στο στομαχάκι τους. Βρήκατε τι είναι;

25 …τα κινέζικα ξυλάκια!


Κατέβασμα ppt "2ο Νηπιαγωγείο Γαζίου Δεύτερο Κλασικό Τμήμα Διδακτικό Έτος :"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google