Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σημ.: Οι ώρες διδασκαλίας που αναφέρονται σε κάθε φάση και στάδιο είναι κατά προσέγγιση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σημ.: Οι ώρες διδασκαλίας που αναφέρονται σε κάθε φάση και στάδιο είναι κατά προσέγγιση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σημ.: Οι ώρες διδασκαλίας που αναφέρονται σε κάθε φάση και στάδιο είναι κατά προσέγγιση

2 Α΄ Φάση : Πριν από την ανάγνωση (4 ώρες) Μετωπική διδασκαλία και συνεργασία σε ομάδες των δύο ατόμων  Η φάση αυτή «χτίζει τις γέφυρες» μεταξύ των κειμένων και των μαθητών /τριών μας.  Εισάγουμε τους μαθητές /τριες στο θέμα της διδακτικής ενότητας επιστρατεύοντας τα προσωπικά τους βιώματα, τις προηγούμενες γνώσεις τους (σχολικές και εξωσχολικές), τις παραστάσεις και τις εμπειρίες τους.  Γίνονται συζητήσεις στην τάξη και διάφορες δ ραστηριότητες, ατομικές ή ομαδικές, προφορικές ή γραπτές, συνήθως ερευνητικής φύσεως (σε μη λογοτεχνικές πηγές ή στο πεδίο).  Τα κείμενα που χρησιμοποιούμε σε αυτή τη φάση είναι συνήθως μη λογοτεχνικά (επιστημονικά, πληροφοριακά, δημοσιογραφικά, οπτικά, ηλεκτρονικά) αλλά και μικρά λογοτεχνικά κείμενα (μικρά διηγήματα, αποσπάσματα από μεγαλύτερα πεζά, ποιήματα) που διαβάζονται μέσα στην τάξη και προετοιμάζουν την κυρίως ανάγνωση που θα ακολουθήσει.

3 Β΄ Φάση : Κατά την ανάγνωση Α΄ στάδιο (4 ώρες): Κυρίως μετωπική διδασκαλία αλλά και ομαδική με μικρή διάρκεια.  Οι μαθητές / τριες διαβάζουν μεγαλύτερα κείμενα (συστάδες ποιημάτων, διηγήματα, κεφάλαια από μυθιστορήματα και στο τέλος ολόκληρα βιβλία) στο σχολείο και στο σπίτι.  Ξεκινούμε από μικρότερα και ευκολότερα κείμενα, τα οποία διαβάζουμε όλοι μαζί στην τάξη. Αυτά τα κείμενα τα επεξεργαζόμαστε με ατομικές και ομαδικές εργασίες μικρής έκτασης που ολοκληρώνονται μέσα στην τάξη.

4 Β΄ Φάση : Κατά την ανάγνωση Β΄ στάδιο (6 ώρες): Κυρίως ομαδική διδασκαλία αλλά και μετωπική όταν χρειάζεται, π.χ. όταν η εργασία μιας ομάδας φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα που αφορούν και τις άλλες ομάδες, τότε ο εκπαιδευτικός τα συζητά με ολόκληρη την τάξη.  Ο εκπαιδευτικός γυρνάει από ομάδα σε ομάδα, διευθετεί διαφωνίες, απαντά σε ερωτήσεις, εξηγεί γραμματολογικά ζητήματα και στοιχεία της λογοτεχνικής γραφής.  Η τάξη χωρίζεται σε ομάδες και κάθε ομάδα αναλαμβάνει ένα μεγάλο ή δύο μικρότερα κείμενα.  Η ανάγνωση των κειμένων γίνεται στο σπίτι. Στο σχολείο εργάζονται οι ομάδες πάνω σε δοσμένες από τον καθηγητή δραστηριότητες για να προετοιμάσουν την παρουσίασή τους.

5 Β΄ Φάση : Κατά την ανάγνωση Γ΄ στάδιο (5 ώρες):  Ομαδική παρουσίαση με διακριτό ρόλο για τον κάθε μαθητή.  Νησίδες μετωπικής διδασκαλίας, όπου ο εκπαιδευτικός παρεμβαίνει κατά την παρουσίαση της ομάδας με διευκρινιστικές ερωτήσεις προς την ομάδα και ερωτήματα προς συζήτηση στο ακροατήριο.  Κάθε ομάδα παρουσιάζει μέσα σε μία διδακτική ώρα τις εργασίες της (ατομικές και ομαδικές).

6 Γ΄ Φάση: Μετά την ανάγνωση (5 ώρες)  Μετωπική & ομαδική διδασκαλία σε διάφορους συνδυασμούς.  Ο εκπαιδευτικός κάνει προτάσεις για εργασίες, εξηγεί πώς θα γίνουν, μοιράζει τις εργασίες στους μαθητές/τριες, επιβλέπει και βοηθά στην ολοκλήρωσή τους.  Οι μαθητές/τριες παράγουν το δικό τους λόγο γύρω από το θέμα της διδακτικής ενότητας.  Γράφουν, ατομικά ή ομαδικά, ένα κείμενο ανάλογο του είδους που διάβασαν, κάνουν έρευνα και γράφουν μια συνθετική εργασία.  Οι διδακτικές ώρες διατίθενται εν μέρει για να δουλέψουν οι μαθητές/τριες στην τάξη και εν μέρει για να παρουσιάσουν τις δουλειές τους.  Έρευνα και δημιουργική γραφή γίνεται στο σπίτι.

7 ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ  Κάθε ομάδα αναλαμβάνει κείμενο ανάλογο με τις δυνατότητές της.  Κάποιοι μαθητές /τριες που δε θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την ανάγνωση του λογοτεχνικού κειμένου θα βοηθηθούν από τους συμμαθητές /τριές τους με αφήγηση της πλοκής, του τέλους κ.λπ.  Κάθε ομάδα θα αναλάβει δραστηριότητες ανάλογες με το κείμενό της, τις δυνατότητες & τις επιθυμίες της.  Κάποιοι μαθητές /τριες θα κάνουν συνθετικές εργασίες.  Κάποιοι θα επιδοθούν περισσότερο στη δημιουργική γραφή.  Κάποιοι που είναι προχωρημένοι στους Η/Υ θα αναλάβουν σχετικές δραστηριότητες & θα δείξουν & στους άλλους τον τρόπο εργασίας τους.


Κατέβασμα ppt "Σημ.: Οι ώρες διδασκαλίας που αναφέρονται σε κάθε φάση και στάδιο είναι κατά προσέγγιση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google