Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ένταξη Προοπτικού σε Φωτογραφία Ε.Μ.Π. Γεωμετρικές Απεικονίσεις και Πληροφορική Κουρνιάτης Ν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ένταξη Προοπτικού σε Φωτογραφία Ε.Μ.Π. Γεωμετρικές Απεικονίσεις και Πληροφορική Κουρνιάτης Ν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ένταξη Προοπτικού σε Φωτογραφία Ε.Μ.Π. Γεωμετρικές Απεικονίσεις και Πληροφορική Κουρνιάτης Ν.

2 Διακρίνουμε δύο περιπτώσεις στη διαδικασία που ακολουθείται για να ενταχθεί ένα προοπτικό σε φωτογραφία ενός χώρου: 1.Στην πρώτη περίπτωση είναι γνωστό ένα κατακόρυφο στοιχείο που υπάρχει μέσα στη φωτογραφία του χώρου. 2.Στη δεύτερη περίπτωση είναι γνωστό κάποιο οριζόντιο στοιχείο που υπάρχει μέσα στη φωτογραφία του χώρου. Και στις δύο περιπτώσεις ο άξονας σκόπευσης της φωτογραφικής μηχανής πρέπει να είναι κατά το δυνατόν οριζόντιος, ώστε στη φωτογραφία οι κατακόρυφες ακμές του χώρου να παραμένουν κατακόρυφες, όπως συμβαίνει και στην κατασκευή προοπτικού με κατακόρυφο πίνακα.

3 Προοπτική εικόνα (φωτογραφία). Όψη αντικειμένου. Περίπτωση 1 η : Έχει αποτυπωθεί ένα κατακόρυφο στοιχείο του χώρου.

4 Εύρεση των σημείων φυγής…

5 … και της γραμμής του ορίζοντα.

6 Σε κάποια τυχούσα θέση ορίζουμε τη βάση του πίνακα και βρίσκουμε τις προβολές των σημείων φυγής Φ1΄ και Φ2΄.

7 Η προβολή του ματιού Ο΄ θα είναι κάπου πάνω στο ημικύκλιο με διάμετρο το Φ1΄Φ2΄. Σε κάποια τυχούσα θέση ορίζουμε τη βάση του πίνακα και βρίσκουμε τις προβολές των σημείων φυγής Φ1΄ και Φ2΄.

8 Το σημείο φυγής της διαγωνίου θα βρίσκεται πάνω στην κάθετο από το σημείο φυγής της προβολής της.

9 Αν από το Φκ φέρουμε παράλληλη στη διαγώνιο, θα βρούμε πάνω στον ορίζοντα το σημείο μετρήσεως Τ της ΑΒ.

10 Το σημείο αυτό έχει την ιδιότητα να προβάλει πάνω στον πίνακα το πραγματικό μέγεθος της ΑΒ.

11 Από το Τ με κάθετο στη βάση του πίνακα βρίσκουμε την προβολή Τ΄.

12 Το Ο΄ βρίσκεται πάνω στην τομή του ημικυκλίου με το τόξο ακτίνας Φ1΄Τ΄.

13 Για να βρούμε τη θέση της βάσης του πίνακα και συνεπώς το ύψος του ορίζοντα, αρκεί να προβάλουμε την προοπτική της ΑΒ από το Τ.

14 Εκεί που θα βρεθεί η θέση της ΑΒ με το πραγματικό της μήκος…

15 … θα είναι η θέση της βάσης του πίνακα.

16 Στην κάτοψη, το ορθογώνιο θα είναι παράλληλο στην Ο΄Φ1΄.

17 Με τη βοήθεια των οπτικών ακτίνων μπορεί να βρεθεί η θέση του ορθογωνίου στην κάτοψη.

18 Προοπτική εικόνα (φωτογραφία). Κάτοψη αντικειμένου. Περίπτωση 2 η : Έχει αποτυπωθεί ένα οριζόντιο στοιχείο του χώρου. Έστω ότι έχουμε φωτογραφίσει ένα χώρο όπου βρίσκεται ένα γνωστό οριζόντιο στοιχείο ΑΒΓΔ. Με όμοιο τρόπο, όπως και στην προηγούμενη πρώτη περίπτωση, βρίσκουμε αρχικά τα σημεία φυγής και στη συνέχεια τον ορίζοντα. Σε τυχαία θέση προς τα πάνω παίρνουμε τη βάση του πίνακα.

19 Το μάτι (φακός της μηχανής) θα βρίσκεται κάπου επάνω στο ημικύκλιο με κέντρο το μέσο του τμήματος Φ1Φ2. Ο γεωμετρικός τόπος τον σημείων του επιπέδου, τα οποία βαίνουν στο Φ1Φ2 υπό γωνία 90° είναι το ημικύκλιο αυτό.

20 Η διαγώνιος ΑΓ, ως οριζόντια ευθεία, θα έχει σημείο φυγής επάνω στον ορίζοντα. Έτσι εντοπίζουμε το σημείο φυγής Φ3 της διαγωνίου και στη συνέχεια την προβολή του Φ3’ στη βάση του πίνακα.

21 Το δεύτερο διακεκομμένο ημικύκλιο είναι ο γεωμετρικός τόπος των σημείων του επιπέδου που βαίνουν στο τμήμα Φ3’Φ2’ υπό γωνία ίση με την. Πράγματι, για το ημικύκλιο αυτό, η διαγώνιος του σχήματος είναι εφαπτόμενη στο σημείο Φ3’. Ως γνωστό, η γωνία μεταξύ χορδής κα εφαπτομένης ισούται με την εγγεγραμμένη γωνία. Επομένως, όλα τα σημεία του ημικυκλίου αυτού βαίνουν στη χορδή Φ3’Φ2’ υπό γωνία.

22 Η τομή των δύο γεωμετρικών τόπων δίνει τη θέση της προβολής του ματιού Ο’. Το σημείο αυτό είναι το μοναδικό σημείου από όπου και το Φ1’Φ2’ φαίνεται υπό γωνία 90° και το Φ3’Φ2’ φαίνεται υπό γωνία.

23 Στη συνέχεια, εντοπίζουμε το σημείο μετρήσεως Τ της ΑΒ. Με κέντρο το Φ2’ (που είναι η προβολή του σημείου φυγής της ΑΒ) και ακτίνα Φ2’Ο’ γράφουμε τόξο. Εκεί που το τόξο αυτό συναντά της βάση του πίνακα βρίσκεται η προβολή του σημείου μετρήσεως Τ’. Στην προβολή του πάνω στη γραμμή του ορίζοντα βρίσκουμε το σημείο μετρήσεως Τ.

24 Με παρόμοιο τρόπο, όπως και στην προηγούμενη πρώτη περίπτωση, εντοπίζεται η θέση της βάσης του πίνακα.

25 Τέλος, η κάτοψη του στοιχείου τοποθετείται κατάλληλα (στροφή και θέση) στη θέση της κάτοψης.

26 Έχοντας στην κάτοψη το ορθογώνιο, μπορούμε να προσανατολίσουμε ολόκληρη την κάτοψη του θέματος που μας ενδιαφέρει, και να κάνουμε το προοπτικό από το ίδιο σημείο οράσεως.


Κατέβασμα ppt "Ένταξη Προοπτικού σε Φωτογραφία Ε.Μ.Π. Γεωμετρικές Απεικονίσεις και Πληροφορική Κουρνιάτης Ν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google