Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Β.ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΞΟΝΑ Έστω ένα άξονας χ΄χ και μια δύναμη F που ανήκει σε επίπεδο κάθετο στον άξονα. χ΄ χ Ο Ορίζεται ως ροπή της δύναμης ως προς.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Β.ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΞΟΝΑ Έστω ένα άξονας χ΄χ και μια δύναμη F που ανήκει σε επίπεδο κάθετο στον άξονα. χ΄ χ Ο Ορίζεται ως ροπή της δύναμης ως προς."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Β.ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΞΟΝΑ Έστω ένα άξονας χ΄χ και μια δύναμη F που ανήκει σε επίπεδο κάθετο στον άξονα. χ΄ χ Ο Ορίζεται ως ροπή της δύναμης ως προς τον άξονα χχ΄ το διανυσματικό μέγεθος του οποίου το μέτρο ισούται με : τ = F. l Όπου l, η απόσταση της δύναμης από το σημείο Ο, στο οποίο ο άξονας τέμνει το επίπεδο της δύναμης. l

3 χ΄ χ Ο l Η διεύθυνση είναι η διεύθυνση του άξονα και η φορά βρίσκεται με τον κανόνα του δεξιού χεριού. Η ροπή αυτή είναι ίση με την ροπή της δύναμης ως προς το Ο Όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

4 χ΄ χ Ο l Αν η δύναμη δεν ανήκει σε επίπεδο κάθετο στον άξονα, τότε την προβάλουμε σε επίπεδο κάθετο στον άξονα. Ροπή της δύναμης ως προς τον άξονα είναι η ροπή της προβολής της ως προς αυτόν. Δηλαδή :

5 Η ροπή της F, ως προς το σημείο Ο,είναι F επί το πλάτος της πόρτας. Ο Η ροπή της F όμως ως προς τον άξονα που ορίζουν οι μεντεσέδες είναι μηδέν. Τούτο συμβαίνει διότι η οριζόντια προβολή της F είναι μηδέν.

6 Ισορροπία στερεού σώματος Όταν ένα σώμα ισορροπεί δεν εκτελεί ούτε μεταφορική, ούτε στροφική κίνηση. Επομένως η συνισταμένη των δυνάμεων που δέχεται είναι μηδέν, διαφορετικά θα εκτελούσε μεταφορική κίνηση. Επίσης η ολική ροπή των δυνάμεων ( ως προς οποιοδήποτε σημείο ) είναι μηδέν, διαφορετικά θα εκτελούσε στροφική κίνηση. Δηλαδή : και Αν οι δυνάμεις είναι ομοεπίπεδες τότε η τελευταία γράφεται :

7

8 Προσέξατε ότι οι σχέσεις : και δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκην ακινησία. Θα μπορούσε να ισχύουν οι παραπάνω σχέσεις και το σώμα να κινείται με σταθερή ( ή μηδενική ) ταχύτητα και σταθερή ( ή μηδενική ) γωνιακή ταχύτητα.


Κατέβασμα ppt "Β.ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΞΟΝΑ Έστω ένα άξονας χ΄χ και μια δύναμη F που ανήκει σε επίπεδο κάθετο στον άξονα. χ΄ χ Ο Ορίζεται ως ροπή της δύναμης ως προς."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google