Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Β.ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΞΟΝΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Β.ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΞΟΝΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Β.ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΞΟΝΑ
Έστω ένα άξονας χ΄χ και μια δύναμη F που ανήκει σε επίπεδο κάθετο στον άξονα. Ορίζεται ως ροπή της δύναμης ως προς τον άξονα χχ΄ το διανυσματικό μέγεθος του οποίου το μέτρο ισούται με : χ΄ χ Ο l τ = F.l Όπου l, η απόσταση της δύναμης από το σημείο Ο , στο οποίο ο άξονας τέμνει το επίπεδο της δύναμης.

2 Η διεύθυνση είναι η διεύθυνση του άξονα και η φορά βρίσκεται με τον κανόνα του δεξιού χεριού.
Η ροπή αυτή είναι ίση με την ροπή της δύναμης ως προς το Ο χ΄ χ Ο l Όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

3 Αν η δύναμη δεν ανήκει σε επίπεδο κάθετο στον άξονα , τότε την προβάλουμε σε επίπεδο κάθετο στον άξονα . Ροπή της δύναμης ως προς τον άξονα είναι η ροπή της προβολής της ως προς αυτόν. χ΄ χ Ο l Δηλαδή :

4 Ο Η ροπή της F , ως προς το σημείο Ο ,είναι F επί το πλάτος της πόρτας. Η ροπή της F όμως ως προς τον άξονα που ορίζουν οι μεντεσέδες είναι μηδέν. Τούτο συμβαίνει διότι η οριζόντια προβολή της F είναι μηδέν.

5 Ισορροπία στερεού σώματος
Όταν ένα σώμα ισορροπεί δεν εκτελεί ούτε μεταφορική , ούτε στροφική κίνηση. Επομένως η συνισταμένη των δυνάμεων που δέχεται είναι μηδέν , διαφορετικά θα εκτελούσε μεταφορική κίνηση. Επίσης η ολική ροπή των δυνάμεων ( ως προς οποιοδήποτε σημείο ) είναι μηδέν , διαφορετικά θα εκτελούσε στροφική κίνηση. και Δηλαδή : Αν οι δυνάμεις είναι ομοεπίπεδες τότε η τελευταία γράφεται :

6

7 Προσέξατε ότι οι σχέσεις :
και δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκην ακινησία. Θα μπορούσε να ισχύουν οι παραπάνω σχέσεις και το σώμα να κινείται με σταθερή ( ή μηδενική ) ταχύτητα και σταθερή ( ή μηδενική ) γωνιακή ταχύτητα .


Κατέβασμα ppt "Β.ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΞΟΝΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google