Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch

2 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Οικονομική της Ευημερίας 15

3 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Οικονομική της ευημερίας  Ο τομέας των οικονομικών που ασχολείται με κανονιστικά ζητήματα.  Ο σκοπός του δεν είναι η περιγραφή του πώς λειτουργεί η οικονομία, ...αλλά η αξιολόγηση του πόσο καλά λειτουργεί.

4 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα  Οριζόντια δικαιοσύνη - η μεταχείριση ίδιων ανθρώπων με τον ίδιο τρόπο.  Κάθετη δικαιοσύνη - η διαφορετική μεταχείριση διαφορετικών ανθρώπων με σκοπό τον περιορισμό των συνεπειών αυτών των φυσικών διαφορών.

5 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Αποτελεσματικότητα κατά Pareto  Μια κατανομή είναι αποτελεσματική κατά Pareto για δεδομένες προτιμήσεις των καταναλωτών, δεδομένους πόρους και τεχνολογία, αν δεν υπάρχει άλλη εφικτή κατανομή η οποία θα βελτίωνε τη θέση κάποιων χωρίς να χειροτερεύσει τη θέση κανενός άλλου.

6 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Τέλειος ανταγωνισμός και αποτελεσματικότητα κατά Pareto  Αν η οικονομία αποτελείται μόνο από τέλεια ανταγωνιστικές ελεύθερες αγορές, η προκύπτουσα ισορροπία για το σύνολο της οικονομίας θα είναι αποτελεσματική κατά Pareto.  Η ιδέα αυτή είχε εκφραστεί από τον Adam Smith μέσω της έννοιας του Αόρατου Χεριού.

7 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Ανταγωνιστική ισορροπία και αποτελεσματικότητα κατά Pareto  Σε κάθε επίπεδο προϊόντος όπως το Q 1 *, η τελευταία ταινία θα πρέπει να δίνει στους καταναλωτές επιπλέον χρησιμότητα ίση με P 1 *.  Η καμπύλη προσφοράς του ανταγωνιστικού κλάδου παραγωγής ταινιών (SS) αντανακλά το οριακό κόστος των ταινιών.  Σε οποιοδήποτε σημείο εκτός του Q 1 *, P 1 * υπάρχει απόκλιση μεταξύ του οριακού κόστους και του οριακού οφέλους που αποκομίζουν οι καταναλωτές.  Άρα η κίνηση προς το σημείο αυτό βελτιώνει την κατάσταση της κοινωνίας. D SS D Q1*Q1* P1*P1* Ποσότητα ταινιών Τιμή ταινιών

8 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Στρεβλώσεις  Μια στρέβλωση υπάρχει όταν το οριακό κοινωνικό κόστος παραγωγής ενός αγαθού δεν ισούται με το οριακό κοινωνικό όφελος που αντλείται από την κατανάλωση του αγαθού. - κάποιες τέτοιου είδους στρεβλώσεις μπορεί να είναι αναπόφευκτες. - η διασπορά μιας στρέβλωσης σε έναν μεγάλο αριθμό αγορών μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τον περιορισμό της σε μία μόνο αγορά. - το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει από τη θεωρία της δεύτερης άριστης λύσης.

9 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Αποτυχία της αγοράς ...λαμβάνει χώρα όταν η ισορροπία μιας ελεύθερης αγοράς, μη υποκείμενης σε ρυθμίσεις, αποτυγχάνει να επιτύχει μια αποτελεσματική κατανομή.  Ατελής ανταγωνισμός.  Κοινωνικές προτεραιότητες (π.χ. δικαιοσύνη).  Εξωτερικές επιδράσεις.  Περιπτώσεις ανυπαρξίας αγορών. - μελλοντικά αγαθά, κίνδυνος, πληροφορία.

10 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Εξωτερικές επιδράσεις  Μια εξωτερική επίδραση υφίσταται όποτε οι αποφάσεις παραγωγής ή κατανάλωσης ενός ατόμου επηρεάζουν άμεσα την παραγωγική δραστηριότητα ή την κατανάλωση άλλων ατόμων... ...χωρίς η επίδραση αυτή να διαμεσολαβείται από τον μηχανισμό των τιμών. - π.χ. ένα εργοστάσιο χημικών ρίχνει τα απόβλητά του σε μια λίμνη και καταστρέφει την αλιεία της περιοχής.

11 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Εξωτερικές επιδράσεις στην παραγωγή  Έστω ότι η DD είναι η καμπύλη ζήτησης ενός αγαθού, η οποία μετράει το οριακό κοινωνικό όφελος.  Το MPC είναι το ιδιωτικό οριακό κόστος παραγωγής του αγαθού που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, το οποίο θεωρούμε σταθερό για λόγους απλοποίησης.  Η αγορά εκκαθαρίζεται στο σημείο όπου MPC=DD με τιμή P και ποσότητα Q. Ποσότητα Τιμή D MPC P Q D

12 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Εξωτερικές επιδράσεις στην παραγωγή Ποσότητα Τιμή DD (MSB) MPC Q MSC Αν η επιχείρηση προκαλεί μόλυνση, επιβάλει κάποιο κόστος στην κοινωνία, το οποίο αντανακλάται στην καμπύλη οριακού κοινωνικού κόστους (MSC). Q* Άρα το κοινωνικά βέλτιστο σημείο βρίσκεται εκεί όπου ισχύει DD(MSB)=MSC με ποσότητα προϊόντος Q*. Η συνολική απώλεια ευημερίας της κοινωνίας λόγω της αποτυχίας της αγοράς δίνεται από τη διαφορά μεταξύ MSC και MPC από το Q* μέχρι το Q.

13 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Εξωτερικές επιδράσεις στην κατανάλωση π.χ. οι γείτονες μπορεί να αποκομίζουν όφελος από έναν καλοδιατηρημένο κήπο. DD(MPB) Ποσότητα Τιμή MSB Q' Αντί για το κοινωνικά άριστο Q', όπου MSB = MSC. Q MPC, MSC Ως αποτέλεσμα μιας εξωτερικής επίδρασης στην κατανάλωση, MSB>MPB, και η ισορροπία της ελεύθερης αγοράς οδηγεί στην ποσότητα Q. Η ζωγραφισμένη περιοχή δείχνει την απώλεια ευημερίας.

14 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Τα αέρια του θερμοκηπίου 0 20 40 60 80 100 120 Δείκτης (1990 = 100) Ιαπωνία ΗΠΑ Γερμανία ΗΒ Ιταλία Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου 1990 1995 2012


Κατέβασμα ppt "© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google