Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch

2 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Φυσικό Μονοπώλιο: Δημόσιο ή Ιδιωτικό; 18

3 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Εθνικοποίηση και ιδιωτικοποίηση  Εθνικοποίηση - η εξαγορά ιδιωτικών επιχειρήσεων από το δημόσιο τομέα.  Ιδιωτικοποίηση - η επιστροφή των κρατικών επιχειρήσεων στην ιδιωτική ιδιοκτησία και στον ιδιωτικό έλεγχο.

4 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Φυσικό μονοπώλιο Φυσικό μονοπώλιο υπάρχει όταν οι οικονομίες κλίμακας, σε έναν κλάδο, είναι τόσο ισχυρές σε σχέση με τη ζήτηση που μόνο μία επιχείρηση μπορεί να επιβιώσει. LMC DD LAC MR Ποσότητα Τιμή Το μονοπώλιο θα παράγει στο σημείο όπου MC=MR, με ποσότητα Qm και τιμή Pm. Τα κέρδη του ισούνται με τη χρωματισμένη επιφάνεια. QmQm PmPm Q' PcPc Από την πλευρά της κοινωνίας, το άριστο σημείο θα ήταν το PcQ’, όπου MSB = LMC Αλλά το μονοπώλιο θα είχε ζημία αν αναγκαζόταν να παράγει στο σημείο αυτό, καθώς ισχύει LAC > AR.

5 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Φυσικό μονοπώλιο (2) DD LMC LAC MR Ποσότητα Τιμή Q' PcPc E ( 2) Διπλή τιμολόγηση: οι επιχειρήσεις θέτουν μία πάγια χρέωση για να καλύψουν τη ζημία που προκαλείται από την παραγωγή στο Q’ (το πράσινο ορθογώνιο) και μια τιμή ανά μονάδα (Pc) που αντανακλά το οριακό κόστος παραγωγής. (1) Τιμολόγηση μέσου κόστους: οι επιχειρήσεις θέτουν P=LAC στο σημείο G, άρα η απώλεια ευημερίας μειώνεται σε GHE. H G Εναλλακτικές πολιτικές τιμολόγησης:

6 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Εθνικοποίηση  Μια άλλη δυνατότητα είναι η εθνικοποίηση του κλάδου και η παροχή επιδότησης για την κάλυψη της ζημίας. - η λύση αυτή ήταν δημοφιλής στην Ευρώπη στο διάστημα 1945-80.  Αν οι εθνικοποιημένοι κλάδοι έχουν ζημίες, αυτό δεν αποδεικνύει ότι αποτυγχάνουν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος ή να παράγουν στο κοινωνικά άριστο επίπεδο, - αλλά μπορεί να υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά στα κίνητρα.

7 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Λόγοι για την εθνικοποίηση  Φυσικό μονοπώλιο  Εξωτερικές επιδράσεις - π.χ. η επιδότηση των δημόσιων συγκοινωνιών (όπως στο μετρό του Λονδίνου) μπορεί να είναι η δεύτερη άριστη επιλογή αντί της τιμολόγησης της χρήσης των δρόμων.  Συνέπειες διανεμητικές ή σχετιζόμενες με ζητήματα δικαιοσύνης. - π.χ. η προστασία των συγκοινωνιών στις αστικές περιοχές.  Συντονισμός ενός δικτύου - π.χ. η υπηρεσία βρετανικών σιδηροδρόμων μπορεί να έχει την επίβλεψη ολόκληρου του σιδηροδρομικού δικτύου.

8 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Λόγοι για ιδιωτικοποίηση  Βελτίωση κινήτρων για την αποτελεσματικότητα στην παραγωγή - τα διευθυντικά στελέχη είναι υπόλογα στους μετόχους. - αλλά τα προστατευμένα από τον ανταγωνισμό μονοπώλια θα είναι νωθρά ανεξαρτήτως του ποιος έχει την ιδιοκτησία τους. - άρα η ιδιωτικοποίηση θα είναι περισσότερο επιτυχημένη σε περιπτώσεις όπου υπάρχει δυνητικός ανταγωνισμός.  Προδέσμευση της κυβέρνησης να μην παρέμβει για πολιτικούς λόγους.

9 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Η ιδιωτικοποίηση στην πράξη  Σε σταθερές τιμές του 1997, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις της περιόδου 1980-97 έφτασαν σχεδόν τα 67δις λίρες.  Σε όρους διευρυμένης μετοχικής ιδιοκτησίας, τα αποτελέσματα ήταν περιορισμένα.  Η Πρωτοβουλία Ιδιωτικής Χρηματοδότησης (ΠΙΧ) θεωρείται ως μια καινοτομική μέθοδος για την προσέλκυση της εμπειρίας του ιδιωτικού τομέα με σκοπό τη χρηματοδότηση και διαχείριση δημοσίων έργων, όπως δρόμων και νοσοκομείων.

10 © 2007 Εκδόσεις Κριτική Ρύθμιση  Η ιδιωτικοποίηση δεν αφαιρεί την ανάγκη για ρύθμιση.  Στο ΗΒ, η ρύθμιση έχει εφαρμοστεί μέσω της μεθόδου του ανώτατου ορίου τιμών. - οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται να αυξήσουν την τιμή πάνω από το όριο RPI-X, δηλαδή οι πραγματικές τιμές πρέπει να μειωθούν.  Ρυθμιστική αιχμαλώτιση ονομάζεται το φαινόμενο που λαμβάνει χώρα όταν το ρυθμιστικό σώμα φτάνει στο σημείο να ταυτίσει τα συμφέροντά του με αυτά της επιχείρησης τη συμπεριφορά της οποίας ρυθμίζει, - με αποτέλεσμα να καταστεί υποστηρικτής της μάλλον παρά ελεγκτής της.


Κατέβασμα ppt "© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google